Zoran Vranishkovski na sloboda
Zoran Vranishkovski na sloboda
OooOo После 220 денови поминати во централниот македонски затвор, во Идризово, Зоран Вранишковски со одлука на Врховниот суд на Р. Македонија, од денес се наоѓа на слобода... Mozheme li da ochekuvame novi 'vozbuduvanja'? :)
wolf_pack Што е значењето на 'POA'???
toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
POA ne e ozakoneta vo drzhavata na Makedonija, shto ne znachi, deka nema da bide...
a dali ima nekakva vrska "praviloto" drzhava-crkva ?? ako dobro se sekjavam vrtevme nekoi takvi muabeti,kade sto tvrdeshe deka koga nemalo "drzhavna vlast" nemalo osnova za crkva...
Enigma
quote:
Originally posted by wolf_pack
Што е значењето на 'POA'???
POA e priznata kanonska avtonomna (samostojna) pravoslavna crkva, shto znachi, deka taa e vo liturgisko edinstvo so site pomesni pravoslavni crkvi, a nejzinite sveshtenosluzhiteli mozhat da sosluzhuvaat i opshtat so sveshtenici od drugite crkvi. Na toj nachin, taa ima mozhnost da vodi i crkovna politika vo sostavot na Pravoslavnata Crkva, i vo zavisnost od matichnata crkva - SPC, t.e da dejstvuva i da se pridvizhuva napred kon svojata avtokefalnost (nezavisnost). MPC, poradi nejziniot raskol i beskompromisen stav, polovina vek stoi vo mesto, so nereshen status i nepriznata avtokefalnost, dodeka sebesi se zalazhuva, deka e avtokefalna crkva, nasproti postoechkite fakti na realnosta, koi go dokazhuvaat sprotivnoto.
OooOo POA e neshto shto dejstvuva ilegalno vo Makedonija, a toa znachi deka i Zoranos Vranishkovich dejstvuva ilegalno.
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
POA ne e ozakoneta vo drzhavata na Makedonija, shto ne znachi, deka nema da bide...
a dali ima nekakva vrska "praviloto" drzhava-crkva ?? ako dobro se sekjavam vrtevme nekoi takvi muabeti,kade sto tvrdeshe deka koga nemalo "drzhavna vlast" nemalo osnova za crkva...
Svetot se sostoi od drzhavni institucii, a za ozakonuvanje i institucioniranje na crkvata, potrebna e nekakva (svoja ili tugja) drzhava. Od istorijata ni e poznato, deka otkako se namnozhile narodite, tie bile podeleni na carstva, koi gi osvojuvale neosvoenite (nedrzhavni) teritorii i vojuvale pomegju sebe za drzhavna prevlast. Taka bile sozdadeni golemite imperii, odnosno, posilnite pobeduvale i ja vospostavuvale svojata vlast i zakoni nad osvoenite zemji. Prvite hristijani, t.e. ranohristijanskata crkva bila goneta od svetot, bidejki ne bila priznata i ozakoneta, no so sozdavanjeto na prvata hristijanska imperija - Vizantija (Istochno Rimsko Carstvo), hristijanskata crkva bila ozakoneta i mozhela vekje slobodno da dejstvuva, shto go ovozmozhilo procvetuvanjeto na hristijanstvoto i hristijanizacijata na svetot. Se razbira, bez hristijanska drzhava, toa ne bi bilo vozmozhno, no se sluchilo po Bozhjata Promisla. Vo Sredniot Vek, drzhavata i crkvata bile edna institucija, a denes, drzhavite se najchesto sekularni, dodeka crkvata e oddelna institucija. Taa ima daden status i prava vo Ustavot na drzhavata, no ne e drzhavna, shto znachi: drzhavata nema pravo da se mesha vo crkovnata politika, a crkvata ne smee da se vmeshuva vo drzhavnata politika. Taka, pravoslavnata crkva ne i se potchinuva na drzhavata vo koja postoi, a dejstvuva oddelno, vo soglasnost so dadenite prava za verska sloboda, dodeka treba da im se potchinuva na zakonite (kanoni) NA INSTITUCIJATA NA KOJA I PRIPAGJA. Drzhavotvornosta na eden narod e samo eden od uslovite za dobivanje na avtokefalnost, na koja sekogash i prethodi avtonomen status. Znachi, za crkvata da dobie avtokefalnost (nezavisnost), najprvin treba da ja ispolni svojata dolzhnost na dadenoto pravo na avtonomija, koe za zhal, MPC go zlouptrebila i seushte se otkazhuva da ja sogleda storenata greshka vo 1967g. pod dejstvo na KPJ I KPM. Koga drzhavata i crkvata bi bile edna institucija (kako vo Sredniot Vek), tie bi pretstavuvale edno telo, no bidejki toa ne e sluchaj so MPC i drzhavata na Makedonija, vo chij Ustav, taa ima obichen status na verska zednica, ednakov na drugite verski zaednici (nema ni poseben status),pogreshno e toa, shto MPC ja zastapuva drzhavnata politika, a drzhavata se mesha vo politikata na crkvata. Na toj nachin e napravena zbrka i bezakonie, koe ne vodi nikade osven vo kjor sokak. Sekoja bitka, nezavisno od silata i dadenite mozhnosti, ako e vodena na pogreshno pole, ne mozhe da bide nishto povekje od zaguba. Trudnata zhena se obragja vo ginekoloshka klinika, a srcheviot bolesnik - na kardiologija. Zamislete, shto bi bilo, koga tie bi se obrakjale na pogreshni kliniki? Odnosno, koga bi ja vodele bitkata za zhivot na pogreshno pole.
Enigma
quote:
Originally posted by Strelec
Почнав да го читам постот од Enigma, ама прекинав кога стигнав до ова:
quote:
Originally posted by Enigma
...Potrebno e da znaete, deka site pregovori na MPC so SPC bez dozvola i posredstvo na POA nema da bidat ostvarlivi.
Инаку, идентично размислувам како и јузер!
Prichekaj, pa sam kje vidish, dali MPC kje mozhe da pregovara so SPC vo otsustvo i bez dozvola na POA.
misko sramota shto takov chovek izleguva na sloboda i shto ima lugje koi go podrzhuvaat,navistina sramota.
Enigma
quote:
Originally posted by OooOo
POA e neshto shto dejstvuva ilegalno vo Makedonija, a toa znachi deka i Zoranos Vranishkovich dejstvuva ilegalno.
POA ne e ozakoneta vo drzhavata na Makedonija, shto ne znachi, deka nema da bide. No, taa e kanonska crkva, priznata od SPC i seta pravoslavna ekumenata. Taka da, drzhavata na Makedonija, porano ili podocna kje treba da ja priznae, vo sprotivno, mozhe da sozdade samo povekje problemi zasebe. Ete, gledajte, pa kje vidite! Najdocna, vo period od deset godini, vladikata Jovan kje izdejstvuva avtokefalnost za POA (crkvata vo Makedonija), dodeka MPC, na nachinot na koj bara priznanie, ni vo tekot na sto godini nema da bide priznata. I shto ako MPC e priznata od drzhavata, koga taa e izolirana od pravoslavnata ekumena, so koja nema liturgisko edinstvo, i nejzinata avtokefalnost ne e priznata od Pravoslavnata Crkva?
Pro Patria 2 A koja e SPC pa od nejze da barame da ne priznae?
Ceki Ne znam dali se pravis budala ili si budala enigma??
Enigma
quote:
Originally posted by Pro Patria 2
A koja e SPC pa od nejze da barame da ne priznae?
Ete, prashaj ja MPC, koja e SPC i zoshto bara priznanie od nea? Pa, lugje Bozhji, zoshto li vi sluzhat ochite i ushite? Ako SPC ne e biten faktor za MPC, taa nemashe da bide izolirana od pravoslavniot svet polovina vek, nitu kje imashe potreba da bara priznanie od SPC. Pravoslavnata Crkva ima svoja istorija i kanonska podredenost, a nikoj ne smee da si pravi crkvi, kako shto saka i da samoproglasuva avtokefalnost. Dokolku, edna pomesna avtonomna crkva postapuva nekanonski (gi prekrshi kanonite na Crkvata), taa e proglasena za raskolnichka i iskluchena e od pravoslavnata ekumena, kakov shto e sluchajot na MPC. Na sveshtenicite od drugi - kanonski pravoslavni crkvi im e zabraneto da sosluzhuvaat so makedonski sveshtenici. Vie uporno se otkazhuvate da ja sogledate realnosta, nasproti postoechkite fakti.
beaver hunter mori mome... kazhi za kolku srebrenici si se nafatila da dremesh na forumov i da pishuvash za toa shto pishuvash?
misko
quote:
Originally posted by beaver hunter
mori mome... kazhi za kolku srebrenici si se nafatila da dremesh na forumov i da pishuvash za toa shto pishuvash?
e taka de,ubavo prashi alal da mi ti e.
profa
quote:
Originally posted by Enigma POA ne e ozakoneta vo drzhavata na Makedonija, shto ne znachi, deka nema da bide. No, taa e kanonska crkva, priznata od SPC i seta pravoslavna ekumenata.
A dobro,zasto SPC ja priznava POA a ne saka da ja priznae MPC,pa neli sme site isti preg gospod? Ili toa so nekogas POA bila avtokefalna i nad SPC e pricinata za toa sega? A i neveruvam deka SPC ke ja priznae avtokefalnosta na POA,radi istata pricina za koja so i nesaka da ja priznae MPC sega
Enigma
quote:
Originally posted by OooOo
После 220 денови поминати во централниот македонски затвор, во Идризово, Зоран Вранишковски со одлука на Врховниот суд на Р. Македонија, од денес се наоѓа на слобода... Mozheme li da ochekuvame novi 'vozbuduvanja'? :)
Slava Bogu! Ne bidete izbrzlivi so presuduvanja, a ostavete go vladikata slobodno da dejstvuva, pa kje dojde vreme, koga kje gi vidite plodovite. Potrebno e da znaete, deka site pregovori na MPC so SPC bez dozvola i posredstvo na POA nema da bidat ostvarlivi. Zatoa, ostavete gi arhiereite da gi reshavaat crkovnite prashanja bez da sozdavate pritisok i buntovi, zashto navistina, pogolemiot broj od nashiot narod ne se razbira od istorija na Crkva, nitu ja svakja znachajnosta na nejziniot kanonski poredok. Drzhete si ja verata, odete si v crkva, i molete se, da bide Voljata Bozhja, pa kako kje dade Gospod, taka kje bide. Na toj nachin, i vam polesno kje vi bide, i na arhiereite. Imeno, sekoj da si ja gleda i vrshi svojata rabota, i se kje bide v red!
јузер I jas licno bev da se oslobodi. Za toa sto bese zatvoren za "predizvikuvanje verska omraza" ne drzi voda. Kaj mene nisto ne predizvikal, samo razocaruvanje.
Enigma
quote:
Originally posted by јузер
I jas licno bev da se oslobodi. Za toa sto bese zatvoren za "predizvikuvanje verska omraza" ne drzi voda. Kaj mene nisto ne predizvikal, samo razocaruvanje.
Ti si razocharan od nego, zashto ne ja sogleduvash realnata sostojba, a se rakovodish po nekoja subjektivna ili nacionalna ideja za Crkvata. Naprotiv, potrebno e golemo mazhestvo, za chovekot da se soochi so realnosta, koja ne mu se dopagja i da istapi protiv svoite zhelbi, za postignuvanje na pogolemi celi i dvizhenje napred po pravilen pat, koj nam, ne ni se dopagja, bidejki e tesen i tezhok, no toj e patot na Vistinata.
Enigma
quote:
Originally posted by profa
quote:
Originally posted by Enigma POA ne e ozakoneta vo drzhavata na Makedonija, shto ne znachi, deka nema da bide. No, taa e kanonska crkva, priznata od SPC i seta pravoslavna ekumenata.
A dobro,zasto SPC ja priznava POA a ne saka da ja priznae MPC,pa neli sme site isti preg gospod? Ili toa so nekogas POA bila avtokefalna i nad SPC e pricinata za toa sega? A i neveruvam deka SPC ke ja priznae avtokefalnosta na POA,radi istata pricina za koja so i nesaka da ja priznae MPC sega
Prichinata e raskolot na MPC, koja ne ja priznava SPC za matichna crkva, iako znae deka zavisi od nea, nitu saka da ja sogleda svojata shizma. Drug problem e, nachinot na baranjeto na avtokefalnost, koj MPC go sproveduva preku raskol, so iznuda. Avtokefalnost se moli od Boga i od matichnata crkva, a so iznuda i gordost, kako shto postapuva MPC, ne se postignuva nishto. Jas sum uverena, deka vladikata Jovan kje izdejstvuva avtokefalnost, zashto gi razbira rabotite i umee da vodi politika.
OooOo Vladikata Jovan na ovoj forum se vika raskolnikot Zoran.
toni_a i Kapone go zatvorija radi parite,a znaeme sto i kakov bil...sega jovche pak ke vidi shvedski zavesi.se nadevam deka ke si zeme nekoe paktetche vazelin povekje.
tmoro
quote:
Originally posted by toni_a
i Kapone go zatvorija radi parite,a znaeme sto i kakov bil...sega jovche pak ke vidi shvedski zavesi.se nadevam deka ke si zeme nekoe paktetche vazelin povekje.
Od tvojata usta vo bozji usi,ke mi formarirat toj paralelna crkva a Srbite ke ja priznavaat samo nejze i ke gi baraat nasite crkvi. Besilka na At Pazar vo Bitola za nego
Strelec Почнав да го читам постот од Enigma, ама прекинав кога стигнав до ова:
quote:
Originally posted by Enigma
...Potrebno e da znaete, deka site pregovori na MPC so SPC bez dozvola i posredstvo na POA nema da bidat ostvarlivi.
Инаку, идентично размислувам како и јузер!
Josip Broz
quote:
Originally posted by Enigma Naprotiv, potrebno e golemo mazhestvo, za chovekot da se soochi so realnosta, koja ne mu se dopagja i da istapi protiv svoite zhelbi, za postignuvanje na pogolemi celi i dvizhenje napred po pravilen pat, koj nam, ne ni se dopagja, bidejki e tesen i tezhok, no toj e patot na Vistinata.
а вистината е дека “од Господа дадените канони“ по кои Српската Православна Црква стана господар на вардарските епархии се: 100 000 златници откуп исплатен на бугарската егзархија... чист бизнис. (со малку политика во позадина). Вистината боли, ама таа е. 300% македонката Енигма, заедно со Јон Вранишеску имаат право да се жалат во Трново дека на нивните “од Господа дадени духовни господари“ им е продаден сматок, дека место тапија добиле само 50 години право на молзење. Нека си ја бараат правдата. Кој бара, ќе му се даде.
Pro Patria 2 Enigma ne ni treba priznanie od crkva koja gi krie Mladic i Karadzic obvineti za masakar na 8000 Bosnjaci.
трендафил Факт е дека на почетокот веројатно малку повеќе отколку што е потребно се исплашивме од Зоран Вранишковски веројатно затоа што немавме доверба во себе. Сега е многу редок случај дури и Македонците од српско етничко потекло да одат во неговата секта. Штета е што еден дел од монаштвото замина по неговите стапки, но факт е дека МПЦ е сега посилна. Прашање на време е кога Господ ќе им даде разум на сестринските цркви за да ни ја вратат насилно (неканонски) одземената автокефалност. Без разлика дали станува збор за одлуката на султанот или за поткупот што го дале Србите на почетокот од минатиот век. Останува и фактот дека одлуката за формирање на МПЦ е донесена во време кога на територијата на РМ не постоела црковна власт, затоа што прво српската, а потоа и бугарската црковна власт си заминале дома, а верниците ги оставиле сами. Штета е што многу православни народи поминувале низ ова низ што сега минува македонскиот православен народ. Пред се` затоа што стално некој се обидува политиката да ја стави пред Бога, а стално се јавуваат и домашни предавници кои им одат на рака на духовните поробувачи од странство. Иако на сите им е јасно дека е прашање на време кога правдата ќе победи, односно или сите православни народи што имаат своја држава ќе имаат и автокефална црква, или сите ќе се откажат од автокефалноста и ќе има центална управа. Иако, нормално во сегашно време поприфатлив е првиот модел, секоја држава да има автокефална црква која би се добивала автоматски со прогласувањето на независноста. Посебно е трагично кога автокефалност не му се дава на народ што го примил христијанството од Евреите и го пренел во Европа и во целиот свет. Да се надеваме дека Зоран имал време да размисли во затворот и дека ќе се врати во своето стадо. Заедно би биле посилни и покрај неспоредливиот сооднос во обемот на МПЦ и ПОА. Но еден малечок вирус може да му прави (непотребни) проблеми и на слон. Исто така ПОА не може да ја спречи автокефалноста на МПЦ. Може само да ја одложи за некое време.
toni_a ЗАВРШИ СУДЕЊЕТО Пахомие не бил грешен Српскиот владика Пахомие вчера беше ослободен од обвиненијата за блуд врз малолетници, јави Макфакс. Судот во Ниш пресуди дека нема доволно докази што би ги поткрепиле обвиненијата против Томислав Гачиќ, световното име на владиката. Четворица тврдеа дека владиката ги терал на блуд со него кога како малолетници училе во средното богословско училиште кај Врање. Двајца свештеници што сведочеа во полза на момчињата Пахомие ги расчини и ги избрка од црквата. Тој тврдеше дека делото му го наместиле тајните служби на Албанија, Македонија и на други земји, затоа што се грижел за српските интереси на југот на Србија. "Makedonija" lom pravi vo srbija!!!
