Sostojbata vo Makedonija vo ocite na Hrvatska
Sostojbata vo Makedonija vo ocite na Hrvatska
Makedon Vcera, okolu 21:30h, Hrvatskata Radio Televizija 1, emituvase emisija za momentalnata sostojba vo Makedonija. Komentatorot non-stop povtoruvase: Makedoncite ziveat virtuelna stvarnost, vlasta gi laze demek ke vlezat vo EU, zemjkata nikoj ne ja sljivi, za nikade e, samo gi podlazuvaat i demek sme glupi i site veruvaat vo toa. Ponatamu, bese prikazan eden div pazar pod Kale, so cigani i siromasni gragani, pa deca romcinja kako prosat, pa Tetovo i samo ohridskoto ezero. Komentatorot bese premnogu drzok i davajki gi romcinjata na Kameni kako prosat, velese deka "ova ne se romi, ova se makedonci, sekoj 5 Makedonec e gladen, siromasen". Potoa odea komentari deka nisto vo Makedonija ne raboti, nema vrabotuvanja, stranski investicii, nema otvaranja novi proizvodstveni kapacitet, vlasta ne investira vo kulturata i obrazovanieto, deka vlasta se gleda so rozevi ocila i taka prikazuva t.e. Makedonija ima virtuelen napredok. Prvo me iznerviraa HTV1, ama koga se produmav i taka e. Nema lutenje, dojdoa luge od strana da ni kazat kolku ni e losa vlasta. Preteraa so ona prosenjeto, davaat crni romi, a vikaat ova se Makedonci koi prosat. Vlasta ne samo sto industrijata ja unisti, sega i zemjodelieto go unistuva od koe zivee 1/3 od Makedoncite, zemjata navistina krahira. Se cudam na onie sto gi podrzuvaat SDSM - LDP, zarem ne gledaat deka zemjata im e propadnata, vo bankrot, zosto gi podrzuvaat?! Najverojatno, toa se sitni profiteri, koi dobivaat mali platicki od administracijata, a voedno se mnogu sebicni luge, koi gledaat za sebe, a ne i za 99% od naselenieto vo Makedonija, od koi 70% se siromasni. Zarem za sitnite troski sto vi gi frla SDSM, moi prijateli SDSMOvci, ja zagrozuvate idninata na zemjata i idninata na vasite deca? Pa ako prodolzi da vladee SDSM, Makedonija ke bankrotira i nikoj ne ke moze da ne opravi. Vke vlasta napravi nepopravliva steta, do 1998 godina go uniste celoto stopanstvo, a od 2002 g. navamu go unistuva i ona sto ostana: zemjodelstvoto. Do koga ke gi podrzuvame sopstvenite grobari, grobarite na nasata idnina? Da bea sposobni SDSM, da znaeja da vladeat i menadziraat so stopanstvoto jas sega PRV ke bev za niv i ke glasav za niv. No, gledam deka stom dojdat na vlast, ekonomijata krahira, a vo takvi crni vreminja, najmnogu se lovi. A sto se lovi? Pa sekoj ke si go najde odgovorot na toa prasanje zosto nema pari, kaj odat parite, zosto nikoj ne investira vo Makedonija i zosto samo laskite firmi bliski do SDSM rastat!
Jakov Abe koja inteligencija...od zbor do zbor se isto, pa pa pa...neverojatno da se podmochne covek na vakvi surati. :)
трендафил Моја забелешка е само дека дечињата што просат на Камениот мост сепак по мајка се Роми, а таткото никој не им го знае. Можеби по татко се и Американци. Но факт е дека на други места просат и Македонци по род, што би рекле Грците. Веројатно грешка на Македонците е што просат пред цркви, кај што не одат ниту СДСМовци нити ДУИевци, па власта не може да ги види. Иначе Хрватска се обидува со сите сили да се извлече од посакуваната за неокомунистите западно балканска федерација, што треба да биде сурогат за Југославија (минус СЛовенија плус Албанија, со Косово како независна држава), па е нормално да појде во напад против непријателите на нивниот брз влез во ЕУ, без да чекаат Косово да ги исполни нормите за прием во ЕУ. Очигледно на Хрватите не им треба јато. Ни за ЕУ ни за НАТО.
