vladata go unistuva makedonskoto zemjodelstvo
vladata go unistuva makedonskoto zemjodelstvo
Makedon Емил Ерјавец: На добар пат сте да го уништите аграрот Игор Манасиевски 21.12.2005 Шокиран од веста дека Македонија ги скратила парите за земјоделците, словенечкиот експерт Емил Ерјавец предупредува, на добар пат сте да го уништите аграрот. Со помалку од 1% пари за оваа гранка, Македонија се оддалечува од Европа, не се приближува, вели шефот на преговарачкиот тим на Словенија за евроинтеграција на земјоделството. „Ме шокираше таа вест зашто овде сеуште не се знае каква е улогата на земјоделството во развојот и во европските интеграции. Со толку мал дел од буџетот речиси ништо не може да се стори. Како некој да не сака влез во ЕУ“, изјави проф. Емил Ерјавец, експерт за евроинтеграции на словенечкото земјоделство. Според Ерјавец, македонската Влада од земјоделството само црпи пари. Искуството од Словенија пак, покажува дека таму треба да инвестира. Словенија за три пати ги зголемила буџетските пари за аграрот. „Ние почнавме со околу 80 милиони евра, а сега се одвојуваат 240 милиони евра“, вели Ерјавец. Македонија за земјоделците лани издвојуваше 8 милиони и 800 илјади, а за догодина и тие се скратени на само 6 милиони и 800 илјади евра. Ова не е прв пат и странци да ги убедуваат властите дека треба да се инвестира во земјоделството. И Светска банка порача дека земјава мора да се сврти кон поддршка на аграрот. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=55914
Makedon "Како некој да не сака влез во ЕУ“, изјави проф. Емил Ерјавец, експерт за евроинтеграции на словенечкото земјоделство." - Ovaa vest me trogna, duri i strancite zabelezuvaat deka nekoj vo Makedonija ne saka vlez vo EU, tuku naprotiv...a sto zborev jas za servomanite, a? Сојузот на земјоделци на Македонија против новиот буџет 22.12.2005 Вељо Тантаров Планираните пари од буџетот за земјоделство се мизерни, земјоделството ќе тоне. Сојузот на земјоделци на Македонија против новиот буџет. „Планираните пари за премии во аграрот во 2006 година во износ од околу 7 милиони евра, односно близу 2 милиони евра помалку од т.н. годинешни премии за земјоделците, се мизерни премии и не можат да одговорат на она за што се издвојуваат“, изјави Вељо Тантаров, Сојуз на земјоделци на Македонија. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=55957
zlotty_co_380 vladata unisti se, ne samo zemjodelstvoto , cekaj da najdeme nesto neunisteno pa da gi potsetime da go razrusat preku nok i toa,samo ne mi teknuva nisto ostanato, taka da se , apsolutno se, apsolutno se e unisteno , duri uspeeja da ja unistat i dustata na narodot.
Makedon
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
vladata unisti se, ne samo zemjodelstvoto , cekaj da najdeme nesto neunisteno pa da gi potsetime da go razrusat preku nok i toa,samo ne mi teknuva nisto ostanato, taka da se , apsolutno se, apsolutno se e unisteno , duri uspeeja da ja unistat i dustata na narodot.
Greota se zemjodelcite koi cinat 30% od Makedonskoto naselenie i vladata oddeluva edvaj 7 milioni EURa. Neka odvojat vlastodrscive barem uste 30 milioni EUR, od nivnite 340 milioni, koi gi predviduvaat za setanje, spienje po skapi hoteli, skapi ruceci, vozenje so privatni avioni itn. Cudno, go nema nesto Vegas, Strelec, Jakov, Pana da go komentira ova...kako vo zajcceska dupka da se.
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Makedon Cudno, go nema nesto Vegas, Strelec, Jakov, Pana da go komentira ova...kako vo zajcceska dupka da se.
Strelec najverojatno cuva straza, a Jakov e tuka samo se krie ama i toj sega ke ti skokne, ama nekogas ne pisuvaat deka se plasat od vistinata, od onaa znaes pusta ljubov kon mojata partija. Samo najloso e sto e ne se 30% od naselenieto zemjodelci, site se zemjodelci duri i povejke od 100% se zemjodelci. Toa e edinstveniot nacin da se opstane, kolku tolku da se seberi nesto da se prehrani familija, a vladata so ostatokot od parite da si gi potrosi za "najmiloto", oti i nie seljacite kako mene izgubivme premnogu blagodarejke na niv.
concrete Zloti , verojatno znaes...na nekoj nacin vo esnafot si..... deka : sekoj avion sto poletal, na eden ili drug nacin se vratil na zemja...nema takov sto ostanal na neboto...a vsusnost ne mislam na avioni!!!
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by concrete
Zloti , verojatno znaes...na nekoj nacin vo esnafot si..... deka : sekoj avion sto poletal, na eden ili drug nacin se vratil na zemja...nema takov sto ostanal na neboto...a vsusnost ne mislam na avioni!!!
Da ama nie od damna letnavme, a aber nemame da se prizejmime, nejverojatno ke ni snema gorivo za brzo vreme i posle buuuuuuuum
lav
quote:
Originally posted by concrete
Zloti , verojatno znaes...na nekoj nacin vo esnafot si..... deka : sekoj avion sto poletal, na eden ili drug nacin se vratil na zemja...nema takov sto ostanal na neboto...a vsusnost ne mislam na avioni!!!
Секако дека тезата ти е сосоема исправна , НО не ни одговори НА КОЈ НАЧИН тој ќе „слета„ ...мислам на авионот сосе посадата...оти и тука има две варијанти... Нормално и разбира се принудно слетување. А за другиот начин на слетување на авионов од тебе посочен ...кога ќе му снема „гориво„ ...такво „слетување„ (лупинг) не би сакал дури и на црн душман да му го пожелам...
трендафил Владата го упропастува и македонското здравство. Фондот за здравство ја има покачено загубата од 35 милиона евра колку што оваа власт наследи од Војо Михајловски на окулу 90 милиона. При тоа годишниот прилив во фондот (од граѓаните и буџетот е зголемен за половина. Дали добиваме подобри здравствени услуги или во фондот се префрлаат пари, а во земјоделството не затоа што некои веледрогерии се блиски до власта или се перачници за пари на власта. Наводно, нели, со тендерите лековите се плаќаат помалку, нели има повеќе пари во фондот, а сепак здравствени услуги има помалку и се полоши отколку во времето кога, нели Војо крадеше. П.С.: Ако Војо крадел, што ќе покаже судската постапка, што се прави сега???