Pesna od Bumerang (Dont beri gajle) :))
Pesna od Bumerang (Dont beri gajle) :))
Thunder from down under Slusnete ja ova pesna [:D] http://www.mytempdir.com/388435
zlotty_co_380 ha ha ha :)) selancina, tuku vistina li e deka vo Tomastown 95% bile Makedonci, mozebi i povejke? Ednas vo lokalnive vesnici pisuvase deka Tomastown e edinstvenoto mesto vo Australia kade sto preku 95% zivee ista nacija , pisuvase od dvete strani na ulicite ziveaat Makedonci, site prodavnici sto bile damu bile od Makedonci, Vistina e toa ili ... ? Nikogas ne sum bil u toa selo, no bas me interesira sto seljacana zivee tamu.
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by Thunder from down under
Slusnete ja ova pesna [:D] http://www.mytempdir.com/388435
Stara e ovaa..a bas se prasuvav zosto vo Avstralija e snimena??!![:p] Goran-Skopje
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
no bas me interesira sto seljacana zivee tamu.
Pravi razlika pomegju selanec i seljak.[:)] Goran-Skopje
VeGaS stara e ovaa epten, se sekjavam nate i nikki mi ja pratija [^]
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
no bas me interesira sto seljacana zivee tamu.
Pravi razlika pomegju selanec i seljak.[:)] Goran-Skopje
Na sto mislis razlika?
Thunder from down under Thomastown,na banka da pojdis makedonka ke te usluzi, i duri da dojdis na red 300 prikazni na makedonski ke slusnis, pred tebe zad tebe makedonci cekaat :))
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Thunder from down under
Thomastown,na banka da pojdis makedonka ke te usluzi, i duri da dojdis na red 300 prikazni na makedonski ke slusnis, pred tebe zad tebe makedonci cekaat :))
ej prijatel ,aj ako sakas raskazi za Tomastown, kazi nekoj "zelena" kako sto lupaat, raskazi malce za mestoto, mnogu mi se odi da go vidam toa selo. Duri ni Wolongon ne moze voda da mu nosi na Tomastown. Samo malce imeto "Tomastown" ne mu dolikuva, mnogu e "sttransko" neznam kako dosega ne pokrenale inicijativa za menuvanje na imeto, da mu stavele nekoe makedonsko ime, kako od tipot na "kolesino, zabrcani, zrze, sliovo, gostirazni " ha ha ha :)) Kazi ti pojke za nego za Tomastown, ti tamu zivees :))
DJ_SHEMA Zloty, ne znam dali da se smejam ili da taguvam. Koga sletav vo Makedonija minatiot pat mi go nemashe kuferot i chekav da go prijavam na "lost baggage". Koga gledam eden shiptar so plav mantil shto diga kuferi vide edna stara baba shiptarka i ona neshto se mafta, izgubena izgleda i nea kuferot i fali. I ovoj shiptarov zema ja rasprasha shto kako na shiptarski, ja zema pod raka i doadja na shalter kaj shto chekav ja, nit me ferma ni nishto zema i mu vika na toj "ej abe na tetkava kuferi i fali" i ovoj sluzbenikov mu vika "chekaj sega imam drugi ludje pred tebe", i shiptarov vika " Abe ludje ja chekaat nadvor, bolna e, aj svrshi i rabota, neli si bolna", i shiptarov vide ne vide vleze u kancelarija kaj sluzbenikov i i svrshi rabota na starata pred ja da dojdam na red. E toa ti shto go napisha pogore i ova shto ja go lafam e fundamentalnata razlika pomedju Makedoncite i Albancite. Nie kje gi gledame nashite Makedonci kako se machat i seir kje vodime a tie kje rabotat i pomagaat. Kolku ti bilo teshko da im pomognesh ne mi e jasno? Zarem site ludje na svetov treba angliski da zboruvaat?