OooOo МПЦ: Српската Влада го финансира Вранишковски МПЦ тврди: Српската Влада го финансира Вранишковски. Светиот Синод денеска објави документ според кој српското Министерство за вера префрлило околу 6.000 евра за Врањската епархија за месец јануари наменети за Православната охридска архиепископија на Вранишковски. По пошта го примивме документот, вели владиката Тимотеј. „Дојде до наша адреса. Дали смислено или по грешка, незнам“, вели владиката Тимотеј, портпарол на МПЦ. Според Синодот, се работи за дирекно мешање во интересите на македонската држава и црква, уште една нова појава на великосрпскиот империјализам. „Повеќе од јасно е чија таканаречена црква е онаа што сака да ја органиизира српската држава и српската црква кај нас“, вели Ратомир Гроздановски, секретар на САС во МПЦ. МПЦ бара од македонските државни органи да ги откријат сите канали на внесување на туѓи државни средства насочени против Република Македонија и против МПЦ. Вчера, на работен ручек, поглаварот Стефан го запознал премиерот Бучковски и претседателот Црвенковски со информациите. Црвенковски денеска вели дека ако се докажат сомневањата, тоа може да се толкува како мешање во внатрешните работи на државата. Македонското Министерство за надворешни работи најави протест до српската Влада, а оттаму денeска се оградија. „Јас како член на Владата тоа не го знам. Знам само дека владиката Јован е пуштен на слобода“, рече Зоран Стојковиќ, министер за правда на Србија. Останува отворено прашањето дали после ова ќе се заладат односите помеѓу двете држави и дали паѓаат во вода последните обиди на македонскиот државен врв, нарушените односи помеѓу МПЦ и СПЦ да се решат преку дијалог.
aleksandar_makedonski za zal da, deneska se donese i odluka da bide pusten.. ocigledno deka komunistickata vlast e so nego, a i prethodnata dodusa (ljupcovistite) koga go sudat namesto za pronevera na pari i ikoni, za sto kaznata bi bila pocvrsta, tuku za verska netrpelivost. pa imase zakon vo evropa za slobodna veroispovest, a nasive brzo brzo si najdoa nacin kako da go zloupotrebat.. vremevo e zrelo za novi gemidgii, pa taka da se pocni da se resava se vo ova bezzakonie poddrzano od glavnite institucii.. a na kogo ne mu se dopaga vo Makedonija neka si odi kade saka, nema da uspee vo namerite da se unisti drzavata.. samo ke se povtori istorijata, a ke bidi loso najmnogu za niv!
Jakov Uste edna razvrska vo ramki na gradenjeto na novite evropski standardi vo Makedonija. Makedonija pak si dokaza deka ovde postoi i koga se saka moze da funkcionira pravnata drzava. Si odleza popceto zatvor dobien legalno od sudovite vo RM. Povisokite instanci ocenija deka kaznata e previsoka ja smenija i tolku. Popceto pak e na sloboda so site prava i obvrski kako i sekoj drug graganin na RM. Nasproti ova go imame priznanieto na srpskata vlada i dokazot deka nasite severni braka za zal seuste ziveat vo vremeto na Nikola Pasik. Videte go objasnuvanjeto sto go dadoa a zad koe stoi Premierot i Vladata. Samo ne e do niv. Imase eden srpski film sega skoro u koj imase vkava recenica "Nije Sloba kriv mi smo govna" "Nije sprska vlada kriva, mi smo govna" sekoj mesec Bucko ili Branko na baci raka vo Belgrad odat, epa so si drobime toa ke (ni davaat da) srkame.
Strelec Српската Влада призна дека му давала пари на Вранишковски Веста дека српската Влада му помага на Вранишковски да изгради црква во Македонија ги заинтригира и белградските медиуми што, пак, го натера Министерството за вери да издаде соопштение во кое се вели дека Белград не гледа ништо лошо во тоа што од време на време финансиски им помагаат на епархиите на СПЦ кои делуваат надвор од територијата на државната заедница на Србија и Црна Гора. Владата на Србија е благодарна за секоја донација што владите на другите држави им ја упатуваат на своите верски заедници на територијата на Србија и Црна Гора, се вели во соопштението. Во него се додава дека тоа не се третира како мешање во внатрешните работи, туку како потстрек на развојот на верската и општата култура и помош за заштита и зачувување на верскиот и културниот идентитет.
f9 Znachi...Srpskata vlada zema danok od Srpskite ateisti,mu gi dava na Zoki.Zoki im gi razdava na luge kako Enigma velejki deka se donacii od vernici.Enigma ni doagja ovde i so parite od Srpskite nevernici shiri propaganda na Srpskata vlada.Za Bugarive veke se znae dolgo vreme deka se finansirani i organizirani. I posle ...nemalo propagandi na stranskite vladi vo Makedonija.
Josip Broz Точно е. Обвинувањата се монтажа. Вранишеску води противмакедонска политика, но не е крадец. Обвинителите само ја докажуваат немоќта да му одговорат соодветно на политичко ниво.
nevernik (Druze Tito mi ti se kumeno).
трендафил Јован Вранишковски е ослободен од обвинението. Според законот не сторил кривично дело. Оваа пресуда, утринава ја соопшти Валентин Зафиров, судија во велешкиот Суд. Судот оцени дека Вранишковски не проневерил 320.000 евра во времето кога раководел со три епархии на МПЦ. Јован денеска не дојде во Велес да ја слушне пресудата. Претставникот на МПЦ изјави дека судската одлука ќе биде обжалена бидејќи се уверени во злоупотребите на расчинетиот Владика. Сепак, Јован Вранишковски од пред една недела има правосилна пресуда со која е осуден на една година затвор. И овој пат за затајување, но на 57.000 евра, пари кои Трифун Костовски му ги дал за реновирање на црквата. Вранишковски веќе издржа 8-месеци казна затвор во Идризово за ширење на верска и национална омраза. Објави, А1 телевизија.
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Vie ste tolku zabludeni, shto ne mozhete pravilno da gi obrabotite dadenite informacii. No, zhiveejki aktivno vo Pravoslavnata Crkva (nadvor od Makedonija i MPC), ... jas zhiveam vo stranstvo, a vo zavisnost od okolnostite, chlen sum na OCA (Orthodox Church of Amerika) ili Ruskata crkva.
Enigma,postot na Nepobedliv (mada beshe copy na srpski) go razbrav i go svativ bidejki beshe serviran na ubav nachin... ova tvoeto "vo zavisnost od okolnostite" nemozham da go svaram nekako??? za poa ,koga te prashuvav na vremeto od kogo se finansirani,ti ne odgovori.sega neli stana JASNO i POTVRDENO od mnogu strani deka e od srbija i spc.(mada se znaeshe...no nesakaa da kazhat[;)]) ajde (bidejki lichno jas ne sum zapoznat) da kazhesh za OCA (Orthodox Church of Amerika) !? niv koj gi finansira i od kade se glavnite lugje??
OCA e Ruska crkva (formirana od RPC), koja ja prizna nejzinata nezavisnost. "Vo zavisnost od okolnostite", znachi, vo zavisnost od toa, kade se naogjam, koja crkva mi e poblisku, dali sum vo sostojba da patuvam na podolgo rastojanie, kade uspevam pobrzo da stignam (vo nekoi crkvi, sluzhbite zapochuvaat porano, a vo nekoi - podocna), itn. OCA ima svoja administracija vo Amerika, a jas ne se zanimavam so administratorska rabota, i ne e moe da govoram. Delumno, site crkvi se finansirani od vernicite - chlenovi na crkvite. Toa, shto SPC finansiski i pomaga na POA, ne treba ni najmalku da ve chudi i zbunuva. Zashto sekoja crkva (site hristijani) ima dolzhnost pred Gospoda da i pomogne na sestrinskata crkva vo nevolja i finansiska kriza. MPC i odzede se na POA, ja ostavi bez crkoven objekt, poradi shto sluzhbite bea izvrshuvani vo privatni stanovi, no i toa mu smetashe na narodot. Sega vi smeta, toa shto drugi crkvi ja pomagaat POA, za da izgradi crkoven objekt, nebare parite gi sobrale od vashite parichnici. Vam, kraj ne vi se naogja! Nikoj ne e dolzhen, nekomu neshto da kazhuva za svoite dobrotvorni donacii, zashto Hristos povela da bidat izvrsheni tajno.
toni_a so OCA se vo red li e? priznavanja od drugite itn...??
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
so OCA se vo red li e? priznavanja od drugite itn...??
OCA e priznata od matichnata crkva (RPC).
toni_a vidi zashto prashuvam: quote: "...Da nach orthodoxer Lehre in jedem Gebiet nur eine einzige autokephale Kirche existieren kann, der sich dann alle dort lebenden orthodoxen Christen anschlie#223;en m#252;ssen, wurde die Autokephalie vom #246;kumenischen Patriarchat nicht anerkannt, denn sonst h#228;tten sich die griechischen Gemeinden in den USA aufl#246;sen und ihre Mitglieder sich den russischen Gemeinden anschlie#223;en m#252;ssen. Der Status der amerikanischen Kirche ist ein bis heute ungel#246;stes Problem in der Orthodoxie..." prevod: "...bidekji po pravoslavno uchenje mozhe da egsistira samo edna edinstvena avtokefalna crkva na edna teritorija/region ,na koja treba site pravoslavni vernici (sto zhiveat tamu) da i se pridruzhat.aftokefalnosta ne e priznata od ekumenskiot patrijarhat bidejki vo sprotivno ke trebashe site grchki "communities" da se rasturat i nivnite chlenovi ke moraa da se pridruzhat na ruskite.statusot na amrikanskata crkva e do den denes eden nereshen problem vo pravoslavieto..."
nepobedliv Enigma, takanarecena juda - Gospod ne se bavi so politika. Nema nesto poblagsloveno od toa nie Makedoncite da imame svoe mesto kade mozeme da se molime na Boga bez nikakvi predrasudi i potcinuvanje. Nema nisto podragoceno od nasata Makedonska Pravoslavna Crkva. Ti veruvaj vo sto sakas - tvoj problem. Toni - ja ne go pisav gorniot post tuku go kopirav od slobodna evropa.
toni_a Nepobedliv ,jasno zatoa i dodadov copy-tekst... nego me interesira dali navistina e taka kako vo delcheto(tekstot) sto go prevedov! Enigma neka kazhe...i ako e taka,mozhe site da si izvlechat zakluchok!!! po "zakon": "samo edna edinstvena avtokefalna crkva na edna teritorija/region!"
toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Da, edna teritorija treba da ima edna avtokefalna crkva. Pr: Kakva bi bila smislata, Rusija da ima dve avtokefalni crkvi (dve crkovni upravi)? Problemot na Konstantinopol se sostoi vo toa, shto toj saka da gi upravuva grchkite prihodi vo Amerika od druga teritorija. Vprochem, nikoj ne i go osporuva toa na Vselenskata patriarhija. Po pravilo, otkako postoi avtokefalna pravoslavna crkva na teritorijata na Amerika, grchkite prihodi na amerikanskata zemja, bi trebalo da i se prikluchat. Zatoa, Vselenskata patriarhija ne saka da ja priznae avtokefalnosta na OCA, no ednovremeno, taa nema vlast, da ja proglasi za nekanonska crkva. Kanonichnosta i avtokefalnosta na OCA e dadena i priznata od matichnata crkva RPC, koja bila prva pravoslavna crkva na amerikanskiot kontinent, shto ispratila svoi misioneri, koi gi sozdale prvite pravoslavni opshtini. Od druga strana, OCA gi priznava crkovnite prihodi na drugite crkvi, koi se upravuvani od drugi teritorii, taka, ne samo Konstantinopol, ami i Moskovskata patriarhija, i drugi crkvi, imaat svoi prihodi na amerikanskata zemja.
odlichno!! znachi i dvete se obiduvaat da upravuvaat teritorii (te. vernici) vo drugi drzhavi.akcentot tuka e mislam na prihodite! ili?? markiranoto ne vazhi li za Makedonija? kade e vo celava rabota PRAVO_SLAVIETO HRISTIJANSKO?? (na teritorii,pari,vlast...li ke sveduvame, so najrazlichni "igri" i "zakoni" koi ne se ni najmalku svojstveni na onie sto gi propovedaat??)
toni_a
quote:
Originally posted by OooOo
Mozheme li da ochekuvame novi 'vozbuduvanja'? :)
pa mislam deka mozheme i toa so sigurnost!
Strelec
quote:
Originally posted by Enigma
MPC NE E AVTOKEFALNA CRKVA I NE MOZHE DA BIDE, SE DODEKA NE DOBIE PRIZNANIE OD SPC.
Enigma, едно многу лесно прашање за тебе... Дали ти лично мислиш дека Македонија како самостојна држава треба да има и самостојна (автокефална) црква?
misko Vranishkovski budzetsko dete na Srbija Srbija go finansira predavstvoto na J.V. za raznebituvanje na mkedonskiot narod,a dokaz za toa se okolu 6.250 evra koi mu gi isplatilo Ministerstvoto za veri na Srbija,soopshto vchra portparolot na MPC, vladikata Timotej. Toj go pokazha dokumentot spored koj srpsiot minister Milan Radulovikj ja izvestuva t.n. pravoslavna ohridska arhiepiskopija na Vranishkovski deka na smetkata na vranjaskata eparhija se uplateni 500.000 srpski dinari za dotacii za sveshtenicite i monasite za januri. -So ova se potvrdi vkluchenosta na srpskata vlada vo sluchajot “Vranishkovski”. Zaren ova ne e direktno dejstvuvanje protiv nashiot integritet i suverinitet i poseganje na Srbija kon Makedonija?Jasno e deka Vranishkovski i negovite se na mesechna apanazha na VLadata na Srbija i ja prifatile ulogata na raznebituvachi na makedonskiot narod – naglasi vladikata Timotej. Svetiot sinod na MPC pobara od drzhavnata vlast da gi ispita site zloupotrebi i drski meshanja na srpskata vlada vo poredokot i stabilnosta na Republika Makedonija.Se bara drzhavnite organi da gi otkrijat site kanali za vnesuvanje tugji drzhavni pari za dejstvuvanje protiv makedonskata drzhava i MPC. -SPC dsega ja obvinuvashe MPC dega e drzhavna crkva.Sega se gleda koj odi pod raka so drzhavata.Spored nashi soznanija, srpskata drzhava nema praksa da i dava pari na MPC dosega ne dobivala pari od drzhavnite organi za svoi sveshtenici i monasi – peche portparolot na MPC. Poglavarot na MPC, arhieposkopot Stefan, za ova gi izvestil shefot na drzhavata Branko Crvenkovski i premierot Vlado BUchkovski,na zavcherashnata sredba..... Ova go pishuva "DNEVNIK", 8 mart 2006 godina,epa sega videte sami a posebno enigma.
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
znachi problemot so poa ne e "paralelna" crkva vo MK ,tuku vo "edinstvena i vistinska crkva" vo MK. ne se rabotelo za "slobodna veroispovest" ,tuku po "zakon" za "edinstvena pravilna veroispovest vo MK",na koja preku kratko ili dolgo ke trebashe(ke stanea) site makedonci chlenovi/vernici po "avtomatizam"... izgleda nie si nemame "golem batko" da ne zashtiti ,pa taka sekoj mozhe da proglasuva za raskolnicki,nekanonski itn... kako ke se odvivashe rabotata so MPC ako uspeeshe poa? ne deka e vekje svrshena rabota,ama barem eden golem "poteg" na spc e blokiran.jas taka ja gledam situacijata so poznavanje na ovaa vazhna informacija na koja naletav sluchajno. Vselenskata patrijarhija koj ja sochinuva i koi se lugeto (glavnite) ,sto duri i na edna velesila Rusija i se sprotistavuvaat?? zashto Rusija(crkvata) ne reagira,poradi Ukraina li??
Toni, Za da donesuvash zakluchoci, najnapred bi trebalo da se zachlenish vo nekoja pravoslavna crkva, patem da govorish, a kako ti ja gledash situacijata pred tvojot nos, nema nikakvo znachenje, bidejki nemash poim, nitu mozhesh da razberesh neshto. KOLKU PATI TREBA DA TI RECHAM: MPC NE E AVTOKEFALNA CRKVA, BIDEJKI NEJZINATA AVTOKEFALNOST NE E PRIZNATA OD MATICHNATA CRKVA. Pokraj toa, EDNA TERITORIJA MOZHE DA SE SOSTOI OD POVEKJE DRZHAVI, I DA NEMA POTREBA OD DVE ILI POVEKJE CRKOVNI UPRAVI, KAKOV SHTO MOZHE DA BIDE SLUCHAJOT NA RPC SO UKRAINSKATA CRKVA, KOJA IMA AVTONOMEN STATUS, KAKOV SHTO DOBILA I MPC OD SPC. Vo sluchajot na RPC, avtokefalnosta na OCA e dadena od praktichni prichini, bidejki e teshko i rechisi nevozmozhno da se upravuvaat crkovni prihodi na drug kontinent - preku okean. No, vo nashiot sluchaj, toa ne mora da vazhi! Sepak, drzhavotvornosta na eden narod e eden od uslovite za dobivanje na avtokefalnost, koja mozhe da se ostvari preku dobri odnosi so matichnata crkva, a ne so raskol i nepriznavanje na crkvata - majka. Pred se, avtokefalnosta zavisi od Gospoda, zashto samo Bog mozhe da vidi, dali crkvata e duhovno zrela, za da bide nezavisna. Ete, pogledni se sebesi i drugite na forumov, koi se bunite bez vrska, dodeka v crkva odite samo na golemi praznici, na svadbi ili koga kje vi tekne. AKO SAKATE NEZAVISNA CRKVA (POKRAJ ARHIEREITE, CRKVATA JA SOCHINUVA I NARODOT), NAJNAPRED TREBA DA STANETE NEJZINI CHLENOVI, REDOVNO DA MU SLUZHITE NA BOGA, DA POSTITE, DA SE MOLITE, ITN. t.e. DA ZHIVEETE VO CRKVATA! Pogledni onamu, shto chinite na forumot za ljubov, nemazheni, nezheneti, besramno gi razmenuvate svoite iskustva, pa duri gi iskazhuvate i svoite nechisti zhelbi. "Poradi toa shto razumniot se srami, bezumniot se gordee"! Najnprvin, nauchete shto e toa "ljubov" i sami bidete crkva, pa togash barajte avtokefalna crkva. Na Prochka, pravoslavnite vernici se cel den v crkva, so zemni pokloni preklonuvajki se pred Gospoda i eden pred drug, molejki proshtenie, a mojot narod MASKEMBAL si pravi i igranki so zurli i tapani. Ajde sega, odgovorete iskreno, dali ste zasluzhile da imate avtokefalna crkva?
toni_a Enigma,aj da ne davam primeri sega za srpski prostitutki vo bugarija... nego daj da vidime paraleli so USA i MK.
