Koj e kriv?
Koj e kriv?
Goran-Skopje Idejava na topikov mi e da prodiskutirame okolu znaenjeto/neznaenjeto i poznavanjeto na makedonskot jazik na lugjeto koi dolgo ziveat ili se rodeni nadvor od Makedonija. Kolku go vladeat i zoshto ne go vladeat kako shto treba. Kje ostavam samo eden primer koj mislam deka ne e za smeenje voopshto, za plachenje e. p.s.Ama footbal igrala... [img][IMG]http://i1.tinypic.com/nbu3ww.jpg[/IMG][/img]
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
Kje bidam iskren, mnogu si inerten so tvojov post, nema nikakva korist i so nishto ne doprinesuvash za temava. Bashka, rechnikov ti e dosta ulicharski i ne vredi chovek so tebe da se rasprava i da se tepa. Za jadenje trici, ne prenesuvaj naviki ovde.
Pak nesfajkam sto tolku te navrediv ili losos kazav so mojot post pogore, neznam zosto vikas deka rabotata e za placenje??!?!! A izvini jazikot ne mu e ulicarski , tuku vozdusen.
aleksandar_makedonski odprilika kako sto napisa Lidija ;-)
profa
quote:
Originally posted by Goran-Skopje Postojat knigi, pishani zborovi koi ako se saka moze da se odvoi 1 saat vo denot i seto toa da se izvezba i da se nauchi.
E ajde ti zemi angliski knigi i citaj gi ne saat na den i 5 saata ako sakas,mislis ke zboris poubo Angliski od Radmila? No way! PA duri i nie Makedoncite so sme rodeni i izrasnati u Makedonija.Zamisli si da ne ne pustile vo skolo a niti pak nadvor od kukjava,pa roditelite i eksperti da ni bile po Makedonskiot pak gjabe ke bese.Jazik,slangovi,gramatika,.... se nauci najubavo vo skolo a ulicen jazik,normalno na ulica,no sepak na Makedonska teritorija si ke go naucis makar i ulicniot,normalno dokolku te pustaat tvoite i na ulica :) A ovie deca tuka,kaj ke naucat Makedonskiot? Cicko mi ima dve deca,doma se trudat im zborat Makedonski no ne e dovolno.Decava se na taa vozrast kade sto ili ke go poprimi kako sto treba ili ke go upleska totalno a cicko mi i strinami i zborat na decata na dva razlicni dijalekta.Da sednat i dvajcata i da im citaat knigi na Makedonski ili da gi ucat redovno nemozat,rabotat lugjeto,nas dole knigi da ne ni citale? E sega ima komuni Makedonski kade sto decava izleguvaat po barovi,krcmi Makedonski,se druzat so deca Makedonski poeke.Za tie deca bi bilo polesno da go sovladat jazikot,a i mnogu roditeli si gi pustatt decata dole redovno na nekolku meseci godisno pa i so godini duri i toa dosta pomaga. A Radmila moze i sama si ja ucela azbukata,ili na internet,od kaj da znaeme kaj zivee so koj zivee. Zaklucok,nemoze da cekame od tie deca da bidat ko i nie.Tie moze da se trudat da bidat podobri no pak nema da bidat za nasi kriteriumi dovolno dobri.Nie Angliskiot da ne go vladeeme podobro nego tie Makedonskiot?
Jakov Radmila ye super. Nemas uste nejzini biser-tekstovi da se posmeeme uste malky.
DJ_SHEMA Ne znam koj e kriv i dali nekoj moze da bide kriv. Site zaveti deka mora da se znae Makedonskiot jazik padjaat vo voda koga si na nekoe mesto 30 godini. Se prashuvam dali kjerka mi kje znae makedonski. Jas kje se trudam da ja naucham no ako nema nitu eden drug Makedonec okolu nea osven roditelite togash kako kje se neguva toj jazik? Kolku shto sum sretnal, vo takvi sluchaevi deteto mrazi shto zboruva ne nekoj si "ne obichen" jazik. A utre koga kje pochne shkolo, natprevari, druzenje itn?
