Mexico or Dominican Republic
Mexico or Dominican Republic
Strelec Наредниот месец планирам да одам на вакејшн... Во дилема сум дали да одам во Mексико или Доминиканска Република! Има ли некој да бил во некоја од овие две држави и дали има да ми каже нешто што смета дека е битно да го знам? Доколку се одлучам за Мексико, најверојатно ќе одам на ова место овде: [url="http://200.52.129.226/vhost1/developer92/site96/all%202.htm"]Club MAEVA, Miramar, Tampico, Mexico[/url] а доколку се одлучам за Доминиканска Република, во тој случај веројатно тоа ќе биде ова место овде: [url="http://www.luxehotels.com/index.cfm?PropID=277"]Victoria Golf & Beach Resort, Puerto Plata, Dominican Republic[/url] Еве неколку слики од тоа место: [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_01.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_02.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_03.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_04.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_05.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_06.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_07.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_08.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/photo_09.jpg[/img]
suspect Mnogu ubo Strelec....slikine [:X] ...vistinski raj,a ona sho kazhuvash "betar"... Eeee....a znajsh kolku e skapo od ovde..? Preku 1500 evra za eden....sho e mnogu ,mnogu e. Tuku...mozhi da se kombinira,samo pat od ovde ,a hotel i usluga posebno da se rezervira...i sigurno e za 1/3 poevtino....si velam. A koga e ona ...periodot na uragani....da zemam vo predvid oti jas sekogash dobivam ona sho ne treba [:D]
Strelec
quote:
Originally posted by suspect
A koga e ona ...periodot na uragani....da zemam vo predvid oti jas sekogash dobivam ona sho ne treba [:D]
Периодот на урагани е обично од прва половина на јуни, па некаде до крајот на октомври... Меѓутоа, во просек годишно има по околу 5-6 лоши урагани (во траење од по 2-3 дена, на една локација), така да шансите ураганот да з. и не се многу големи!
јузер Ubavo mesto, mal raj si odbral za vacation g-dine Strelecovski!:)
VeGaS Strelec, jas chekam report od tebe. Znaesh kakov, neli? :)
dada Sani Jas bi rizikuvala da odam za vreme na uragani, ako ne ispadne relaksirachki odmor, kje ispadne avantura[:p] Ne mislam na najloshoto pu pu[:D] Strelche prekrasni sliki, prekrasno napisan patopis. Sporedbata sto ja pravis so lanskiot odmor i razlikite sto gi posocuvas mozebi se dolzat na toa sto se raboti za razlicen del od godinata, lani vo juni, a godinva vo fevruari. Znaat li takvite mesta za sezona i von sezona ili kaj niv ima samo SEZONA?:)
Strelec
quote:
Originally posted by dada Sani
Znaat li takvite mesta za sezona i von sezona ili kaj niv ima samo SEZONA?:)
Па интересно е тоа што статистиката за Dominican Republic вели дека најладен месец во годината е јануари (со просечна температура од 27 степени), а најтопол месец е август (со просечна температура од 29 степени)... Е сега, гледај колку е разликата!:) Дури 2 степени!?:) Инаку ова се само просечни температури, а во текот на денот температурите нормално се качуваат до 35, 40 итн. степени!
RaGeAnGeL Imas pojke sliki?Storijava ti e super ,slikine se okej ama jas sakam da vidam sliki od D.R ,a ne od hoteli i jadenje i bazeni:)))Daj nekoja slika so ko ke ja vidis ke znajs deka e D.R. Aco:))Sakav da ti go pisam ova od pocetok ama ne znaev kako ke me svatish:))Pak ke ti recam,slikine se super ama jas niso novo ne vidov,golf igralishte,bazen,hotel,jadenje interesno servirano i to:))
Strelec Ne e toj...:) Ovoj avion beshe: [img]http://www.skyliner-aviation.de/photos/icons/01CGMYH-ICON.jpg[/img]
zlotty_co_380 eeee znam :) samo staviv pogolem jas, a i Boeing 757 e dobar, toa pogore e negov prv bratuced od sestra na majkamu :) tuku Strelec zaboravi upreeska da te prasam nesto, ako imas makedonski pasos a kanadsa PR viza, treba li viza za Dominikana, Kuba, Karibi, tie okolnu ostrovi tamu sto se , ili na aerodrom ja davaat vizata.
