World Baseball Classic
World Baseball Classic
wolf_pack 4 групи по 4 екипи го составуваат светското првенство во baseball. Како и во светското на фудбал што е, првите 2 екипи одат понатаму. Јас сум највеќе заинтересиран да ги гледам Куба против Америка (ако се квалификуват и двете понатаму). Кастро веќе декларирал дека наредните 2 недели нема да се работат во Куба. Денеска Канада ја совлада гигантската Америка со резултат од 8 према 6. За тие што не се запознаени, baseball е на Америка како фудбал што е на Бразил, како хокеј што е на Канада или како кошарка на Србија и Црна Гора. Еве ги конкурентите: Pool A China Chinese Taipei Japan Korea Pool B Canada Mexico South Africa United States Pool C Cuba Netherlands Panama Puerto Rico Pool D Australia Dominican Republic Italy Venezuela [url="http://www.worldbaseballclassic.com/2006/stats/stats.jsp?t=l_sta&lid=160&sid=wbc"]Овде[/url] може да ги следете резултатите.
wolf_pack Јапонија е светски шампион, ја совладаа Куба со конечен резултат од 10:6.
Lidija Iskreno da vi kazam jas mislev deka vo ovoj sport e samo USA i Kuba dobra, ama neznaev deka na tolku mesta se igra taka da se soberat 16 ekipi za svetskoto. I plus to od Azija?! Interesno?! Pogolemo bilo od kolku so mislev, znaci. A so Kanada ne se dobri inace samo sega im se pogodi?!? :) Neka im prodolzi samo taka!
Strelec
quote:
Originally posted by Lidija
I plus to od Azija?!
Во Јапонија најпопуларен спорт бил безболот!:)
Goran-Skopje Dosta igrachi na zalez na kariera odat tamu da igraat so cel da se popularizira toj sport, neshto slichno kako na vremeto vo fudbal shto se praveshe.
Strelec Go Canada Go!:) Апсолутните аутсајдери од два натпревари веќе имаат две победи!:) btw, после САД, за најголем фаворити се смета Доминиканска Република... И покрај фактот што неколкумина нивни јаки играчи го откажаа учеството на ова светско првенство!
wolf_pack
quote:
Originally posted by Lidija
Iskreno da vi kazam jas mislev deka vo ovoj sport e samo USA i Kuba dobra, ama neznaev deka na tolku mesta se igra taka da se soberat 16 ekipi za svetskoto. I plus to od Azija?! Interesno?! Pogolemo bilo od kolku so mislev, znaci. A so Kanada ne se dobri inace samo sega im se pogodi?!? :) Neka im prodolzi samo taka!
Кај островските земји од Средна Америка и Јапонците ова е како национален спорт. Во Америка исто. Канада има доста добри играчи што играт професионално, ама некои од најдобрите не се во екипа (заради рехабилитација) - Eric Gagne, Rich Harden...Среќа за Канада и кај другите е слично, многу квалитетни Доминиканци не играат ниту пак Амери. Многу сакам да ги видам Куба против Америка, белким ќе се уфрлат сите на тепачка и нормално Куба да тепа :)
Lidija Kakov e statusot na ova svetsko prvenstvo, mislam ako sporedis so hokej za svetskoto ne e mnogu vazno ama olimpijadata epten site golemi iminja sakat da bidat, obratno za fudbalot. Site sakat da bidat i na ova svetsko ili od so morat? Mozam da zamislam deka za Ameriknacite najvazna e nivnata liga ili?
Strelec Pa vo pravo si Lidija... Na ova svetsko prvenstvo ogromno znachenje mu davaat drzhavite od Sredna Amerika i drug nikoj... Poseben beleg na prvenstvovo mu dade situacijata so Kuba... Prvo Amerikancite ne dozvoluvaa uchestvo na Kubancite, no vo posleden moment popushtija... Toj moment so (ne)uchestvo na Kuba vo US predizvika povekje vnimanie otkolku plasmanot na nivnata reprezentacija! Vo sekoj sluchaj, ima mnogu pogolem interes otkolku bilo koe prethodno odrzhano prvenstvo!
wolf_pack И во овој турнир судиите мораа да јадат гомна за да се спаси САД од пораз[:(!] Прво со Јапонија ја мучкаа работата и САД победи 4:3 намалувајќи ги шансите на Јапонците за понатамошен успех. Сега на Мексико им поништија 'homerun' а усвари снимката убаво покажува дека е 'homerun'....Правдата се осуди на крај, Мексико ја совлада САД со 2:1 и САД е сега финито[8D] Во полуфиналињата ќе играт Куба против Доминиканската Република и Кореа против Јапонија. Само ми е жал што изгубија Американците пошто сакаф да ги гледам како ќе губат од Куба во финале:)
Lidija Objektivno gledano koj e podobar Kuba ili Amerika? Kanada ne ojde znaci, samo na pocetok im trgna ubo.
wolf_pack И Куба и Америка се веле-сили, затоа е интересно да се паднат во финале. А политичката позадина ќе ги запали играчите:)
Lidija Abre aman :) jas do vcera neznaev deka tie znat da igrat a sega pobedile, cudno, ama bravo za niv. Koj spomna...Goran deka natamu odat Amerikancite ko ke se prikraj so karierata i togas pretpostavuvam jas deka cim idat stranski igraci nema mozi dovolno domasni talenti ama cim pobedija greska sum bila.
wolf_pack
quote:
Originally posted by Lidija
Koj spomna...Goran deka natamu odat Amerikancite ko ke se prikraj so karierata i togas pretpostavuvam jas deka cim idat stranski igraci nema mozi dovolno domasni talenti ama cim pobedija greska sum bila.
Точно е дека натаму одат некои Амери при крај на кариерата ама исклучиво оти во Јапонија плаќат пари за Северно-Американци. Иначе нивната програма е стварно одлична, ево последните 5-6 години почнаа и Јаппонци да потпишуват во MLB (Северно-Американската лига). Matsui, Ichiro се едни од најценетите играчи овде така да имат кора на талент Јапанците.