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
Enigma,aj da ne davam primeri sega za srpski prostitutki vo bugarija... nego daj da vidime paraleli so USA i MK.
Srpskite prostitutki vo Bugarija ne baraat avtokefalna crkva, no makedonskiot narod bara avtokefalna crkva, dodeka se odnesuva necrkovno. Kakvi paraleli so USA i MK?
toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Srpskite prostitutki vo Bugarija ne baraat avtokefalna crkva, no makedonskiot narod bara avtokefalna crkva, dodeka se odnesuva necrkovno. Kakvi paraleli so USA i MK?
dobra si ,nema shto [;)] osobeno so editiranjeto!
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Da, edna teritorija treba da ima edna avtokefalna crkva. Pr: Kakva bi bila smislata, Rusija da ima dve avtokefalni crkvi (dve crkovni upravi)? Problemot na Konstantinopol se sostoi vo toa, shto toj saka da gi upravuva grchkite prihodi vo Amerika od druga teritorija. Vprochem, nikoj ne i go osporuva toa na Vselenskata patriarhija. Po pravilo, otkako postoi avtokefalna pravoslavna crkva na teritorijata na Amerika, grchkite prihodi na amerikanskata zemja, bi trebalo da i se prikluchat. Zatoa, Vselenskata patriarhija ne saka da ja priznae avtokefalnosta na OCA, no ednovremeno, taa nema vlast, da ja proglasi za nekanonska crkva. Kanonichnosta i avtokefalnosta na OCA e dadena i priznata od matichnata crkva RPC, koja bila prva pravoslavna crkva na amerikanskiot kontinent, shto ispratila svoi misioneri, koi gi sozdale prvite pravoslavni opshtini. Od druga strana, OCA gi priznava crkovnite prihodi na drugite crkvi, koi se upravuvani od drugi teritorii, taka, ne samo Konstantinopol, ami i Moskovskata patriarhija, i drugi crkvi, imaat svoi prihodi na amerikanskata zemja.
odlichno!! znachi i dvete se obiduvaat da upravuvaat teritorii (te. vernici) vo drugi drzhavi.akcentot tuka e mislam na prihodite! ili?? markiranoto ne vazhi li za Makedonija? kade e vo celava rabota PRAVO_SLAVIETO HRISTIJANSKO?? (na teritorii,pari,vlast...li ke sveduvame, so najrazlichni "igri" i "zakoni" koi ne se ni najmalku svojstveni na onie sto gi propovedaat??)
Kako mozhe da vazhi za MPC, KOGA TAA NE E AVTOKEFALNA CRKVA? IMENO, SE ODNESUVA NA SPC, KOJA E AVTOKEFALNA CRKVA NA EDNA TERITORIJA, CHIJA AVTOKEFALNOST JA OPFAKJA I CRKOVNATA TERITORIJA NA MAKEDONIJA. Vimavaj, ne "drzhava", a teritorija, koja bi mozhela da se sostoi od povekje drzhavi.
profa
quote:
Originally posted by Enigma AKO SAKATE NEZAVISNA CRKVA (POKRAJ ARHIEREITE, CRKVATA JA SOCHINUVA I NARODOT), NAJNAPRED TREBA DA STANETE NEJZINI CHLENOVI, REDOVNO DA MU SLUZHITE NA BOGA, DA POSTITE, DA SE MOLITE, ITN. t.e. DA ZHIVEETE VO CRKVATA!
I Srbite ne se razlikuvaat od nas vo ovoj pogled pa ete si imaat Avtokefalna crkva.Do den denes se cudam kako tie so Bozja pomos(ako navistina taka) se izborile za toa koga ne se pocisti od nas vo grevovi a pojaki vo ljubov bozja. Nego prasanjeto mi bese dali ako crkva edna se priznae od nejzinata maticna togas ke bide siroko priznata vo cela pravoslavna ekumena? I vistina vselenskata patrijarhija nema vlijanie vrz ostatokot od pravoslavieto,ili sto ustvari se znae pod "vselenska patrijarhija"?
Enigma
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Enigma
MPC NE E AVTOKEFALNA CRKVA I NE MOZHE DA BIDE, SE DODEKA NE DOBIE PRIZNANIE OD SPC.
Enigma, едно многу лесно прашање за тебе... Дали ти лично мислиш дека Македонија како самостојна држава треба да има и самостојна (автокефална) црква?
Makedonija ima samostojna (avtonomna) crkva. Vprochem, do raskolot (1967g.), iako Makedonija ne bila suverena drzhava, SPC i izdade avtonomen status na MPC, i ne se obidela da i go odzeme, no deset godini podocna, MPC izvrshila raskol, za koj, do den denes ne se kae, dodeka nashiot narod prodolzhuva da zhivee vo potpolna izoliranost od pravoslavnata ekumena. Se razbira, jas sakam Makedonija da ima avtokefalna (nezavisna) crkva, no iskreno, gledajki kolku narodot e zabluden, a neznam, dali e taka, zashto ne e crkoven ili narodot e takov, zatoa shto nema pastirska grizha (duhovni vodachi), smetam deka ne e vreme. Koga kje bide potrebno, togash Gospod kje odobri.
toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Kako mozhe da vazhi za MPC, KOGA TAA NE E AVTOKEFALNA CRKVA? IMENO, SE ODNESUVA NA SPC, KOJA E AVTOKEFALNA CRKVA NA EDNA TERITORIJA, CHIJA AVTOKEFALNOST JA OPFAKJA I CRKOVNATA TERITORIJA NA MAKEDONIJA. Vimavaj, ne "drzhava", a teritorija, koja bi mozhela da se sostoi od povekje drzhavi.
Edited by - Enigma on March 08 2006 13:33:45 koga ke prestanesh so vakvi raboti mozhe togash pak ke zborime!! neznam chiva shkola zastapuvash?? sporedbata so diskusii na forum pomegju chlenovite i samite chlenovi (delumno "zaebancii",delumno edukativno ne ti drzheshe ni vo najmala mera!!) so "neshto",pa uste povekje ponatamoshnata sporedba so eden NAROD koj e predmet za igra na crkovnite-satanisti (drug zbor ne mi doagja vo moment)... moeto zavrshi tuka sega za sega ,mozhebi ponataka pak...od mene tolku. pozdrav ps-a te biva za izvrtuvanje i zabeguvanje od konstruktiven razgovor!!!
Enigma
quote:
Originally posted by nevernik
quote:
Originally posted by Enigma
quote:
Originally posted by Makedon

i uste nesto - da stanam Katolik mozam da odam vo glavnata patrijarsija vo Vatikan koja go priznava mojot jazik i kultura a ne pravoslavnata patrijarsija. Od tuka pologicno e da staneme katolici nego pravoslavni!
MPC ja imasozdadeno Papata Grgur V, 996-998 g. Poarno katolici da sme otkolku pravoslavni, oti religijata e ista- hrsitijanska, samo centarot e na zapad. Do 1045 g. crkvata bese edinstvena, a od kavgi dali da bide centarot vo Carigrad ili Vatikan, se podeli Crkvata na istocna i zapadna. Inaku, sustinata e ista[^]
Kakva MPC vo 996g.? Ti znaesh li, shto zborish? Toa, shto na Pravoslavnata Crkva na Makedonija i e dadeno pravo na nasledstvo, ne znachi deka drevnata OA bila MPC. Ako ti go nasledish imeto i del od imotot na nekoj tvoj pradedo, znachi li deka ti i pradedoti ste edna ista lichnost? Nemozham da poveruvam, lugje moi, kolku ste zabludeni! Rimokatolichkata crkva otpadna od Crkvata Hristova poradi eres (iskriveno uchenje), a vie ste vo sostojba da ja predadete verata, samo za da ja zadovolite vashata gordost. Ne mozhe da se reche ni deka e za nacijata i drzhavata, zashto imate drzhava, i nikoj ne vi brani na drzhavno pole da se borite za nea. Tuku, vie ne sakate da se borite, a smetate, deka site vi se dolzhni po neshto i ochekuvate drugi da vi serviraat po vashite zhelbi, dodeka vie so "patriotizam" se duete. Kaj bevte "makedonski patrioti", koga se potpishuvashe Ramokoviot Dogovor, za ednoglasno da izvikate: NE! KJE ODIME VO VOJNA, NE NE DOZVOLUVAME DA SE PREKRSHI USTAVOT NA MAKEDONIJA! Zatoa, na Trajkovski spomenik mu gradite, nebare e naroden heroj! Kade bevte, koga teroristite na ONA bea amnestirani, za da go opkolite Parlamentot na drzhavata i ednoglasno da protestirate: NE! KJE ODIME VO VOJNA, NO NE DOZVOLUVAME DRZHAVNITE PREDAVNICI, SEPARATISTI I TEROROSTI DA BIDAT AMNESTIRANI! Zatoa, mnogumina makedonski deserteri na ARM od dijasporata, da ne ostanat pokuso pobaraa anestija za svoite bezakonija. Kade bevte, koga albancite go razveea albanskoto zname srede Skopje, za da gi opkolite i ednoglasno da im porachate: NE! VIE KJE ZASTANETE SO NAS POD MAKEDONSKOTO ZNAME I KJE I SLUZHITE NA DRZHAVATA NA MAKEDONIJA (shto e dolzhnost na sekoj drzhavjanin na Makedonija, nezavisno od etnichkata pripadnost) ILI, VO SPROTIVNO, KJE ODIME VO VOJNA, NO NEMA DA DOZVOLIME ALBANSKI NACIONALNI PRAVA I ANARHIJA VO NASHATA ZEMJA, KOJA SE VIKA MAKEDONIJA! Zatoa, si gledavte seir vo sopstveniot dvor, dodeka vladikata Jovan beshe nespravedlivo zatochen, poradi "shirenje na verska, nacionalna i rasna omraza", a vie, so prst go pokazhavte i rekovte: "predavnik"! Se razbira, lesno e da se brojat zamisleni predavnici i vinata da se frla vrz drzhavnata vlast (koja sami ja izbirate). KADE STE SEGA, "PATRIOTI"? Ili, otkako propushtivte da se izborite za drzhavata, razmisluvate kako da ja predadete verata? [/quote] Enigma, ova shto go pishuvash nema vrska so osloboduvanjeto od zatvor na Vranishkovski. Te razbiram zoshto ja menuvash temata koga si bez zborovi pred argumentite, no znaj deka so vakvi postovi, vo koi indirektno povikuvash na vojna protiv eden del na naselenie vo Makedonija, vo pozadnina stoi fashizam i noenacionalizam. Nema vrska so Hristos. Gospodi moj, te molam pomogni i/mu. [/quote] Kako nema vrska? Vie ne si ja vrshite dolzhnosta kon drzhavata, ami zaludno i besmisleno se duete i natprevaruvate vo patriotizam pokazhuvajki "predavnici" so prst, dodeka si dozvoluvate da se meshate vo crkovnata politika, kade shto ne vi e mesto, osobeno se odnesuva na tie, koi ne se aktivni chlenovi na Crkvata. Jas ne povikuvam na vojna od chist mir i protiv site Albanci, ami ovoj mir vrz trista vira ne e mir, a toj eden del na naselenie e ANA,ONA, UCK t.e. Albanska Armija, koja bespravno dejstvuva vo makedonskata drzhava, dodeka nejzina zadacha e preku ostvaruvanje na nacionalni prava vo drzhavata na Makedonija da stigne do svojata cel, koja e otcepuvanje na Zapadna Makedonija i prisoedinuvanje kon Albanija. Odbranata na svojata drzhava e DOLZHNOST NA NARODOT, i ni sluchajno ne mozhe da se nareche fashizam i neonacionalizam. Potrebno e da pravish razlika pomegju chovechki, etnichki i nacionalni prava, zashto chovechkite prava se odnesuvaat na sekoj chovek, etnichkite prava se odnesuvaat na malcinstvata vo tugji drzhavi, dodeka nacionalnite prava se odnesuvaat na nacii vo svoi drzhavi, i dokolku im se dadeni nacionalni prava na malcinstva, dadeno im e pravo na drzhava. Vsushnost, toa e celta na UCK. Amerika go zbesna svetot so "chovechki prava", koi gi zloupotrebuva za postignuvanje na svoi celi, nepravilno servirajki im gi na malite drzhavi, zashto gi prinuduva vo imeto na chovechki prava da gi priznaat i nacionalnite prava na malcinstvata, so cel da gi rasturi drzhavite. No, vo nejzinata drzhava, nitu eden etnikum nema nacionalni prava, a vo site drzhavni institucii oficijalen jazik e angliskiot, pod edno - amerikansko zname, so edna - amerikanska himna.
f9 Tri pati eden ist post kopiran se vika flodiranje
Enigma
quote:
Originally posted by Josip Broz
quote:
Originally posted by Enigma
De fakto, SPC e kanonska i matichna crkva na MPC, i od ovoj fakt treba da pojdeme, i spored nego da se orientirame,
Енигма, 300% македонко! Де факто, јас сум мртов. Де факто, Југославија е мртва. Од овие факти треба да појдеш и според нив да се ориентираш. Немој живите да ги водиш таму кајшто им е местото на вампирите, зашто ни тојот 300% македонец Вранишков нема сила да те врати од таму!
Kakva vrska ima raspagjanjeto na YU so Crkvata? Mnogupati rekov, i povtoruvam: Crkvata i drzhavata se oddelni institucii, koi ne treba da se poistovetuvaat. Ako sakate drzhavna crkva, toa treba da go demonstrirate pred makedonskata vlada, no i za toa e potrebna pravoslavna drzhavna vlast, a ne da izmisluvate i da sozdavate anarhija vo Crkvata i drzhavata. Vie ne svakjate, deka arhiereite na crkvata imaat dolzhnost pred Gospoda za duhovnoto vodstvo na narodot, komu se pretpostaveni, i ne narodot, a tie - lichno kje odgovorat pred Boga za vodstvoto na Crkvata. Ne e fer, toa shto barate i ochekuvate od arhiereite na MPC da ja zloupotrebuvaat crkvata vo ime na drzhavata, zashto pred se, tie nemaat drzhavna vlast i funkcija, t.e. ne se drzhavni vodachi, nitu se odgovorni za drzhavno vodstvo. Crkvata ne e narodna, a narodite mu gradat hramovi na Boga, za Nemu da mu sluzhat. No, vie chinite obratno, zashto sakate crkvata da mu sluzhi na narodot i da gi zastapuva drzhavnite interesi, shto ne e pravilno, i ushte povekje pogreshno, zatoa shto drzhavata na Makedonija e sekularna, chij drzhaven vrv se sostoi od neokomunisti. Zatoa, drzhavata ima pretpostavena drzhavna vlada, koja vo sovremenite demokratski drzhavni institucii ja izbira narodot, chija dolzhnost e da gi zastapuva drzhavnite i nacionalni interesi.
OooOo Interesno... Г.г.Стефан имал работен ручек со Црвенковски и Бучковски Поглаварот на МПЦ г.г.Стефан денеска имал работен ручек со претседателот Црвенковски и премиерот Бучковски. Неофицијално, на средбата им соопштил дека има докази кои потврдуваат дека српската Влада директно ја финансирала т.н. Охридска архиепископија на Вранишковски. „Јас не можам да ја потврдам таа информација, утре на прес-конференција ќе имам детали“, изјави вечерва за А1 портпарол на МПЦ, владиката Тимотеј
Josip Broz
quote:
Originally posted by трендафил
поткупот што го дале Србите на почетокот од минатиот век.
Не е поткуп, трендафил, туку откуп. Купопродажба. По создавањето на Бугарската Егзархија, македонските епархии со референдум (имало и тогаш демократија!) се изјасниле за приклучување кон Егзархијата. Периодот 1870-1918 македонските попови се под управа на Трново. По завршетокот на Првата светска војна, Бугарија, како поразена страна, е принудена да потпише договор сличен на договорот што го потпиша Борис Трајковски во Софија на почетокот од 1999 - обврска дека “Македонија нема да се меша во внатрешните работи на Бугарија по основ на заштита на малцинските права на граѓаните кои се декларираат како Македонци“. Бугарија во периодот 1912-1918 ја користи црковната припадност како изговор за “заштита на бугарското население“ во Вардарска Македонија. По поразот во војната, принудена е да се откаже од тоа. Согласно со договорот од 1918 за “немешање (од страна на Бугарија) во внатрешните работи (на кралството СХС)“ , извршена е купопродажба на вардарските епархии. Со истиот договор, Бугарија е обврзана да го неутрализира македонскиот национализам во своите граници. Согласно со тоа, активиран е Иван Михајлов за разбивањето на ВМРО во Бугарија. Двете држави заеднички работат на една иста цел. Српската Православна Црква со злато го платила своето господарство врз македонскиот црковен живот. Инвестицијата веќе им е исплатена повеќекратно, ама пусто око човечко, не се наситува.
Pro Patria 2 Propagandi imalo od pamtivek,pa i sega ima.Nisto novo...
tomislav1978
quote:
Originally posted by toni_a Тој тврдеше дека делото му го наместиле тајните служби на Албанија, Македонија и на други земји
hi hi hi, pedofilov imal jaka fantazija
трендафил
quote:
Originally posted by Josip Broz
quote:
Originally posted by трендафил
поткупот што го дале Србите на почетокот од минатиот век.
