Србите во горно Повардарје
Србите во горно Повардарје
Vasilije Следуваат прилози кон историјата и од неа образуваните етнолошки состојби во наведеното подрачје, врз основи на документи.Некои од нив се објавени на http://www.samostalni.narod.ru ,останатите се нови. 17 век. Според Марин Бици (1618) Скопје се наоѓа во рамките на Србија (in Serviam preter Scopiam) Во пописот на Бјанки (1638)во Servia superiore се наоѓаат Прокупље, Трепча, Ново Брдо, Приштина, Јањево,Скопје, Кратово и Скопска Црна Гора. Сите жители зборувале со српски јазик. (Tutti questi sono in Servia Superiore, e parlano in lingua Illirica) Според Петар Масарек, во рамките на Србија припаѓаат Трепча, Летница, Скопје, Кратово (1640). Скопје се нарекува Metropoli di Servia во 1689. 19 век По ослободувањето на Србија започнато 1804 кон Србија се упатуваат молби за помош од страна на Србите во Македонија. "Јеромонахот Данаил од манастирот Дебарски во Стара Србија" са обршта до Кнез Александар и добива 1000 гроша помош. За помош на кичевскиот манастир "Св.Богородица Пречиста" се "обрати цело наше словенскосрпско обштожителн семејство" Српската општина во Скопје праќа молба во 1851 за помош во школски книги (Потпис НХ Трајковиќ, ХК Поповиќ, иконом Консандин, Х.С. Панчевиќ и др. Тетовецот Серафим Ристиќ праќа писмо до Србија за молба да се дарува манастирот во Лешок „застава на древниот Србизам„ Јордан Хаџи Константинов прати молба во 1858 „да подарите овија места, штом да отвориме пут за испитаније на нашата српска древност„ 1867 Прилепската општина (каде функционирале грчки и бугарски школи) го прати Василије Поповиќ во Белград да учи ѕаради тоа што „тукашната општина...........и сама имајќи желба за српски науки, како би по современ српски јазик можела да ги уреди тукашните училишта„.
sardaukar Бидејќи долго време никој не даде квалитетен одговор на моите 10 глобални точки поставени во „Македонците во Пиринско“(забелешките од tervel се мизерни за да бидат коментирани и се однесуваат само на 2 точки од 10 кои ги напишав) кој ја потврдуваат самобитноста на Македонскиот народ објавувам. ПОБЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА НАД БУГАРСКИТЕ ЛАГИ Со оглед на тоа што не можевте да одговорите на прашањето каде ги поставив 10-те логички точки ќе ви дадам совет. Знам дека се најдовте пред прашања на кои не можевте да одговорите. Тоа нека ви биде јасен доказ дека има нешта кои не може да се сокријат. Колку и да ги менувате и изменувате вистинските факти сепак глобалната вистина му е очигледна на секому. Вадевте секакви документи. Ги вовлекувавте во шума од прашања и квази документи кои наводно ги потврдуваа Вашите тврдења сепак обичната вистина на обичната логика на обичниот човек не можевте да ја сокриете. Кога излеговме на чистина немавте што да одговорите. Затоа ве советувам. Наместо да се расправате со нас за нешта на кои ние нема шанси да им се потчиниме од причина што се чиста лага видлива како што видовте со најобично логичко размислување дојдете и навистина братски потрудете се да се зближат двата народи. Оставете ги вашите теории. Тие можете да видите во овие изминати децении не и донесоа добро на Бугарија, а нема да ви донесат добро ни вам како поединци. Само го зголемуваат јазот меѓу двата народи кои инаку би требало да бидат доста блиски. Со тие теории направивте нашите заеднички непријатели да имаат корист на сметка на двата народи. Гледаме како исламот од исток ги притиска и Македонија и Бугарија. И двете се под голем притисок. Нема муслиманите во Бугарија уште долго да бидат кротки првата шанса која гледам веќе им се пружи во Бугарија ќе почнат да ве уценуваат како што цело време ја уценуваат Македонија. Мислите дека тоа е невозможно? Не тоа е веќе започнато само што сега во моментов вие не можете тоа да го видите. Разберете ја нашата позиција. Ние сакаме да бидеме блиски со нашите соседи. Таква шанса имаме со Грција а посебно со Србија. Бидејќи тие иако се наши должници со меѓусебно попуштање можеме да се договориме. Но со нашиот сосед Бугарија со вакви лаги и тврдења не можеме никако да се помириме од проста причина што она што вие ни го барате е се што ние имаме. Едноставно немаме што меѓусебе да си попуштиме. Бидејќи вие просто не ни барате ова или она туку ни ја барате самата наша душа Македонска. Разберете го тоа. Се додека ни идите со вакви хегемонистички теории