Thunder from down under na eden drugar dedomu ednas, se skaraja so sin mu (tatko na ovaj drugarov) i ovaj stariov ni dva zbora angliski neznaese, ama naluten peski zamina na banka da e menvi stednata kniska :)) i cekal nekoe vreme i ko mu doslo vremeto i zborvit na makedonski na taa zenata na banka mislel makedonka e i taa mu vrajka na angliski i sho praj ovaj sega ne ke mozit rabota da si svrshit i dzabe cekajneto i mu teknalo preveduvac da pobarat < ova ziva vistina e> :)) i i vikat na taa "Macedonian Tumac " I taa mu vikat "Did you say Too much Macedonians" ? i toj e nisat glata gore dolu demek da taka rekov i taa mu vikat "Yes it is a lot of Macedonian living here in Thomastown" i toj pak tumac macedonia :)) pa se pogodil nekoj poznat so cekal i toj pa taka svrsil rabota stariot :))
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Thunder from down under
.... ova ziva vistina e> :)) i i vikat na taa "Macedonian Tumac " I taa mu vikat "Did you say Too much Macedonians" ? i toj e nisat glata gore dolu demek da taka rekov i taa mu vikat "Yes it is a lot of Macedonian living here in Thomastown" i toj pak tumac macedonia :)) pa se pogodil nekoj poznat so cekal i toj pa taka svrsil rabota stariot :))
ha ha ha ova dobro bese :))) Pred tri dena vo ponedelnikot vecer cekame voz so bratmi u Rockdale bese okolu 11pm navecer i trebase da se simneme posle dve stanici, do nas imase 3 zeni makedonki i eden maz, site nekoja generacija sto pojam nemaat od nisto i go cekaat vozot "all station to the city" , bratmi mi veli, sega gledaj nisto neznaat i ke trcaat po toj sto sedi u sredina u vozot da prassaat dali odi za Arncliffe. Vozod ide i ovie trcaat po nego i go prasuaat toj sto e rail guard "Arncliffe" , samo taka, i toj im velli, "This is Rockdale, not Arncliffe", tie pak "Arncliffe" , toj pak na niv "I told u this is Rockdale, not Arncliffe" , i imase edno dete i oni go prasuvaat nego na makedonski, "You macedonian" , a on "What" , tie e mu zborat na makedonski, "prasaj go onoj dali vozot stoi u Arncliffe" , deckovo Australec i pojma ne razbira nisto i on im veli "I dont understand you" , a zenive megu sebe si zborat "ne be ne e makedonec, ama vdi subavo lice e , isto licno kako makedonce", mene mi dojdoa vejke preku glava i im velam "ajdbe be guski edni , kacuvajte se, ne tuku kvici tuka, go poremetuvas cel soobrajkaj, vozov odi Anrcliffe , kolku pati kazaa na razglas, gluvi ste iligluvi se pravite" , oni se kacija i mi velaat, "pa vie ne licite na makedonci" , jas samo ja poglednav i i rekov "da guske edna , jas sum guskar, i licma na marsovec" i se simnavme slednata stanica i si pojdov doma. A oni kojznae i dali se simanle u Arncliffe, ako ne zalutale nekade u nojkta
ProMKD
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Zloty, ne znam dali da se smejam ili da taguvam. E toa ti shto go napisha pogore i ova shto ja go lafam e fundamentalnata razlika pomedju Makedoncite i Albancite. Nie kje gi gledame nashite Makedonci kako se machat i seir kje vodime a tie kje rabotat i pomagaat.
WOW! Ova e za cuvanje. Vo pravo si 100%
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Zloty, ne znam dali da se smejam ili da taguvam. Koga sletav vo Makedonija minatiot pat mi go nemashe kuferot i chekav da go prijavam na "lost baggage". Koga gledam eden shiptar so plav mantil shto diga kuferi vide edna stara baba shiptarka i ona neshto se mafta, izgubena izgleda i nea kuferot i fali. I ovoj shiptarov zema ja rasprasha shto kako na shiptarski, ja zema pod raka i doadja na shalter kaj shto chekav ja, nit me ferma ni nishto zema i mu vika na toj "ej abe na tetkava kuferi i fali" i ovoj sluzbenikov mu vika "chekaj sega imam drugi ludje pred tebe", i shiptarov vika " Abe ludje ja chekaat nadvor, bolna e, aj svrshi i rabota, neli si bolna", i shiptarov vide ne vide vleze u kancelarija kaj sluzbenikov i i svrshi rabota na starata pred ja da dojdam na red. E toa ti shto go napisha pogore i ova shto ja go lafam e fundamentalnata razlika pomedju Makedoncite i Albancite. Nie kje gi gledame nashite Makedonci kako se machat i seir kje vodime a tie kje rabotat i pomagaat. Kolku ti bilo teshko da im pomognesh ne mi e jasno? Zarem site ludje na svetov treba angliski da zboruvaat?
