Во 2006-та пониски царини
Во 2006-та пониски царини
Strelec БРАВО ЗА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА!:) Алкохолните пијалаци, чоколадите, дрвните производи, рибата... се дел од производите кои по нова година ќе се увезуваат по пониска царина. Годинава врз основа на преземените обврски со членството во Светската трговска организација просечната непондерирана царинска стапка за сите производи ќе изнесува 9,5% во споредба со 10,5% колку што изнесуваше годинава. Кај земјоделските и прехранбените производи просечната непондерирана царинска стапка ќе се намали од 18,05% на 17,25%, а кај индустриските производи намалувањето ќе се движи од 7,66% на 7,19%. Најголемо намалување на царинските стапки ќе има кај сите алкохолни пијалоци - вермут, виски, водка, коњак за 12%. За 8% ќе се намали царината кај одредени видови сушен зеленчук, за 6% намалување ќе има кај одредени видови дрвени производи и градежна столарија, етикети и производи од хартија и за 5,6% ќе се намали царината кај одредени видови на чоколади. Кај мебелот намалувањето ќе изнесува 4,6%, а кај рибите и конзервите од риба 2,6%. Намалување на царината ќе има кај повеќе од 2.800 тарифни ознаки. Дополнително во текот на 2006 година ќе има намалување согласно договорите за слободна трговија. Кај производите со потекло од ЕУ и ЕФТА намалување на царината од 10 до 20 проценти ќе има кај индустриските производи, а кај производите со потекло од Турција 30%, што во пракса значи ако царинската стапка на еден производ била 10%, сега ќе биде 7%.
intel
quote:
Originally posted by lav
Бравоооооооооооооооооо и накрај за што?!!!!. Затоа што така МОРААТ да го прават ....поради меѓународни договори???.
Затоа статусот кандидат е добар и многу успешно достигнување на оваа власт,Кој и да дојде следен на власт ќе мора да се придржува до меѓународните стандарди и договори.
quote:
Нека ја симанат стапката за ЛУКСУЗ (18%) ...на пример ...кај ПАСТИТЕ ЗА ЗАБИ на нормална стапка (5%) како што е насекаде во светот.
Чепкање или требење ориз ти е муабетов.Колку пасти купуваш месечно па тоа толку многу ти го нарушува смејниот буџет? Толку многу има за критикување Лав а ти секогаш се фаќаш за работи што не држат вода.Сомнителен си.
quote:
Ах да ќе заборавев....и на хартијата за WC .....??? За да може конечно и Народот на раат (мир) да си јаде гурабии..нели???
Не може, тогаш ќе мора и ДДВ-то на водата да се намали,;))
lav
quote:
Originally posted by Strelec
БРАВО ЗА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА!:) Алкохолните пијалаци, чоколадите, дрвните производи, рибата... се дел од производите кои по нова година ќе се увезуваат по пониска царина. Годинава врз основа на преземените обврски со членството во Светската трговска организација просечната непондерирана царинска стапка за сите производи ќе изнесува 9,5% во споредба со 10,5% колку што изнесуваше годинава. Кај земјоделските и прехранбените производи просечната непондерирана царинска стапка ќе се намали од 18,05% на 17,25%, а кај индустриските производи намалувањето ќе се движи од 7,66% на 7,19%. Најголемо намалување на царинските стапки ќе има кај сите алкохолни пијалоци - вермут, виски, водка, коњак за 12%. За 8% ќе се намали царината кај одредени видови сушен зеленчук, за 6% намалување ќе има кај одредени видови дрвени производи и градежна столарија, етикети и производи од хартија и за 5,6% ќе се намали царината кај одредени видови на чоколади. Кај мебелот намалувањето ќе изнесува 4,6%, а кај рибите и конзервите од риба 2,6%. Намалување на царината ќе има кај повеќе од 2.800 тарифни ознаки. Дополнително во текот на 2006 година ќе има намалување согласно договорите за слободна трговија. Кај производите со потекло од ЕУ и ЕФТА намалување на царината од 10 до 20 проценти ќе има кај индустриските производи, а кај производите со потекло од Турција 30%, што во пракса значи ако царинската стапка на еден производ била 10%, сега ќе биде 7%.