никогаш Македонија и Бугарија нема да се зближат како ни нивните народи. Сменете го начинот бидејќи тој и лично вам ви штети многу. Опседнати сте со хегемонизмот кон Македонија. Тој им штети и на вашите лични животи. Тоа ве тера да се радувате на неволјите на Вашите соседи и многу блиски Македонци. Секогаш кога нешто лошо доживува Македонија го гледате како аргумент да се ситите и да го искористите за притисок врз Македонците за да се приближат кон Македонија. Досега можевте да видите дека ние можеме да издржиме секаков притисок и можеме да живееме со малку. А пак во денешно време она што го имаме е повеќе од доволно за да опстанеме. Таквите ваши напади се злобни и од вас прават злобни личности. Приближете и се на Македонија и отстранете ги старите пропаганди и стратегии на некогашна Бугарија. Бидете модерни Бугари и на модерен нов начин направете да се зближат двете нации. Од вас се што се бара е да ја признаете денешна Македонија и денешна Македонска нација. За минатото да го оставите полека тоа да си ја каже вистината. Вие само денес она што очигледно постои признајте го Македонскиот народ како одделна и самостојна нација и ќе се уверите дека тоа ќе биде од голема корист и за двете нации. Зближувањето и конечното помирување на Македонскиот и Бугарскиот народ не е зависен од нас Македонците, зависен е од вашиот притсап. Така што во ваши раце е нашето зближување. Ако тоа не го сторите ќе и направите зло кое тешко ќе и се одрази на Бугарија, а исто така ќе си ги руинирате и своите сопствени животи. Посакувам разумот да победи над вашите емоции. Многу поздрав за сите добронамерни Бугари нашите блиски по многу нешта.
manhatten MACEDONIA-HISTORY History of Macedonia Ethnic Statistic in Macedonia The Statistic prove the Bulgarian ancestry of Macedonia's inhabitants beyond any doubt. Author and Publication Nationality Population Total Bulgarian Greek Turks Albanian 1. Prof. G. Wiegland - Die Nationalen Bestrebungen der Balkansv#246;lker. Leipzig 1898 Germany 2,275,000 1,200,000 220,000 695,000 2. Official Turkish Statistic Ethnicity of Macedonia Philippopoli 1881 Turkey 754,353 500,554 22,892 185,535 3. Vassil Kantcheff - Macedonia Ethnicity and Statistic - 1900 Bulgaria 2,268,224 1,181,936 228,702 499,204 128,711 4. Journal "Le Temps" Paris 1905 France 2,782,000 1,200,000 270,000 410,000 600,000 5. Robert Pelletier - La verite sur la Bulgarie. Paris 1913 France 1,437,000 1,172,000 190,000 --- 3,036 6. Leon Dominian - The frontiers of Language and Nationality in Europe. Published for the American Geographical Society of New York 1917 USA 1,438,084 1,172,136 190,047 --- 12,006 7. Richard von Mach - Der Machtbereich des bulgarischen Exarchats in der T#252;rkei. Leipzig - Neuchatel, 1906 Germany 1,334,827 1,166,070 95,005 --- 6,036 8. Dr. Cleanthes Nicolaides - Macedonien - Berlin 1899 Greece 1,820,500 454,700 656,300 576,600 --- 9. Prinz Tcherkasky 1877 Russia 1,771,220 872,700 124,250 516,220 10. St. Verkovitch 1889 Serbia 1,949,043 1,317,131 222,740 240,264 78,790 In the territories which fell during 1912 and 1913 under Serb domination there were at the time: 761 Bulgarian churches with six bishops and 833 priests; 641 Bulgarian schools - grammar schools, junior high schools and high schools - with 1013 teachers. In the territories left under
ZooGraf Vasilije, Ne znam dali znaes, no takvi primeri imas i vo Bugarija kako nekoi lugje od Vidin, Petric i Kjustendil isto se deklarilale kako Srbi. Deneska potomcite na tie lugje se cisti Bugari i mectaat da se vratat Dimitrovgrad nazad vo Bugarija. Istovremeno, imalo dosta lugje koi se opisuvale kako Bugari vo Jugo Istocna Srbija - Nis, Vranje, Pirot itn. Deneska potomcite na tie lugje se golemi Srbi i vikaat "Svi, Svi, Svi! na demostraciji i pokazuvaat tri prsta. Nesomneno, imalo ljugje koi se custvuvale kako Srbi pred 150 godini vo Makedonija. Isto kako sto imalo lugje koi se custvuvale kako Bugari ili Grci. Imalo i lugje koi se custvuvale kako Makedonci, nezavisno od gore spomnatite. Najgolem broj bile "risjani", nepismena masa so mala nacionalna svest, koi zboruvale na nekoj slovenski dialekt. So what? Deneska potomcite na risjanite, Makedonistite, Srbomanite, Bugaromanite,Grkomanite najgolem broj od Vlasite deneska se Makedonci. Ova ne reversibilen proces, kolku god da Srbite i Bugarite toa go posakuvaat. End of story.