Strelec За Доминикана и Куба, ако имаш македонски пасош воопшто не ти треба виза... За другите држави на Карибите не знам како е!
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by slasa
[img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_resort5.jpg[/img] koj e ovoj mladic [:)]
Ovoj mladiKJ mi lichi kako na vremeto vo Asamati koga ideshe so lubenici pod mishka, ama ladni...[:D]
slasa
quote:
Originally posted by јузер
quote:
koj e ovoj mladic [:)]
Ратко......не ќе да е Ратко, Ацо е овој младич [:)]
nemokj bre da mi go vrejgas cicko strelco , koj ratko mladic :-) ovaj e lepotan prema toj sto ti go spomna
Strelec
quote:
Originally posted by LIDIJA - SKorpija
I daj molimte ushte nekoja fotografija da isplakneme ochi.Ne shtedi [8D]
Ne smeam... Epten sum razgolen na drugite sliki!:) Lidija, sretnavme i nie golem broj na pozitivni i nasmeani lugje, ama sepak mnogu polosho izdanie vo spredba so ona shto pred nekolku meseci go vidov vo Kuba... Tamu lugjeto 24 saati se so faci za koi shto kje pomislish deka tokmu togash go slushnale nekoj super vic!:) Site nasmeani do ushi... site tancuvaat... recepcioneri, kelneri, prodavaci!? Da ne mu se veruva na chovek deka lugjeto imaat po 5-6 dolari mesechna plata... Duh pozitiven kakov shto nikade nema... Inaku, ubavo e vo site karipski zemji... Shteta shto ne mozhat lugjeto da zhiveat po 12 meseci onaka kako shto ti nudat tie resorti tamu!:(
Strelec
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
Strelec a so koja Kompanija letavte ako ne e tajna i sto sorta na avion bese...
zlotty, во двете насоки патувавме со комерцијален авион Boeing 757... компанија SkyService! wolf... Јас лани се затекнав во Куба за време на ураган од 5 категорија!:) Али куртуливме!:)
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Strelec zlotty, во двете насоки патувавме со комерцијален авион Boeing 757... компанија SkyService! wolf... Јас лани се затекнав во Куба за време на ураган од 5 категорија!:) Али куртуливме!:)
cekaj da se potpisam podole, eden pecat da stavam :)) SKY SERVICE DC-10-10 [img]http://photos.airliners.net/photos/middle/5/3/7/0046735.jpg[/img]
RaGeAnGeL zlotty...ako ne prekinis so ovie avionive i planojve za letanje po svetov ke te zdupam jako!!
Strelec Ivanke... dobi ma dominikanska razglednica od mene?:) Oti nishto ne kazha i ne go prenese pozdravot do cel forum??? C c c!?
RaGeAnGeL nisco nemam dobieno vaper:(((ama ako si ja puscil ke dojt:))))
LIDIJA - SKorpija Dobre dojde Strelec. Se iznachitav a bogami i se iznagledav za Dominikanskava reportaza.Za merak.[:)] Me stavi na misla sega za moeto sledno patuvanje!A shtom pocnham da mislam ....pocnhuvam da rabotam na ostvaruvanje na istoto[:D] Samo me iznenadi ona shto velish za lugjeto.Jas porano imav komshii po poteklo od Dom. so koi za zal izgubiv kontakt. Gi doziveav kako mnogu otvoreni ,pozitivni,vedri,kulturni i drushtveni. I daj molimte ushte nekoja fotografija da isplakneme ochi.Ne shtedi [8D] P.S - So ogled na taa temperaturna razlika i dobro ste pominale samo so "silna iznemoshtenost"
profa Znaci se vrati Strelec od odmorot.Za Kuba ne znam ama za Dominikana mi kazale deka paketite se i malku soleni za dobar rezort,ne?