lav Originally posted by Makedon
Vcera, okolu 21:30h, Hrvatskata Radio Televizija 1, emituvase emisija za momentalnata sostojba vo Makedonija. Komentatorot non-stop povtoruvase: Makedoncite ziveat virtuelna stvarnost, vlasta gi laze demek ke vlezat vo EU, zemjkata nikoj ne ja sljivi, za nikade e, samo gi podlazuvaat i demek sme glupi i site veruvaat vo toa. Пред да билошто кажеш....сепак размисли со своја глава и кажи....ДАЛИ Е ТОА ВИСТИНА? Ponatamu, bese prikazan eden div pazar pod Kale, so cigani i siromasni gragani, pa deca romcinja kako prosat, pa Tetovo i samo ohridskoto ezero. Странците кај нас и билокаде и да идат , секојпат го забележуваат само она што кај нив или го нема , или пак не успеале да го видат. Komentatorot bese premnogu drzok i davajki gi romcinjata na Kameni kako prosat, velese deka "ova ne se romi, ova se makedonci, sekoj 5 Makedonec e gladen, siromasen". Potoa odea komentari deka nisto vo Makedonija ne raboti, nema vrabotuvanja, stranski investicii, nema otvaranja novi proizvodstveni kapacitet, vlasta ne investira vo kulturata i obrazovanieto, deka vlasta se gleda so rozevi ocila i taka prikazuva t.e. Makedonija ima virtuelen napredok. Дали мислиш дека те/ве излагале со тоа што го прикажале? Prvo me iznerviraa HTV1, ama koga se produmav i taka e. Nema lutenje, dojdoa luge od strana da ni kazat kolku ni e losa vlasta. Preteraa so ona prosenjeto, davaat crni romi, a vikaat ova se Makedonci koi prosat. Vlasta ne samo sto industrijata ja unisti, sega i zemjodelieto go unistuva od koe zivee 1/3 od Makedoncite, zemjata navistina krahira. Власат е крива кога ја бираш прв пат ама за повторно бирање на власт од иста партија ...тога ВИНОВНИ СЕ само ИЗБИРАЧИТЕ. КАКОВ Народ таква му е и ВЛАСТА...нели?! Se cudam na onie sto gi podrzuvaat SDSM - LDP, zarem ne gledaat deka zemjata im e propadnata, vo bankrot, zosto gi podrzuvaat?! Najverojatno, toa se sitni profiteri, koi dobivaat mali platicki od administracijata, a voedno se mnogu sebicni luge, koi gledaat za sebe, a ne i za 99% od naselenieto vo Makedonija, od koi 70% se siromasni. Zarem za sitnite troski sto vi gi frla SDSM, moi prijateli SDSMOvci, ja zagrozuvate idninata na zemjata i idninata na vasite deca? Pa ako prodolzi da vladee SDSM, Makedonija ke bankrotira i nikoj ne ke moze da ne opravi. Vke vlasta napravi nepopravliva steta, do 1998 godina go uniste celoto stopanstvo, a od 2002 g. navamu go unistuva i ona sto ostana: zemjodelstvoto. Do koga ke gi podrzuvame sopstvenite grobari, grobarite na nasata idnina? Не се чуди(те) ...наскоро ви доаѓа законската шанса да барем нешто поправите(ме) ...со избор на НОВИ и СПОСОБНИ Владетели Da bea sposobni SDSM, da znaeja da vladeat i menadziraat so stopanstvoto jas sega PRV ke bev za niv i ke glasav za niv. No, gledam deka stom dojdat na vlast, ekonomijata krahira, a vo takvi crni vreminja, najmnogu se lovi. A sto se lovi? Pa sekoj ke si go najde odgovorot na toa prasanje zosto nema pari, kaj odat parite, zosto nikoj ne investira vo Makedonija i zosto samo laskite firmi bliski do SDSM rastat! Кој сака да види има свои очи тоа да го стори...наше е да го кажеме тоа што ние гледаме. пс А зашто и МТВ односно нејзина екипа не се обиде да им прати возвратна „братска„ посета таму...мислам во Хрватска и да ги сними најцрните но сепак вистински соостојби? ЗАШТО НЕ ИДАТ ТАМУ ...нели? Дали ги нема или нема да успеат да ги пронајдат, а ?