Vasilije
quote:
Originally posted by ZooGraf
Vasilije, Ne znam dali znaes, no takvi primeri imas i vo Bugarija kako nekoi lugje od Vidin, Petric i Kjustendil isto se deklarilale kako Srbi. Deneska potomcite na tie lugje se cisti Bugari i mectaat da se vratat Dimitrovgrad nazad vo Bugarija. Istovremeno, imalo dosta lugje koi se opisuvale kako Bugari vo Jugo Istocna Srbija - Nis, Vranje, Pirot itn. Deneska potomcite na tie lugje se golemi Srbi i vikaat "Svi, Svi, Svi! na demostraciji i pokazuvaat tri prsta. Nesomneno, imalo ljugje koi se custvuvale kako Srbi pred 150 godini vo Makedonija. Isto kako sto imalo lugje koi se custvuvale kako Bugari ili Grci. Imalo i lugje koi se custvuvale kako Makedonci, nezavisno od gore spomnatite. Najgolem broj bile "risjani", nepismena masa so mala nacionalna svest, koi zboruvale na nekoj slovenski dialekt. So what? Deneska potomcite na risjanite, Makedonistite, Srbomanite, Bugaromanite,Grkomanite najgolem broj od Vlasite deneska se Makedonci. Ova ne reversibilen proces, kolku god da Srbite i Bugarite toa go posakuvaat. End of story.
Во животот на народот нема неревирзибилни процеси.Смртта е нереверзибилна, но таа не е процес.Јасно е дека растварање на некоја заедница преку губење на особеностите пропратено со биолошко мешање ќе резултира со нејзино ишчезнување.Кој пред 30 години би рекол дека ќе види фотографија од македонски студенти во Софија како вејат трибагреници или нивни писма до софијски весници од типот: помогни мајко Бугаријо, испрати тенковски дивизии.Доколку некој тогаш писнеше нешто такво во кафеана, ќе ги видеше сите зандани на овој свет. Однапред ја отфрлам можноста да ми се одговори нешто од типот: „тие така прават за да добијат стипендија, не мислат така„.........ако така размислуваме, повеќето луѓе никогаш не виделе официјален документ како им се викаат пријателите, па може да се ѕамислува оти „Ѓорѓи кого го знам 15 години, всушност е Томе„ итн. Не се работи за тоа дека „тие се будат, па сакаме и ние„.Се работи за борба против псевдоисторијата, која во тукашниот случај не е некаков авторски инцидент туку начин на живот. За секој воспитан од минатиот систем беше јасно дека околу СРМ живеат 1.000.000 неослободени сонародници.Пропадна системот и луѓето разбраа оти никој во Петрич или Сандански не си ги коле ќерќите ако земат Бугарин а во Лерин повеќето знаат „нашки„ колку да зададат „антископски„ пцости од кои две недели нема човек да се освести.И сега треба да коментираме некоја реверзибилност? Факт е дека тука имаме партија, една од двете битни, чии врвни луѓе, кадровици, инспиратори даваа телеграфски чисти изјави на сите камбани дека сите Македонци всушност се Бугари.Ако некој локален политичар во Софија изјави дека Бугарите се Срби итн. одбројани ќе му бидат минутите од животот, а не да биде избран на функција. Едноставно, ти имаш одредена слика,како што некој нпр. во Струмица има друга слика а некој во Куманово има пак трета слика.Ќе рашчистиме за исправноста на тие слики на начин кој е посодржаен со факти, а не со слогани.Меѓутоа псевдоисторијата „грчкиот јазик како потомок на македонскиот„, „Албанците дојдени на Балканот од Алжир во 18 век„ и сл. треба да оди во отпад.Тоа што разни инжинери, архитекти од Сиетл,Велингтон итн. самите си го прогласиле умот за таков отпад е проблем кој треба да го рашчистат со себеси.
