Златниот венец на поезијата за Nancy Morejón
Златниот венец на поезијата за Nancy Morejón
Strelec Нанси Морехон, добитник на златниот венец на поезијата Во конкуренција од 8 светски поети, советот на фестивалот Струшки вечери на поезијата одлучил Златниот венец на 45-то издание да и го додели на Нанси Морехон, поетеса од Куба. Родена 1944 година во Хавана. Досега има објавено 12 збирки поезија и ги има добиено најпрестижните кубански книжевни награди. Нејзината поезија е преведена на англиски, француски, потругалски, италијански, руски, германски, полски и холандски јазик. Во моментов го раководи Институтот за карипски студии во Хавана. „Нанси Морехон е водечки кубански автор и врвен современ карибски поет на шпански јазик. Во својата поезија таа ги идентификува оригиналните африкански карактеристики на кубанското општество и неговата традиција, инкорпорирајќи ги низ поетски ритми и експериментални јазични техники и иновации во својата поезија. Исто така таа го препознава и оживува гласот на кубанската, карибската и латиноамериканската жена во својата поезија“, изјави Зоран Анчевски, претседател на Управниот одбор на СВП. Нанси Морехон го потврдила своето доаѓање во Струга. Таа, по Десанка Максимовиќ, е втора жена добитник на златниот венец. [img]http://www.cervantesvirtual.com/bib_autor/Nancy/graf/fotoportadat.jpg[/img]
Strelec Impressions Cold penetrates our feet and the rose’s urgency moves us, being born. We are in a large dam and the papers of the universe whirl before those flame tree leaves that shade us in summer. Lovers, struck by sun, fling themselves to the floor of a boat, breathing with valves moistened by sea wind from the South. A timid breeze appears and our ear, it laughs for eternity.