Folna kiselna / folic acid
Folna kiselna / folic acid
Sunshine Gi namaluva shansite za pojavuvanje na defekti na mozok i kichma koga se formira nervniot sistem na fetusot, a isto taka ja namaluva i shansata za spontan. Preporachlivo e da pochne da se pie minimum 2-3 meseci pred i da se prodolzhi vo prvite tri meseci od bremenosta. Posle tretiot mesec se zamenuva so drugi trudnichki vitamini koi megjudrugoto ja sodrzhat i folnata. Folnata e zastapena vo zelenchuci i ovoshja kako shto se grashakot, lekjata, brokuli, asparagus, jagodi, papaja...i tako dalje, megjutoa doktorite vikaat deka nema shansa da se vnese potrebnata doza samo so ishrana. Dali ste za ili protiv vitamini? Nesakam da se klukam so piluli i pokushavam da gi vnesam site vitamini preku ishrana, megjutoa vo situacija na bremenost koga znam deka mozham da namalam rizik za bebeto da se rodi bez defekti ne se mislam dva pati.
BorisVM Jas NEMA da komentiram na ovaa tema, ama znam deka odamna znaev zoshto se pie folnata kiselina :)) I napomenav toa, i znaev, ama si molchev. :)) Malce begam od temava i se izvinuvam za toa ama morav da go napisham ova poshto u srce me dirash. :)
Sunshine Na tebe mi tekna dodeka go pishuvav postot i pretpostavuvav deka nema da izdrzhi srce junachko bez komentar :)
BorisVM Pa normalno koga znaesh deka nasednuvam na provokacii :)
ellauk dobro e i "brewer's yest" vo vid na piluli da se koristi. Na zapad se kupuva vo apoteki. No ako ne moze da go najdete, za zamena moze pivo da se pie