МК новинари и нивна работа во „Фабрика„?
МК новинари и нивна работа во „Фабрика„?
lav Во статијата [url="http://int.dnevnik.com.mk/?pBroj=2993&stID=73799"]овде[/url] опишана поставено е круцијалното прашање: Треба ли новинарите ..поред редовната платена работа , да работат и во вакви овде опишани „фабрики„ , поради конфликт со објективноста нивна...како неодминлив дел од нивниот професионалниот имиџ како новинари. Какво е Вашето мислење за ова... мои почитувани колеги и колешки ?
orlak и такви ми ти рабоќе. инаку знаете ли кој е новиот проект на буче за престојниве избори на новинарски план? ај погодете кои лица ќе му учествуваат во политичкиот маркетинг. е мој орлаку многу е мачно кога многу знаеш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! и такви ми ти рабоќе.
tmoro Ilija Iloski,Buzleski samo djabe mu e vo Struga,Kicevo Prilep,potoa lozarite i tutunarite nemat da glasaat za nego,za kogo ke se odlucat samo tie znaat.
lav
quote:
Originally posted by orlak
била да се формира едно вакво тело за формирање и пласирање на вест е нашиот драг професор и бивш ген.сек. неповторливиот Спасов. спомнатиот Спасов. е тој Спасов сегде го има, ама за кратко.
Дали овде станува збор за оној кој поред плата примаше и друга плата во девизи? Своевремено за се ова се пишуваше по сите весници???.
lav
quote:
Originally posted by orlak
ај сега нешто јас да ви кажам за „ФАБРИКА„. тоа е формирана група од добро избрани новинари со добра мрежа со цел уредување и контролирање на пласираната вест. ако добро го разберете составот на екипата во таа групировка ќе најдете неколку добри наивци и неколку добри „ренгени„ т.с махери за манипулација и предводување. оној чија идеја била да се формира едно вакво тело за формирање и пласирање на вест е нашиот драг професор и бивш ген.сек. неповторливиот Спасов. значи имаме група за дезинформации, група за пласирање на вести, група за анализирање на настани и вести и група за прибирање или оператива на терен. е тој терен знаете сите што значи нели? терен широк поим кој опфаќа интервју со опозиција со претставници од ЕУ, Нато, со економски магнати и итн. види вака јавно мислење ти е закон. а кој поседува таква сила е силен. п.с ЗНМ здружение на новинарите во Македонија кое беше токму под патронат на еден сегашен портпарол под водство и инструкции на добро спомнатиот Спасов. е тој Спасов сегде го има, ама за кратко.
Знаев Јас дека ти ќе почнеш на „лажиче„ да ни кажуваш она кое го знаеш...ама или несмееш или несакаш наеднаш да си го споделиш со останатите...некому случајно да не му се „слоши„ ...од тоа што ќе го читуцне овде и никаде на друго место.
трендафил Нејасно е зошто претседателот Црвенковски доколку добие одштета сака 25.000 евра да бидат исплатени на ЗНМ. Дали како благодарност за тоа што го прогласија за државник по негова желба?
orlak ај сега нешто јас да ви кажам за „ФАБРИКА„. тоа е формирана група од добро избрани новинари со добра мрежа со цел уредување и контролирање на пласираната вест. ако добро го разберете составот на екипата во таа групировка ќе најдете неколку добри наивци и неколку добри „ренгени„ т.с махери за манипулација и предводување. оној чија идеја била да се формира едно вакво тело за формирање и пласирање на вест е нашиот драг професор и бивш ген.сек. неповторливиот Спасов. значи имаме група за дезинформации, група за пласирање на вести, група за анализирање на настани и вести и група за прибирање или оператива на терен. е тој терен знаете сите што значи нели? терен широк поим кој опфаќа интервју со опозиција со претставници од ЕУ, Нато, со економски магнати и итн. види вака јавно мислење ти е закон. а кој поседува таква сила е силен. п.с ЗНМ здружение на новинарите во Македонија кое беше токму под патронат на еден сегашен портпарол под водство и инструкции на добро спомнатиот Спасов. е тој Спасов сегде го има, ама за кратко.
