Luksuz - Nasheto mechtaenje za povekje?
Luksuz - Nasheto mechtaenje za povekje?
toni_a Luksuzot e "finoto povekje" vo zhivotot. samo sto e celta na ona "povekje"? site li imaat ista pretstava za luksuzot i kolku ni e potreben luksuzot? fakt e deka vo sekoe vreme postoel luksuzot.luksuzot e mozhnost za "distinkcija" - vozdiganje i razlikuvanje od onie koi nemozhat da si go dozvolat.sto vsushnost se prifakja i karakterizira kako luksuz zavisi od sozijalnata i etnichkata pretstava na edno opshtestvo (ili edinka) i podlozhi na promeni. jas lichno ne sum mnogu na jasno so moite pretstavi.nekoe porshe,aston,rols-rojs,izobilstvo,jahta,dijamanti,patuvanja nasekade,seks vo izobilstvo...neogranichen konzum?!!! ili immaterialnite vrednosti? ako pogledne chovek sto pretstavuval luksuzot nekogash (TV,kopjuter,kola...ili uste porano: zachini,obleka,kafe...) toa vo deneshno vreme e sekojdnevno. religija,obrazovanie...izjasnuvanje na pripadnost kon nacija/narod? zdravstvo? prijateli? dobra "usluga" vo restoran? vazhnoto e deka se "domokratizira" luksuzot.imame preminuvanje od luksuz kon masoven-produkt.samo dali toj masoven produkt e luksuz ili nekakva "fasada",odnosno kade e postavena granicata?.kolku vredi da plakjame za nego? sto pretstavuva luksuzot za vas? kade gi "rangirate" bentley,versache,roleks & co...
Lidija Ubo si velis Toni, sekoj si ima svoja definicija so e luksuz i kaj razlicni luge razlicni raboti se gledat kako luksuz. Zavisi kako so veke rece ti i mnogu kade si, kaj zivejs ama na kraistata ova "mectanenjeto" po luksuz e covcka osobina nezavisno kaj si i nezavisno so si. To mectanjeto za luksuz ili za poke i poke vo nasite zivoti mozi e i edna od polosite strani so odlikuva eden coek. Nikogas da ne si zadovolen so to so go imas ne e bas nesto pozitivno. Kako piramidata na Maslov so potrebi, taka i nastata definicija na luksuz i so e to so vo momentot sakame da go imame si ima eden del stepeni, koga prviot stepen zadovolen, se stremi da go imas to so stoi pogore i pogore i pogore itn nema kraj! Ako zborvam za mene licno, ne deka imam moznosti da ziveam luksozno ama kako so mislam sega ne bi sakala da ziveam na toj nacin, zosto ziveam i sakam da ziveam ednostavno. Ama od druga strana koga poke pari ke se zamesat vo slikata mozi se promenvat sfakanja. Sega si mislam kako definiram luksuz...nesto so e skapo, so se istaknuva od to so mnozintsvoto go imat ama definitvno mozi da prezivejs i da zivees ubo bez to. Taka na nekoj necin jas licno mislam deka luksuz e nesto so skoro sekogas e preterano. Zosto licno ne mectaam po nesto luksuzno ne mozam da kazam nekoj primer, ama dijamanti, skapi, poznati marki na koli, alista ... nikogas ne bile i nema da bidat nekoja cel vo mojot zivot. Ako sekoj eden si gleda na svojot zivot i na site dobri i ugodni raboti so si gi ima, ne samo predemeti tuku i luge i sporedi so luge koi na denesno vreme nemat ni polojna od to, togas treba da si bidime mnogu zadovolni i da razberime deka vo nekoj drugi oci to so nie go imame, treti go gledat kako luksuz. Ama za zal, najgolemata covecka tragedija, toj nikogas ne e zadovolen so to so go ima!
toni_a imame primeri mnogu vo prirodata za luksuz... ne vazhi samo ona "da jadesh i bidesh izeden". mnogu zhivotni nepotrebno se kiteni so razlichni boi i nelogichni formi (izrastoci). duri mnogu chesto so nivnata "vpechatlivost" stanuvaat plen na nekoe drugo zhivotno. malku nelogichno? [:D] dodeka do tuka ima nekakov smisol...dali postoenje na dva pola (mashko-zhensko) e luksuz? ima mnogu poefektiven nachin na razmnozhuvanje... ili samiot sex ne e li luksuz koj nie (se nadevam sekojdnevno[:D]) si go dozvoluvame.go pravime zaradi uzhivancija i izleguvame od onaa "potrebnata" granica za ostavanje na potomstvo.chist luksuz sto si go dozvoluvame [:D] pa duri mnogu dobar biznis se pravi... vo eden test za sportski koli se pokazhuvale sliki na osobite.bile povrzani so elektrodi i tomografi...pa se nabljuduvala aktivnosta na mozokot vo razlichnite predeli.tie koga gi zdogleduvale obozhavanite ojekti imale zgolemena aktivnost vo centralniot predel na mozokot i se zgolemuval izlivot na (hormon za srekja) dopamin.tochno toj predel na mozokot e karakteriziran kako "del/sistem za nagrada/nagraduvanje".obichno se sluchuva toa pri stimulacii sto se od sushtinska vazhnost kako pri jadenjeto ili pri seksot.nauchnicite vekje gi koristat ovie soznanija za da dizajniraat odredeni produkti.nie mislime deka se odluchuvame racionalno za produktot,no sekogash ima emocii vo igra... eden Mr.Lange vika:"vsushnost go kopirame ona sto ni go pokazhuva zhivotinskiot svet" mechtaenjeto/zhelbata za luksuz e najverojatno univerzalen princip vo prirodata i od eksistencijalen smisol potreben.