Goran-Skopje Jakov, rekov deka ne e za smeenje, 11-godishno devojche e. Imaj pochit.
mafisKumA ProMKD nese branev zosto neznam tocno Makedonski nego si priznavav deka neznam tocno Makedonski, eve skoro 37 godini zivem vo Brisbane kasto imat mali broj Makedonci (ne ko Melbourne ili Sydney - kasto pola Makedonia zivej vo tije gradoj) i deka sne mali broj Makedonci nemam skolo ednas probav da organiziram so popot sto je ovde za da pocnime nesto ko gi rasprasavne lujgeto dali se interesirat oni mi velat "nemat vreme, zauzeti se, dalecina koj ke vozi tolku daleku... bla bla bla.." i na kraj stom nesto neispadna od to sto probav da organiziram, nemozis lujge na sila da gi nudis. stom drugite nejceja jas sama si upotrebiv moja inicia za da se snajdam da se naucam. Sega kolku sto znam Makedonski sprema kolku sto znajev pred 5-6 godini pred da pocnam na mirc, imat golema razlika (uste malce ke sum gotova za da tumacam [;)][:p][:o)]) Imase eden topik porano za pravilno makedonski zboruvajne i na toj topik moj argument bese deka nemat cist makedonski jazik primeri na razlilcni dialekti beja Karpus / Lubenica Vagance / Pajnca Domat / Patligan
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by mafisKumA
"nemat vreme, zauzeti se, dalecina koj ke vozi tolku daleku... bla bla bla.." i na kraj stom nesto neispadna od to sto probav da organiziram, nemozis lujge na sila da gi nudis. stom drugite nejceja jas sama si upotrebiv moja inicia za da se snajdam da se naucam.
Bash ova i mi beshe muabetot...
WickeD2
quote:
Originally posted by Jakov
Radmila ye super. Nemas uste nejzini biser-tekstovi da se posmeeme uste malky.
Kako ne ti e sram samo ne mi e jasno [}:)][}:)][}:)] za dzabe ne kazale makedonskiot narod e proklet narod [}:)][}:)][}:)]
Lidija Goran ova so Radmila ne ke da e na ozbilno. Ozbilna sum, ovoj primer mi se cini poke na majtap, ama temata ne e. Koj e kriv? Zavisi, luge koi zaminale i ostanale vo stranstvo, postarite znaci si go zadrzale samo svojot dialekt i toj dialekt tie im go predale na svoite deca. Imam sretnato nekolku mladi tuku so imat specificen makedonski, tipicen za nekoe selo i mesto vo Makedonija, zosto nivnite roditeli samo taka zborvat, a nadvor si zborat na jazikot aktuelen vo ta zemja kaj so coek e, tesko im niv da zborat da recime pokulturno makedonski. Taka od tamu mozi eden coek ko Radmila da dojdi. E sega nekoi kako taka se naucile makedonski dali mava na mariovski ili na nesto drugo mozis da komuniciras barem, ama ima edna treta grupa na luge. Roditelite, babi/dedovci so ne go vladeat jazikot kaj so tie ziveat 100% ama pak im zborvat tie na svoite deca/vnuci svedski/angliski taka da decata nema nikogas da naucat nesto poke makedonski za zal. Vakvi primeri ima za zal kolku ti dusa saka, i lesno e od ova da zaklucis deka kaj vozrasnite e greskata, ama ko ke porasnat i tie decata i tie imat nekoj izbor dali i kolku sakat da naucat. Taka da zavisi od mnogu raboti, najmnogu od nas samite kako nie ke si odlucime.
Goran-Skopje Pazi, mene voopshto ne mi lichi na majtap toa shto fudbalerkava go napishala, drugo mi beshe zborot. Vo red e da se zbori na bilo koj dijalekt i normalno e da e taka, no da ne se znae da se napravi konstrukcija na rechenica, mislam deka e neopravdano! Se' se moze koga se saka neshto, pa taka i da se nauchi neshto. Postojat knigi, pishani zborovi koi ako se saka moze da se odvoi 1 saat vo denot i seto toa da se izvezba i da se nauchi. Mene nikoj ne moze da me ubedi deka so samoto toa shto ne se zbori doma odreden jazik, deka ne postoi shansa da se nauchi i da se vladee kako shto treba. Vo sekoj sluchaj mislam deka e do samite lichnosti, dali sakaat, dali im treba i dali imaat zelba da nauchat da zborat pravilno. Ama da se napishe deka "Yas sum Makedonka ama igram football", toa govori za neshto drugo! Da ne bide posle, "pa ovie vo Makedonija shto se zamisluvaat, deka nie od nadvor ne ja sakame Makedonija"? A, ja znaete?!!
wolf_pack Kolku tolku pak znae po neshto momata, ti da vidish kakvi kutuci ima...