Бравоооооооооооооооооо и накрај за што?!!!!. Затоа што така МОРААТ да го прават ....поради меѓународни договори???. Кои се тоа придобивки за Нароодот ...ако не проистекнуваат од самите владетели лично а не и од странците??!! пс Нека ја симанат стапката за ЛУКСУЗ (18%) ...на пример ...кај ПАСТИТЕ ЗА ЗАБИ на нормална стапка (5%) како што е насекаде во светот. ппс Ах да ќе заборавев....и на хартијата за WC .....??? За да може конечно и Народот на раат (мир) да си јаде гурабии..нели???
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
БРАВО ЗА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА!:) Алкохолните пијалаци, чоколадите, дрвните производи, рибата... се дел од производите кои по нова година ќе се увезуваат по пониска царина. Годинава врз основа на преземените обврски со членството во Светската трговска организација просечната непондерирана царинска стапка за сите производи ќе изнесува 9,5% во споредба со 10,5% колку што изнесуваше годинава. Кај земјоделските и прехранбените производи просечната непондерирана царинска стапка ќе се намали од 18,05% на 17,25%, а кај индустриските производи намалувањето ќе се движи од 7,66% на 7,19%. Најголемо намалување на царинските стапки ќе има кај сите алкохолни пијалоци - вермут, виски, водка, коњак за 12%. За 8% ќе се намали царината кај одредени видови сушен зеленчук, за 6% намалување ќе има кај одредени видови дрвени производи и градежна столарија, етикети и производи од хартија и за 5,6% ќе се намали царината кај одредени видови на чоколади. Кај мебелот намалувањето ќе изнесува 4,6%, а кај рибите и конзервите од риба 2,6%. Намалување на царината ќе има кај повеќе од 2.800 тарифни ознаки. Дополнително во текот на 2006 година ќе има намалување согласно договорите за слободна трговија. Кај производите со потекло од ЕУ и ЕФТА намалување на царината од 10 до 20 проценти ќе има кај индустриските производи, а кај производите со потекло од Турција 30%, што во пракса значи ако царинската стапка на еден производ била 10%, сега ќе биде 7%.
Strelec, znaes li sto zboris? Se namaluvaat carinskite stapki za prehrambenite artikli, so sto stranskite prehrambenite artikli ke poeftinat i ke gi zamenat domasnite, sto znaci ZGOLEMUVANJETO NA MAKEDONSKATA SIROMASTIJA. Zemjodelcite, kako se na tapet na Vladata, sega so ova ke bidat epten pogodeni, a zemjodelcite se33% od makedonskite gragani. Potoa poevtinuva mebelot, a bas taa granka e sega dobro razviena vo Makedonija, ima stotina mali pogodini za proizvodstvo na mebel niz MKD, sto znaci i nivno unistuvanje. Na kraj izleguva deka dogodina ke imame mnogu poveke NEVRABOTENI vo Makedonija, avtomatski i pogolema siromastija. Znae li ovaa vlada sto pravi?
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Strelec
БРАВО ЗА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА!:) Алкохолните пијалаци, чоколадите, дрвните производи, рибата... се дел од производите кои по нова година ќе се увезуваат по пониска царина. Годинава врз основа на преземените обврски со членството во Светската трговска организација просечната непондерирана царинска стапка за сите производи ќе изнесува 9,5% во споредба со 10,5% колку што изнесуваше годинава. Кај земјоделските и прехранбените производи просечната непондерирана царинска стапка ќе се намали од 18,05% на 17,25%, а кај индустриските производи намалувањето ќе се движи од 7,66% на 7,19%. Најголемо намалување на царинските стапки ќе има кај сите алкохолни пијалоци - вермут, виски, водка, коњак за 12%. За 8% ќе се намали царината кај одредени видови сушен зеленчук, за 6% намалување ќе има кај одредени видови дрвени производи и градежна столарија, етикети и производи од хартија и за 5,6% ќе се намали царината кај одредени видови на чоколади. Кај мебелот намалувањето ќе изнесува 4,6%, а кај рибите и конзервите од риба 2,6%. Намалување на царината ќе има кај повеќе од 2.800 тарифни ознаки. Дополнително во текот на 2006 година ќе има намалување согласно договорите за слободна трговија. Кај производите со потекло од ЕУ и ЕФТА намалување на царината од 10 до 20 проценти ќе има кај индустриските производи, а кај производите со потекло од Турција 30%, што во пракса значи ако царинската стапка на еден производ била 10%, сега ќе биде 7%.