Не е поткуп, трендафил, туку откуп. Купопродажба. По создавањето на Бугарската Егзархија, македонските епархии со референдум (имало и тогаш демократија!) се изјасниле за приклучување кон Егзархијата. Периодот 1870-1918 македонските попови се под управа на Трново. По завршетокот на Првата светска војна, Бугарија, како поразена страна, е принудена да потпише договор сличен на договорот што го потпиша Борис Трајковски во Софија на почетокот од 1999 - обврска дека “Македонија нема да се меша во внатрешните работи на Бугарија по основ на заштита на малцинските права на граѓаните кои се декларираат како Македонци“. Бугарија во периодот 1912-1918 ја користи црковната припадност како изговор за “заштита на бугарското население“ во Вардарска Македонија. По поразот во војната, принудена е да се откаже од тоа. Согласно со договорот од 1918 за “немешање (од страна на Бугарија) во внатрешните работи (на кралството СХС)“ , извршена е купопродажба на вардарските епархии. Со истиот договор, Бугарија е обврзана да го неутрализира македонскиот национализам во своите граници. Согласно со тоа, активиран е Иван Михајлов за разбивањето на ВМРО во Бугарија. Двете држави заеднички работат на една иста цел. Српската Православна Црква со злато го платила своето господарство врз македонскиот црковен живот. Инвестицијата веќе им е исплатена повеќекратно, ама пусто око човечко, не се наситува.
Што се однесува до референдумот, не би било лошо да се спроведе и сега. Иначе по откупот, како што велиш, од 1941 до 1944 година, српските свештеници си заминале од Македонија и повторно дошле бугарските. После 9 септември 1944 и тие си отишле. Во март 1945 е донесена одлука за возобновување на Охридската архиепископија, какп МПЦ. Одлуката е доставена до СПЦ, па дури тогаш СПЦ се сетила дека епархиите до 1941 година биле под нивна управа и почнале да ги прават проблемите. Верувам и дека многумина не знаат дека православната црква во Кралството СХС првично се викала Обединетата Православна Црква на Србите, Хрватите и Словенците, а подоцна е преименувана во српска, наместо во југословенска, како што се преименувала државата. Со недавањето на автокефалност на МПЦ се прекршува јасната одлука на 17 правило на Четвртиот Вселенски Собор, во која се вели дека организирањето на црковните области треба да биде соодветно на државното и граѓанското организирање. Не би сакал да пишувам повеќе за ова, затоа што на сите ни е се` познато. Би се запрашал само дали би им било мило на пример во време кога нивните спортски сојузи не беа меѓународно верифицирани (кога беа под ембарго на ООН) унгарскиот кошаркарски сојуз да формираше свој сателит за унгарците во Војводина или албанскиот фудбалски сојуз да формираше меѓународно признат сојуз за албанците на Косово или во Прешевската долина. Затоа што за секуларна држава сите здруженија, па и верските се еднакви, нели. А во ситуацијава кога владата на странска земја плаќа некого тајно, дали не се работи за шпиони на таа земја.
nepobedliv Novinari Radija Slobodna Evropa zatra#382;ili su danas u Beogradu reakciju vlasti Srbije. Ministar vera Milan Radulovi#263; je rano popodne odbio da komentari#353;e vest iz Skoplja. Nekoliko sati kasnije Ministarstvo vera Srbije je priznalo da je dr#382;ava Srbija podr#382;ala SPC. U saop#353;tenju, me#273;u ostalim, stoji da dosledno sprovodi svoju du#382;nost, a da su i "du#382;nost i nadle#382;nost" tog ministarstva "pru#382;anje podr#353;ke i pomo#263;i pri za#353;titi crkvenog kulturnog nasle#273;a" i "unapre#273;enje verskog aspekta nacionalnog identiteta" izvan granica Srbije. Odnosno, kako navodi Ministarstvo Srbije i Crne Gore: "Povremenim dotacijama eparhijama Srpske pravoslavne crkve izvan Srbije i Crne Gore Vlada Srbije u granicama svojih mogu#263;nosti daje doprinos razvoju verske kulture u regionu i poma#382;e susednim zemljama u negovanju kako kulturnog tako i verskog pluralizma". U saop#353;tenju jo#353; stoji da je Vlada Srbije "zahvalna na svakoj dotaciji" iz inostranstva verskim zajednicama u Srbiji. Je li ovo uobi#269;ajen vid pomo#263;i? O tome profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samard#382;i#263; za Radio Slobodna Evropa ka#382;e: SAMARD#381;I#262;: U srpskoj vladi postoji jedan talibanski sektor koji nastoji da u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom izaziva nestabilnost u susednim dr#382;avama, kao i u samoj Srbiji. Na taj na#269;in bi se mogla razumeti pomo#263; Ohridskoj arhiepiskopiji koju vlada Srbije obezbe#273;uje posredstvom poreza koji gra#273;ani Srbije pla#263;aju da bi se izdr#382;avale vladine institucije. To je jedna kriminal jer druga#269;ije ne znam kako bih mogao to da objasnim. RSE: Da li to mo#382;e da zakomplikuje odnose dve dr#382;ave? SAMARD#381;I#262;: Sekularizam podrazumeva potpunu odvojenost crkve i dr#382;ave ili dr#382;ave i crkve. Vlada nema pravo na taj na#269;in da uti#269;e na verske zajednice i da se upli#263;e u konfesiju vernika, kao #353;to ni vladi Srbije ne bi bilo pravo da se neke strane vlade me#353;aju u aktivnost verskih zajednica u Srbiji, #353;to bi tako#273;e bilo kriminalno delo.
toni_a ova na postepeno "ramnenje pat" mi lichi za priznavanje na MPC. izgleda Makedonija,Crna Gora,Kosovo ke se ottrgnuvaat popoleka i sistematski od vlijanieto na Srbija.
Enigma Vie ste tolku zabludeni, shto ne mozhete pravilno da gi obrabotite dadenite informacii. Kakva propaganda, kakov otkup, kakvi gluposti? Imajte vo obdzir, deka priznanieto na MPC, ako do neodamna zaviseshe od SPC, sega zavisi i od POA. NE CHINETE POVEKJE SHTETA, OTKOLKU SHTO E PRICHINETA! Nitu edna pomesna crkva nema da ja priznae MPC bez priznanie od SPC, a makedonskite pravoslavni vernici kje prodolzhat da zhiveat vo izoliranost od pravoslavnata ekumena. Izoliranosta e edna od prichinite, shto vie ne mozhete da ja sogledate realnosta. Pred petnaeset godini, jas razmisluvav kako vas, i otkako izlegov od Makedonija, na pochetokot nikako ne mozhev da se soglasam, deka avtokefalnosta na MPC ne e kanonska. Bev mlada, nemav znaenje i nemozhev da svatam, zoshto e toa taka, a najednostavno (kako vas) vinata ja frlav vrz srpskiot nacionalizam. No, zhiveejki aktivno vo Pravoslavnata Crkva (nadvor od Makedonija i MPC), izuchuvajki ja teologijata i istorijata na Crkvata, rabotite mi se razjasnija, ushte pred da se pojavi vladikata Jovan. Jas ni najmalku ne sum pod negovo vlijanie, nitu pak toj znae za mene (ne kontaktirame, a se imame sretnato samo ednash, i toa na moe baranje), zhiveam vo stranstvo, a vo zavisnost od okolnostite, chlen sum na OCA (Orthodox Church of Amerika) ili Ruskata crkva. Toa, shto nekogash chovek se obiduvashe da mi go objasni, denes mi e jasno bez chovechko objasnenie. Za raskolot na MPC, jas prv pat doznav, ne od SPC, a od RPC, i dolgo ne mozhev da veruvam, i mi odzede vreme i izuchuvanje, za da svatam, shto znachi "raskol". Vistina vi velam, vie ste vo zabluda, kako shto i jas nekogash bev. Nemam prichina pred vas da se opravduvam, zashto Gospod e moj svedok, deka ne sum zela pari od nikogo za nikakva propaganda, shpionstvo i sl. (kako shto vie mi prepishuvate), nitu nekoj mi ponudil bilo kakvi platezhni sretstva, no chuvstvuvam odgovornost i hristijanska dolzhnost pred Boga i pred narodot moj, da ja govoram vistinata.
toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Vie ste tolku zabludeni, shto ne mozhete pravilno da gi obrabotite dadenite informacii. No, zhiveejki aktivno vo Pravoslavnata Crkva (nadvor od Makedonija i MPC), ... jas zhiveam vo stranstvo, a vo zavisnost od okolnostite, chlen sum na OCA (Orthodox Church of Amerika) ili Ruskata crkva.
Enigma,postot na Nepobedliv (mada beshe copy na srpski) go razbrav i go svativ bidejki beshe serviran na ubav nachin... ova tvoeto "vo zavisnost od okolnostite" nemozham da go svaram nekako??? za poa ,koga te prashuvav na vremeto od kogo se finansirani,ti ne odgovori.sega neli stana JASNO i POTVRDENO od mnogu strani deka e od srbija i spc.(mada se znaeshe...no nesakaa da kazhat[;)]) ajde (bidejki lichno jas ne sum zapoznat) da kazhesh za OCA (Orthodox Church of Amerika) !? niv koj gi finansira i od kade se glavnite lugje??
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
vidi zashto prashuvam: quote: "...Da nach orthodoxer Lehre in jedem Gebiet nur eine einzige autokephale Kirche existieren kann, der sich dann alle dort lebenden orthodoxen Christen anschlie#223;en m#252;ssen, wurde die Autokephalie vom #246;kumenischen Patriarchat nicht anerkannt, denn sonst h#228;tten sich die griechischen Gemeinden in den USA aufl#246;sen und ihre Mitglieder sich den russischen Gemeinden anschlie#223;en m#252;ssen. Der Status der amerikanischen Kirche ist ein bis heute ungel#246;stes Problem in der Orthodoxie..." prevod: "...bidekji po pravoslavno uchenje mozhe da egsistira samo edna edinstvena avtokefalna crkva na edna teritorija/region ,na koja treba site pravoslavni vernici (sto zhiveat tamu) da i se pridruzhat.aftokefalnosta ne e priznata od ekumenskiot patrijarhat bidejki vo sprotivno ke trebashe site grchki "communities" da se rasturat i nivnite chlenovi ke moraa da se pridruzhat na ruskite.statusot na amrikanskata crkva e do den denes eden nereshen problem vo pravoslavieto..."
Toa e problem na Vselenskata patriarhija, zashto statusot na edna crkva zavisi od MATICHNATA CRKVA. Taka da, nezavisno od toa, shto Vselenskata patriarhija na ja priznava OCA (ne i godi), taa ne mozhe da ja proglasi za nekanonska i raskolnichka.
toni_a znachi problemot so poa ne e "paralelna" crkva vo MK ,tuku vo "edinstvena i vistinska crkva" vo MK. ne se rabotelo za "slobodna veroispovest" ,tuku po "zakon" za "edinstvena pravilna veroispovest vo MK",na koja preku kratko ili dolgo ke trebashe(ke stanea) site makedonci chlenovi/vernici po "avtomatizam"... izgleda nie si nemame "golem batko" da ne zashtiti ,pa taka sekoj mozhe da proglasuva za raskolnicki,nekanonski itn... kako ke se odvivashe rabotata so MPC ako uspeeshe poa? ne deka e vekje svrshena rabota,ama barem eden golem "poteg" na spc e blokiran.jas taka ja gledam situacijata so poznavanje na ovaa vazhna informacija na koja naletav sluchajno. Vselenskata patrijarhija koj ja sochinuva i koi se lugeto (glavnite) ,sto duri i na edna velesila Rusija i se sprotistavuvaat?? zashto Rusija(crkvata) ne reagira,poradi Ukraina li??
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
Nepobedliv ,jasno zatoa i dodadov copy-tekst... nego me interesira dali navistina e taka kako vo delcheto(tekstot) sto go prevedov! Enigma neka kazhe...i ako e taka,mozhe site da si izvlechat zakluchok!!! po "zakon": "samo edna edinstvena avtokefalna crkva na edna teritorija/region!"
Da, edna teritorija treba da ima edna avtokefalna crkva. Pr: Kakva bi bila smislata, Rusija da ima dve avtokefalni crkvi (dve crkovni upravi)? Problemot na Konstantinopol se sostoi vo toa, shto toj saka da gi upravuva grchkite prihodi vo Amerika od druga teritorija. Vprochem, nikoj ne i go osporuva toa na Vselenskata patriarhija. Po pravilo, otkako postoi avtokefalna pravoslavna crkva na teritorijata na Amerika, grchkite prihodi na amerikanskata zemja, bi trebalo da i se prikluchat. Zatoa, Vselenskata patriarhija ne saka da ja priznae avtokefalnosta na OCA, no ednovremeno, taa nema vlast, da ja proglasi za nekanonska crkva. Kanonichnosta i avtokefalnosta na OCA e dadena i priznata od matichnata crkva RPC, koja bila prva pravoslavna crkva na amerikanskiot kontinent, shto ispratila svoi misioneri, koi gi sozdale prvite pravoslavni opshtini. Od druga strana, OCA gi priznava crkovnite prihodi na drugite crkvi, koi se upravuvani od drugi teritorii, taka, ne samo Konstantinopol, ami i Moskovskata patriarhija, i drugi crkvi, imaat svoi prihodi na amerikanskata zemja. Shto se odnesuva na MPC, najnapred e potrebno da svatite, deka nejzinata avtokefalnost NE E PRIZNATA OD MATICHNATA CRKVA, spored shto, MPC NE E AVTOKEFALNA CRKVA I NE MOZHE DA BIDE, SE DODEKA NE DOBIE PRIZNANIE OD SPC.
nukleus Se znae deka koga Vlasite kako Zoran Vranishkovski ke "vmeshaat" prsti vo crkvata kakov kraj moze da se ocekuva od slucajot.Toa ti e isto kako koga Vlavot Shterjo Nakov ke vmesha prsti vo privatizacijata i koga javniot pravobranitel kako Vlainkata Zoja Lega ke zastane vo negova odbrana i koga javniot obvinitel kako Sterjo Zikov nema da pokrene postapka protiv nego.E kako krem na shlagot bi zastanal premierot Vlavot Buckovski koj znaete kolku "transparentno" ke ja istera postapkata do kraj bez ucestvo na javnosta koja treba da ja boli k...t za se!
misko nukleus aj te molam bez takvi predrasudi i stereotipni gledanja za vlasite!
nukleus Pa i ne se bash stereotipni predrasudi,poveke bi rekol deka ova e kvadrofonija ili dolby 7.1 gledanje za vlasite.:)
Strelec Секаква упатена квалификација кон одредена нација е само по себе ’стереотипна предрасуда’... Да се обидеме да избегнуваме такви постови!
nukleus Se izvinjavam za faktive izneseni pogore a voedno napomenuvam deka tie ne se odnesuvaat za site Vlasi.
misko
quote:
Originally posted by nevernik
quote:
Originally posted by misko
sramota shto takov chovek izleguva na sloboda i shto ima lugje koi go podrzhuvaat,navistina sramota.
Misko, bidi hristijanin. Hristijaninot na sekoj mu prostuva i go ljubi, duri i na svojot neprijatel. Izleguvanjeto na Zoran od zatvor e dobro.
Jas velam samo deka e sramota a toa za da mu prostam jas ne sum nikoj i nishto plus toa nego ima koj da mu sudi i da mu prostuva.Bi mu prostil koga toj bi se pokajal a sega ne!
Enigma
quote:
Originally posted by oximoron
Енигма, кога веќе се нафаќаш да пишуваш лекции од историја, што не е воопшто лошо, биди чесна па пиши ги сите детали. Пиши како тоа е измолена автокефалноста од Вселенскиот Собор, или поточно колку тоа ја чинело тогашната српска држава? Мислам дека нема потреба да се потприсеќаме на песната „Во 1762 лето“ или има? И за ПОА, разликата е во тоа што ПОА не сака да си регситрра нова весрка заедница во МК, тоа никој не и го брани, ами таа сака да ја уништи МПЦ, тоа се гледа по користењето на името Охридска Архиепископија, и титулата што Зоки сака да си ја превземе, ѓоамити Архиепископ Охридски. Превише сте сите Вие ниски и бедни, и иако некои од Вас не се продадени ами излажани, поголемиот дел од ВАс се продал, ама за Ваша голема жалост не успеал да ги „deliver the goods“ па сега и СПЦ а и Кариќи се откажаа од Вас. Сега од каде парички? Србската Влада до кога ке Ве храни?? Абе бегај ај, нејќам да си го расипувам денов, а и во строги пости сме. За крај еве само еден цитат од МПЦ, па кој ке разбере арно, за другите ке се молиме во секој случај: 42 седмици и 38 години, пред очите и совеста на цела православна екумена, некои српски Епископи под закрила на Српската Православна Црква, од само ним познати причини, се обидуваат да го држат во своевиден духовен затвор и изолација од видлива евхаристиска заедница целиот православен народ во Република Македонија и неговата дијаспора, духовни чеда на Македонската Православна Црква. Им благодариме на нивните слуги во Р. Македонија коишто иницирани од своето (само) виртуелно постоење во македонската јавност преку нивната медиумска ажурност, со оглед дека ’синовите на овој свет во својот род се подосетливи од синовите на светлината’ (Лука 16, 8), н#1104; потсетуваат да ја објавиме евиденцијата на овој повеќедецениски духовен геноцид. Господ да ги благослови сите нив!
Za nas ne e bitno, kako e izmolena avtokefalnosta na SPC ili kolku ja chinilo srpskata drzhava, zashto postoi fakt, deka SPC e avtokefalna crkva. Koga avtokefalnosta na SPC bi bila stavena pod znak prashalnik, togash bi smeele da iznesuvame istoriski krivi drini. Sepak, ne bi mozhele da ja dokazheme svojata pravdina vrz tugjata nepravda. De fakto, SPC e kanonska i matichna crkva na MPC, i od ovoj fakt treba da pojdeme, i spored nego da se orientirame, zashto sakale ili ne (nikoj ne ne prashuva), statusot na MPC zavisi od SPC. Titulata na vladikata Jovan, statusot i imeto na POA ne se izmisleni, ni samovolno provozglaseni, a dadeni se od SPC (matichnata crkva), spored shto, zaludno se protivite. Nikoj ne ja izoliral MPC od pravoslavnata ekumena, no taa sama se izolirala i slepo prodolzhuva da go ignorira i ne priznava raskolnichkiot akt izvrshen vo 1967g. Za zhal, MPC slepo povedena od gordosta, svoevolno go drzhi svojot narod vo duhoven zatvor i izolacija. ZHALNA I BOLNA E OVAA VISTINA!