трендафил Јас па мислев дека нешто не е во ред со премиерот, а тоа грешеле тие што му ги пишуваат говорите.
f9 Ne smeat...zatoa shto e "kreiranje na javno mislenje"Drzhavata i sistemot na demokratija se oslonuvaat na slobodnoto javno mislenje.Vakvi fabriki se od nedemokratski sistemi kako Nacizmot i Komunizmot.Vsushnost postoi javna obvrska bazirana na ustavot i na zakonite deka vakva aktivnost e nedozvoliva. Jas problemot go gledam vo zloupotreba na novinarskata pozicija,bar kaj nas.Ne mozhe eden novinar da mu prodava pufki na profesionalen politichar i toa na drzhavna funkcija,da go omalovazhuva i najgrubi pcosti i nebulozni izmislici da plasira vo javnosta...vojna da mu otvora.Novinarot e da prenesuva informacii tochno i navremeno.Najprofesionalno novinarsko intervju beshe ona poslednoto na Sadam Husein pred da pochne vojnata. Novinarot vo nitu eden moment ne zede strana,edinstvena cel mu beshe da ja prenese lichnosta na Sadam i negovoto mislenje najverodostojno.A kaj nas novinarive si imaat politichki agitacii i kolumni za zemanja strani.Postanati se politichki faktor na odluchuvanje.Eden novinar od Ohrid...profesionalno plukashe po Georgievski i se okolu nego vo "Start". Chovekot si se deklarirashe kako nezavisen,denes e tamu neshto vo vladeechkata garnitura.Sivata zona na "nezavisni"~narkonovinari im ovozmozhi prostor za dejstvuvanje bez moralna odgovornost.Naucheni na kukja bez stopan,na nashive novinari im dojde teshko da ja prifatat privatizacijata i novite gazdi.Novite gazdi znaat deka dale pari za da slushaat ona shto tie sakaat da slushnat,a ne ona shto mu odgovara na "nezavisniot"novinar.Nezavisnoto novinarstvo odamna e mrtvo,zatoa shto nikogash ne se ni rodilo,zatoa shto e utopija...kako komunizmot,zad chija fiskula se krijat na krajot od kraishtata samo lichnite interesi na nekoj anonimen gazda.
lav
quote:
Originally posted by f9 Ne smeat...zatoa shto e "kreiranje na javno mislenje"Drzhavata i sistemot na demokratija se oslonuvaat na slobodnoto javno mislenje.Vakvi fabriki se od nedemokratski sistemi kako Nacizmot i Komunizmot.Vsushnost postoi javna obvrska bazirana na ustavot i na zakonite deka vakva aktivnost e nedozvoliva.
А тие (ни) велат секидневно (барем 3 пати дневно...нели) дека иако без датум Македонија скоро што не втрчала во Европа!!! Оти овија ги чукале стално по рамо...а тоа им значело ними ....како ногу ногу арен знак.
трендафил Интересно е што фирмата „Нова фабрика“ без тендер ја добила организацијата на прославата за станувањето на кандидат за ЕУ со непознат датум на активирање на кандидатурата, но сигурно не пред да се укинат вакви фабрики, а други фабрики да бидат незаконски приватизирани. За прославата и се исплатени 60 милиони денари, односно повеќе од 60 илјади денари по еден присутен или 30 пати повеќе отколку концертот на Горан Бреговиќ во Скопје, или за половина поскапо отколку концертот на Хозе Карерас во Охрид (со негова екипа за озвучување). Кога сме кај фабриката, интерсно е и тоа што новинарите останаа неми. Посебно тие од ЗНМ (здружението на новинари социјалдемократи). Од нив очекував дека после изјавата на Штерјо Наков дадена на нивен колега новинар со текст „А што те боли тебе куpот за приватизацијата“, ќе организираат протести како после несреќниот случај кога беше повредена нивна колешка на Маврово од одбиен шрапнел од „жабицата“ испалена од Љубе Бошковски“. Тогаш на маиците им пишуваше „Тука сме - тепајте“. Сега, соодветно на позицијата и спомнатиот орган од газдата на „Kуршпед“, можеа да излезат пред неговата фирма со маици со натпис „Тука сме - дупете“. Да не бидам вулгарен како Штерјо па да напишам eбeте. Дали беа сигурни дека Љубе нема да ги тепа, а сега не се сигурни дека Наков нема да ги ...