Vo nedostatok na izvoz i domasna industrija ova znaci samo zgolemuvanje na uvozot pak. Toa ke dovede do zgolemuvanje na deficitot i siromastijata i ako nema priliv od stranstvo (iselenici na primer so nivnite doznaki) denarot ke padne i pak cenite ke se vratat na isto to est kupovnata mok ke bide ista zatoa sto cenite vo dolari ke bidat poniski zaradi poniskite carini no platite vo dolari ke bidat poniski isto taka zaradi padot na denarot. Na Makedonija i treba izvoz i suficit, samo toa moze da ja spasi.
Strelec Ova se vika nov revolucioneren moment vo ekonomskata teorija!:) Namaluvanjeto na carinite kje dovede do zgolemuvanje na siromashtijata!:) Koga se mrazi nekoja politichka opcija, SE' E MOZHNO!:)
ProMKD Ova ke gi pogodi domasnite proizvoditeli na hrana, posto kako sto se gleda uste sega ako vlezes vo tinex ili vero, gledaj gi na primer konzervite. Imas pasteta, riba, sto ti ja znam, sve e ili Slovenecko ili Hrvatsko. Kaj se Makedonskite? So namaluvanjeto na carinite za ovie mokjni izvoznici ke se prepolnat stalazite so nivni poevtini proizvodi.
toni_a ili ke se zgolemi kjarot na uvoznicite... jas sum na slichno(negativno) mislenje za ovaa rabota.carinata e "kontrola" na drzhavata... pokraj drugoto neznam kako bi se kompenzirale nastanatite "dupki" vo budzetot? ke treba od drugo mesto pari!
Makedon
quote:
Originally posted by toni_a
ili ke se zgolemi kjarot na uvoznicite...
Definitivno taka ke bide. A uvoznicite se bliski do vlasta, t.e. ili nivni firmi ili na kumovite i rodninite im.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Se namalija carinite i porano na odredeni produkti, no cenite ostanaa isti. Taka i ovde moze da se sluchi. I ne e ova bravo na Mak vlada, tuku tie se primorani da gi sledat odredbite od WTO.
Toa e tipicno Makedonski. Pomnam, vo bivsa SFRJ Slovencite imaa eden taka narecen Bajtov ekonomski institut. Tie tocno znaea za nivnata Slovenksa ekonomija i znaea kako bilo koj poteg na vladata ke se odrazi na nivnata ekonomija. Taka da sekogas koga odea na sednicite kade se nosea zakoni odea spremni, so cel da se izborat za odluka koja niv im odgovara. Makedonecot sekogas glasase za. A pojma nemase za sto glasa i sto toa za nego znaci. Posledicite gi znaeme. Vsusnost i celata industrija vo bivsa Yu od jug posle WWII bese premestena na sever pak pod idejata za bratstvo i edinstvo i zaednica kade se doplnuvame edni so drugite. Deneska ne e promeneto ama nisto. Ne se raboti za VMRO ili SDSM kako sto nekoj ovde sakaat da prestavat, nie dosega ne sme imale edna edinstvena vlada koja ne se otkazuva od floskulite koj mnogu podsekaat na istite od vremeto na komunizmot, vakva ili onakva integracija, NATO, EU, WTO, dogovori za slobodna trgovija dodeka nikako da se vidat rezultatite. Vlasta generalno nema prestava za toa kako funkcioniraat rabotite i sto e izlezot za Makedonija. Sto znaci da se ima slobodna trgovina so drzavi vo koj ne izvezuvame nisto. Bez obzir na partijata. Se se sveduva na frazi kade stalno se nadevame deka nekoj ke ne zeme pod svoe i ke ne spasi. A realnosta e : nemame nisto da izvezeme i bilo kakvi i da se carinite nas loso ni se pisuva. Vo bilo koja zaednica da sme pak loso ni se pisuva ako nisto ne proizveduvame i izvezuvame. Ama za da izvezeme treba kvalitet i cena, a toa podrazbira voveduvanje na standardi koj prakticki nikoj kaj nas ne gi saka.