Goran-Skopje Zatoa e topikov wolf-e, da ne vikame "eheee kakvi se kjutuci ima"...
јузер Крива е она, крив е и он, Лондон Берлин, и Вашингтон. :)
mafisKumA Goran jas prvo ko prvo si priznavam deka neznam Makedonski kako sto treba ama probam i se trudam na denski nacin sto pojce da se naucam. tesko je ako si zevelj za dolgo vreme ili si se rodil vo stranstvo i ako si namel mnogu kontakt so Makedonci za da znajs tocno Makedonski. AMA popametno bi bilo od lujge da recat BRAVO sto probas (od to cojek dobiva sila za pojkem da uspej) ama namesto bravo imat nekoj sto samo kritikuva a za koj mi e kriv to je kompleksiran odgovor
dejan tatkomi lol
sasha so site vas se slagam...Ne problem nekoj da zbori na dijalekt ili sl. Jas licno sum vo USA eve skoro 10 god celi...Kako vreme pominuva normalno i prirodno doaga da jas podobro i polesno mi e da se izrazuvam na Angliski vo sporedba so Makedonski...kako shto i Kuma kaza..kako vreme pominuva, sve poveke i poveke navlagas...NO, toa e do individualnost dali ti i ponatamu se educiras i trudish da go zadrzish nivoto na svojot majcin jazik...ili postanuvas totalno indifirenten...a toa e navistina zalno. Moreeeee i 40 god, od sega da me iznervira da vidish kako ke zboram na "literaturno" na svoj jazik:)))))))))))))))
Lidija
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
Pazi, mene voopshto ne mi lichi na majtap toa shto fudbalerkava go napishala, drugo mi beshe zborot. Vo red e da se zbori na bilo koj dijalekt i normalno e da e taka, no da ne se znae da se napravi konstrukcija na rechenica, mislam deka e neopravdano! Se' se moze koga se saka neshto, pa taka i da se nauchi neshto. Postojat knigi, pishani zborovi koi ako se saka moze da se odvoi 1 saat vo denot i seto toa da se izvezba i da se nauchi. Mene nikoj ne moze da me ubedi deka so samoto toa shto ne se zbori doma odreden jazik, deka ne postoi shansa da se nauchi i da se vladee kako shto treba. Vo sekoj sluchaj mislam deka e do samite lichnosti, dali sakaat, dali im treba i dali imaat zelba da nauchat da zborat pravilno. Ama da se napishe deka "Yas sum Makedonka ama igram football", toa govori za neshto drugo! Da ne bide posle, "pa ovie vo Makedonija shto se zamisluvaat, deka nie od nadvor ne ja sakame Makedonija"? A, ja znaete?!!
Goran, za ovie licnosti so zboras sega ti, se najcesto rodeni i izrasnati vo stranstvo, ne se ko mene ili ko drugi so na pogolemi godini se preselile. E tie licnosti, ko se mnogu, mnogu mali mnogu zavisi kako roditelite ili ko so spomnav rodnini zborat so niv. Ne moze edno bebe ili detence od 4-5 godini da ima zelba ili motiv da uci drug jazik nego toj kako so to si zivej. Taka da toj period mnogu malku se raboti za so jas ko licnost ke odlucam da pram tuku mnogu poke zavisi kako tie okolu mene se odnesvat i zborat. Zosto ako ne se pocni od koga si mal i plus ako ne odis cesto vo Makedonija mnogu e lesno da zvucis i da pisis ko Radmila. Togas mnogu e lesno da se izgubi i oset i zelba da se nauci jazik, togas ne go gledat tie jazikot kako majcin tuku nasprotiv za niv e to stranski jazik, bez koj mozat da opstanat ubo. A sega ako luge ko jas, posle mnogu godini zaboraj so e makedonski jazik e togas e odgovornosta samo moja i na nikoj drug. Ama jas eden den ako bidam roditel isto ke imam odgovornost kon moite deca da naucat i znat makedonski, i tuku si se zatvora krugot. Koga decata ke bidat pogolemi togas e samo nivna odgvornost kolku ke go upotrebvat i vladeat makedonskiot jazik, kolku ke zadrzat od to so tatkoto/majkata eden den gi ucele.