Strelec Па и не се... За помалку од илјада канадски долари може да се најде комплетен all-inclusive аранжман во добар ресорт... Во период кога може да се погоди ураган, се наоѓаат аранжмани за навистина смешни цени... 350-400 долари (авионски превоз и една недела all-inclusive)!
zlotty_co_380 Strelec a so koja Kompanija letavte ako ne e tajna i sto sorta na avion bese, ete sega gledas kako e koga ke odis od -20 na + 40 stepeni, a sto da kazam jas sto postojano od +40 odam na -16 prosecno vo Azija. Ubavo, Dominikana......
RaGeAnGeL [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_shuttle.jpg[/img] malovo za merak,porasnalo se razvilo lele lele tamam sega imam extra pricina da dojdam
profa ama koi se lugjevo na slikava sega?
RaGeAnGeL trajko!!gospoza Vaperoska i maloto Vaper junior!
profa pa golemo dete imal Strelec,masala ,neka mu e zivo i zdravo.Ja mislev so bebinja se rasprava i on :) Ok little cow i am coming closer so you can drive me away,piuuuuuuuuuuuu
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by profa
pa golemo dete imal Strelec,masala ,neka mu e zivo i zdravo.Ja mislev so bebinja se rasprava i on :) Ok little cow i am coming closer so you can drive me away,piuuuuuuuuuuuu
[:X]come to mama
wolf_pack Супер е одморот значи бил г-не:) Добар резорт си одбрал а башка тоа screwdriver-ите ти се свиѓаа?:)
quote:
Originally posted by Strelec
Во период кога може да се погоди ураган, се наоѓаат аранжмани за навистина смешни цени... 350-400 долари (авионски превоз и една недела all-inclusive)!
Ееее ова го има да, дури изгледа ко да е поефтино него ли да живееш дома[:D]
RaGeAnGeL aco more daj nesco pointeresno da vidime ne tuku mi davaj sliki od hoteli i plazi ..istorija ,spomenici ,narod zabava ...
Sunshine
quote:
Originally posted by Strelec
Доколку се одлучам за Доминиканска Република, најверојатно ќе одам на ова место овде: [url="http://200.52.129.226/vhost1/developer92/site96/all%202.htm"]Club MAEVA, Miramar, Tampico, Mexico[/url] а доколку се одлучам за Доминиканска Република, во тој случај веројатно тоа ќе биде ова место овде: [url="http://www.luxehotels.com/index.cfm?PropID=277"]Victoria Golf & Beach Resort, Puerto Plata, Dominican Republic[/url]
Strelcho teshka dilema...za shto i da se odluchish Dominikanska kje ja bide.
Strelec Мора во Доминиканска Република повеќе да ми се оди, штом два пати сум ја напишал!:))) А башка визи не треба за таму ни со македонски пасош!:)
SpaceLily Dominikanska Republika! Aco znajsh deka vsrce me kopat zash vaka mi prajs!? So mazot tamu na meden mesec ke odam...!
OooOo
quote:
Originally posted by SpaceLily
Dominikanska Republika! ... So mazot tamu na meden mesec ke odam...!
Znae Jolanda deka tamu kje go nosish?
RaGeAnGeL cekaj sea...Jolanda ke i e maz ili Vojkan?se bunam jas zos priglupa sum
OooOo Ne be ja .. ja sum zhenet! Jolanda e choekot!
RaGeAnGeL eto go i ovaj...ne ti more perice...od borisa brat mu onaj so ja ti ja ukrade kolata:)))))))))
wolf_pack Не мора дилема Strelec:)) Мексико оваа година, Доминикан наредната:)
zlotty_co_380 Ja neznam ne sum odel tie krajevi, no poslikite nekako bojle e Dominikana da se odi, ti si familijaren covek , znaci so familiija vo Dominikana, a Mexico tamu izgleda sam se odi , bez zena , deca, isklucivo sam...:))) sala na strana tuku Dominikana bojle lici od Mexico
profa cicko mi so familijata bese u Dominikana Strelec,pak saka da odi.Poeke so da ti kazam..