concrete Ova Strelec ocigledno "posandrcal" na toa Canadskiot stud :):):)!! I proba nesto sto ne mu odi...:):)!! Inaku sekoe otvaranje zatvara moznosti i obratno. Tocno e deka Makedonskoto stopanstvo mora da se prilagodi i da funkcionira na GOLEMIOT pazar , no toa e malku demagogija zatoa sto se ispusta vtoriot del od recenicata:pod ednakvi uslovi!!!. Makedonskoto zemjodelie , malata i golemata industrija, socijalata i slicno da imaat sposobna vlada i soodvetni subvencii kako vo EU ke bide super...eve ne EU , da ja zememe "kapitalistickata " Canada i USA na primer.... Vo celata prikazna na WTO naebuvaat siracijata kako i sekogas....taka da nevkusno e da se prodava tezata : mora!!!...tocno e deka decata moraat da stanat luge...no toa nikoj ne go ocekuva od svoite deca koga se vo osnovno...duri i sredno uciliste.... ...a nasive dosega barem nikoj ne gi ucel kako treba vo golemiot svet....ednostavno samo im go zemal i ona parce leb so mast sto im go pripremile za na skolo...najbezobrazno koj posilen kako ke stigne .....
bugarinot Satanico Pandemonium, sakam da prasham. Pred toa trebva da potentsiram deka ne sum ekonomichar i zboram kako laik. Kako trebva da se reshi dilemata od edna strana chuvane i usiluvane na makedonskite proizveduvachi i izvezuvachi od drzhavata so veshtachki uslovi na nesloboden pazar so visoki tsarini i od druga patot kon zachlenuvaneto vo slobodniot ekonomski sistem na mnogu porazvienite zemi od Evropskata unija? Sepak, ako Makedonija saka da bide chlen na unijata, trebva da da ima ekonomija, koja mozhe da se sprotivstavi vo uslovi na slobodna trgovija na pritisokot na mnogu pokonk*rentnite ekonomii vo unijata.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by concrete
Ova Strelec ocigledno "posandrcal" na toa Canadskiot stud :):):)!! I proba nesto sto ne mu odi...:):)!! Inaku sekoe otvaranje zatvara moznosti i obratno. Tocno e deka Makedonskoto stopanstvo mora da se prilagodi i da funkcionira na GOLEMIOT pazar , no toa e malku demagogija zatoa sto se ispusta vtoriot del od recenicata:pod ednakvi uslovi!!!. Makedonskoto zemjodelie , malata i golemata industrija, socijalata i slicno da imaat sposobna vlada i soodvetni subvencii kako vo EU ke bide super...eve ne EU , da ja zememe "kapitalistickata " Canada i USA na primer.... Vo celata prikazna na WTO naebuvaat siracijata kako i sekogas....taka da nevkusno e da se prodava tezata : mora!!!...tocno e deka decata moraat da stanat luge...no toa nikoj ne go ocekuva od svoite deca koga se vo osnovno...duri i sredno uciliste.... ...a nasive dosega barem nikoj ne gi ucel kako treba vo golemiot svet....ednostavno samo im go zemal i ona parce leb so mast sto im go pripremile za na skolo...najbezobrazno koj posilen kako ke stigne .....