Enigma
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by nepobedliv
quote:
[i] на веб страната на Васеленската патријаршија го има на ромски (Gypsy) иако нема ромска црква, а не и на македонски или украински т.е. на јазиците на народите што верските тутори сакаат духовно да ги поробат. ( http://www.ec-patr.gr/creed/index.php?i=slavonic )
Dobar post Tredafil - ja vidov stranata. Znam deka ne e pod ova tema ama mora da kazam deka ic ne mi se dopaga faktot sto sme pod taa patrijasija koja e rasisticka i masovno pro-grcka. so drugi zborovi nie Makedoncite sakame da staneme aftokefalna crkva kako del od takva edna patrijarsija??? Zasto??? Zar ne e podobro nasata Makedoska Crkva da ja proglasime za Patriasija kako sto protestantite napravija? i uste nesto - da stanam Katolik mozam da odam vo glavnata patrijarsija vo Vatikan koja go priznava mojot jazik i kultura a ne pravoslavnata patrijarsija. Od tuka pologicno e da staneme katolici nego pravoslavni!
Доколку Господ не им даде памет на црквите обединети окулу Васеленската патријаршија, иако во суштина секоја од нив е самостојна во одлучувањето, односно не го слушаат Васеленскиот патријарх како што католиците го слушаат папата има повеќе опции. Една од поекстремните е на пример формирање на Васеленска патријаршија на црквите на државите кои во моментов немаат призната автокефалност. Опцијата во која веројатно нашите непријатели сакаат да ја натераат МПЦ и да направат национален раскол е унијатството, во кое си ги задржуваме сите православни обичаи, само се признава папата како врховен поглавар. За жал, поради Јован и другите изроди окулу него не може да се размислува за модернизација на црквата. На пример изедначувањето на званичниот и црковниот календар. Иако тоа е направено во многу православни земји, пред се` во тие што се или имаат датум за прием во ЕУ, кај нас тоа лесно би се продало, посебно кај верниците бедни по дух (блажените) дека тоа е продавање на православието. Иако, колку што ми е познато во Европа е мал бројот на цркви што не го применува новиот календар. Што се однесува до нелегалната ПОА не сум сигурен дали Василица (Стара Нова година) не ја викаат српска нова година, како што тоа го прават газдите што ги плаќаат. Иначе ПОА ја сметаат за српска црква и тие што ја формираа (СПЦ) и тие што ја плаќаат (владата на Србија).
Nikoj ne ja tera MPC na nikakov raskol, a taa PO SVOJA VOLJA E VO RASKOL SO PRAVOSLAVNATA CRKVA, I AKO NEKOJ GLEDA OPCIJA VO UNIJATSTVOTO, POTREBNO E DA ZNAETE DEKA PAPIZMOT E ERES, A PRIZNAVANJETO NA PAPATA E DOVOLNO ZA EDNA CRKVA DA STANE ERETICHKA (UNIATSKA, RIMOKATOLICHKA) I POTPOLNO DA OTPADNE OD PRAVOSLAVNATA CRKVA. Sekoj odgovara samo za svoite postapki, a za postapkite na MPC ne kje odgovra druga crkva. Imate drzhava i dolzhnost kon nea, no vie go dozvolivte Ramkoviot Dogovor, dozvoluvate albanski znaminja da se veat vo glavniot grad na Makedonija, go dozvoluvate bezakonieto na albanskite separatisti i terorosti, pa duri i narodni heroi od niv napravivte, dozvoluvajki ja nivnata anarhija, dodeka crkvata ja zloupotrebuvate za postignuvanje na nacionalni i drzhavni celi, nesvakjajki deka nishto nema da postignete, a na toj nachin mozhe da izgubite se, i crkva, i drzhava. KOJ JA PREDAVA MAKEDONIJA?
misko taka e strelec,zashto jas se pochuvstvuvam navreden.Ali se nadevam deka vo idnina nema da se pochuvstvuvam.
misko Vo red e nukleus prifakjam izvinuvanj pa i lugje sme i greshime fala bogu.
profa Toa deka SPC e maticna pa se ceka na nea ok moze da go razberam.Ne mi e jasno samo vo sto se razlikuvaat Srbite od nas pa tie se izmoliija za avtokefalnost.Pogolemi vernici li se ili po negresni od nas pred boga? A toa deka MPC e na ista teritorija so SPC pa ajde ne ni treba nezavisna crkva e ok da kazeme ,no i POA e a taa e na pat za avtokefalnost vekje. Epten e apla deka kolku so i kanonskite zakoni si go praat svoeto tolku i drzavnite(politickite),toa kako da se pobie koga e vekje tolku ocigledno.
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Kako mozhe da vazhi za MPC, KOGA TAA NE E AVTOKEFALNA CRKVA? IMENO, SE ODNESUVA NA SPC, KOJA E AVTOKEFALNA CRKVA NA EDNA TERITORIJA, CHIJA AVTOKEFALNOST JA OPFAKJA I CRKOVNATA TERITORIJA NA MAKEDONIJA. Vimavaj, ne "drzhava", a teritorija, koja bi mozhela da se sostoi od povekje drzhavi.
Edited by - Enigma on March 08 2006 13:33:45 koga ke prestanesh so vakvi raboti mozhe togash pak ke zborime!! neznam chiva shkola zastapuvash?? sporedbata so diskusii na forum pomegju chlenovite i samite chlenovi (delumno "zaebancii",delumno edukativno ne ti drzheshe ni vo najmala mera!!) so "neshto",pa uste povekje ponatamoshnata sporedba so eden NAROD koj e predmet za igra na crkovnite-satanisti (drug zbor ne mi doagja vo moment)... moeto zavrshi tuka sega za sega ,mozhebi ponataka pak...od mene tolku. pozdrav ps-a te biva za izvrtuvanje i zabeguvanje od konstruktiven razgovor!!!
Shto ti smeta tebe, ako jas gi redaktiram moite postovi? Vprochem, toa e moe pravo, i se nadevam si zabelezhal, deka ne ja menuvam sushtinata na sodrzhinata, a gi ispravam pechatnite greshki i stilistichki go popravam tekstot. Ne se raboti za nikakva "shkola", tuku za kanonskiot poredok na pravoslavnata Crkva, shto ti nemozhesh ili nesakash da svatish. Toa e razbirlivo, bidejki ne si nejzin chlen, no ne e razbirlivo, shto ti se smetash za sopstvenik na crkvata i si dozvoluvash pravoslavnite vernici da gi narekuvash "satanisti". Crkvata ne e sopstvenishtvo na narodot i ne postoi za nemu da mu sluzhi (za postignuvanje na nacionalni i drzhavni celi), tuku mu pripagja na Boga. Za narodot da bara avtokefalna crkva od Boga, treba sam da e bogougoden (da mu ugoduva na Gospoda so poslushanie) i da ima realni prichini za nezavisnost, a ne da ja iznuduva preku raskol vrz nacionalistichka osnova. Koga Makedonija bi se naogjala ne na balkanot, a na drug kraj na Evropa i koga nashiot narod bi govorel ne na slovenski jazik (makedonskiot i pripagja na slovenskata grupa na jazici), togash nie bi imale realna potreba za nezavisna crkva od SPC. Bidejki, Makedonija se prostira na balkanskata teritorija, a nie govorime na slovenski jazik, taa nema realna potreba od avtokefalna crkva. Zatoa, IMA ZHELBA, shto e v red, koja Gospod bi mozhel da ja ispolni, ako nashiot narod ima molitva vo srcata svoi, namesto nacionalistichki pobudi. Za crkvata ne e sekogash dobro da bide avtokefalna, bidejki sovremenite drzhavi se sekularni, a taa mozhe polesno da potpadne pod vlijanie na bezbozhnichkata vlast, t.e. nejzinata crkovna nezavisnost da bide zloupotrebena od nepravoslavnata drzhava. Za vodenje na nezavisna (avtokefalna) crkva, potrebni se silni duhovnici, koi ne kje dozvolat drzhavata da im komanduva i da se mesha vo crkovnite raboti, a po sekoja cena kje ja vodat crkvata po prav pat. MPC izgubi mnogu so raskolot, taa podpadna pod vlijanie na komunistichkata vlast, poradi shto, svetata prichest beshe iskluchena od redovna upotreba, a knigi so duhovna sodrzhina retko se pechatea, dodeka v crkva ni primeroci na Biblijata ne se naogjaa. Ne velam deka drugite crkvi pod komunistichkiot razhim ne naidoa na slichni i mnogu poteshki ispitanija, no mnogu dadoa otpor, a nekoi tajno rabotea, po krajna mera im ovozmozhija duhovna hrana na vernicite, koi ne se otkazhaa od Hrista. Toa shto nie sakame, ne e sekogash dobro za nas, zatoa se molime na Gospoda: "da bide Voljata Tvoja"! Gospod podobro od nas znae, shto e dobro, i veruvam, koga kje bide dobro za nashiot narod da ima avtokefalna crkva, Gospod kje mu ugodi. No, za Gospod da ni ugodi nam, najprvin treba nie da se potrudime da mu ugodime Nemu. Ne bidete malodushni, a trpelivo polozhete se na Boga! Zarem Gospod ne ni ja ispolni zhelbata "za makedonska drzhava"?! Tuku, shto chinime i so nea? Dali mu voznesovme Slava na Gospoda? Dodeka Makedonija beshe vo sostavot na YU, site vi bea arni, a sega "vo svoja drzhava", namesto blagodarni, stanavte nacionalisti, zgora im sudite na srbite, nebare sami sme poarni.
toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Shto ti smeta tebe, ako jas gi redaktiram moite postovi? Vprochem, toa e moe pravo, i se nadevam si zabelezhal, deka ne ja menuvam sushtinata na sodrzhinata, a gi ispravam pechatnite greshki i stilistichki go popravam tekstot.
ajde uste odgovorov od mene...ne radi tebe,tuku radi drugite sto chitaat! ne mi smeta koga ke popravish greshka (pechatna),koga ke ispravish nekoj kontekst ili "objasnuvanje"...ama koga ke ischezne kompleten DEL od POST so "zamachkuvanjeto" demek "popravka"....eeeee tuka SO DRUGI MUABET!!! vekje imashe "malo komentarche" od moja strana za ova!!! ps-ne mi smeta sto me pravat glup,mi smeta shto tie mislat/veruvaat deka sum glup!!! pps-za tvoja "zhal" sledev vo samiot moment [;)][:D] ppps-Edited by - toni_a ... ama "nishto" ne se promeni!
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
Shto ti smeta tebe, ako jas gi redaktiram moite postovi? Vprochem, toa e moe pravo, i se nadevam si zabelezhal, deka ne ja menuvam sushtinata na sodrzhinata, a gi ispravam pechatnite greshki i stilistichki go popravam tekstot.
ajde uste odgovorov od mene...ne radi tebe,tuku radi drugite sto chitaat! ne mi smeta koga ke popravish greshka (pechatna),koga ke ispravish nekoj kontekst ili "objasnuvanje"...ama koga ke ischezne kompleten DEL od POST so "zamachkuvanjeto" demek "popravka"....eeeee tuka SO DRUGI MUABET!!! vekje imashe "malo komentarche" od moja strana za ova!!! ps-ne mi smeta sto me pravat glup,mi smeta shto tie mislat/veruvaat deka sum glup!!! pps-za tvoja "zhal" sledev vo samiot moment [;)][:D] ppps-Edited by - toni_a ... ama "nishto" ne se promeni!
Ova nema vrska so temata! Pokraj toa, jas ne se sekjavam, deka sum izbrishala "DEL" ili "POST", no i da sum storila neshto takvo, toa bi mozhelo da bide samo so prichina, t.e. ako nepromisleno sum napishala neshto, a podocna sum ja sogledala svojata nepromislenost. Jas, nitu ednash ne rekov deka ne pravam greshki, nitu deka sekogash pravilno razmisluvam. Vo sekoj sluchaj, redaktiranjeto na moite postovi (rechenici, delovi ili celi tekstovi) e moe pravo! Ne razbiram, koj e tvojot problem?
beaver hunter Do Enigma: dobro e, napredok... nikoj ne poreknuva deka srebrenicite stignuvaat.... ama, ne li bivashe, za pogolema cena da se pazarite, za toa shto go pravite?
toni_a Originally posted by Enigma...edited by toni [:D] Ova nema vrska so temata! -> ima vrska so "opshto" [;)] Pokraj toa, jas ne se sekjavam, deka sum izbrishala "DEL" ili "POST"-> DEL OD POST ,beshe muabetot!dzabe ne spomnav srpski prostitutki... no i da sum storila neshto takvo -> fakt viden i razbran!!!! toa bi mozhelo da bide samo so prichina -> NORMALNO deka ima "zadna misla"! t.e. ako nepromisleno sum napishala neshto -> ima li smisla vo tvoeto pishano,VOOPSHTO?? a podocna sum ja sogledala svojata nepromislenost -> BAREM DA NE SE PRAVDASHE I BRUKASHE NA VAKOV NACHIN [;)] Jas, nitu ednash ne rekov deka ne pravam greshki -> lugje sme,cheda Hristovi,neli? sekoj greshi i ne si zamerame,duri nekoj si priznava itn... nitu deka sekogash pravilno razmisluvam -> good point! Vo sekoj sluchaj, redaktiranjeto na moite postovi (rechenici, delovi ili celi tekstovi) e moe pravo -> sekoj uzhiva prava koi se opshto-vazhechki,neli?? Ne razbiram, koj e tvojot problem? -> no problem,ti se PRAVDASH,ne jas [;)][:D] eh Enigme...me natera da ne si stojam na zborot [:(][:D] sekoj greshi ponekojpat [;)] ps-vidish kako se diskutira ubavo, koga se postovite kratki i jasni??[;)] ps -> ediTttTtT....
toni_a rabotata e Profa deka mozhe da gi "razdrmame" !!! a drugoto e ona sto beshe nachnato na "page 3"...za imeto ima li potreba da se zbori?? vernici?? koi vernici?? kako onie so kartite i 4xS sto gi postiraa deneska?? ova e bre satanizam u perfekcija! nishto drugo!!!! edit: globalizacija?? ha ha ha...ima od kogo da uchat!!!
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
Originally posted by Enigma...edited by toni [:D] Ova nema vrska so temata! -> ima vrska so "opshto" [;)] Pokraj toa, jas ne se sekjavam, deka sum izbrishala "DEL" ili "POST"-> DEL OD POST ,beshe muabetot!dzabe ne spomnav srpski prostitutki... no i da sum storila neshto takvo -> fakt viden i razbran!!!! toa bi mozhelo da bide samo so prichina -> NORMALNO deka ima "zadna misla"! t.e. ako nepromisleno sum napishala neshto -> ima li smisla vo tvoeto pishano,VOOPSHTO?? a podocna sum ja sogledala svojata nepromislenost -> BAREM DA NE SE PRAVDASHE I BRUKASHE NA VAKOV NACHIN [;)] Jas, nitu ednash ne rekov deka ne pravam greshki -> lugje sme,cheda Hristovi,neli? sekoj greshi i ne si zamerame,duri nekoj si priznava itn... nitu deka sekogash pravilno razmisluvam -> good point! Vo sekoj sluchaj, redaktiranjeto na moite postovi (rechenici, delovi ili celi tekstovi) e moe pravo -> sekoj uzhiva prava koi se opshto-vazhechki,neli?? Ne razbiram, koj e tvojot problem? -> no problem,ti se PRAVDASH,ne jas [;)][:D] eh Enigme...me natera da ne si stojam na zborot [:(][:D] sekoj greshi ponekojpat [;)] ps-vidish kako se diskutira ubavo, koga se postovite kratki i jasni??[;)] ps -> ediTttTtT....
Ah, Toni, Kako i obichno, kako i povekjeto na forumov, koga nemate argument, se fakjate za nebitni sitnici i tugji lichni raboti. Jas ne se sramam da gi priznaam moite greshki, nitu smetam deka priznanieto na greshnosta e "bruka". Naprotiv, sramno e chovekot da gi sogleduva sopstvenite greshki, a gordo i tvordoglavo da nastojuva na svojata voobrazaena pravdina. Ako ti nemash povazhna rabota, prodolzhi da cedish komarci.
toni_a ne se raboti za "komarcite",nikogash ne se ni rabotelo za niv!!! drugi se problemite...ama OK,idemo dalje [;)]
Enigma
quote:
Originally posted by profa
Toa deka SPC e maticna pa se ceka na nea ok moze da go razberam.Ne mi e jasno samo vo sto se razlikuvaat Srbite od nas pa tie se izmoliija za avtokefalnost.Pogolemi vernici li se ili po negresni od nas pred boga? A toa deka MPC e na ista teritorija so SPC pa ajde ne ni treba nezavisna crkva e ok da kazeme ,no i POA e a taa e na pat za avtokefalnost vekje. Epten e apla deka kolku so i kanonskite zakoni si go praat svoeto tolku i drzavnite(politickite),toa kako da se pobie koga e vekje tolku ocigledno.