Strelec
quote:
Originally posted by Strelec
...а доколку се одлучам за Доминиканска Република, во тој случај веројатно тоа ќе биде ова место овде: [url="http://www.luxehotels.com/index.cfm?PropID=277"]Victoria Golf & Beach Resort, Puerto Plata, Dominican Republic[/url]
Семејство Стрелецовски уплати за [url="http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/victoria.asp"]ОВДЕ[/url]!:)
RaGeAnGeL nemoj da te kolnel gospod da ne mi puscis razglednica i sliki da ne donesish!!!!
Strelec Pishi na e-mail: adresa, ova, ona!:)
SpaceLily
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
cekaj sea...Jolanda ke i e maz ili Vojkan?se bunam jas zos priglupa sum
Dvajcata![:D][:D][:D]Za na dva medeni meseci da odam![:D]
sasha Cabo St.Lucas...Mexico...:)))))
Strelec Поминав прекрасен одмор во Доминиканска Република!:) Иако не започна многу пријатно... Утрото кога полетувавме, синот веќе имаше зголемена температура и таа го држеше 2-3 дена... На почетокот проблеми со силна изнемоштеност имавме и г-ѓа Стрелец и јас... Мислам дека причината за тоа лежи во фактот што во Торонто се качивме на авион во момент кога температурата беше -28, а после само три часа слетавме во Пуерто Плата при температура од +37 степени. Таа разлика од 65 степени ретко кој организам може да ја поднесе... Затоа, мој прв совет е да избегнувате одмори во овој дел од годината. Тие први 2-3 дена ни беа речиси сосема изгубени... Арно ама, преостанатиот дел од одморот беше толку добар, што компензиравме голем дел од непријатностите!:) Кога би направил споредба меѓу Куба (јули 2005) и Доминикана (февруари 2006) веднаш ми паѓаат на ум некои работи... Прво, објектите со 4-та категорија во Доминикана се со многу подобра понуда отколку објектите со 4-та категорија во Куба... Секако дека истото важи и за другите категории... [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_resort1.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_resort2.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_resort5.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_resort4.jpg[/img] Оваа констатација не ја стекнав само врз основа на двете наши седумдневни патувања и ресортите во кои што престојувавме, туку и врз тоа што го видовме по другите соседни хотели и ресорти во овие две земји... Доминиканска Република е секако посредена земја, со многу понапредна демократија отколку Куба, побогата (не многу), почиста земја, покултурен и поеманципиран народ и има уште многу други предности. Како позитивни изненадувања што ги забележавме уште на самиот аеродром во Пуерто Плата (за разлика од Варадеро-Куба) беше тоа што аеродромот беше опремен со клима уреди, тоа што тоалетите им беа чисти и бесплатни, а секако најголемата предност ја видовме во фактот што откако излеговме од авионот, после само 5 минути бевме во автобусот кој што требаше да не’ префрли до ресортот. Во Куба за сето тоа ни беа потребни речиси два часа. Сите процедурални работи се вршеа невообичаено брзо. Друга лесно воочлива разлика беше тоа што таксистите (кои веднаш те опкружуваат) на првото наше одмавнување со глава, како знак дека не сме заинтересирани за нивните услуги, веднаш се повлекуваа. Во Куба не’ влечеа за ракави буквално до влегувањето во автобусот. Во што е Куба подобра? На прво место би ги истакнал плажите... Во Куба се веројатно најубавите плажи во светот. Доминиканска Република исто така важи за земја со убави плажи, но мислам дека заостануваат во однос на Куба. Друга предност на Куба се луѓето. Иако веќе реков за луѓето од Доминикана дека се покултурни и поеманципирани, цело време ми недостигаше позитивна енергија кај луѓето. Кубанците за разлика од се многу повесели и попозитивни луѓе, секогаш насмеани, многу често разиграни и распеани. Доминиканците ми изгледаат непријатно ладни. И конечно, најголемата разлика (со предност за Куба) е изгледот на луѓето... Цуцињата во Куба се за 10 класи поубави...:) И во лице и во тело...:) Ресортот во кој што овојпат бевме сместени е навистина прекрасен... Не би го препорачал на млади луѓе кои што сакаат забава, галама и сл. Многу повеќе одговара за фамилијарни луѓе. Сместувањето