Od druga strana ne e resenie ni da opnes visoki carini. Sto e svrhata i celta? Carinite ne se bitni . Bitno e da imame proizvodstvo koe go nemame, a i izvoz koj go nemame. Za mala drzava koja saka da se obogati edinstven izlez e suficit, zatoa sto domasniot pazar e malda se plasira golemo proizvodstvo. Makedonija nema strategija kako da osvoi golemi pazari vo stranstvo. A za takva strategija voopsto carinite ne se bitni, tuku naprotiv bi i odgovarale nemanje na carini vo stranstvo. No posto Makedonija nema takva strategija ovaa diskusija e bezpredmetna. Vo USA domati se nosat od Holandija, Israel, i toa slab kvalitet. Ako e zemojdelstvoto problem, dovolno e par lanci na golemi supermarketi vo USA da se fatat i zemjodelcite da ne moze da stignat da proizvedat tolku kolku sto mozat da prodadat. Toa e veke druga prikazna. Tuka se milionite ustvari.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by bugarinot
Satanico Pandemonium, sakam da prasham. Pred toa trebva da potentsiram deka ne sum ekonomichar i zboram kako laik. Kako trebva da se reshi dilemata od edna strana chuvane i usiluvane na makedonskite proizveduvachi i izvezuvachi od drzhavata so veshtachki uslovi na nesloboden pazar so visoki tsarini i od druga patot kon zachlenuvaneto vo slobodniot ekonomski sistem na mnogu porazvienite zemi od Evropskata unija? Sepak, ako Makedonija saka da bide chlen na unijata, trebva da da ima ekonomija, koja mozhe da se sprotivstavi vo uslovi na slobodna trgovija na pritisokot na mnogu pokonk*rentnite ekonomii vo unijata.
Batka, ke ti odgovoram posto prasuvas so arno, inace vednas da ti kazam deka so Bugari slabo sakam muabet. I slabo im praam, a ako praam toj e neprijatelski nasocen. 1. Makedonija nisto ne proizveduva 2. Makedonija nisto ne izvezuva Kakvi god carini uvedi gornite dve tocki nema da se promenat, posto pricinite lezat na drugo mesto i ne zavisat od carinite. Vo bilo koj sistem isto bese pod bilo koj uslovi. Imame podpisano dogovori za slobodna i bezcarinska trgovija so site poznacajni zemji i toa nisto ne pomogna da ni se zgolemi proizvodstvoto i izvozot vo tie zemji. naprotiv, deficitot ni raste od godina vo godina sto za mala drzava kako sto e Makedonija e katastrofa. Da imas asolna vlast, ke se stopira korupcijata te lugjeto ke se motiviraat da ziveat ne od delaveri tuku od sopstven trud. I bez strav deka nekoj ke im bara mito ili deka utre so druga vlast ke im propadne biznisot zatoa sto nekoj drug ke bide favoriziran ili sto mito ke treba da platat. Vednas ke se uvidi ako nekoj ima proizvodstvo golemo deka domasniot pazar e mal. Ke mora da se odi na izvoz kade ima standardi. Vo post voena Germanija (koga svetskite carini bea na ogromno nivo) Konrad Adenauer uvede moto - ili izvezi ili umri. Rezultatite gi znaeme, Germancite imaa uvedeno ekstrmno visoki standardi na proizvodite koj gi izvezuvaa. Taka bese i e so site Azijski drzavi koj se razvija brzo. Ednostavno drzavata mora da ima strategija za izvoz i aktivno da raboti na toa, vklucuvajki gi site ambasadori vo stranstvo. I da dava povolnosti za izvoznite kompanii. Carini nula ne go resavaat toj problem, tie se bitni za uvoz koj vo nedostatok na domasno proizvodstvo nema vlijanie.
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
Po nacionalnost sum Bugarin...:) I chlen sum na VMRO-SMD! A ti diskutiraj za toa shto e predmet na diskusija... Prestani da se zanimavash so mene, da ne se pozanimavam jas so tebe!
a sto mislis deka za prikladna suma nema da stanes chlen na VMRO-SMD?[:D]
Strelec Бреј лопови!? Значи пак ќе си ги наполнат џеповите комуњариве!?