I ja sum za , za toa da im se pomagaat na nasite, ama samite nie ne si pomagame megu sebe. Eve jas da kazam eden od moite primeri. koga dojdov imav 19 godini, nemav nikoj, neznaev nisto, ni levo kade pa ni desno. ke prasav nekoj od ovie tuka sto ziveaat makedoncite, da mi pomogne ako neito barem da otvoram smetka vo banka. neznaev kako da go sredam toa, neznaev kako da izvadam TFN (tax file number), neznaev kade se ustanovite, kade e immigration i povazi drugi ustanovi, prasuvav nekoj od Makedoncite, i oni se zaebavaat so mene , mi velea sto si dosol be tuka, vidis necini, uste ti tuka na australia kapak si i , i red rugi razlicni raboti, ke gi prasav za bank account da dojde nekoj so mene u banka , oni mi velea nemozes ti da imas bank account, so tvojata viza sto ja iams nemozis nisto da pravis vo Australia, ustvari se se mozele , rabotata bilo, nejkele da ti pomognat, za rabota da ne zborime, ako si prasal takvo nesto , isto kako milion dolari da si im pobaral, najmnogu sto me pogodi ednas bese sto mi rekoa deka kondurite sto sum gi imal , bile za mrtovci od togas pocnav se da mrazam, e sega bidi iskren kako bi reagiral ti na moe mesto. od togas pominaa 3 godini i povejke, nisto ne dobiv, samo uste povejke pocnav da gi mrazam, a za guski mozebi se i guski, a jas mozebi sum i pogolem guskar od niv, za gubrinja , gubrinja se , a jas mozebi sum i pogolemo gubre od niv, za idioti , idioti se, ama jas sum iljada pati pogolem idiot od niv. Sum pomognal na polno sto dosle od Makedonija tuka, i ne sum dozvolil da se najdat vo taa situacija sto sum bil jas na 19 god, kolku sum mozel sum im pomognal , so smestaj, hrana, prevoz, telefon nikogas ne sum gi ostavil bez nisto, sekako na sekoj nacin nekoj ke ti se zablagodari, eden decko pojde vo Perth, od struga bese, negovata familija postojano mi se javuva i mi vele: postojano ides Perth, ela dojdi barem na edna casa sok, mene ne mi e za sok , ni za kafe, ama sum mozel sum im pomognal, ni sum gi znael pa ni sum gi videl, ama na odredena grupa na lujge NE, nemozam, pa makr na ulica lezi bolen/a ne mu podavam raka, zosto koga mene mi bese najtesko nikoj ne se najde da mi podade raka, sum imal patiki sto nosele mrtovci, i red drugi raboti. Neka mu sluzi na cest toa, ama trkaloto kako sto kazav se vrti, polno od niv, dojdoa sega od mene da baraat pomos, ama sega Zlotty k*r ne go boli za niv , kako sto niv ne gi bolese za mene , taka mene sega ne me boli za niv, a sekako ima odredena grupa na lujge, koj sto i da mi se javat koe bilo vreme se bi dal da im pomognam bez razliak za sto se raboti, e taa grupa na lujge ne se makedonci.
DJ_SHEMA Bash kako shto ti si se osekjal vo tie momenti bi trebalo da znaesh i da napravish ovie ludje da ne se osekjaat taka. I jas sum bil samo tuka, i jas ne sum znael shto i kako treba ama toa ne znachi deka treba da im se podsmevam na nashite vo deneshno vreme. Ne veruvam deka si zloben dechko, no sepak poentata e deka nie kako nacija uzivame da se podsmevame na nekoj drug i da se raduvame na tudjite maki.
ProMKD
quote:
Originally posted by zlotty_co_380 I ja sum za , za toa da im se pomagaat na nasite, ama samite nie ne si pomagame megu sebe..... a sekako ima odredena grupa na lujge, koj sto i da mi se javat koe bilo vreme se bi dal da im pomognam bez razliak za sto se raboti, e taa grupa na lujge ne se makedonci.
Razbiram deka si imal loso iskustvo i deka te zaebale toa e ocigledno. Samo malce ne svakam vikas sakas da pomognes, si pomognal na drugi t.e. tie od struga, a posle na krajot pak vikas ne bi pomognal na Makedonci. A za tie vo avstralija sum slusnal deka mnogu Makedonci se natprevaruvaat ednite megu sebe i ne pomagaat slucajno da ne stanes po dobri ili po bogati od niv...istoto se desava vo kanada i mnogu e tragicno, posto toa ne tera site da si terame po svoj pat...