трендафил Хелсиншкиот комитет за човекови права во извештајот за 2005 година за сиромаштијата во Македонија пишува. - Во 2005 година процентуално се намалени социјалните давачки и бенефициите на лицата со хендикеп, намален е додатокот за деца и уште еднаш е стеснета листата на лекови кои се добиваат на рецепт (со партиципација). Заради проблеми во здравствениот фонд во неколку наврати болните од рак (посебно децата) останаа без соодветна медицинска терапија (и нивните родители од кои многумина во исклучително тешка социјална состојба мораа да ги набавуваат приватно и на сопствена сметка). Условите за лекување веќе паѓаат под минималните стандарди (с#232; до нивото на директно загрозување на животот на пациентите). - Со измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност е намален периодот за исплата на паричен надоместок во случај на невработеност. Паричната помош врз основа на Законот за социјална заштита не надминува 50 евра (што претставува една третина од просечната кошничка само за храна и пијалак за четиричлено семејство), а со новите измени (спротивно на системот од права на индивидуата, кои подразбираат обврски на страна на државата, гарантирани со меѓународните документи) се воспоставува систем на должности на семејството (односно, се зајакнува улогата на анахроната проширена семејна заедница која продолжува да постои на овие простори единствено поради економската неможност индивидуата да се издвои и да живее сопствен и самостоен живот). - Како посебно загрозени групи од неповолната економска положба може да се издвојат: старите лица (кои не можат да обезбедат егзистенција со пензиите кои ги примаат, а оние во старечките домови живеат во услови кои се под стандардите на најлошите затвори во државата); голем број деца живеат и растат во крајно несоодветни услови (а посебно загрижува огромниот број основни училишта кои исто така не ги исполнуваат ни минимумот стандарди на затворско живеење, а во кои учат децата од 6-14 години); болните кои не добиваат ни елементарна нега (зголемен е бројот на умрени пациенти поради несоодветна нега, негрижа или употреба на несоодветни лекови), а во неколку наврати се случи и загрозување на животот на пациентите поради директно влијание на руинираните простории во кои престојуваат (паѓање на покрив во одделот за дијализа, пробив на влага во детското одделение на клиниката во Скопје и сл.). И покрај алармантната ситуација во изминатата година ниту еден од надлежните органи не се обрати до јавноста со објаснување за активностите кои се преземаат во насока за надминување на ваквите состојби. Натамошното осиромашување на населението го оневозможува практикувањето на граѓанските и политичките права, а граѓанинот кој не може да обезбеди минимална егизстенција за себе и за членовите на своето семејство, не е ниту слободен, ниту независен, и многу тешко може да се бори за своите права и слободи. _________________________________________ Целиот извештај можете да го прочитате [url="http://www.mhc.org.mk/mkd/izveshtai/2005gi.htm"]овде.[/url] Со напомена дека извештајот се однесува за 2005 година, а оваа власт работи на зголемување на сиромаштијата од ноември 2002 година. Тоа што власта прикажува напредок, не значи дека мора да и се верува. Но доколку навистина вработила по еден од секое семејство или не коалицирала со терористи, можеби и за ова ја зборува вистината.
lav
quote:
Originally posted by трендафил _________________________________________ Целиот извештај можете да го прочитате [url="http://www.mhc.org.mk/mkd/izveshtai/2005gi.htm"]овде.[/url] Со напомена дека извештајот се однесува за 2005 година, а оваа власт работи на зголемување на сиромаштијата од ноември 2002 година. Тоа што власта прикажува напредок, не значи дека мора да и се верува. Но доколку навистина вработила по еден од секое семејство или не коалицирала со терористи, можеби и за ова ја зборува вистината.