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
Ova se vika nov revolucioneren moment vo ekonomskata teorija!:) Namaluvanjeto na carinite kje dovede do zgolemuvanje na siromashtijata!:) Koga se mrazi nekoja politichka opcija, SE' E MOZHNO!:)
A ti od sto si bil ekonomski ekspert, ne si mozel da se snajdes doma, pa moras da gajstrrbajtuvas po Kanada... Tuku da ja ostavime tvojata logika, da se navratime na problemot. MAKEDONSKATA VLADA AKO SAKASE DA JA PODOBRI EKONOMIJATA VO DRZSAVATA, A SO TOA DA VLEZE VO EU, KE GI NAMALESE CARINITE NA SUROVINITE, SO STO MAKEDONSKITE FIRMI KE BEZ MNOGU POKONk*rENTNI NA STRANSKITE PAZARI I KE IMAVME IZVOZEN SUFUCIT, A I BOGATI MAKEDONCI. SEGA SE NAMALUVAAT CARINITE ZA GOTOVITE PROIZVODI, A NE NA SUROVINITE. MAKEDONSKITE PROIZVODITELI KE BIDAT NEKONk*rENTNI NA STRANSKITE PAZARI, DODEKA DOMA DODATNO KE GO IZGUBAT PAZAROT OD EVTINATA UVOZNA STOKA. KE PROFITIRAAT UVOZNICITE, KOI PO PRAVILO SE BLISKI SEKOGAS NA VLASTA T.E. SE NIVNI FIRMI, OTI SAMO TAKVI FIRMI KE DOBIVAAT UVOZNI DOZVOLI I KVOTI. KAKVA EKONOMSKA LOGIKA IMAS PA TI?
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
Бреј лопови!? Значи пак ќе си ги наполнат џеповите комуњариве!?
Ma tie veke si gi napolnija dzepovite...i ne zboram samo za komunjarive, tuku im otvaraat pat i na VMROvcive istoto da go pravat 2006 g. koga ke dojdat na vlast...a koga siromav ke ti dojde na vlast, prvo gi polni praznite dzepovi...dodusa, imaat usul, za razlika od tvoite vo toa...nesto ostavaat i za narodot!
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Strelec
Ova se vika nov revolucioneren moment vo ekonomskata teorija!:) Namaluvanjeto na carinite kje dovede do zgolemuvanje na siromashtijata!:) Koga se mrazi nekoja politichka opcija, SE' E MOZHNO!:)
Da li ima nesto drugo na repertoarot vo tvoite postovi osven se da se gleda niz prizma na partii? Poentata e : Bez izvoz i domasno proizvodstvo ovaa merka nema da donese do obogatuvanje i podobruvanje vo Makedonija. Kako i site dogovori na slobodna trgovija so koj site vladi se falea a ne donesoa nisto konkretno. Diskutiraj na temata i so fakti. Ne e se vo partiite.
Makedon
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Strelec
Ova se vika nov revolucioneren moment vo ekonomskata teorija!:) Namaluvanjeto na carinite kje dovede do zgolemuvanje na siromashtijata!:) Koga se mrazi nekoja politichka opcija, SE' E MOZHNO!:)
Da li ima nesto drugo na repertoarot vo tvoite postovi osven se da se gleda niz prizma na partii? Poentata e : Bez izvoz i domasno proizvodstvo ovaa merka nema da donese do obogatuvanje i podobruvanje vo Makedonija. Kako i site dogovori na slobodna trgovija so koj site vladi se falea a ne donesoa nisto konkretno. Diskutiraj na temata i so fakti. Ne e se vo partiite.
Strelco izgleda ima rabotno mesto koe mu zavisi od vlastaa...intuicijata mi kazuva deka raboti vo makedonskata ambasada vo CA, oti covek so zdrav razum ne bi mozel tolku da brani politicka partija koja ti ka unistuva drzavata...osven ako ne e Makedonec. Sto si po nacionalnost Strelec?
Strelec Po nacionalnost sum Bugarin...:) I chlen sum na VMRO-SMD! A ti diskutiraj za toa shto e predmet na diskusija... Prestani da se zanimavash so mene, da ne se pozanimavam jas so tebe!
