Ulogata na drzhavnata administracija vo izborite
Ulogata na drzhavnata administracija vo izborite
f9 Jas mnogu dobro se sekjavam na periodot koga dojde na vlast SDSM. Tie napravija ogromni promeni vo strukturata na drzhavnata administracija.Tie promeni bukvalno gi napravija so otpushtanje na vrabotenite VMRO-vci i vrabotuvanje na SDSM-ovski kadar. Koga im beshe kazhano deka voveduvaat partiski kluch SDSM oficijalno so soopshtenie go branea toa so menuvanjeto na administraciite vo svetot,kako SAD na primer kade shto 100000 administracija si nosi noviot precedatel. Denes ete SDSM bara da vo Izborite i komisiite bidat vrabotenite od drzhavnata administracija.Vo predlog zakonot ovie luge se staveni vo pozicija na "kadija te tuzhi -kadija te sudi"so drakonski kazni. Najnelogichnoto neshto e shto vo ovie komisii ke sedat veke vraboteni i pokraj armijata nevrabotani od skoro 400 000 luge. Vo ovie 400 000 luge ima ogromen procent koj se so visho i so visoko obrazovanie. Za zloupotrebite koj mozhat da nastanat kako edna opshta pojava na pritisok od partiite na vlast pri rabotata na komisiite ne samo da gi potencira nelogichnostite tuku ja otkriva i vistinskata namera na predlagachite. Prashanje e samo koj ke reagira na ova,koga site se korumpirani.
f9 Секој од административците во образованието, здравството, културата по случаен избор, како што се предлага во новиот изборен законик, може да биде потенцијален член во изборните органи. Со измените на законот за државни службеници, кој наскоро ќе се најде пред пратениците во пакет со изборниот и кривичниот законик, учеството во изборните органи за административците станува нивна работна обврска, која може да се одбие само под одредени услови. Државните службеници новата задача ќе мора да ја извршуваат максимално коректно. Законските измени предвидуваат сериозни дисциплински казни - од парични од платите до за извесен период симнување на пониско работно место до губење на работата, ако се дрзнат на изборни нерегуларности За прв пат, со измените во кривичниот законик, власта предлага казни за злоупотребите во финансирањето на кампањите од најмалку пет години затворска казна. Всушност, сите парични казни се заменуваат со затворски. За употреба на оружје минималната затворска е од пет години па нагоре. Опозицијата стравува од притисоци на власта врз администрацијата и инсистира во избирачките одбори и натаму да останат партиските членови.
vancom18 postignat e dogovor 3ca od drzavna administracija 2ca od partiite
f9 Премиерот Владо Бучковски изјави дека на средбата бил извлечен максимумот и дека е постигнат “добар компромис“. На партиската средба се разговараше само за составот на избирачките одбори, откако ВМРО - ДПМНЕ претходно ги повлече другите десет предлог решенија за изборниот законик, вклучувајќи ги и за начинот на избор на претседател на Државната изборна комисија и за гласање на иселениците. ------- Па Бучко е ЦАР за вакви гилиптари.Ги врти на мало прсте. Секоја чест! Да си на чело на партија и влада со вакви резултати и да диктираш изборни правила е мора да е опозицијата ептен слаба.