Pekjkata patriarhija, koja Sv. Sava ja izmolil od Vselenskiot patriarh bila ukinata vo 1766g., t.e. edna godina pred ukinuvanjeto na Ohridskata Arhiepiskopija, a crkovnata uprava na nivnite teritorii bila prevzemena od Vselenskata patriarhija. Po dobivanjeto na politichka avtonomija od turcite vo 1829g., Crkvata na Kralstvoto na Crbija dobila avtonomija vo 1832g., a vo 1879g. se prevozglasila za avtokefalna, odnosno izvrshila raskol. Podocna, otkako bilo sozdadeno Kralstvoto na srbite, hrvatite i slovencite (podocna Yugoslavija), bile obedineti pet crkovni opshtini: Crkvata na Crna Gora (sozdadena 1516g, koja za vremeto na vladeenjeto na Patar I Petrovich Njegosh dobila nezavisnost); Crkvata na kralstvoto Srbija (avtonomna od 1832g), Karlovachkiot patriarhat (sozdaden 1848g. vo Ungarija) Dalmatinskata eparhija (do 1873g. bila pod Karlovachkata jurisdikcija, koja potoa preminala pod uprava na mitropolijata vo Bukovina, a pri preminuvanjeto na Sremski Karlovci kon Srbija gi obedinila srbite i romancite na Avstro - Ungarskata imperija; mitroplojata na Bosna i Hercegovina se naogjala na teritorija, aneksirana od Turcite vo 1878g., no ostanala pod jurizdikcija na Konstantinopol. Obedinuvanjeto na ovie pet crkovni grupi pod Kralstvoto na srbite, hrtvatite i slovenite, bilo povod za priznanie od Konstantinopol, i na 9ti Mart 1922g., Vselenskiot patriarh ja provozglasil avtokefalnosta na Srpskata patriarhija - SPC (do vtorata svetska vojna vo jurizdikcijata na Srpskata patriarhija vleguvale i eparhiite vo Temishvar (deneshna Romanija, i Mukachevo (togash Chehoslovachka, denes Ukraina). Podocna, so ASNOM i vlezot na Makedonija kako federativna republika vo sostavot na Jugoslavija, bila vozobnovena Ohridskata Arhiepiskopja vo liceto na MPC, so daden status na avtonomija (samoupravnost). Na toj nachin, MPC dobila pravo na istorisko crkovno nasledstvo na drevnata OA na teritorijata, koja vleguvala vo granicite na makedonskata republika. Zaemajki vo obdzir, deka drevnata OA se odnesuvala na Bugarskoto carstvo, a ne na Makedonija, bidejki togash ne postoela makedonska drzhava, toa ne bilo vo prilog na BPC, a bugarite, do denes ne gi podnesuvaat srbite, smetajki deka Makedonija e bugarska zemja, koja Srbija nasilno ja odzela od niv. Koga avtonomnata MPC pobarala avtokefalnost(nezavisnost) od SPC, no ne dobila pozitiven odgovor, petmina makedonski episkopi vo megjuseben dogovor, vo 1967g ja provozglasuvaat MPC za avtokefalna, bez priznanie od matichnata crkva, t.e. prichinuvaat raskol. Odtogash MPC e izolirana od pravoslavnata ekumena, a site pregovori za reshavanje na problemot bile bezuspeshni. Otkako propadna i Nishkata Spogodba, SPC isprati oddelni pisma do site arhierei na MPC, so povik za nadminuvanje na raskolot i vospostavuvanje na liturgisko edinstvo, na koj vladikata Jovan odgovori pozitivno, no ne tajno, a svojata postapka javno ja obrazlozhi. I na site vi e izvesno, kako beshe sozdadena POA, koja e voznagradena so avtonomen status i mozhnost za avtokefalnost, a vladikata Jovan - naznachen vo Arhiepiskop. Dobivanjeto na avtokefalnost, nikogash ne bil lesen proces za niedna crkva, dodeka povekjeto crkvi pominale niz periodi na raskol, koj e zhiva rana vo Teloto na Hrista i bolest za raskolnichkata crkva. Raskolot se lechi samo so pokajanie, t.e. preku primirenie so Boga i matichnata crkva, shto gi otvara vratite kon avtokefalnosta. Nepokajaniot raskol ne mozhe da i prinese nishto dobro na raskolnichkata crkva i nejziniot narod, a mozhe da proizvede samo povekje raskol i vo kraen sluchaj, otpagjanje od Pravoslavnata Crkva.
oximoron
quote:
Originally posted by Enigma Slava Bogu! Ne bidete izbrzlivi so presuduvanja, a ostavete go vladikata slobodno da dejstvuva, pa kje dojde vreme, koga kje gi vidite plodovite. Potrebno e da znaete, deka site pregovori na MPC so SPC bez dozvola i posredstvo na POA nema da bidat ostvarlivi.
Ох, каква лудост. Чисто инфомртивно, ако си гледал/а интервјуто на Владиката Амфилохиј (него го ословувам со Владика Свети без разлика што мислам за него како пастир, од проста причина што неговиот чин е легален, за разлика од Зоранчо) во емисијата „ВО ЦЕНТАР“ на Васко Ефтов, ке слушнеше што кажа за Вранишковски неговиот главен ментор-Амфилохиј: Елем, на прашање „Ке продолжите ли со преговори со МПЦ, и ако истите донесат позитивни резултатаи за двете страни, што тогаш ке се случи со Вранишковски“ Амфилохиј одговори : „Вранишковски ке мора да се жртвува а во корист на религијата и народот, односно ке мора да се врати при МПЦ и да се поклони пред Г.Г. Стефан“ Знам жалосно е, поготово за Зоранче што мислеше дека кој знае што ке направи, а сиромашкиот едвај 20 души собра зад него, а и тие знаеме од какви побуди се таму-мерак пусти Владици да бидат. Така да...не е убаво да се ситиме...ама па грешни сме како луѓе...но сепак, време е на Големи Пости и затоа ДА СЕ ПОМОЛИМЕ ЗА НИВ ГРЕШНИТЕ, Господ да ги врати на правиот ТЕСЕН пат. П.С. Презадоволен сум што Зоранче е ослободен, не можев да поднесам да го гледам и слушам како изиграва маченик, санкир Православието не распознава вистинско од лажно мачеништво заради Христа.
oximoron Енигма, кога веќе се нафаќаш да пишуваш лекции од историја, што не е воопшто лошо, биди чесна па пиши ги сите детали. Пиши како тоа е измолена автокефалноста од Вселенскиот Собор, или поточно колку тоа ја чинело тогашната српска држава? Мислам дека нема потреба да се потприсеќаме на песната „Во 1762 лето“ или има? И за ПОА, разликата е во тоа што ПОА не сака да си регситрра нова весрка заедница во МК, тоа никој не и го брани, ами таа сака да ја уништи МПЦ, тоа се гледа по користењето на името Охридска Архиепископија, и титулата што Зоки сака да си ја превземе, ѓоамити Архиепископ Охридски. Превише сте сите Вие ниски и бедни, и иако некои од Вас не се продадени ами излажани, поголемиот дел од ВАс се продал, ама за Ваша голема жалост не успеал да ги „deliver the goods“ па сега и СПЦ а и Кариќи се откажаа од Вас. Сега од каде парички? Србската Влада до кога ке Ве храни?? Абе бегај ај, нејќам да си го расипувам денов, а и во строги пости сме. За крај еве само еден цитат од МПЦ, па кој ке разбере арно, за другите ке се молиме во секој случај: 42 седмици и 38 години, пред очите и совеста на цела православна екумена, некои српски Епископи под закрила на Српската Православна Црква, од само ним познати причини, се обидуваат да го држат во своевиден духовен затвор и изолација од видлива евхаристиска заедница целиот православен народ во Република Македонија и неговата дијаспора, духовни чеда на Македонската Православна Црква. Им благодариме на нивните слуги во Р. Македонија коишто иницирани од своето (само) виртуелно постоење во македонската јавност преку нивната медиумска ажурност, со оглед дека ’синовите на овој свет во својот род се подосетливи од синовите на светлината’ (Лука 16, 8), н#1104; потсетуваат да ја објавиме евиденцијата на овој повеќедецениски духовен геноцид. Господ да ги благослови сите нив!
nepobedliv Aj odgovori zasto Srbite ne davaat Makedonska Nezavisna Crkava??? Odgovor: Srbite so vekovi a i sega narocno ne sakaat da i dadat nezvisnost na Makedonskata crkva bidejki mislat deka Makedonija ne postoi tuku site sme srbendi - Golema Srbija. Nema nisto drugo vo ova prikazna - pocetok i kraj.
трендафил Неколку факти: - Не се применува 17тото правило на Четвртиот Васеленски Собор од кој е јасно дека организацијата на црквата треба да биде соодветна на државното организирање? - По формирањето на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците црквата се вика Обединета Православна црква на Србите, Хрватите и Словенците. Македонија и Црна Гора не се спомнуваат затоа што се окупирани не само духовно туку и државно од за Енигма веројатно братскиот српски православен народ. Со преименување на кралството во Југославија црквата не се преименува во југословенска туку во српска. Тука го имаме првото кршење на 17тото правило. По ослободувањето на Македонија и Црна Гора од српското ропство, СПЦ иако нејзините свештеници си киднале дома заедно со српската окупаторска војска и жандармерија и ги препуштиле на Бугарите православните верници во Македонија не го применува 17тото правило. Со својата војска си заминале и бугарите, а Србите не се вратиле веднаш. Веројатно затоа што не гледале причина зошто да има српска (странска) црква во Македонија. Доколку српската црква е пријателска со Македонија и македонскиот народ, нема ниту една причина да не добиеме од неа благослов за автокефалност. Автокефалност не ни даваат од две причини. Едната е дека уште не го преболеле тоа што веќе не не држат под окупација, а втората дека им помагаат на своите грчки пријатели во борбата да ни се избрише името. Се до појавата на изродот Зоран Вранишковски, македонскиот православен народ беше единствен во борбата за автокефалност. Овој изрод роди и други окулу себе, но не многу. Да се надеваме дека сите наскоро ќе се покајат, нормално тоа ќе им биде простено (со тоа што Зоран не ќе може да биде владика) и дека единствени ќе ја продолжиме борбата за автокефалност, која сигурно еден ден ќе ја добиеме. Заради себе отпадниците и српски слуги е подобро покајувањето да го направат пред да се постигне договорот на црквите, за да не го доживеат чувството дека се изиграни од српските газди. Иначе, по последиот настан на сите им е јасно дека наводното македонско во ПОА е само маска. Српската власт ги плаќа како српска епархија, а со тоа што не ги враќаат парите тие и званично тоа го прифаќаат, дека се српска црква во Република Македонија, т.е. дека се чувствуваат како Срби. Дека не се признаени како македонска црква јасно е и по тоа што Символот на верата на веб страната на Васеленската патријаршија го има на ромски (Gypsy) иако нема ромска црква, а не и на македонски или украински т.е. на јазиците на народите што верските тутори сакаат духовно да ги поробат. ( http://www.ec-patr.gr/creed/index.php?i=slavonic )
nevernik
quote:
Originally posted by misko
sramota shto takov chovek izleguva na sloboda i shto ima lugje koi go podrzhuvaat,navistina sramota.
Misko, bidi hristijanin. Hristijaninot na sekoj mu prostuva i go ljubi, duri i na svojot neprijatel. Izleguvanjeto na Zoran od zatvor e dobro.
nevernik
quote:
Originally posted by Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
POA ne e ozakoneta vo drzhavata na Makedonija, shto ne znachi, deka nema da bide...
a dali ima nekakva vrska "praviloto" drzhava-crkva ?? ako dobro se sekjavam vrtevme nekoi takvi muabeti,kade sto tvrdeshe deka koga nemalo "drzhavna vlast" nemalo osnova za crkva...
Svetot se sostoi od drzhavni institucii, a za ozakonuvanje i institucioniranje na crkvata, potrebna e nekakva (svoja ili tugja) drzhava. Od istorijata ni e poznato, deka otkako se namnozhile narodite, tie bile podeleni na carstva, koi gi osvojuvale neosvoenite (nedrzhavni) teritorii i vojuvale pomegju sebe za drzhavna prevlast. Taka bile sozdadeni golemite imperii, odnosno, posilnite pobeduvale i ja vospostavuvale svojata vlast i zakoni nad osvoenite zemji. Prvite hristijani, t.e. ranohristijanskata crkva bila goneta od svetot, bidejki ne bila priznata i ozakoneta, no so sozdavanjeto na prvata hristijanska imperija - Vizantija (Istochno Rimsko Carstvo), hristijanskata crkva bila ozakoneta i mozhela vekje slobodno da dejstvuva, shto go ovozmozhilo procvetuvanjeto na hristijanstvoto i hristijanizacijata na svetot. Se razbira, bez hristijanska drzhava, toa ne bi bilo vozmozhno, no se sluchilo po Bozhjata Promisla. Vo Sredniot Vek, drzhavata i crkvata bile edna institucija, a denes, drzhavite se najchesto sekularni, dodeka crkvata e oddelna institucija. Taa ima daden status i prava vo Ustavot na drzhavata, no ne e drzhavna, shto znachi: drzhavata nema pravo da se mesha vo crkovnata politika, a crkvata ne smee da se vmeshuva vo drzhavnata politika. Taka, pravoslavnata crkva ne i se potchinuva na drzhavata vo koja postoi, a dejstvuva oddelno, vo soglasnost so dadenite prava za verska sloboda, dodeka treba da im se potchinuva na zakonite (kanoni) NA INSTITUCIJATA NA KOJA I PRIPAGJA. Drzhavotvornosta na eden narod e samo eden od uslovite za dobivanje na avtokefalnost, na koja sekogash i prethodi avtonomen status. Znachi, za crkvata da dobie avtokefalnost (nezavisnost), najprvin treba da ja ispolni svojata dolzhnost na dadenoto pravo na avtonomija, koe za zhal, MPC go zlouptrebila i seushte se otkazhuva da ja sogleda storenata greshka vo 1967g. pod dejstvo na KPJ I KPM. Koga drzhavata i crkvata bi bile edna institucija (kako vo Sredniot Vek), tie bi pretstavuvale edno telo, no bidejki toa ne e sluchaj so MPC i drzhavata na Makedonija, vo chij Ustav, taa ima obichen status na verska zednica, ednakov na drugite verski zaednici (nema ni poseben status),pogreshno e toa, shto MPC ja zastapuva drzhavnata politika, a drzhavata se mesha vo politikata na crkvata. Na toj nachin e napravena zbrka i bezakonie, koe ne vodi nikade osven vo kjor sokak. Sekoja bitka, nezavisno od silata i dadenite mozhnosti, ako e vodena na pogreshno pole, ne mozhe da bide nishto povekje od zaguba. Trudnata zhena se obragja vo ginekoloshka klinika, a srcheviot bolesnik - na kardiologija. Zamislete, shto bi bilo, koga tie bi se obrakjale na pogreshni kliniki? Odnosno, koga bi ja vodele bitkata za zhivot na pogreshno pole.
Vo koja godina (istoriski) e sozdadena Prvata hristijanska imperija - Vizantija?
Makedon Српската Влада јавно призна дека „ПОА„ е всушност епархија на СПЦ и како дел од СПЦ е плаќана со српски државни пари. Значи, ПОА не е ништо друго, освен СПЦ, а името ПОА е само фарса, за да привлечат Македонци (секако простички) кои би наседнале на лагите за „православното единство„. „ПОА„ не е ништо друго, туку вештачка црква, организирана и плаќана од српско-грчките великошовинистички сили, за уништување на Македонците, македонската држава и се` што е македонско. Нема ПОА, туку има САМО СПЦ, а СПЦ е Вранишковски и неговите пулени, воглавно од а`р`мни. Ме интересира Енигма, што ќе биде ако и БПЦ и Грчката Прав. Црк. решат да основаат цркви по Македонија. Ти кај ќе се најдеш, кај Србите или кај Бугарите или Грците? Или можеби кај Романците?
трендафил Се согласувам дека со однос на тоа што непријателите на Македонија (а нив ги нема малку) го подржуваат секој што ни прави штета без разлика дали тоа го прави со сила или со мило (дали се работи на пример за УЧК или ПОА), односно секој изрод од македонска почва се прогласува за борец за човекови права. Затоа е нејасно зошто на пример требаше закон за амнестија во 2001 година, кога ниту еден македонски закон не ја забранува борбата за човекови права, ниту зошто тие што се борат за регистрација на ПОА не подржуваат нешто слично за Македонците во Србија, Грција или Бугарија. Иако на сите нас ни е јасно дека повеќе православни цркви на етничка основа има само во земјите кај што православието не е основна христијанска религија. Вака им се затнува устата, а Зоран Вранишковски не е никаква опасност за МПЦ. После званичното прогласување на неговата црква за СРПСКА епархија од страна на српската власт, тоа е уште помалку.
oximoron
quote:
Originally posted by Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
znachi problemot so poa ne e "paralelna" crkva vo MK ,tuku vo "edinstvena i vistinska crkva" vo MK. ne se rabotelo za "slobodna veroispovest" ,tuku po "zakon" za "edinstvena pravilna veroispovest vo MK",na koja preku kratko ili dolgo ke trebashe(ke stanea) site makedonci chlenovi/vernici po "avtomatizam"... izgleda nie si nemame "golem batko" da ne zashtiti ,pa taka sekoj mozhe da proglasuva za raskolnicki,nekanonski itn... kako ke se odvivashe rabotata so MPC ako uspeeshe poa? ne deka e vekje svrshena rabota,ama barem eden golem "poteg" na spc e blokiran.jas taka ja gledam situacijata so poznavanje na ovaa vazhna informacija na koja naletav sluchajno. Vselenskata patrijarhija koj ja sochinuva i koi se lugeto (glavnite) ,sto duri i na edna velesila Rusija i se sprotistavuvaat?? zashto Rusija(crkvata) ne reagira,poradi Ukraina li??