Но доколку тоа не го сторила , односно успеала да го стори до сега...следува ШУТ КАРТА на следниве и ногу нам блиски Избори за нова „народна„ власт
Ceki Gledav i jas, i na vistina mi bese sram. No toa e realnosta, ne ma sto. Najmnogu se sramev, koga go kazuvaja bucko( nasmean vo negov siptarski stil) kako jade govna, i posle novinarite zboruvajki so narodot( i siptarite i nasite) ja kazuvaa vistinata ... Bucko se falese, kako sme primer vo regionot so meguetnicka tolerancija( primer, koj raka na srce nikoj ne saka da go sledi, nitu kosovo). I potoa go pokazaja dzaferi i eden siptar od Tetovo, kako zborvat, deka nemaat se uste dovolno prava, i deka mora da se smenat grbot, znameto i himnata ... I posle i eden nas sociolog kazuvase, deka lani vo kupot na Makedonija, koga igraja Baskimi i Madzari, site Makedonci svirkaja protiv Baskimi, poso e siptarski klub, a vo nego imase 7 Makedonci i duri i trenerot bese Makedonec( no ne kaza, deka siptarite svrikaja koga se igrase nasata himna) ... Potoa deka bila 2005 godina mnogu uspesna za Makedonija, i pak go pokazaja edno staro siptarsko magare od Tetovo, kako vika sred korzo, gi gledate ovie luge so setat ovde, site se nevraboteni. Potoa kazuvase toj sociologot, kako lani e oficialno zapisano, deka izlegle od Makedonija samo 17-18 luge, i rece ova e smesno, absurdno, ni samite ne znajme kouku luge izlegle, no toa e katastrofa rece. Kaza kako vo socializmot ne lazea, sega uste malce i ke vlezime vo komunizam, uste malce strpete. A deneska uste malce i ke vlezime vo EU, a meguvreme nikoj ne raboti na toj plan. Da ne zborvam za infrastrukturata so ja pokazuvaja, kako Pakistan bre. Makedonija ja zivee virtuelna stvarnost, toa e vistina. I sekoja cest za HTV, go kazaja toa, sto nasite ne sakat da go kazat, i ako e ocigledno. A na narodot mu e seedno, posebno mladite, so sakat da se zabavuvaat, i so pobrzo da izlezat nadvor. Sto ne e nisto cudno!, sekoj covek zasluzuva da zivee dostoinstveno, kako covek, a ne zivotinja.
lav
quote:
Originally posted by Ceki
Gledav i jas, i na vistina mi bese sram. No toa e realnosta, ne ma sto. Najmnogu se sramev, koga go kazuvaja bucko( nasmean vo negov siptarski stil) kako jade govna, i posle novinarite zboruvajki so narodot( i siptarite i nasite) ja kazuvaa vistinata ... Bucko se falese, kako sme primer vo regionot so meguetnicka tolerancija( primer, koj raka na srce nikoj ne saka da go sledi, nitu kosovo). I potoa go pokazaja dzaferi i eden siptar od Tetovo, kako zborvat, deka nemaat se uste dovolno prava, i deka mora da se smenat grbot, znameto i himnata ... I posle i eden nas sociolog kazuvase, deka lani vo kupot na Makedonija, koga igraja Baskimi i Madzari, site Makedonci svirkaja protiv Baskimi, poso e siptarski klub, a vo nego imase 7 Makedonci i duri i trenerot bese Makedonec( no ne kaza, deka siptarite svrikaja koga se igrase nasata himna) ... Potoa deka bila 2005 godina mnogu uspesna za Makedonija, i pak go pokazaja edno staro siptarsko magare od Tetovo, kako vika sred korzo, gi gledate ovie luge so setat ovde, site se nevraboteni. Potoa kazuvase toj sociologot, kako lani e oficialno zapisano, deka izlegle od Makedonija samo 17-18 luge, i rece ova e smesno, absurdno, ni samite ne znajme kouku luge izlegle, no toa e katastrofa rece. Kaza kako vo socializmot ne lazea, sega uste malce i ke vlezime vo komunizam, uste malce strpete. A deneska uste malce i ke vlezime vo EU, a meguvreme nikoj ne raboti na toj plan. Da ne zborvam za infrastrukturata so ja pokazuvaja, kako Pakistan bre. Makedonija ja zivee virtuelna stvarnost, toa e vistina. I sekoja cest za HTV, go kazaja toa, sto nasite ne sakat da go kazat, i ako e ocigledno. A na narodot mu e seedno, posebno mladite, so sakat da se zabavuvaat, i so pobrzo da izlezat nadvor. Sto ne e nisto cudno!, sekoj covek zasluzuva da zivee dostoinstveno, kako covek, a ne zivotinja.
Каков е Народот....такви му се и преставниците на власта но и Државата. Тоа се цврсто поврзани како кај сврзаните садови , и секако важат законите за сврзани садови.
