Pileshko
Pileshko
Sunshine Pileshki rolnichki potrebno e: 4 pileshki steka 8 lenti slanina kashkaval senf sol brashno prezla jajce za sos: 1 chasha pavlaka 50gr majonez 1 lazhichka senf 2-3 rendani kiseli krastavichki crven piper Pileshkite stekovi se sechat na pola po dolzhina, se posoluvaat i lupaat so chekan za meso. Se machkaat so senf i odozgora se stava prvo slaninata, a potoa kashkavalot. Se vitkaat rolnichki i se pricvrstuvaat so chachkalici. Se valkaat prvo vo brashno, pa jajce, pa prezla i se przhat na sredno zagrean zejtin. Site sostojki za sosot se meshaat zaedno i smesata se preliva preku rolnichkite (izvadete gi prethodno chachkalicite [:D] ako rolnichkite vi izgledaat mnogu debeli i mislite deka nema da se isprzhi ubavo pileshkoto, mozhete stekovite da gi isechete ednash po dolzhina i potoa ushte ednash vo dijagonala. Sosot i nemora da se pravi, super se i bez.
SpaceLily Peceni pileski kopani so oriz Obrok za 4 osobi Potrebno e: 4 Pileski kopani 250g Oriz 2 Morkova 2 Glavi kromid 10g Vageta Zejtin Sol i crn biper Pripremanjeto trae 2 casa, a od toa za predpripremanje ke vi treba 1 cas. 1.Kopanite se mijat so mlaka voda i se secat na polovina. 2.Se stava 750 ml voda vo eden golem lonec, se stavaat kopanite vo lonecot i se dodava Zejtin i malku sol.Toa se vari na sreden ogan okolu 40 minuti, za vremetoto na varenjeto na kopanite im se vadi penata so lazica. 3.Morkovite se mijat i se iseckuvat na sitni krugovi, i odkoga ke pomina 30 minuti od varenjeto na kopanite se dodavat morkovite. 4.Kromidot se secka sitno, i stava vo golema tava podmackana so zejtin za da istiot se proprzi. 5.Se dodava vo tavata orizot, vegeta i sol i se przi uste 2 minuti so stalno mesanje. 6.Se prefrluva masata so orizot vo golema keramicka tepsija, i se dodavaat kopanite i seto toa se peci okolu 35 minuti na 225°C, se dodeka ne se ispecat kopanite i orizot. 7.Koga ke se ispece se vadi tepsija od rernata i se stava vrz tepsijata aluminiumska folija, i istata stoi okolu 15-20 minuti, za da omeknee orizot. [img]http://www.mama-stina.de/assets/images/peceni_kopani_so_oriz.jpg[/img]
Strelec За атер на топиков што го отвори Sunshine, еве што ќе подготвам во сабота за ручек... За ова јадење ќе употребам комбинација на пилешки копани и пилешки гради. Потребни состојци: - 1 кг. пилешки копани - 1/2 кг. пилешки гради - 500 г. сецкани шампињони - 1 главица кромид - 1/2 кг. рендан кашкавал - 400 мл. павлака - 250 мл. млеко - масло - брашно - сол - мешан зачин - магдонос Подготовка: Ќе започнам со варење на пилешкото месо, кое потоа се чисти од коските и се сече на поголеми парчиња. Главицата кромид ситно се сецка и се пропржува во загреано масло заедно со печурките. Во земјена тава најпрвин се реди 1/3 од пилешкото месо, потоа 1/2 од печурките, малку мешан зачин и магдонос. Врз сето тоа се ренда половина од кашкавалот и се премачкува со 150 мл. павлака. Уште еднаш се повторува редењето, по истиот редослед (1/3 од месото, остатокот од печурките, мешан зачин, магдонос, остатокот од кашкавалот, 150 мл. павлака). Потоа на масло се пропржуваат две лажици брашно и се додава 250 мл. млеко. Оваа смеса се истура преку целата тава. Последниот слој се реди со преостанатото месо. Се пече околу 40 минути на 200 целзиусови степени. Откако ќе се извади тавата од рерна, треба малку да се олади и потоа се премачкува со остатокот од павлаката. Се служи со сезонска салата, а ви препорачувам и било какво (бело или црвено) суво вино. Знам дека ова ви изгледа дека е малку посложен рецепт, но така е само на прв поглед. Инаку едноставен е за приготвување.
RaGeAnGeL ah lele so mi praje vie dvajca ke se upropastam ke pocnam da kuvam
dalila
Piroshki od pileshko meso
potrebni sostojki: 1 kokoshka, varena i ohistena od kozi i koski 1/2kg vareni kompiri 1 jajce(zivo) 1 lazica prezli sol, biber po vkus Seto ova se mele na mashina za melenje meso i se zamesuva. Oblikuvanite parchinja(piroshki ili pleskavici) prvo se uvalkuvaat vo belka od jajce i posebno vo prezla. Potoa se przat vo vrel zejtin. So niv odlichno odgovara tatar sos.