DJ_SHEMA Se namalija carinite i porano na odredeni produkti, no cenite ostanaa isti. Taka i ovde moze da se sluchi. I ne e ova bravo na Mak vlada, tuku tie se primorani da gi sledat odredbite od WTO.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Ova se vika nov revolucioneren moment vo ekonomskata teorija!:) Namaluvanjeto na carinite kje dovede do zgolemuvanje na siromashtijata!:) Koga se mrazi nekoja politichka opcija, SE' E MOZHNO!:)
Погрешна квалификација (зло)употреби почитуван кољега Тоа е само форма (изговор некои го нарекуваат) кога не се знае правиот одговор на поставеното-ти прашање. Очебијно е ...дека тематиката наречена Економија и тоа онаа рационалната , ти е непозната ...односно недоволно ти е објаснета ...за да другому може(ш) да (му) ја ти објануваш. пс Браво за темата односно топикот ....во кој(а) се виде кој што и како размислува ...секако рационално и без (партиски) предрасуди...освен некои ..нели. Омразената политичка опција затоа и ќе ги загуби Изборите ...оти (с)е ќорфишек...освен за вработување на (барем) по еден член од секое семејство...а според МК Статистиката ги има цирка 540.000 на број.
трендафил Намалувањето на царините не е изум на оваа влада, туку обврска од договорите со Светската трговска организација и со ЕУ (за стабилизација и асоцијација). И двата беа потпишани во времето кога премиер беше Георгиевски. Малку би се осврнал на самофалбите на премиерот дека сега се собираат повеќе приходи при царинење, отколку пред 15 септември. Да напоменам дека се мисли повеќе на ДДВ-то и акцизите кои владата ги зема од увозниците авансно, пред да ги продадат производите, односно затоа што некои се криминалци се казнуваат и чесните бизнисмени. Точно е дека приходите што се собираат на царина сега се поголеми, но причината не е поефикасната работа на царинските органи, туку зголемувањето на увозот и зголемувањето на бројот на производи кои од повластената даночна стапка од 5% се префрлени во таа од 18%. На пример лековите и средствата за хигиена. А не значи ли зголемениот увоз за повеќе од половина дека е смалено домашното производство. дали сега купувате исто количество и вредност на домашни производи како порано, а за половина повеќе странски, односно имате и трошите повеќе пари за купување?
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Намалувањето на царините не е изум на оваа влада, туку обврска од договорите со Светската трговска организација и со ЕУ (за стабилизација и асоцијација). И двата беа потпишани во времето кога премиер беше Георгиевски. Малку би се осврнал на самофалбите на премиерот дека сега се собираат повеќе приходи при царинење, отколку пред 15 септември. Да напоменам дека се мисли повеќе на ДДВ-то и акцизите кои владата ги зема од увозниците авансно, пред да ги продадат производите, односно затоа што некои се криминалци се казнуваат и чесните бизнисмени. Точно е дека приходите што се собираат на царина сега се поголеми, но причината не е поефикасната работа на царинските органи, туку зголемувањето на увозот и зголемувањето на бројот на производи кои од повластената даночна стапка од 5% се префрлени во таа од 18%. На пример лековите и средствата за хигиена. А не значи ли зголемениот увоз за повеќе од половина дека е смалено домашното производство. дали сега купувате исто количество и вредност на домашни производи како порано, а за половина повеќе странски, односно имате и трошите повеќе пари за купување?
Неодминлив факт е дека МК стопанството , секому кој не е со „опремен„ со розови очила е видливо дека ја губи битката со странското..и тоа со сесрдан помош од владата како институција а не и поединец. Оти сите грешки на министерот за земјиделие кон земјоделците на Македонија ...и кој патем кажано изгледа дека нема доволен фонд на зборови (а можеби и јазик за) за јавен настап пред аудиториумот....ги „покрива„ владата. Инаку зашто и не би го сменила веднаш , ако истото и таа не го мисли и чини со останатите свои министерства...каде сепак ИМА луѓе кои знаат да кажат барем 2-3 реченици и притоа да бидат разбрани...без намера да испитувам дали докрај или делумично тоа го сториле , разбира се...нели???.
Wallace Satanico Pandemonium so zadovolstvo se citam.[:)] Sekoja cest i na strplenieto da objasnuvas na luge koi se daleku pod tvoeto nivo. Bidi pozdraven
toni_a
quote:
Originally posted by Wallace
Satanico Pandemonium so zadovolstvo se citam.[:)]
[:D][:D] so ili bez apostrov?