Toni, Za da donesuvash zakluchoci, najnapred bi trebalo da se zachlenish vo nekoja pravoslavna crkva, patem da govorish, a kako ti ja gledash situacijata pred tvojot nos, nema nikakvo znachenje, bidejki nemash poim, nitu mozhesh da razberesh neshto. KOLKU PATI TREBA DA TI RECHAM: MPC NE E AVTOKEFALNA CRKVA, BIDEJKI NEJZINATA AVTOKEFALNOST NE E PRIZNATA OD MATICHNATA CRKVA. Pokraj toa, EDNA TERITORIJA MOZHE DA SE SOSTOI OD POVEKJE DRZHAVI, I DA NEMA POTREBA OD DVE ILI POVEKJE CRKOVNI UPRAVI, KAKOV SHTO MOZHE DA BIDE SLUCHAJOT NA RPC SO UKRAINSKATA CRKVA, KOJA IMA AVTONOMEN STATUS, KAKOV SHTO DOBILA I MPC OD SPC. Vo sluchajot na RPC, avtokefalnosta na OCA e dadena od praktichni prichini, bidejki e teshko i rechisi nevozmozhno da se upravuvaat crkovni prihodi na drug kontinent - preku okean. No, vo nashiot sluchaj, toa ne mora da vazhi! Sepak, drzhavotvornosta na eden narod e eden od uslovite za dobivanje na avtokefalnost, koja mozhe da se ostvari preku dobri odnosi so matichnata crkva, a ne so raskol i nepriznavanje na crkvata - majka. Pred se, avtokefalnosta zavisi od Gospoda, zashto samo Bog mozhe da vidi, dali crkvata e duhovno zrela, za da bide nezavisna. Ete, pogledni se sebesi i drugite na forumov, koi se bunite bez vrska, dodeka v crkva odite samo na golemi praznici, na svadbi ili koga kje vi tekne. AKO SAKATE NEZAVISNA CRKVA (POKRAJ ARHIEREITE, CRKVATA JA SOCHINUVA I NARODOT), NAJNAPRED TREBA DA STANETE NEJZINI CHLENOVI, REDOVNO DA MU SLUZHITE NA BOGA, DA POSTITE, DA SE MOLITE, ITN. t.e. DA ZHIVEETE VO CRKVATA! Pogledni onamu, shto chinite na forumot za ljubov, nemazheni, nezheneti, besramno gi razmenuvate svoite iskustva, pa duri gi iskazhuvate i svoite nechisti zhelbi. "Poradi toa shto razumniot se srami, bezumniot se gordee"! Najnprvin, nauchete shto e toa "ljubov" i sami bidete crkva, pa togash barajte avtokefalna crkva. Na Prochka, pravoslavnite vernici se cel den v crkva, so zemni pokloni preklonuvajki se pred Gospoda i eden pred drug, molejki proshtenie, a mojot narod MASKEMBAL si pravi i igranki so zurli i tapani. Ajde sega, odgovorete iskreno, dali ste zasluzhile da imate avtokefalna crkva?
I aj sega kako da ne ti se smee covek??? Demek vo Srbija,. Rusija, Bugarija i vo site drugi Pravoslavni zemji, nema forumi i ljubovni iskustva, i razmena na sexualni iskustva i uslugi?? Ama oni imaat pravo-zasluzuvaat crkva a nie ne??? Sosema se soglasuvam deka nivoto na Hristijanskata svest kaj nas e mnogu malo, ama pa nemoj za Srbija barem da mi kazuvas. I za OCA, znaci za nea ne e bitno sto ne e vo soglsnots so celata Pravoslavna ekumena, a za nas toa e preterano vazno, e kako toa??? Kazi mi ti sto mislis, dali bil Pravoslaven i Hristijanksi nacinot na koj SPC gi kupila pravata na duhovna sopstvenost vrz makedonskiot narod? Kazi mi iskreno ako ne ti e problem. I eve Izvini sto rekov deka si potkupena eftino, mozebi ne si platena voopsto, ama si zabludena, i ke se molam i za tebe, kako sto se molam za site Vraniskovcinja. So sekoj procitan poost od tebe se pojavuvaat se pogolemi nelogicnosti sto i lugevo ovde sto ne se nekoi revnosni vernici pocnaa da se smeat. Za tvoe dobro-prestani da gi pravdas i SPC i "Proektot Ohridska Arhiepsikopija" (znam sto mislat deka im znaci POA, samo se zaebavam)
nepobedliv
quote:
[i] на веб страната на Васеленската патријаршија го има на ромски (Gypsy) иако нема ромска црква, а не и на македонски или украински т.е. на јазиците на народите што верските тутори сакаат духовно да ги поробат. ( http://www.ec-patr.gr/creed/index.php?i=slavonic )
Dobar post Tredafil - ja vidov stranata. Znam deka ne e pod ova tema ama mora da kazam deka ic ne mi se dopaga faktot sto sme pod taa patrijasija koja e rasisticka i masovno pro-grcka. so drugi zborovi nie Makedoncite sakame da staneme aftokefalna crkva kako del od takva edna patrijarsija??? Zasto??? Zar ne e podobro nasata Makedoska Crkva da ja proglasime za Patriasija kako sto protestantite napravija? i uste nesto - da stanam Katolik mozam da odam vo glavnata patrijarsija vo Vatikan koja go priznava mojot jazik i kultura a ne pravoslavnata patrijarsija. Od tuka pologicno e da staneme katolici nego pravoslavni!
Makedon [/quote] i uste nesto - da stanam Katolik mozam da odam vo glavnata patrijarsija vo Vatikan koja go priznava mojot jazik i kultura a ne pravoslavnata patrijarsija. Od tuka pologicno e da staneme katolici nego pravoslavni! [/quote] MPC ja imasozdadeno Papata Grgur V, 996-998 g. Poarno katolici da sme otkolku pravoslavni, oti religijata e ista- hrsitijanska, samo centarot e na zapad. Do 1045 g. crkvata bese edinstvena, a od kavgi dali da bide centarot vo Carigrad ili Vatikan, se podeli Crkvata na istocna i zapadna. Inaku, sustinata e ista[^]
tomislav1978 Финансирањето на Вранишковски е мешање во внатрешните работи Финансирањето на Јован Вранишковски од страна на Владата на Србија е директно мешање во внатрешните работи на Македонија, изјави шефицата на дипломатијата, Илинка Митрева. „Вчера, во МНР беше поканет амбасадорот на СиЦГ, по повод дописот на Министерството за вери на Србија, во коешто се одбива дека се финансираат активностите на лицето Јован Вранишковски. Беше предадена нота во која МНР на Македонија укажува дека финансирањето на активностите на лицето Јован Вранишковски и неговите приврзаници, од страна на официјален орган на друга држава, не соодветствува на заложбите за добрососедски односи, соработка и јакнење на меѓусебната доверба. Укажавме дека се заложуваме за принципот на немешање на државата во црковните работи“, изјави Илинка Митрева, министер за надворешни работи на Македонија. „Она што му беше соопштено на амбасадорот на Србија и Црна Гора е уверувањето дека надлежните органи на Република Србија во иднина ќе се воздржат од сите активности кои ги доведуваат во прашање добрососедските и пријателски односи коишто можат да бидат прекинати поради мешањето во внатрешните работи на Република Македонија“, додаде Митрева во нејзиното официјално соопштение.
трендафил
quote:
Originally posted by nepobedliv
quote:
[i] на веб страната на Васеленската патријаршија го има на ромски (Gypsy) иако нема ромска црква, а не и на македонски или украински т.е. на јазиците на народите што верските тутори сакаат духовно да ги поробат. ( http://www.ec-patr.gr/creed/index.php?i=slavonic )
Dobar post Tredafil - ja vidov stranata. Znam deka ne e pod ova tema ama mora da kazam deka ic ne mi se dopaga faktot sto sme pod taa patrijasija koja e rasisticka i masovno pro-grcka. so drugi zborovi nie Makedoncite sakame da staneme aftokefalna crkva kako del od takva edna patrijarsija??? Zasto??? Zar ne e podobro nasata Makedoska Crkva da ja proglasime za Patriasija kako sto protestantite napravija? i uste nesto - da stanam Katolik mozam da odam vo glavnata patrijarsija vo Vatikan koja go priznava mojot jazik i kultura a ne pravoslavnata patrijarsija. Od tuka pologicno e da staneme katolici nego pravoslavni!
Доколку Господ не им даде памет на црквите обединети окулу Васеленската патријаршија, иако во суштина секоја од нив е самостојна во одлучувањето, односно не го слушаат Васеленскиот патријарх како што католиците го слушаат папата има повеќе опции. Една од поекстремните е на пример формирање на Васеленска патријаршија на црквите на државите кои во моментов немаат призната автокефалност. Опцијата во која веројатно нашите непријатели сакаат да ја натераат МПЦ и да направат национален раскол е унијатството, во кое си ги задржуваме сите православни обичаи, само се признава папата како врховен поглавар. За жал, поради Јован и другите изроди окулу него не може да се размислува за модернизација на црквата. На пример изедначувањето на званичниот и црковниот календар. Иако тоа е направено во многу православни земји, пред се` во тие што се или имаат датум за прием во ЕУ, кај нас тоа лесно би се продало, посебно кај верниците бедни по дух (блажените) дека тоа е продавање на православието. Иако, колку што ми е познато во Европа е мал бројот на цркви што не го применува новиот календар. Што се однесува до нелегалната ПОА не сум сигурен дали Василица (Стара Нова година) не ја викаат српска нова година, како што тоа го прават газдите што ги плаќаат. Иначе ПОА ја сметаат за српска црква и тие што ја формираа (СПЦ) и тие што ја плаќаат (владата на Србија).
f9 MPC ja imal sozdadeno papa?Ne tresite se od rakav... Pa Papa ima kazhano deka sme APOSTOLSKA CRKVA i deka zatoa sme podostojni od crkvi sozdadeni od carevi.RIM priznava Apostolski crkvi i toa gi bodi na onie vo Carigrad shto zasednale i tuka se krshat kopjata. A za kalendarot,se znae deka ke ima politichki pritisok za menuvanje od EU i toa najmnogu zaradi nerabotnite denovi. Lichno koga ke vidam na Cvetnici da ne procvetuvaat drvjata mozhebi i ke se slozham posle edna decenija.Do togash nema shto da menuvame tuka.
Enigma
quote:
Originally posted by Makedon

i uste nesto - da stanam Katolik mozam da odam vo glavnata patrijarsija vo Vatikan koja go priznava mojot jazik i kultura a ne pravoslavnata patrijarsija. Od tuka pologicno e da staneme katolici nego pravoslavni! [/quote] MPC ja imasozdadeno Papata Grgur V, 996-998 g. Poarno katolici da sme otkolku pravoslavni, oti religijata e ista- hrsitijanska, samo centarot e na zapad. Do 1045 g. crkvata bese edinstvena, a od kavgi dali da bide centarot vo Carigrad ili Vatikan, se podeli Crkvata na istocna i zapadna. Inaku, sustinata e ista[^] [/quote] Kakva MPC vo 996g.? Ti znaesh li, shto zborish? Toa, shto na Pravoslavnata Crkva na Makedonija i e dadeno pravo na nasledstvo, ne znachi deka drevnata OA bila MPC. Ako ti go nasledish imeto i del od imotot na nekoj tvoj pradedo, znachi li deka ti i pradedoti ste edna ista lichnost? Nemozham da poveruvam, lugje moi, kolku ste zabludeni! Rimokatolichkata crkva otpadna od Crkvata Hristova poradi eres (iskriveno uchenje), a vie ste vo sostojba da ja predadete verata, samo za da ja zadovolite vashata gordost. Ne mozhe da se reche ni deka e za nacijata i drzhavata, zashto imate drzhava, i nikoj ne vi brani na drzhavno pole da se borite za nea. Tuku, vie ne sakate da se borite, a smetate, deka site vi se dolzhni po neshto i ochekuvate da vi serviraat po vashite zhelbi, dodeka sami so "patriotizam" se duete. Kaj bevte "makedonski patrioti", koga se potpishuvashe Ramokoviot Dogovor, za ednoglasno da izvikate: NE! KJE ODIME VO VOJNA, NE NE DOZVOLUVAME DA SE PREKRSHI USTAVOT NA MAKEDONIJA! Zatoa, na Trajkovski spomenik mu gradite, nebare e naroden heroj! Kade bevte, koga teroristite na ONA bea amnestirani, za da go opkolite Parlamentot na drzhavata i ednoglasno da protestirate: NE! KJE ODIME VO VOJNA, NO NE DOZVOLUVAME DRZHAVNITE PREDAVNICI, SEPARATISTI I TEROROSTI DA BIDAT AMNESTIRANI! Zatoa, mnogumina makedonski deserteri na ARM od dijasporata, da ne ostanat pokuso pobaraa anestija za svoite bezakonija. Kade bevte, koga albancite go razveea albanskoto zname srede Skopje, za da gi opkolite i ednoglasno da im porachate: NE! VIE KJE ZASTANETE SO NAS POD MAKEDONSKOTO ZNAME I KJE I SLUZHITE NA MAKEDONSKATA DRZHAVA (shto e dolzhnost na sekoj drzhavjanin na Makedonija, nezavisno od etnichkata pripadnost) ILI, VO SPROTIVNO, KJE ODIME VO VOJNA, NO NEMA DA DOZVOLIME ALBANSKI NACIONALNI PRAVA I ANARHIJA VO NASHATA ZEMJA, KOJA SE VIKA MAKEDONIJA (NE ALBANIJA)! Zatoa, si gledavte seir vo sopstveniot dvor, dodeka vladikata Jovan beshe nespravedlivo zatochen, poradi "shirenje na verska, nacionalna i rasna omraza", a vie, so prst go pokazhavte i rekovte: "predavnik"! Se razbira, lesno e da se brojat zamisleni predavnici i vinata da se frla vrz drzhavnata vlast (koja sami ja izbirate). KADE STE SEGA, "PATRIOTI"? Ili, otkako propushtivte da se izborite za drzhavata, razmisluvate kako da ja predadete verata?
nevernik
quote:
Originally posted by Enigma
quote:
Originally posted by Makedon

i uste nesto - da stanam Katolik mozam da odam vo glavnata patrijarsija vo Vatikan koja go priznava mojot jazik i kultura a ne pravoslavnata patrijarsija. Od tuka pologicno e da staneme katolici nego pravoslavni!
MPC ja imasozdadeno Papata Grgur V, 996-998 g. Poarno katolici da sme otkolku pravoslavni, oti religijata e ista- hrsitijanska, samo centarot e na zapad. Do 1045 g. crkvata bese edinstvena, a od kavgi dali da bide centarot vo Carigrad ili Vatikan, se podeli Crkvata na istocna i zapadna. Inaku, sustinata e ista[^] [/quote] Kakva MPC vo 996g.? Ti znaesh li, shto zborish? Toa, shto na Pravoslavnata Crkva na Makedonija i e dadeno pravo na nasledstvo, ne znachi deka drevnata OA bila MPC. Ako ti go nasledish imeto i del od imotot na nekoj tvoj pradedo, znachi li deka ti i pradedoti ste edna ista lichnost? Nemozham da poveruvam, lugje moi, kolku ste zabludeni! Rimokatolichkata crkva otpadna od Crkvata Hristova poradi eres (iskriveno uchenje), a vie ste vo sostojba da ja predadete verata, samo za da ja zadovolite vashata gordost. Ne mozhe da se reche ni deka e za nacijata i drzhavata, zashto imate drzhava, i nikoj ne vi brani na drzhavno pole da se borite za nea. Tuku, vie ne sakate da se borite, a smetate, deka site vi se dolzhni po neshto i ochekuvate drugi da vi serviraat po vashite zhelbi, dodeka vie so "patriotizam" se duete. Kaj bevte "makedonski patrioti", koga se potpishuvashe Ramokoviot Dogovor, za ednoglasno da izvikate: NE! KJE ODIME VO VOJNA, NE NE DOZVOLUVAME DA SE PREKRSHI USTAVOT NA MAKEDONIJA! Zatoa, na Trajkovski spomenik mu gradite, nebare e naroden heroj! Kade bevte, koga teroristite na ONA bea amnestirani, za da go opkolite Parlamentot na drzhavata i ednoglasno da protestirate: NE! KJE ODIME VO VOJNA, NO NE DOZVOLUVAME DRZHAVNITE PREDAVNICI, SEPARATISTI I TEROROSTI DA BIDAT AMNESTIRANI! Zatoa, mnogumina makedonski deserteri na ARM od dijasporata, da ne ostanat pokuso pobaraa anestija za svoite bezakonija. Kade bevte, koga albancite go razveea albanskoto zname srede Skopje, za da gi opkolite i ednoglasno da im porachate: NE! VIE KJE ZASTANETE SO NAS POD MAKEDONSKOTO ZNAME I KJE I SLUZHITE NA DRZHAVATA NA MAKEDONIJA (shto e dolzhnost na sekoj drzhavjanin na Makedonija, nezavisno od etnichkata pripadnost) ILI, VO SPROTIVNO, KJE ODIME VO VOJNA, NO NEMA DA DOZVOLIME ALBANSKI NACIONALNI PRAVA I ANARHIJA VO NASHATA ZEMJA, KOJA SE VIKA MAKEDONIJA! Zatoa, si gledavte seir vo sopstveniot dvor, dodeka vladikata Jovan beshe nespravedlivo zatochen, poradi "shirenje na verska, nacionalna i rasna omraza", a vie, so prst go pokazhavte i rekovte: "predavnik"! Se razbira, lesno e da se brojat zamisleni predavnici i vinata da se frla vrz drzhavnata vlast (koja sami ja izbirate). KADE STE SEGA, "PATRIOTI"? Ili, otkako propushtivte da se izborite za drzhavata, razmisluvate kako da ja predadete verata? [/quote] Enigma, ova shto go pishuvash nema vrska so osloboduvanjeto od zatvor na Vranishkovski. Te razbiram zoshto ja menuvash temata koga si bez zborovi pred argumentite, no znaj deka so vakvi postovi, vo koi indirektno povikuvash na vojna protiv eden del na naselenie vo Makedonija, vo pozadnina stoi fashizam i noenacionalizam. Nema vrska so Hristos. Gospodi moj, te molam pomogni i/mu.
f9 Enigma...Neojdovme vo vojna,zashto tebe te chekavme da dojdesh da ne vodish.A ti ne dojde...
nepobedliv Enigma se raspadna vo ektremen nacionalisticki fenomen vo duseven raskol...idi vlezi vo MPC, pomoli se i izleci cist.
