da tocno e!
da tocno e!
aleksandar_makedonski apsolutno e tocno. toa se slucuva veke stotina godini, odnosno od francusko-ruskata podelba na makedonija vo sklopot na nivniot dogovor za podelba i vlijanie vo evropa 1913, odnosno so samoto povtorno preroduvanje na makedonskiot identitet i drzava. do vtorata svetska vojna bil silen pritisokot od srpska strana da se unisti taa prerodba, a isto bilo i vo bugarija i vo grcija )normalno pod kontrola na komunistite i moskva) posle 2 sv. vojna so silen pritisok na ASNOM (povikani duri na vtoroto zasedanie na avnoj, na prvoto imalo mnogu sneg pa ne sme stasale) i silno vlijanie na evropa i zapad, se odlucuva na delot na sfrj da se priznae makedonski identitet i samostojna drzava, vo sklop na sfrj. potoa sledi povtorno silen pritisok od komunistite Makedonija vo toj sklop da bide naj nerazviena, bidejki e vo jugoslovenskiot del pod kontrola na istok. makedoncite si se borele za drzava, a i se izborile do negde. po raspadot na sfrj, povtorno predizvikan od komunistite, Republika Makedonija konecno izglasuva samostalnost i pokraj silniot pritisok na prosrpskite komunisti koi i izdejstvuvaa dodavka vo referendumot. zaradi padot na komunizmot vo sfrj se slucija i site vojni, taka i vo Makedonija vo 2001, koja nekako seuste se vlecka i ako e potrebno ke se povtori, osobeno pred ili posle izborite, bidejki poleka na nacin na veke videnata prikaska, situacijata pocnuva da se pravi da bide radikalizirana i toa bas od prosrpskit a do negde i probugarskite a i od albanskite komunisti. vo osbova ne e problem dali si vo regionot Makedonec, srbin, grk, bugarin ili albanec, tuku dali si komunist ili ne. vo site ovie drzavi ima i demokratski sili sto novata istorija go dokaza, no so atentati se vodi pritisokot za nivni neuspeh. inaku ova i se slucuva i na Hrvatska, i na Bugarija i na Grcija i na Romanija. A i samata Evropa e podelena. interesno e kako Orwel uspeal pred poveke od pola vek da go opisi sto toa vo 1984, toj e eden golem humanist i pretskazuvac, a knigata treba site da ja procitate zatoa sto tokmu sega i e vremeto da bide razbrana za sto zboruva. cudno e duri i na forumov kolku ima batki sto treba da ne razubeduvaat deka ne e taka!!
djokodonev која е книгата да ми кажеш да ја прочитам
aleksandar_makedonski 1984 od george orwel
toni_a BBC ? big brother centar [:D][:D] by orwell??
aleksandar_makedonski BBC haha.. stvarno e zabavno na forumov.. 1984 e kritika na stalinizmot, najgolemiot totaliltaristicki sistem na komunizmot, koj uspeal da ube skoro dvojno poveke svoi gragani od kolku sto zaginaa vo vtorata svetska vojna, a i sistem koj so zakon ja zabrani verata za da se nametne kako nova vera.. nesto mnogu slicno kako nacizmot, samo sto se kriese zad imeto komunizam. se znae koj e big brother, drugarceto stalin po kogo gledam seuste deneska mnogumina zalaat ;-)
Jakov
quote:
Originally posted by aleksandar_makedonski
apsolutno e tocno. toa se slucuva veke stotina godini, odnosno od francusko-ruskata podelba na makedonija vo sklopot na nivniot dogovor za podelba i vlijanie vo evropa 1913, odnosno so samoto povtorno preroduvanje na makedonskiot identitet i drzava. do vtorata svetska vojna bil silen pritisokot od srpska strana da se unisti taa prerodba, a isto bilo i vo bugarija i vo grcija )normalno pod kontrola na komunistite i moskva) posle 2 sv. vojna so silen pritisok na ASNOM (povikani duri na vtoroto zasedanie na avnoj, na prvoto imalo mnogu sneg pa ne sme stasale) i silno vlijanie na evropa i zapad, se odlucuva na delot na sfrj da se priznae makedonski identitet i samostojna drzava, vo sklop na sfrj. potoa sledi povtorno silen pritisok od komunistite Makedonija vo toj sklop da bide naj nerazviena, bidejki e vo jugoslovenskiot del pod kontrola na istok. makedoncite si se borele za drzava, a i se izborile do negde. po raspadot na sfrj, povtorno predizvikan od komunistite, Republika Makedonija konecno izglasuva samostalnost i pokraj silniot pritisok na prosrpskite komunisti koi i izdejstvuvaa dodavka vo referendumot. zaradi padot na komunizmot vo sfrj se slucija i site vojni, taka i vo Makedonija vo 2001, koja nekako seuste se vlecka i ako e potrebno ke se povtori, osobeno pred ili posle izborite, bidejki poleka na nacin na veke videnata prikaska, situacijata pocnuva da se pravi da bide radikalizirana i toa bas od prosrpskit a do negde i probugarskite a i od albanskite komunisti. vo osbova ne e problem dali si vo regionot Makedonec, srbin, grk, bugarin ili albanec, tuku dali si komunist ili ne. vo site ovie drzavi ima i demokratski sili sto novata istorija go dokaza, no so atentati se vodi pritisokot za nivni neuspeh. inaku ova i se slucuva i na Hrvatska, i na Bugarija i na Grcija i na Romanija. A i samata Evropa e podelena. interesno e kako Orwel uspeal pred poveke od pola vek da go opisi sto toa vo 1984, toj e eden golem humanist i pretskazuvac, a knigata treba site da ja procitate zatoa sto tokmu sega i e vremeto da bide razbrana za sto zboruva. cudno e duri i na forumov kolku ima batki sto treba da ne razubeduvaat deka ne e taka!!
Bate si go utnal temata Be. 2/3 od toa so si pisal ne ti e tocno ili ti e licno tolkuvanje. Prvo i osnovno sneg imalo 1943g. za vreme na II AVNOJ i tamu nasite ne stignale a ne na prviot. [;)]
aleksandar_makedonski parafraziram de.. a i na prvoto pak mozebi stignale,i uste nekoj i gi pokanil..
suschestvo Pod znak prasanje e ucestvoto na MK na Prvoto zasedanie na AVNOJ, kako i sustinata na posetata i avtoritetot na licata od MK. Se misli deka i ne bile pokaneti MK da ucestvuvaat, no istoriskite fakti se napisani vo toj period da se sklopi eden dobar mozaik na nastani i zaednicka borba. Del od intelegencijata i progresivnite sili vo MK ne bile ni pokaneti nitu pak im bilo cel da odat na zasedanieto, tuku svoe mesto "mozebi " zele lica koi pokasno vo Mk ke ja vodat politikata i unistuvanjeto na neistomislenicite. A za vlijaniteo na KOminternata i nivnoto menuvanje na stavovite e poveke od jasno koi im bile celite i popd cie vlijanie. Za zal i denes se vodi slicna praktika,no kominternata ne e ona sto belse, a sepak ima mokj.