трендафил За да не отварам нова тема тука ќе напишам нешто и за таксата од 15 денари за секоја кутија цигари. Покрај парите што ќе влезат во буџетот и за кои еве ќе претпоставам дека ќе се користат наменски, мислам дека шверцерите ќе добијат екстра профит од 15 (или некој денар помалку) од секоја кутија. Ова го прави шверцот со цигари поисплатлив, а колку што гледам и полицајците на Бит Пазар понекогаш купуваат, понекогаш добиваат како подарок цигари од шверцерите. Кога Љубчо Георгиевски беше премиер, а Даравелски шеф на царината се зборуваше дека тие го водат шверцот со цигари. Колку што гледам, шверцот не е намален. И понатаму се шверцуваат цигари. Не верувам дека и понатаму ги организира старата власт. Но кој е сега главниот организатор. Дали тоа е Владо Бучковски со помош на првиот цариник Илија Иљоски. Дали во согласност со Рамковната спогодба е обезбедено праведно учество и на Али Ахмети или како и кај секој криминал Албанците учествуваат неправедно, односно повеќе отколку што ги има во државата. Истата неправедност важи и за наталитетот, односно праведноста се спроведува само ако е на штета на Македонците откако Ахмети влезе во коалицијата ЗА МАКЕДОНИЈА ЗАЕДНО.
concrete Za da ima Makedonija nekakva strategija za bilo sto ..prvo treba da ima predstava za samata sebe,koja e ,sto i se slucuva, kade odi , koi i se celite koi saka da gi postigne...da zastanam tuka......bidejki nema blaga pojma od bilo sto......kako mozete da ocekuvate "bilo sto"?????? Slusam ednosalterski sistem...nemozam da se iznacudam , kako ozbilni,"porasnati" luge, so resoektabilno "formalno" obrazovanie mozat da tresat takvi trici...najmnogu me interesira dali tie vsusnost voopsto veruvaat vo toa sto go zboruvaat...nemozam da se opasuljam deka ima tolku nedokvakani umovi...sepak mora da e nesto drugo i za FYR-ovcari so razbleanoto stado naokolu...sepak e premnogu!!!!
lav Околу темава која е отворена за ....за пониските царини после Нова Година.... еве Јас јавно ве известувам дека СИТЕ ЦЕНИ НА АРТИКЛИТЕ НА КОИ ЦАРИНИТЕ ИМ БЕА НАМАЛЕНИ всашност се со ЗГОЛЕМЕНА ЦЕНА...примерот ви е во продавниците на Веро и тоа конкретно еве за чоколадите....нели и тие беа со намалени царини. Незнам дали и пастите за заби (кои патем кажано се ЛУКСУЗ за Македонците) се со зголемена цена...но тука сте вие и ќе проверите и ќе напишете овде , за да се знае како тоа во Македонија се „работи„?. пс Истото беше и со Намештајот ...ама тој не го купувам секидневно та затоа и цените и не ми се споредливи , односно не знам дали е , и колку е „намален„ секако со нагоре кренати цени...нели?
трендафил Не знам дали е позитивно тоа што цените на цигарите на Бит Пазар не се зголемени и покрај додатниот арач од 15 денари по кутија. Доколку ова не е знак дека на тие цигари не се плаќаат ни другите давачки кон државата. Ова е сепак дело на власта, затоа што шверцот со цигари не може да биде толку јавен ако не е под нивна контрола. Е сега дали е главен Бучковски или Ахмети не би можел да кажам.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Не знам дали е позитивно тоа што цените на цигарите на Бит Пазар не се зголемени и покрај додатниот арач од 15 денари по кутија. Доколку ова не е знак дека на тие цигари не се плаќаат ни другите давачки кон државата. Ова е сепак дело на власта, затоа што шверцот со цигари не може да биде толку јавен ако не е под нивна контрола. Е сега дали е главен Бучковски или Ахмети не би можел да кажам.
Ска-пробљем бе колега...еве може да ти дообјасни ако стварно не ти е јасно...мислам на другарот-ти чичо Стрелчо...како добро упатен во собитијата на нашата држава. Та нели бил примен лично од граѓанинот БЦ-ката нели своевремено??? Тоа не е мала работа.....бре нре брееееј