slasa goran koj gi sisa nakrivi kapa i jas ne znam cisto makedonski kako sto kuma navede pogore ,, se trudime onolku kolku sto mojme , ova ne e cas po makedonski jazik pa da dobivame ocenki
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by mafisKumA
Goran jas prvo ko prvo si priznavam deka neznam Makedonski kako sto treba ama probam i se trudam na denski nacin sto pojce da se naucam. tesko je ako si zevelj za dolgo vreme ili si se rodil vo stranstvo i ako si namel mnogu kontakt so Makedonci za da znajs tocno Makedonski. AMA popametno bi bilo od lujge da recat BRAVO sto probas (od to cojek dobiva sila za pojkem da uspej) ama namesto bravo imat nekoj sto samo kritikuva a za koj mi e kriv to je kompleksiran odgovor
Mene ne mi beshe celta da kritikuvam i da se smeam ovde nekomu, voopshto. A kolku e komleksno, toa e individualno.
mafisKumA znam deka neme kritikuvas ama jas rekov generalno deka preku godinivi to mnogu pati se imat sluceno deka ako nekoj neznaj tocno makedonski (a nemat tocno makedonski deka sekoj eden kraj na makedonia si imat svoj dialek/zbor) imat mnogu lujge sto kritikuvat
sasha slasa support....dobro kazano...bitno e da se trudi covek kolku sho mozes...i toa e do individualnost...
zlotty_co_380 Izvinete ve molam na koj dijalekti vie tuka "kopate" , ma koj pravilen makedonski jazik, ma koj ne ucel nas u skolo previlen makedonski izgovor so knigi i lektiri od poranesna kralstvo Yugoslavia. Pa nikoj ne zane da zbori pravilno makedonski, i neznam sto e tolku cudno toa pogore Radmila sto go napisala, kolku tolku ona znae makedonski, kolku tolku ona se trugdi da se nauci. Aj kazi ti kolku znaes Japonski ili Indoneziski pa posle tuka citati da stavame tvoi. I najmalce e bitno sto toa Radmila go napisala, jas kako sto znam vo Makedonija ziveeat lujge , a bas mi e milo deka ona igra fudbal, pa da se pofalam i jas koga imam slobodno vreme ja igram Fifa 2000 na PC.
Goran-Skopje Mislam deka nema da go komentiiram ova, nema potreba.
ProMKD Mnogu dobra tema goran! Potpolno te razbiram sto sakas da kazes. Znam mnogu takvi sto ne se dobro zapoznati so Makedonskiot jazik. Za tie gore sto se branat, na primer kuma i mozda lidija mislam deka temata ne bese otvorena za lugje kako vas. Mislam deka vie dobro pisuvate na Makedonski, gledame po vasite postovi. Temava e povekje otvorena za tie kako na primer radmila koi stvarno ne go znaat jazikot i edvaj svrzuvaat recenici. Za toa neznaenje 100% se vinovni nivnite roditeli. Na ovie lugje treba da im se pomogne, kako na primer vo crkvite vo AUS ili USA da se ima casovi po Makedonski jazik. I ne samo za deca, nego za site koi sakaat da naucat.
Goran-Skopje Nema da tapanam mnogu okolu ova, ama jas znam deka lugjeto "nadvor" imaat samo po eden chas nedelno za uchenje na makedonskiot jazik. Abe ne e se vo praenje pari, eeejjj...
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
Mislam deka nema da go komentiiram ova, nema potreba.
Ne sakam da ja otvoram ustata, ama ako pocnam znam deka do tepacka moze da nastane. I sega ke jades trici zosto Radmila, neznaela kako se pisuva mnogu ili mnoguy ili sto ne ti znam. I neznam zosto rabotava za placenje e , fala bogu site zivi zdravi se.