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Интересно е што фирмата „Нова фабрика“ без тендер ја добила организацијата на прославата за станувањето на кандидат за ЕУ со непознат датум на активирање на кандидатурата, но сигурно не пред да се укинат вакви фабрики, а други фабрики да бидат незаконски приватизирани. За прославата и се исплатени 60 милиони денари, односно повеќе од 60 илјади денари по еден присутен или 30 пати повеќе отколку концертот на Горан Бреговиќ во Скопје, или за половина поскапо отколку концертот на Хозе Карерас во Охрид (со негова екипа за озвучување). Кога сме кај фабриката, интерсно е и тоа што новинарите останаа неми. Посебно тие од ЗНМ (здружението на новинари социјалдемократи). Од нив очекував дека после изјавата на Штерјо Наков дадена на нивен колега новинар со текст „А што те боли тебе куpот за приватизацијата“, ќе организираат протести како после несреќниот случај кога беше повредена нивна колешка на Маврово од одбиен шрапнел од „жабицата“ испалена од Љубе Бошковски“. Тогаш на маиците им пишуваше „Тука сме - тепајте“. Сега, соодветно на позицијата и спомнатиот орган од газдата на „Kуршпед“, можеа да излезат пред неговата фирма со маици со натпис „Тука сме - дупете“. Да не бидам вулгарен како Штерјо па да напишам eбeте. Дали беа сигурни дека Љубе нема да ги тепа, а сега не се сигурни дека Наков нема да ги ...
Најверојатно ...подцртаново од мене им се чини сосоема веројатно и веднаш остварливо...та затоа „мудро„ си м‘чат , благодареејќи на неговата фирма ...што дури и кај нас ете има насекаде Вијагра или Цијалис како замена.
трендафил „Од добро информиран дипломатски извор од Брисел ...“. Вака почнуваат многу вести што се пласирани од „фабриката“ за вести. Секогаш кога ќе прочитам некоја ваква вест почнувам да ги жалам и тие што ја напишале и тие што веруваат во нешто вакво. Веројатно имаат ментални проблеми, затоа што мислам дека просечно здрав човек не може ниту да мисли дека некој ќе му верува ниту дека ќе поверува дека некој добро информиран, што би рекле од врвот во Брисел, би контактирал со некој наш весник тајно. Кога веќе спомнав ментално здравје би го споманл и изразот „македонски Албанци“. Ако тој што го користи овој израз е нормален во ментален смисол, мора да е предавник, продаден или бесплатен, се`едно. Затоа што тоа асоцира дека тие луѓе не и припаѓаат на Македонија туку на Албанија. Поточен израз би бил албански Македонци како пократка верзија на албанофони Македонци. Затоа што сивозелени на пример е нијанса на зелена боја, а не на сива, односно на крај се става поважното. Во една држава тоа сигурно не е етничката припадност туку државјанството. Всушност и кај нашиот идол, САД, се вели хиспано Американци, а не американски Хиспанци за хиспанофоните (од шпанско говорно подрачје) Американци или афро Американци, а не америко Африканци за АМериканците со африканско потекло. Затоа мислам дека изразот македонски Албанци треба постепено да ни делува во подсвеста дека дотичните не се Македонци, па со самото тоа дека таму каде што живеат немакедонци и не е Македонија.
lav Во едно дамнешно време (некои лелекаат по него гласно и јавно на ТВ станиците ...нели) се велеше: ГРАДИМО ФАБРИКЕ...ЈЕДЕМО ПАПРИКЕ. Или обратно ...беше ???? пс И што стана со „Нашава Фабрика„ конечно? Ја затворија ли конечно..како и другите...или уште има „суровини„? Има ли некој подетални известија што „манџи„ тамо ни се готват за кркањето кое (сепак) ни следи? пс И треба да внимаваат на менито...оти настапува строг ПОСТ...односно редукција на „ХРАНАТА„ која се конзумира...нели? Томислав....SPQR ...имате сознанија од прва рака ? За да ни ги презентирате тука?
vancevtodor Lav prasuva:
quote:
И што стана со „Нашава Фабрика„ конечно? Ја затворија ли конечно..како и другите...или уште има „суровини„? Има ли некој подетални известија што „манџи„ тамо ни се готват за кркањето кое (сепак) ни следи? пс
E more Lave,kakvo zatvoranje,pocnaa da otvoraat i po jabana "fabriki" ."Mandzata" e ista ,red laga,red zaplashuvanje....
lav
quote:
Originally posted by vancevtodor
Lav prasuva:
quote:
И што стана со „Нашава Фабрика„ конечно? Ја затворија ли конечно..како и другите...или уште има „суровини„? Има ли некој подетални известија што „манџи„ тамо ни се готват за кркањето кое (сепак) ни следи? пс
E more Lave,kakvo zatvoranje,pocnaa da otvoraat i po jabana "fabriki" ."Mandzata" e ista ,red laga,red zaplashuvanje....