Makedon
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Ceki

Каков е Народот....такви му се и преставниците на власта но и Државата. Тоа се цврсто поврзани како кај сврзаните садови , и секако важат законите за сврзани садови.
Od sto e glupav narodov, od toa sme utepani vaka..... "Elitata SDSM" ne ja menuvaat za nisto, pa i po cena da umrat od glad[V]
lav
quote:
Originally posted by Makedon
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Ceki

Каков е Народот....такви му се и преставниците на власта но и Државата. Тоа се цврсто поврзани како кај сврзаните садови , и секако важат законите за сврзани садови.
Od sto e glupav narodov, od toa sme utepani vaka..... "Elitata SDSM" ne ja menuvaat za nisto, pa i po cena da umrat od glad[V]
Веќе напоменав дека љубовта кон комунизмот и комуњарите (очебијно е и видливо секидневно за сите странци) на Македонскиот Народ (со исклучоци , разбира се) е генетски (веќе) имплементирана. Поинаков одговор Јас засега немам...а ако има ...повелете..сакам да го прочитам....барем за да научам нешто за својата индоктринирана нација...
Makedon Lav: Веќе напоменав дека љубовта кон комунизмот и комуњарите (очебијно е и видливо секидневно за сите странци) на Македонскиот Народ (со исклучоци , разбира се) е генетски (веќе) имплементирана. Поинаков одговор Јас засега немам...а ако има ...повелете..сакам да го прочитам....барем за да научам нешто за својата индоктринирана нација... =================================================== Jas imam odgovor: MAZOHISTI se pola od Makedoncite, sakaat da stradaat[V][xx(]
lav
quote:
Originally posted by Makedon
Lav: Веќе напоменав дека љубовта кон комунизмот и комуњарите (очебијно е и видливо секидневно за сите странци) на Македонскиот Народ (со исклучоци , разбира се) е генетски (веќе) имплементирана. Поинаков одговор Јас засега немам...а ако има ...повелете..сакам да го прочитам....барем за да научам нешто за својата индоктринирана нација... =================================================== Jas imam odgovor: MAZOHISTI se pola od Makedoncite, sakaat da stradaat[V][xx(]
УХ УХ и УХ ...што би рекол нели и стариот добар Олд Шетерхенд.
Ceki
quote:
Originally posted by Makedon
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Ceki

Каков е Народот....такви му се и преставниците на власта но и Државата. Тоа се цврсто поврзани како кај сврзаните садови , и секако важат законите за сврзани садови.
Od sto e glupav narodov, od toa sme utepani vaka..... "Elitata SDSM" ne ja menuvaat za nisto, pa i po cena da umrat od glad[V]
Ne znam koj i kako e kriv, sekoj po malce, a najmnogu sepak politicarite i nivnite lizaci. No pak ke povtoram, sram mi bese koga go gledav ova vcera na HTV! Ednostavno NEVEROVATNO, sega razbiram zasto touku se krije vistinata vo Makeodnija, i se zivee vo nekoja virtualna Makedonija, zato so vistinata e za nikade. Sega ne znam dali bea tie deca stvarno romi ili nasi so prosea pari. No ova bese sramota, kako pakistan da sme. Sega ke recite, i hrvatite i srpskite deca prosat, DA toa e vistina. No dali nie so toa ke se falime, so toa ke gi resime problemite, koga ke kazime, pa ete i drugite taka pravat. Zar sekogas ke se zadovoluvame so najnizkoto i najelementarnoto?
intel Ceki da mi go ostavis avatarot na mira, najdi si drug:)))
toni_a se` da prigrabaat i da iskoristat ovie od VMRO znachi!! [:D]
intel ne od vmro tuku od dpmne;))) kako bugarine se, se kitat so tugi perja:)))
Strelec
quote:
Originally posted by intel
...kako bugarine se, se kitat so tugi perja:)))
Sakash da kazhesh, kako onie od NP... taka?:)
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by intel
...kako bugarine se, se kitat so tugi perja:)))
Sakash da kazhesh, kako onie od NP... taka?:)
Strelco. sto se podbivas so nas, pa te znaeme deka si komunjar ti, zaedno so ovoj Intel [:D]
intel Nema vrska, jas sum si za Narodna Partija, za narodot ejjj, aovo gospodinov Strelec e za ona coveculeno Gvujo. Makedon uste ednas ako me navredis so toa komunjar da znaes deka koga kje dojdeme na vlsat kje gi ukineme site pederski drustva i kje gi zatvorime site kafani i dupki kaj sto se sobirate.. Unreal kje go ovlatime licno za taa rabota, pa sega ti beri pamet.