прва лига, храната прва лига, услугата (она што мене ми е најважно) лига на шампиони... И во Куба постојано трчкаат околу тебе, но постојано ти е присутно чувството дека тоа го прават заради бакшиш. Во Доминикана тоа е многу поинаку. Уште при самото пристигнување во ресортот (завршено комплетно реновирање пред еден месец), во ходникот те пречекуваат со ладни пијалоци. По завршување на работите на рецепција, со моторна отворена колица те носат до зградата каде што е твојата соба. Таквите моторни количиња (со шофери во бела униформа) ти се постојано на располагање и те разнесуваат буквално насекаде... До плажата, до шопинг молот, до собите, до рестораните... [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_shuttle.jpg[/img] Ресортот е фактички огромен простор во кој што меѓу другото има и околу 30-тина двоспратни згради со многу соби и студија. Во огромната соба во која што бевме сместени имавме и фрижидер кој што секојдневно беше дополнуван со пива (многу убаво пиво Presidente), пепси и други газирани сокови, води... Во собата имате големи кревети, убава постелнина, кабловска телевизија (со многу канали) и секакви други ситници кои што ти се потребни за пријатен одмор. Секој ден уште во 7 часот пред собата оставаат нови пешкири за на плажа. На плажа те пречекува човек кој што веднаш ти отвора лежалки на местото каде што ќе му кажеш, ти мести пешкири, ти носи пијалоци, собира празни чаши итн. На плажата ти се на располагање кајаци, педалини, едрилици и ред други реквизити... [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_kajak.jpg[/img] Се разбира, сето тоа бесплатно... Инаку, додека си на плажа собата комплетно ти ја средуваат, поминуваат со правосмукалка, па дури и од боксериците ти прават цветови!:) Од изборот и квалитетот на храната бевме воодушевени... На плажата имаше мексикански a-la-carte ресторан, со голем избор на храна и разни сендвичи... Покрај едниот од двата базени имаше a-la-carte пицерија, а на келнерката и’ кажуваш што се’ сакаш да има во пицата (custom pizza), која што потоа ја печат во фурна. [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_furna.jpg[/img] Над рецепцијата имаше еден прекрасен италијански a-la-carte ресторан, во кој што за секоја маса има по еден човек кој што стои на страна и е задолжен да те служи цела вечер. Користењето на сите a-la-carte ресторани беше неограничен. Нема да раскажувам, туку само ќе прикажам слики од само едниот ресторан (Интернационален) и само еден дел од понудата на тој ресторан... Мојот ум дефинитивно не би можел да смисли нешто што недостасуваше во храната... [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana1.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana2.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana3.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana4.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana5.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana6.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana7.jpg[/img] [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_hrana8.jpg[/img] Во состав на ресортот имаше уште многу други активности кои што ти стојат на располагање... На пример, голф игралиште кое е на списокот на 100 најдобри светски голф игралишта надвор од САД. [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_golf.jpg[/img] Потоа, имаше и тениски терени (со вклучени бесплатни часови за тенис), билијард сала (го растурив син ми во билијард и му набив комплекси...:) веројатно никогаш веќе нема да заигра билијард), 5 барови со одлична понуда... Ни самиот не знам колку чаши screwdrivers испив за тие неколку дена, иако алкохол многу малку пијам!:)
a-pin-dim Cicko Strelec sega strf me fati od ovaa tvoje patuvanje :o).
VeGaS Prekrasen report za patuvanjeto Aco!
Tanja19
quote:
Originally posted by VeGaS
Prekrasen report za patuvanjeto Aco!
[img]http://mfmb.tovarnaidej.com/forum/images/smiles/023.gif[/img]
slasa [img]http://www.lukaroski.com/gallery/victoria/_resort5.jpg[/img] koj e ovoj mladic [:)]
јузер
quote:
koj e ovoj mladic [:)]
Ратко......не ќе да е Ратко, Ацо е овој младич [:)]