Ете почнаа значи со дисперзија на нивните п(р)огони ширум светот , а? пс Значи наскоро ќе ја прејдеме дури и Германија , земја со највеќе (досега) дисперзирани погони по светот ...на нивните светски брендови односно фабрики.
orlak само за лавчето одговорот на твоето круцијално питањце е „АХА„!.
orlak и овде отворија тема кажаа нешто и оп нема ништо! па зар вака ќе дискутираме! [}:)][}:)][}:)][}:)][}:)] и после неколку месеци гледам дека форумот го нема тој квалитет како Ајвар!!! дефинитивно! [8][8][8][8][8] па овде се чека за инфос по една недела, па нема реплики и катастрофа или како што реше Санде “ја стресе„ [B)][B)][B)][B)][B)]
lav
quote:
Originally posted by orlak
и овде отворија тема кажаа нешто и оп нема ништо! па зар вака ќе дискутираме! [}:)][}:)][}:)][}:)][}:)] и после неколку месеци гледам дека форумот го нема тој квалитет како Ајвар!!! дефинитивно! [8][8][8][8][8] па овде се чека за инфос по една недела, па нема реплики и катастрофа или како што реше Санде “ја стресе„ [B)][B)][B)][B)][B)]
Не се чуди колега...овде само се „анализира„ опозицијата , а не и творците на сета Македонска БЕДА ...која ете не се забележува , најверојатно од ОГРОМНИТЕ НЕ-успеси на оваа SUNSET-гарнитура. Преставувана од... на пример овој нивен именуван извршител на фунција преставен во Вест ...погледај [url="http://www.vest.com.mk/default.asp?id=113708&idg=6&idb=1716&rubrika=Makedonija"]овде[/url]
NACIONALIST Случајот „Фабрика“ - најматен настан за февруари Случајот „Фабрика“ - фирма за „добри вести“, кој говори за корумпирање на новинари и медиуми од страна на Владата, со цел да се подига рејтингот на власта во јавноста, е најматен настан за февруари годинава во Македонија. Вака гласаа 12 од вкупно 18 главни уредници на национални печатени и електронски медиуми во Македонија, кои учествуваа во редовната анкета „Месечен Барометар на корупцијата“, што ја спроведуваат Независната новинска агенција Макфакс и Невладината организација Транспарентност Македонија. „Аферата што ја откри медиум преку уфрлен новинар покажа корупција на најмалку две нивоа: власт корумпира медиуми преку купени новинари; злоупотреба на државни пари, докажано барем во случај кога на „Фабрика“ и се исплатени околу 100 илјади евра без тендер, за да организира прослава на плоштадот Македонија во Скопје, по повод кандидатскиот статус на Македонија за во Европската унија, а по нарачка и замисла од премиерот и неговите најблиски соработници“. Со вакво образложение се согласија 12-те главни уредници кои се определија за овој матен настан од листата со пет настани за минатиот месец. На листата уште се најдоа најавата за „Таен купопродажен договор за ЕСМ“, „Купување деловен простор без тендер за потребите на УЈП“, „Навредата за јавноста од страна на директорот и сопственик на „Фершпед“ и „Злоупотреби во јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ од Скопје“. Транспарентност Македонија која е задолжена за составување на листата „бистри“ настани, констатира дека во минатиот месец нема ниту еден настан кој заслужува да биде ставен на листата за гласање. Месечниот Барометар на корупција се спроведува од декември 2004 во организација на Макфакс и Транспарентност Македонија. Во оваа анкетата „Бистро-матно“, учествуваа главните уредници на телевизиите, А1, Телма, Сител и Канал 5, дневните весници Дневник, Утрински весник, Вест, Време, Вечер, Факти, Лајм, Бизнис, неделниците Актуел, Форум Плус, Фокус и Капитал, Лоби (електронско издание) и радиото Канал 77.
toni_a
quote:
Originally posted by NACIONALIST

Транспарентност Македонија која е задолжена за составување на листата „бистри“ настани, констатира дека во минатиот месец нема ниту еден настан кој заслужува да биде ставен на листата за гласање.
lav
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by NACIONALIST

Транспарентност Македонија која е задолжена за составување на листата „бистри“ настани, констатира дека во минатиот месец нема ниту еден настан кој заслужува да биде ставен на листата за гласање.