ZooGraf Ok, se tece i se se menuva, no koga zboruvav za nereverzabilnost, mislev za sozdavanje na naciji, sto e unikaten proces vo istorijata koj se sluci tipicno vo 19 ili 20 vek. Tie psevdoistoriji sto gi spomnuvas gi ima nasekade, a posebno vo Balkanot kade e potrebna poprilicna mitomanija da se ublazi segasnata beda i nemokj.
Ceki
quote:
или нивни писма до софијски весници од типот: помогни мајко Бугаријо, испрати тенковски дивизии
I za 100 godini, pak ke gledame kako se falat bugarive, deka bugari od Makedonija pisuvale vakvi i takvi pisma ... When will it ever stop?
quote:
Deneska potomcite na risjanite, Makedonistite, Srbomanite, Bugaromanite,Grkomanite najgolem broj od Vlasite deneska se Makedonci. Ova ne reversibilen proces, kolku god da Srbite i Bugarite toa go posakuvaat. End of story.
Bas taka, samo sto molam, ne zaboravajte, deka toa ne e unikatno samo za Makedonija, ama proces, koj gi opfaka site moderni nacii. Da ne zaboravime, nie barem so sila ne gi teravme lugeto da se custvuvaat Makedonci, kako sto go pravea toa grcite i bugarite[8D]
tervel I can assure you that nobody in Bulgaria even among the members of VMRO want to force the people in Macedonia to call themselves Bulgarians. The national identity is a personal question and nobody if he calls himself civilized man can dictate to others how should they feel. The policy of Bulgaria toward Macedonia in present days can be summarized in this sentence " Po dobre ciala i cujda otkolkoto nasha i razdelena ". But I can assure you also that no Bulgarian will ever permit parts of the Bulgarian history to be falsified by the "historians" in Skopie in order to reinforce this separate identity. You can feel anyway you want that doesn't change the fact that your grandfathers were writing with their blood many of the greatest pages of the Bulgarian history.
tervel Vasilie rece: "Факт е дека тука имаме партија, една од двете битни, чии врвни луѓе, кадровици, инспиратори даваа телеграфски чисти изјави на сите камбани дека сите Македонци всушност се Бугари " Za taia li partia govorish: http://www.standartnews.com/archive/2006/01/31/worldfolio/index.htm
tervel Zoograf rece: " Nesomneno, imalo ljugje koi se custvuvale kako Srbi pred 150 godini vo Makedonija. Isto kako sto imalo lugje koi se custvuvale kako Bugari ili Grci. Imalo i lugje koi se custvuvale kako Makedonci, nezavisno od gore spomnatite. Najgolem broj bile "risjani", nepismena masa so mala nacionalna svest, koi zboruvale na nekoj slovenski dialekt" Zoograf ti si obrazovan covek sigyren sam deka znaesh koi parvi ia e razvil taia teoria za naselenieto na Makedonia.Srabskiat ycen Cviic navsiakade govorel za tova deka populaciata na Makedonia bila "amorfna masa" bez nikakov nacionalen identitet. Az kategoricno ne se soglasyvam s podobvni tvardenia.Vijte ia istoriata za sazdavaneto na Balgarskata Ekzarhia i opredelianeto na neinite eparhii.
ZooGraf Tervel, Argumentacijata ne ti drzi voda po moeto skromno mislenje. Ako navistina imalo jak nedvosmislen nacionalen identitet, togas nemase da ima Makedonska nacija tuku ke bevme Bugari zar ne? Sto se odnesuva do Balgarskata Ekzarhia, sigurno ti e poznat pokretot da se obnovi Ohridskata arhipeskopija? Fakt e deka potomcite na Makedoncite koi emigrirale vo Bugarija se custvuvaat kako Bugari. Makedoncite koi emigrirale vo Srbija se custvuvaat kako Srbi. Pa pola od Srbite vo Vojvodina se najverojatno po poreklo od Makedonija. Ima nemal broj na lugje koi imaat ne mal doprines vo site polinja i vo Srbija i Bugarija. Najgolemiot Srpski naucnik posle Nikola Tesla e Mihajlo Pupin, cii roditeli se od Prespansko. Kolu Srbi ima vo Prespansko, Tervel? Pa sepak, Pupinovci niti bile Bugari niti Makedonci. Mihajlo Pupin bil Srpski aktiven politicki emigrant koj e osnivac na SNO. Ironicno ovoj covek e mozebi najzasluzen za aneksijata na Dalmacija od strana na kralstvoto SHS. Od druga strana ima golem broj na Makedonci koji emigrirale vo Bugarija i se istaknale vo politikata, umetnosta i naukata. Ostavete gi lugjeto da se custvuvaat po niven izbor.