Okolu izborite
Okolu izborite
f9 Temava da bide za se,ama ne za prezentiranje na partiski programi i megupartisko prepukuvanje. Ima mnogu dilemi koj bi gi svedil na prashanja: 1.Pokraj toa shto e zagarantirano pravo dali e i dolzhnost na gragjanite da izlezat na izbori.Vo poslednite godini nekolku pati se manipulirashe so povici za glasanja i povici za apstinencija. 2.Dali e fer sekoja vlada da ima ustavna mozhnost da gi menuva izbornite zakoni i modaliteti pred izborite,pa duri i da ja planira odnapred strukturata na idniot parlament. 3.Dali treba sekoja partija da gi obelodenuva donaciite i izvorite na prihodite shto ke gi potroshi za izbornata kampanja barem sedum dena pred glasanjeto. 4.Dali smetate deka na sudiite im e mesto vo izborniot proces kako chlenovi na izborni komisii 5.Dali smetate deka treba da ima podednakvo uchestvo vo politichkite prezentacii na golemite i malite politichki subjekti. 6.Dali smetate deka izborite treba da bidat finansirani od kandidatite celosno vo sklop so principite na pazarnata ekonomija.
трендафил 1. Излегувањето на избори во Македонија е само право. Не и должност. Една партија со помош на своите „невладини“ организации ЛАЖЕШЕ дека е должност да се излезе на гласање за да не мора многу да дотура гласови на актуелниот претседател. Дури монополот Телеком (веројатно и за оваа заслуга е уште монопол) на денот на гласањето бесплатно испратија СМС пораки до сите корисници на Мобимак со следната содржина: NVOParlament Livcheto ne moxhe samo da stigne do kutijata-izlezi i glasaj. NVO Parlament Кога истите тие што лажеа дека мора да се гласа за претседателските избори повикуваа да се седи дома и да се гледа телевизија, НВО Парламентот не испраќаше ништо, ниту Мобимак не донираше повеќе милиони денари (5 денари по една порака по бројот на мобилни телефони) за тоа. Само што тие милиони денари донација си ги наплати повеќекратно во евра. 2. Изборните закони сигурно е дека не треба да се менуваат пред секои избори. 3. Не да треба, туку секоја партија би требало да мора да ги презентира донациите на независен орган. Секој што ќе обелодени пак легална донација (доколку тоа не е со дозвола на донаторот) треба да биде казнет. 4. И судиите се граѓани. Само што тие судии што се во комисиите не би смееле да судат за изборни прекршувања на законот. 5. Доволно е што секоја (и голема и мала партија) може да има свој набљудувач. Не мора партиите да бидат застапени во комисиите. Постојат доволно техничќки средства за да се докажат неправилностите. Само да не се случи како во случајот во Липково тој што обезбеди филмуван доказ како еден од активистите на ДУИ ја полни кутијата да биде казнет со 500 евра (како член на комисијата иако не е докажано дека не бил под присилба), а тој што ја полнеше кутијата да помине неказнето. 6. Треба финансијски да се помогнат помалите партии. Но не со сума што пазарно ќе се исплатува.