Goran-Skopje Kje bidam iskren, mnogu si inerten so tvojov post, nema nikakva korist i so nishto ne doprinesuvash za temava. Bashka, rechnikov ti e dosta ulicharski i ne vredi chovek so tebe da se rasprava i da se tepa. Za jadenje trici, ne prenesuvaj naviki ovde.
aleksandar_makedonski полека луѓе, на форумиве има разни батки само колку да провоцираат и си се кријат зад тие што му даваат задачи :-) јазикот не е проблем, тој е променлива категорија и не можи сосема да се одредува идентитетот према јазикот.. тоа е исполитизирана тема заради одредени политики.. идентитетот на одредена нација се одредува со познавање на историјата, на културното наследство, со познавање на вистината.. колку ние го познаваме сето тоа? секој еден од нас е претставник на државата.. згора на се што за нашата држава сето ова е испреплетено со разни политики се со цел да се сокријат точните информации..
suspect
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
Jakov, rekov deka ne e za smeenje, 11-godishno devojche e. Imaj pochit.
E pa togash roditelite se krivi. Mozhebi gresham.....ama vremeto ne mozhi da gi izbrishi korenite ako mu se sprotivstavime. Tochno deka i komunikacijata so shto povejke lujge e bitna,no vo nedostatok na komunikacija osiromashuiva recnikot ....ne drugo... Vo sluchajov verovatno devojcheto e ogranicheno na razmenuvanje na nekolku siromashni rechenici so roditelite doma,a za knigi.....chitanje ???....sigurno ne znae ni kirilica....No....da ne sudam za drugi... Ova, podolu kazhanovo...ima mok.... kako stimulacija... "Koga chovek ke zamine od svojata zemja,go gubi imotot,a koga ke "zamine" od svojot jazik,ja gubi dushata.Sakam i den denes da mislam,kako zemajki gi so sebe site svoi knigi,sum go spasil i ednoto i drugoto"
LIDIJA - SKorpija Tipichno makedonski.Sekogas se bara vinovnikot, a ne prichinata.[:(!] Prichinata lezi vo nas samite. Za poznavanjeto ili nepoznavanjeto na sopstveniot jazik vlijaat mnogu faktori.Geografijata nema nikakva vrska so toa. Bez razlika kade se naogjas i ziveesh, jazikot treba da se "odgleduva".Ne samo makedonskiot, tuku bilo koj drug jazik so negovata neupotreba se zaborava. Sekogash ima reshenie za onoj koj saka da gi odrzi "vo zivot" jazicite shto gi znae. Makedonskiot jazik, za zal,ne go vladet kako shto treba ne samo Makedoncite nadvor od Makedonija, tuku i onie vo Makedonija.[:(] (Sekoja cest na iskluchoci)
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
Jakov, rekov deka ne e za smeenje, 11-godishno devojche e. Imaj pochit.
11??? Pa togash e od tvoja strana odvratno da ja kritikuvash. Koga imav 11 godini, i jas zboruvav taka makedonski, pa mozhda i duri polosho. No, jas do mojata osma godina zhiveev vo Skopje! A moite zboruvaa/zboruvaat mnogu dobro makedonski. Jas so 23 pocnav pak da se ucam i da se obiduvam so majciniot jazik. Ne e do roditelite. Ne e do casovi (nie imavme compulsory mother tongue courses vo Germanija, ne biva). Samo do volja e, i do mozhnosti. Ama najpovekje zavisi od toa da nema takvi hypocrites kako tebe, koi te kritikuvaat koga usta ke otvorish. jazik bez usta otvaranje ne se uci. Zatoa kjuti, ne se smej i pravi muabet so devojceto, pa ke vidish kolku brzo ke se nauchi.
Goran-Skopje Chuj, jas go dobiv onfoto odposle deka e toa taka, i ne galami mnogu mozev i da ne go napsiham ako sakav nekogo da ismejuvam, kje si prekjutev. Sho se odnesuva do toa shto go napsiha voopshto ne me razubedi vo neshto. p.s. sonliv sum i nemam namera da ti repliciram na golemo. Brkaj si rabota.[;)]