Ishrana
Ishrana
Whitebaby Kolku vreme treba da se doi novorodencheto, koga da se premine na formula... kashichki, cereals...? Ajde mamichki, pishete neshto na ovaa tema. [:)] A i nemora samo mamichkite, mozhe sekoj da kazhe svoe mislenje.
RaGeAnGeL Ovaj ovde pocna da mu davat takvi stvari pred 2 meseci...so znacit imase 4 meseci.A i vo knigava Pero so mi ja pusci:))pisit deka megu 4-6 meseci mozis da pocnis da mu davash formula i solid food.
Whitebaby Onie majki koi nemaat dovolno mleko (a i poradi drugi prichini), formula pochnuvaat da im davaat mnogu porano.
Sunshine Me pogodi so temava...bash denovive chitav eden kup materjali shto mi dade pedijatarov. Cereals Se pochnuva na 4 meseci ako se hrani so formula i na 5-6 meseci ako e na majchino mleko za doruchek i vechera. Prvo rice cereal, pa sekoja nedela da se probuvaat novi (oat, barley, wheat). Od 8 meseci da se dava samo sabajle, a na 10 meseci mozhe skroz da se ukine. Se pochnuva so 1-2 mali lazhichki, pa se zgolemuva postepeno do 4 golemi lazhici, a mozhe i povekje. Zelenchuk Se pochnuva na 5-6 meseci i vo pochetok se davaat za ruchek, a mozhe za vechera. Od pochetok po edna vrsta zelenchuk na sekoi 4-5 dena zaradi alergii. Se pochnuva so 1-2 mali lazhichki i postepeno se zbolemuva kolichinata. Najdobro e da se pochne so morkov, tikva i sladok kompir, pa site ostanati zelenchuci. Meso Se pochnuva na 6-7 meseci i se dava za ruchek ili vechera so zelenchuk. Isti kolichini kako zelenchukot, a najdobro e da se pochne so jagneshko, pa pileshko, a posle teleshko. Ovoshje Se pochnuva na 7-8 meseci otkoga vekje site zelenchuci kje bidat prifateni. Se davaat dva pati dnevno najchesto vo isto vreme so cereal-ot. Prvo jabolko, pa banana i posle site ostanati ovoshja sekoja vrsta po 4-5 dena poradi alergii. Mislam deka so ovoshjeto pochnuva malku kasno, ali on vika ako gi nauchish odma na blago posle nema da gi jadat site zelenchuci. Ova e samo preglog na nashiov pedijatar, bi bilo fino da podelat iskustvo i ostali od forumov.