Makedon
quote:
Originally posted by intel
Nema vrska, jas sum si za Narodna Partija, za narodot ejjj, aovo gospodinov Strelec e za ona coveculeno Gvujo. Makedon uste ednas ako me navredis so toa komunjar da znaes deka koga kje dojdeme na vlsat kje gi ukineme site pederski drustva i kje gi zatvorime site kafani i dupki kaj sto se sobirate.. Unreal kje go ovlatime licno za taa rabota, pa sega ti beri pamet.
Ovlasto go ti Vegas, ke si go potplatam jas nego [:D]
tmoro [/quote] Strelco. sto se podbivas so nas, pa te znaeme deka si komunjar ti, zaedno so ovoj Intel [:D] [/quote] Go fati ZIV,ako e ovoj Intel od Ajvar 100 % e za Brane,kakvi NP kakvi temi otvarase protiv niv so Pana.
achtung_panzer Ehm, ehm... a da se vratevme na temata, sho vikate a?[;)] Bode ochi toa shto Makedonija e vo fokusot na hrvatskata javnost vekje izvesno vreme, od drn-drn aferata so gen. Stojanovski navaka. Mozhe nekoja od nashive "informativni" kukji da prosheta niz Hrvatska, posebno vo vnatreshnosta i da izvadi nekoj slichen materijal za nevrabotenost, emigriranje i uzurpacija na vlasta. Nema da ima romi shto prosat na stanica, za niv se pogrizhile na vremeto, hehehe... Nitu niz Hrvatska ne teche med i mleko. A toa e sega, materijal za slichni dokumentarci od voenite i godinite neposredno po vojnata kolku sakash, samo togash nemashe koj da snima... krznari-kaputari (voenite profiteri), koljachi i krvnici od shtotuku zavrshenata vojna, begalci-hercegovci shto haraat niz ranetata im metropola vo stilot na don Korleone, voeni invalidi za koi nikoj ne se grizhi... niv koj gi snimil... Bitkata shto Makedonija ja bieshe protiv negiranjeto na samata drzhava ja dobi preku statusot kandidat, sega velikososedskite "istorichari" mozhat da ni pluknat pod prozor. Imajkji vo predvid kolku e dolga istorijata na negiranje na makedonskata drzhavnost, pobedata voopshto ne e mala. Samiot priem vo EU mozhebi nikogash i nema da se sluchi, no toa i ne mora da ne' zagrizhuva onolku kolku shto treba da ne' zagrizhuva tvrdo zasadenata neobolshevichka svest na akcija po partiska linija... ushte toa da se smeni, i listata na problemi znachajno kje se namali...
Makedon
quote:
Originally posted by achtung_panzer
Ehm, ehm... a da se vratevme na temata, sho vikate a?[;)] Bode ochi toa shto Makedonija e vo fokusot na hrvatskata javnost vekje izvesno vreme, od drn-drn aferata so gen. Stojanovski navaka. Mozhe nekoja od nashive "informativni" kukji da prosheta niz Hrvatska, posebno vo vnatreshnosta i da izvadi nekoj slichen materijal za nevrabotenost, emigriranje i uzurpacija na vlasta. Nema da ima romi shto prosat na stanica, za niv se pogrizhile na vremeto, hehehe... Nitu niz Hrvatska ne teche med i mleko. A toa e sega, materijal za slichni dokumentarci od voenite i godinite neposredno po vojnata kolku sakash, samo togash nemashe koj da snima... krznari-kaputari (voenite profiteri), koljachi i krvnici od shtotuku zavrshenata vojna, begalci-hercegovci shto haraat niz ranetata im metropola vo stilot na don Korleone, voeni invalidi za koi nikoj ne se grizhi... niv koj gi snimil... Bitkata shto Makedonija ja bieshe protiv negiranjeto na samata drzhava ja dobi preku statusot kandidat, sega velikososedskite "istorichari" mozhat da ni pluknat pod prozor. Imajkji vo predvid kolku e dolga istorijata na negiranje na makedonskata drzhavnost, pobedata voopshto ne e mala. Samiot priem vo EU mozhebi nikogash i nema da se sluchi, no toa i ne mora da ne' zagrizhuva onolku kolku shto treba da ne' zagrizhuva tvrdo zasadenata neobolshevichka svest na akcija po partiska linija... ushte toa da se smeni, i listata na problemi znachajno kje se namali...