Josip Broz
quote:
Originally posted by Enigma
De fakto, SPC e kanonska i matichna crkva na MPC, i od ovoj fakt treba da pojdeme, i spored nego da se orientirame,
Енигма, 300% македонко! Де факто, јас сум мртов. Де факто, Југославија е мртва. Од овие факти треба да појдеш и според нив да се ориентираш. Немој живите да ги водиш таму кајшто им е местото на вампирите, зашто ни тојот 300% македонец Вранишков нема сила да те врати од таму!
toni_a
quote:
Originally posted by Enigma
pravoslavna drzhavna vlast
[:0] zoki for president!!! [^]
Makedon Enigma: Ne mozhe da se reche ni deka e za nacijata i drzhavata, zashto imate drzhava, i nikoj ne vi brani na drzhavno pole da se borite za nea. **************************************************** Enigma, Vie od SPC Makedonska jasno kazuvate deka NE ste MAKEDONCI, ami nesto drugo. Jasno kazuvas VIE Makedoncite, VASATA NACIJA, VASATA CRKVA....Sto si ti Vlajina, Srbinka ili "Srb(fil)inka-" od KU ili SK Crna Gora?
Enigma
quote:
Originally posted by f9
Enigma...Neojdovme vo vojna,zashto tebe te chekavme da dojdesh da ne vodish.A ti ne dojde...
Zoshto mene da me chekate? Pa, jas ne sum patriot! Ete, pogledni, shto "title" ednoglasno mi dadovte?! Za razlika od vas, jas smetam, deka ljubovta za rodnata zemja e prirodna, koja mu e svojstvena na sekoj chovek i narod. No, destruktivniot "patriotizam", t.e. nacionalizam, ne samo shto sozdava omraza kon drugite narodi, tuku prichinuva razdor i omraza megju pripadnicite na eden ist narod, koi se natprevaruvaat pomegjusebe dokazhuvajki go svojot "patriotizam" preku osuda vrz drugite. Ljubovta za rodinata, t.e. konstruktivniot patriotizam go obedinuva narodot, nezavisno od razlichnite partiski ubeduvanja, a sekoj chovek treba da chini onolku, kolku shto mozhe, vo zavisnost od svojata funkcija, zakonot i dadenata zakonska vlast, bez da im sudi na drugite za predavstva, srbomanija, grkofilizam, itn. Vprochem, zatoa postoi drzhaven sud, chija dolzhnost e da im sudi na drzhavni predavnici, no ne smee da gi osudi bez verodostojni svedoshtva i dokazi. Sekoj obvinet e nevin, se dodeka pravosudno ne e dokazhana negovata vina. Ne e v red, narodot da se smeta za pogolem od zakonot i da sozdava razdor vrz osnova na nepotvrdeni vistini, t.e. lagi. "Ljubovta za Makedonija", ne mozhe ni da se zamisli bez ljubov za sonarodnikot i voopshto narodot, zashto Makedonija - nie sme! Da ne bidam pogreshno razbrana, jas ne povikuvam na vojna, ami odgovaram na vashata neodgovornost, destruktivnost i neorganiziranost, zashto im naogjate mani na drugi i nezakonski za predavstvo im sudite, ednovremeno otkazhuvajki se da gi sogledate faktite na realnosta. Pred se, jas nemam vlast (drzhaven chin) da povedam vojna, nitu imam mozhnost, zashto nemam armija, nitu smeam da vooruzham nekogo. No, narodot ima PRAVO i DOLZHNOST organizirano da se bori za svojata drzhava. Toj ja izbira drzhavnata vlast, ne da sluzhi za izlozhba i da raboti vo polza na tugji nacionalni interesi, TUKU ISKLUCHIVO DA I SLUZHI NA DRZHAVATA. Dokolku drzhavniot vrv ja zloupotrebuva svojata funkcija za svoi lichni celi ili raboti vo korist na tugji nacionalni i drzhavni celi, narodot IMA PRAVO da demandira od drzhavnata vlast, taa da ja ispravi svojata politika i da odgovori pred nego za znachenjeto na sekoja postapka. Vo sprotivno, narodot ima pravo i mozhe organizirano da ja simne od vrvot na drzhavata, ednoglasno izbirajki nova vlast. Ako narodot ne e organiziran i ednoglasen, toj ne mozhe nishto konstruktivno da stori, a obidot za bilo kakva izmena, mozhe da proizvede samo povekje nered i gragjanska vojna, ushte poopasno e toa, shto UCK i albanskite partii bi mozhele da go iskoristat (kako shto koristat) sekoj nered vo drzhavata, za direktno da ja prevzemat vlasta vo svoi race. Zatoa, ne sovetuvam neopshtonarodni i neorganizirani ispadi. Realnosta e, deka so svojata razedinetost, destruktivnost i neorganiziranost, narodot ja predava Makedonija, shto e sekogash vo polza na narodniot i drzhaven neprijatel. Mnogu Makedonci od dijsporata poseduvaat finansiski kapital, poradi shto na drzhavite vo koi zhiveat im davaat golemi danoci. No, ako sakaat mozhat da se organiziraat i da investiraat vo idninata na Makedonija, preku finansiranje na makedonski studenti, koi projavuvaat interes za politika, nadprosechna inteligencija i moralna nadgradba. Na toj nachin, tie kje mozhat da gi proizvedat idnite makedonski drzhavnici i politichari. No, komu mu e grizha? P.S. Ako drzhavata e napadnata so vooruzhen napad od Armija na nadvoreshni ili vnatreshni neprijatelski sili, koi ne se povlekuvaat vo rok od 24 - 48 chasa, drzhavnata vlast e dolzhna da objavi sostojba na vojna i so site sili da ja brani drzhavata.
marko_polog Treba da se finansira edna vistinska organizacija sto ke skine eden po eden site neprijateli VNATRESNI sto ja negiraat Makedonskata Teritorija, Nacija i Crkva. A poslem moze da se pravi muabet za podobruvanje na Ekonomskata sostojba i zivotot na Makedoncite. Se drugo ovde e prazen muabet i gledanje samo na neciji licni interesi. Za zal mnozinstvo od Narodot deneska vo Republika Makedonija nemaat(ili ne gi interesira) hrabrost za najosnovnite raboti a kamoli da dokazat vistinski patriotizam, da ne treba nekoj od diasporata da vi kaze deka so uck vo krevet samite si go kopate grobot..a medjuvreme se raspravaat za neviden glupost kako zoran, bog da cuva od ovoj Prostotilak Narod. Eden brazilian wax na zorance, ostavite go na granicata srpska i neka rika, a za uckite i nivnite partneri na vlast nema drugo resenie osven masoven bunt i sve na kloci, so pokazuvanje slabosta nema nisto, ke spomnam eden primer sto go napisav odamna ovde, Vo Detroit imavme problemi so takanarecenite makedonski chetnici(vratnica, beloviste itn..), dojdova vo Makedonskiot Kulturen Centar so sve shajkachinata i ke provociraat neli, izvadivme pistolite, vpereni v'celo, i ajde sega nekoj neka se rasprasa dali imame do sega problem so niv??? Kolku pati treba da ve sramat i da plukaat na vas za da svatite deka so arno ne go biduva povece, i koga ke idam doma vo Makedonija, istite muabeti, ovoj kriv-onoj kriv, so izvinuvanje do sekoj isklucok ama ovoj Narod vo mnozinstvo e sostaven od placi-picki i kukavici koga ne mozat eden slucaj kako zoran samite da si go resat.
Enigma
quote:
Originally posted by Makedon
Enigma: Ne mozhe da se reche ni deka e za nacijata i drzhavata, zashto imate drzhava, i nikoj ne vi brani na drzhavno pole da se borite za nea. **************************************************** Enigma, Vie od SPC Makedonska jasno kazuvate deka NE ste MAKEDONCI, ami nesto drugo. Jasno kazuvas VIE Makedoncite, VASATA NACIJA, VASATA CRKVA....Sto si ti Vlajina, Srbinka ili "Srb(fil)inka-" od KU ili SK Crna Gora?
Kako, ne sme Makedonci? Ete, za ova zboruvav dosega! Tuku, komu?! Crkvata ostavete ja na mira, zashto taa mu pripagja na Boga, i ako ne sakate da mu ugodite na Gospoda, barem ne bidete bogoborci. Vistina vi velam, Gospod e Toj, Koj zhivot dava na se, pa i na nacii i drzhavi.
toni_a sto vrska imaat ,skoro sekogash, UCK i albancite koi gi spomnuvash? poradi kosovo li?
Enigma Marko Polog, Ti, najprvin treba da se vospitash i obrazuvash (ako nema koj da te vospita), patem da govorish, zashto so kloci i buntovi nikoj nishto ne dobil osven kloci i k*rshumi. Narodot treba da gi iskoristi svoite prava, koi mu se dadeni so zakon, a ne da buntuva so kloci, zashto takov bunt e nezakonski, koj policijata i armijata mozhat vednash da go zadushat, pritoa da zavrshi so mnogubrojni zhrtvi. Neprijateli na drzhavata ne se nejzinite gragjani i sosednite narodi, samo zatoa shto imaat razlichni ubeduvanja i mislenja, tuku drzhavni neprijateli se tie, koi ja napagjaat drzhavata so voen ili direkten politichki napad. Ne smee i ne treba sekoj Makedonec da bide osomnichen i smetan za vnatreshen neprijatel, ako nepostoi dokaz za shpionazha ili izvrshen protiv drzhaven udar, ili dokumentirani fakti za namera na istiot.
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
sto vrska imaat ,skoro sekogash, UCK i albancite koi gi spomnuvash? poradi kosovo li?
Kako, shto vrska imaat UCK i albancite? Tokmu zatoa, shto tie imaat vrska, tuku vie nemate vrska, shto chinite, t.e. shto propushtate, dodeka se zanimavate so problemite na Crkvata, za koi nemate vlast, ni dolzhnost, nitu pravo da gi reshavate, a vrshite pritisok vrz arhiereite na MPC, pravejki samo pogolema zbrka. P.S. Ako Srbija go izgubi Kosovo, sledstveno, nie kje ja izgubime zapadna Makedonija.
tomislav1978 Enigma tebe ucitel(ili neso drugo :) ) sigurno ti e onoj pedofilot pahomije, pisuvas ko 301.5% da si srbinka. MPC e realnost i puknite ako sakate. A da prasam onoj Zoki koa bese u zandana se druzese so Leku od Velesta, so bese rabotata, i dali vrskata ke prodolzi i ponataka?
Makedon
quote:
Originally posted by tomislav1978
Enigma tebe ucitel(ili neso drugo :) ) sigurno ti e onoj pedofilot pahomije, pisuvas ko 301.5% da si srbinka. MPC e realnost i puknite ako sakate. A da prasam onoj Zoki koa bese u zandana se druzese so Leku od Velesta, so bese rabotata, i dali vrskata ke prodolzi i ponataka?
Tomce prvpat so tebe da se slozam [:D] Kisses brat [:X]
tomislav1978
quote:
Originally posted by Makedon Tomce prvpat so tebe da se slozam [:D] Kisses brat [:X]
ncncnc...nemoj be vaka ima Zoki da ni bide ljubomoren
Enigma Vie ste od site veri izvadeni! Da bevte barem chlenovi na MPC i vistinski vernici, kje znaevte poarno da se odnesuvate.
Makedon
quote:
Originally posted by tomislav1978
quote:
Originally posted by Makedon Tomce prvpat so tebe da se slozam [:D] Kisses brat [:X]
ncncnc...nemoj be vaka ima Zoki da ni bide ljubomoren
So vikas sega se naviknal na Leka vo zatvor i Olimpija je otfrli [:D]
Josip Broz
quote:
Originally posted by Enigma
Vie ste od site veri izvadeni!
Религијата како опиум за народот.... Најсмешно од се е кога препродавачот на дроги, кој ги лаже дрогираните дека тревката што им ја нуди е здрава и полна со витамини, ќе започне самиот да им верува на своите лаги. Уште еден чекор го дели од состојбата на совршена и бесконечна среќа!
marko_polog Enigma, Makedonija pati od takvite kako tebe vospitani Izrodi, sigurno se najde negde vo postot moj, neli?
f9 http://www.poa-info.org/frameset.php?r=prasanja&p=odgovori&d=0001.html&l=mk Enigma...na ovaa strana e postaveno prashanje od nekoj si Branko Dokuzovski od Pert. Zatoa shto ja poznavam mnogu dobro specifikata na negovoto prezime koe e endemichen primer vo svetot napraviv edno malo istrazhuvanje i dojdov do slednive podatoci. 1.Ne postoi nikakov Branko Dokuzovski od Pert. 2.Postoi Branko Dokuzovski vo Skopje koj e rodnina na nekolkumina povazhni Makedonski lichnosti kako Ministerot Kiro Dokuzovski vo vladata na SDSM,trenerot na Makedonskata kosharkarska reprezentacija Marin Dokuzovski i poznatiot odbojkar Zoran Dokuzovski. 3.Branko Dokuzovski e aktiven vo nekolku NGO i ima zavrsheno medicina-nikogash ne prestojuval vo Pert. 4.Celata familija vkluchitelno i Branko Dokuzovski se golemi podrzhuvachi na Monashkata zaednica od manastirot vo Rajchica Debarsko,koj javno zastanaa na strana na odlukite od Sinodot na MPC i se protiv Zoran i negovite podrzhuvachi. 5.Od samiot iskaz na Branko Dokuzovski,toj nikogash nema postaveno nikakvo prashanje i nitu pobaral odgovor. ------------- Zakluchok:Zoran si postavuva prashanja i Zoran si odgovara
SLaCk Zoran Vraniskovski i negovata sekta poddrzani od ekstremni Srbi treba da bidat ignorirani. Toa e mojot stav, i mislam deka vo momentov e najsoodveten.
Jakov SLaki is back. Welcome. ;)
SLaCk Ja pred tebe sum tuka be:). E ova bese dobar primer kako na mene treba da mi se obrnuva vnimanie a ne na Zoran...:)
Whitebaby Off topic: Jakov I SLaCk, vi izbrishav nekolku postovi sho vrkaa nemaat so temata i bezveza se prepucavavte. Ve molam ne zabeguvajte od temata. Ako ima sho da pishete, pishete, za prepucavanjata koristete PP.
Makedon
quote:
Originally posted by Whitebaby
Off topic: Jakov I SLaCk, vi izbrishav nekolku postovi sho vrkaa nemaat so temata i bezveza se prepucavavte. Ve molam ne zabeguvajte od temata. Ako ima sho da pishete, pishete, za prepucavanjata koristete PP.
Koj se kara, toj se saka[:D]
oximoron Енигма, Не знам јас кој од членовите овде е вистински верник (што и тоа по тебе да значи) или пак „член на МПЦ“ бидејки според мене сите Православни Македонци се „членови“ на МПЦ, иако за разлика од Вас во ПОА ние во МПЦ не наплаќаме членарина ниту имаме списоци кој се ни е „член“. Ќе ни простите знам, бидејки и сами знаете не сме ние ко ПОА дваесетина луѓе па да моземе да бидеме сите евидентирани, нели? Убаво примети некој дискутант погоре, кога остана без аргументи, ја заврте темата на проблемите од етничка природа во МК, а тоа поред мене е off-topic и треба админите да те избришат или опоменат. И симптоматично е твоето изразување од типот: ВИЕ МАКЕДОНИЦТЕ, ИМАТЕ ДРЖАВА, НЕ СЕ БОРИТЕ ЗА ДРЖАВАТА, итн. А Вие кои сте? Вие имате држава? Вие се боревте за државата?? Do explain pls:))
Makedon
quote:
Originally posted by oximoron
Енигма, Не знам јас кој од членовите овде е вистински верник (што и тоа по тебе да значи) или пак „член на МПЦ“ бидејки според мене сите Православни Македонци се „членови“ на МПЦ, иако за разлика од Вас во ПОА ние во МПЦ не наплаќаме членарина ниту имаме списоци кој се ни е „член“. Ќе ни простите знам, бидејки и сами знаете не сме ние ко ПОА дваесетина луѓе па да моземе да бидеме сите евидентирани, нели? Убаво примети некој дискутант погоре, кога остана без аргументи, ја заврте темата на проблемите од етничка природа во МК, а тоа поред мене е off-topic и треба админите да те избришат или опоменат. И симптоматично е твоето изразување од типот: ВИЕ МАКЕДОНИЦТЕ, ИМАТЕ ДРЖАВА, НЕ СЕ БОРИТЕ ЗА ДРЖАВАТА, итн. А Вие кои сте? Вие имате држава? Вие се боревте за државата?? Do explain pls:))
Ne moze da ti objasno, zafatena e zenata, Zoki Vrani i dojde od zatvor, so site negovi konkubini sobrani na kup[:D]
OooOo Јован Вранишковски пред уште една затворска казна Јован Вранишковски соочен со уште една затворска казна. Откако вчера Апелациониот суд пресуди тој да отслужи една година затвор за проневерени 57.000 евра, донација на Трифун Костовски, во велешкиот суд привршува процесот за друга проневера, тешка повеќе од 320.000 евра. Вранишковски денеска во завршните зборови во судот обвини дека Црвенковски му ги монтирал судските процеси. Од Кабинетот на Претседателот велат дека не ги коментираат судските постапки против Вранишковски ниту, пак, дека како било влијаеле. „Од највисоко ниво се води хајка против мене. Мислам дека државата веќе не држи до конспиративност, се е јавно“, изјави Јован Вранишковски. Во МПЦ се децидни дека Вранишковски се што работел правел своеволно и без знаење на Синодот. Парите сам ги трошел дури и без одлуки на епархиските одбори. „Однесе материјал и инвентар и што е најтешко, уништи една непроценлива историска збирка на црковни старини“, вели Стојко Ристевски, протаставрофор во МПЦ. Колкава ќе биде казната за Јован Вранишковски за проневерените 320.000 евра ќе се знае во понеделник. Вели, бил подготвен за издржување на затворските казни. Тој веќе отслужи 8 месеци во Идризово за ширење на верска, расна и национална омраза.
nevernik Navistina sakaat da go unishtat chovekot. Mislam deka site ovie obvinuvanja se montaza. Ova nema vrska so kriminal. MPC e Bozja, neli? A taa tuzi na zemni sudovi, za zemni bogatstva. Na kraj ke izleze deka i MPC i OA, kako misija imaat: vospostavuvanje na teritorijalna kontrola i vlast nad taa teritorija. I sekoj koj ke se osmeli da ja zagrozi taa teritorija da bide bezmislosno unishten ne izbirajki sredstva i nachini.