Па нели и кај нив најдоа некојси или нешто што е во спротивност со нивното име...а кое оззначува и ПРОВИДНОСТ секако во работатта се мисли а не и на личностите тамо?. И што ќе биде со вработените во фабрикава сега ...мене јасно ми е...ама ме интересира односно нејасно ми е ..што ќе биде со „газдата„ мислам на ФАБРИКАНТОТ-де ...сега наесен?
трендафил
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by NACIONALIST

Транспарентност Македонија која е задолжена за составување на листата „бистри“ настани, констатира дека во минатиот месец нема ниту еден настан кој заслужува да биде ставен на листата за гласање.
На листата уште се најдоа најавата за „Таен купопродажен договор за ЕСМ“, „Купување деловен простор без тендер за потребите на УЈП“, „Навредата за јавноста од страна на директорот и сопственик на „Фершпед“ и „Злоупотреби во јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ од Скопје“. Што би рекле има листа од повеќе коруптивни настани за кои се гласало, па чудно е некој да смета дека има доволно мала корупција што не треба да се спомнува. А оваа со фабриката тежи 100.000 евра само во еден настан. Да не сакаат тие за коруптивен настан на секој сегашен и иден месец да се прогласи некој настан од пред 15 септември 2005 година. Сигурно дека на Транспарентност Македонија не и се допаѓа кога за најкоруптивен настан на месецот е прогласен тој во кој е вмешан и нивниот доскорешен претседател Јачев. А тајниот купопродажен договор за ЕСМ веројатно ќе биде првопласирана корупција на месец март, на 2006 година, а можеби и на 21 век. Ќе видиме и ќе почувствуваме преку сметките за струја.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by NACIONALIST

Транспарентност Македонија која е задолжена за составување на листата „бистри“ настани, констатира дека во минатиот месец нема ниту еден настан кој заслужува да биде ставен на листата за гласање.
[i]На листата уште се најдоа на се спомнува. А оваа со фабриката тежи 100.000 евра само во еден настан. Да не сакаат тие за коруптивен настан на секој сегашен и иден месец да се прогласи некој настан од пред 15 септември 2005 година. Сигурно дека на Транспарентност Македонија не и се допаѓа кога за најкоруптивен настан на месецот е прогласен тој во кој е вмешан и нивниот доскорешен претседател Јачев. А тајниот купопродажен договор за ЕСМ веројатно ќе биде првопласирана корупција на месец март, на 2006 година, а можеби и на 21 век. Ќе видиме и ќе почувствуваме преку сметките за струја.
Австријците веднаш рекоа дека голмо ИМААТ ИСКУСТВО како да ИЗВАДАТ ПРОФИТ (читај МАСЛО) од МК потрошувачите..иако се малубројни. Па наздравје сдсм-ОФЦИ ...промотори но и ЕГЗЕКУТОРИ на сопствениот народ. Бидете СИГУРНИ дека ЌЕ ВИ СЕ ПЛАТИ ..се до последен здив...пардон мислев денар...нели?
intel Latas vo koja fabrika raboti? [img]http://www.vecer.com.mk/images/palco.jpg[/img]
orlak латас е српски шпион!регистриран од Јаначковиќ како резидент во ДИС, близок на резидентот „ЗЕКО„ КОЈ беше клучен во пироманската работа на Илинденска. работи за ДПМНЕ по “купувањето“ од ЉУбчо и неговиТЕ пајташИ А.Ц И Г.М.,по што доби стан во Центар и мало џипче и фул сметка и метод за застрашување. Палчо е припадник на разузнавачкото крило на СДСМ кој во овој мандат е драпајси ку.о, заради позицијата на Бранко Бојчевски. и така па натаму! интел ај најди ги на ајвар моите текстови за палчо и латас од пред 4 години и се ќе ти биде јасно![xx(]
orlak
quote:
Originally posted by intel
da gi najdam ama tesko taa rabota. Aj potseti ne de, na kratko.
ПА те потсетив со горенаведеното[:D] п.с. многу време ќе ми земе, а + на кој овде ќе му објаснувам[?] нешто замре актуелноста на темава, изгледа „магистерот„ на СДСМ се сврте кон формирање на друго анонимно крило за публикување на вести. хахахах... пак ќе изгори![^][^][^][^][^][^]
intel da gi najdam ama tesko taa rabota. Aj potseti ne de, na kratko.