Hrvatite patat od kompleks na pogolema vrednost. Toa e fakt, ama kaj niv sostojbata ne e poarna kojznae kolku. Samo nasite novinari od MTV gi frlaat parite na kongresi na DUI, reportazi po Albanii i za emisii za vlasi, srbi, bosnjaci [V]
lav
quote:
Originally posted by Makedon
quote:
Originally posted by achtung_panzer
Ehm, ehm... a da se vratevme na temata, sho vikate a?[;)] Bode ochi toa shto Makedonija e vo fokusot na hrvatskata javnost vekje izvesno vreme, od drn-drn aferata so gen. Stojanovski navaka. Mozhe nekoja od nashive "informativni" kukji da prosheta niz Hrvatska, posebno vo vnatreshnosta i da izvadi nekoj slichen materijal za nevrabotenost, emigriranje i uzurpacija na vlasta. Nema da ima romi shto prosat na stanica, za niv se pogrizhile na vremeto, hehehe... Nitu niz Hrvatska ne teche med i mleko. A toa e sega, materijal za slichni dokumentarci od voenite i godinite neposredno po vojnata kolku sakash, samo togash nemashe koj da snima... krznari-kaputari (voenite profiteri), koljachi i krvnici od shtotuku zavrshenata vojna, begalci-hercegovci shto haraat niz ranetata im metropola vo stilot na don Korleone, voeni invalidi za koi nikoj ne se grizhi... niv koj gi snimil... Bitkata shto Makedonija ja bieshe protiv negiranjeto na samata drzhava ja dobi preku statusot kandidat, sega velikososedskite "istorichari" mozhat da ni pluknat pod prozor. Imajkji vo predvid kolku e dolga istorijata na negiranje na makedonskata drzhavnost, pobedata voopshto ne e mala. Samiot priem vo EU mozhebi nikogash i nema da se sluchi, no toa i ne mora da ne' zagrizhuva onolku kolku shto treba da ne' zagrizhuva tvrdo zasadenata neobolshevichka svest na akcija po partiska linija... ushte toa da se smeni, i listata na problemi znachajno kje se namali...
Hrvatite patat od kompleks na pogolema vrednost. Toa e fakt, ama kaj niv sostojbata ne e poarna kojznae kolku. Samo nasite novinari od MTV gi frlaat parite na kongresi na DUI, reportazi po Albanii i za emisii za vlasi, srbi, bosnjaci [V]
Сакаш да кажеш дека МТВ не е национална ТВ куќа ? Тогаш зашто (само) Македонската Нација ја финансира оваа и ваква куќа? Има ли некој одговор кој „држи„ вода , разбира се?
concrete Ima lav ima....kako nema...pogledaj vo listata na hibridni ovci....vidi koja e legendarno najglupavata !!!! Jasno ti e sega ?????
ProMKD Sostojbata vo Hrvatska vo ocite na Hrvatite: http://www.megaupload.com/?d=IHPSOH9O
Ceki
quote:
Mozhe nekoja od nashive "informativni" kukji da prosheta niz Hrvatska, posebno vo vnatreshnosta i da izvadi nekoj slichen materijal za nevrabotenost, emigriranje i uzurpacija na vlasta. Nema da ima romi shto prosat na stanica, za niv se pogrizhile na vremeto, hehehe... Nitu niz Hrvatska ne teche med i mleko.
