ајдутското движење во македонија
ајдутското движење во македонија
orlak се прашувам дали некој знае воопшто за оваа тема. прилично е интересна за дискусија, впрочем и самиот вршам истражување на таа тема и дојден сум до заклучок дека ова движење имало голем подвиг во македонија и пиринско. почнува околу 1816 година,а завршува со смртта на Стојан војводата околу 1913 година. во него значаен придонес имале следниве војводи: поп Мартин Русчук, Волчан војвода, Никола Узун, Фадиљ војвода, и Стојан војвода, а од помалите ешалони најзначаен е Ѓорѓи Сугаре. нивниот бастион е на планините Караџица, Даутица и Јабланица или како што тие си го викале „Солунското“. како нивни најголеми подвизи се сметаат следниве грабежи: банките во велес, прилеп, битола, куманово, солун. истите пљачкале со цел собирање на доволно азно за формирање на македонска држава по ослободувањето од османлиите. е има само една работа што сите ја бараат сега во македонија, а тоа е печатницата за пари која е изградена околу 1867 година на едно место кое ти е си го нарекле воденица иако никогаш таму не се мелело жито.
Duhot na Vovata Зборуваш за Стефан Караџа? Дека Христо Ботев го возпеја во оваа песна, напишна за един друг голем војвода Хаџи Димитар?: http://www.hristobotev.com/menu_2_1_15.html А за другото дека е штета се сложувам потполно. Ама на, тоа е тоа, тие времиња се били the dark ages за Балканот. Немоло писмени луге, немало во Отоманската имприја некој кој да му е гајле за рајата. И повекето што се зна за овие херои е по устни преданија песни и друго народно творчество. Но за Хаџи Димитар И Стефан Караџа има доволно многу податоци. Доколку знам и двајцата се омрени некаде на Стара Планина. Дури имаме и врх нарекан на Хаџи Димитар, Исто и безброј многу улици што не и на двајцата.
Duhot na Vovata Ете уште млку за хајдути: http://www.hristobotev.com/menu_2_1_7.html Коі има срце, ќе усети.
Duhot na Vovata Macedonian or English војвода е Тракиец од јужна Страндџа, ако станува збор за истиот, се разбира...
orlak
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata
Macedonian or Englisg војвода е Тракиец од јужна Страндџа, ако станува збор за истиот, се разбира...
тоа е точно за Волчан војводата, но според некои стари преданија, тој заедно со гореспомнатите биле во друзината на војводата Караџата кој што бил челникот. е сега според тие преданија, тој формирал дружина од тракијци, власи, потурчени, посрбени и македонци за собирање на азното во македонија за собирање на пари за македонија. јас ги прегледуваав сите писанија за волчан војводата и него го глорификуваат како блгарски херој, но сепак никаде не стои како тој е загинат и каде. освен што преданијата велат дека директно не го послушал војводата Караџата кој пратил војници да го убијат, и тоа го сториле во пиринска македонија, бидејќи волчан бил задолжен за тој дел на македонија или како што велат “КУМАНДАНТОТ“ по старски. абе интересна работа, штета што нема пишан материјал од тоа време за денес да се позанимаваме со таа работа. навистина штета.
Christian
quote:
почнува околу 1816 година
jas procitav negde deka okolu 16 i 17 vek se pojavile ajducite.
Duhot na Vovata Кристияне, витината е дека никој не зна точно. Отпрвом е било лична одмазда. На некој му насилиле керката или жената, убили брат ми или слично золсотрство и човекот излезал во шумата. Намерили се со некои други со иста судбина и зафатили да тепат турци и така се зафатило.