Cool, sega site gladni i siromasni vo vMakedonija ke recat, pa ete ne sme edinstveni so sme siromasni vo svetot. Aj ke strpime uste malce, i posle i taka ke umrime ..... More kakov balkanski ili podobro kazano makedonski mentalitet, da ne gi sramam ostanatite balkanci( posebno vljubenite sitpari na nekoj prisutni na ovoj forum).
adactilus Ok, navistina ne se potrudiv da go docitam ni prviot post, zatoa sto SE IZNERVIRAV, pa nemam trpenie za da pocekam da odgovora. Sto e pravo, pravo e... VMRO i SDS se izmenuvaat na sekoi 4 godini i sekoj pat se polosi od prethodniot. Ne sum simpatizer nitu na ednite, nitu na drugite (a nitu na bilo koja druga partija [:)]) i ednostavno mi se povraka od toa kolku e nasiot narod prost. Znam edna devojka koja ne e pointeligentna od stolb, no e zakoravena VMRO-vka. Ednas taka od majtap i rekov deka SDS se super i za malku ke mi gi izvadese ocite. Baba na moj drugar koja ima cirka 80 godini i e SDS-ovka pola saat me davese kako Branko se preprava deka e siromasen, a ustvari ima 20 kravi i 15 svinji, a samo kokoski kolku ima, tuf, tuf. E babe bas Brane go zamisluvam vo stala (sto i ne e ustvari tolku tesko, hmmm...). Rabotata e vo toa sto takvi luge izleguvaat na mitinzi spremni gz da daat, a nemma pojma sto se slucuva. Potrebno im e da se identifikuvaat so nekoja grupa luge, pa ajde ke bidat na stranata na ovaa ili onaa partija. Zalosno ako jas se prasuvam sto e samosvesta nasa na tolku nisko nivo. Inaku me iznerviraa Hrvatite povtorno, zatoa i pocnav da pisuvam. Ziveev vo izminatite godini na relacija MKD-HR. Po nekolku meseci vamu, po nekolku tamu. Prvo nesto sto ke ti kaze Hrvat otkako ke mu kazes deka si od Makednoija e: "Aaaa... Siptar znaci!" So ova ne sakam da navredam nikoj, no nie sme MAKEDONCI. Koga ima kazuvav deka nokniot zivot e ovde prilicno soliden (vo sporedba so nivniot koj e katastrofalen, najcesto dobivav odgovor od tipot: "Zamisli... A jas mislev deka MKD e edno pusto pole na koe gorat ognovi na otvoreno so kolibi od slama." Ova najozbilno vi go zboruvam. Problemot e vo toa sto tie ne kritikuvaat a vsusbnost samite se golo sranje. Nema da pomine den a da nema nekoe ubistvo za "jaka stvar" kako na primer mesto za parkiranje, ili silovanje na devojce od 5 godini ili na baba od 90. Crnata hronika im izleguva na 5 strani. Uzasni nacionalisti se (sto se gleda od gore navedenoto) koi se mrazat megusebno, te. Dalmatinci so Kajkavci i Istrani. Nokniot zivot von turisticka sezona zavrsuva vo 22:00 saat i nema sansa posle toa da vidis ziva dusa na ulica. Ladni se i sterilni i odvratni kako narod. Crkvata im se mesa vo intimata do taa mera sto saka da go zabrani abortusot (so so Hrvatska bi stanala vtora zemja vo svetot vo koja abortusot e zabranet), a tie toa go dozvoluvaat bidejki se verski fanatici. Posle vojnata so Srbija dobija kompleks na niza vrednost koj go lecat so menuvanje na jazikot na sekoj mesec dena za da ima sto pomalku slicnosti so srpskiot (kravata=okolovratni dopupnik, ucitelka=naticateljica znanja, helikopter=zrakomlat itd.). Sto se odnesuva do ekonomskata sostojba, imaat povisoki plati, no imaat i astronomski ceni, taka da ne im e situacijata podobra odtkolku nasata. Sosema normalno e pristojno oblecena stara zena koja izgleda sosema normalno da ve zamoli na ulica za nekoja kuna, zosto nema za leb i mleko. Edinstvena rabota koja e podobra otkolku kaj nas e toa sto gradskata cistota e besprekorna. Nemoze covek da vidi ni pikavec na ulica. Imav sansa da prodolzam da ziveam tamu, no veruvajte otkako vidov kakva drzava e Hrvatska, se vrativ vo MKD trcajki i udirajki se so peticite vo gzot. I ve molam site vas koi sto ste otisle na odmor vo HR i ste si pominale super da me postedite od komentari. Probajte da ziveete tamu, pa ke vi bide se jasno.