Малта и Селото на ПОПАЈ
Малта и Селото на ПОПАЈ
Mara Ајде денес да се прошетаме до Малта....и да видиме што има таму[;)] Малта е рај за очите.........и има што да се види....ПОЧНУВАМЕ! Малта и нејзините острови се наоѓаат во центарот на Медитеранот. Населени острови се Малта, Гозо и Комино, а прекрасни, но диви и ненаселени острови се Коминото, Филфа и островите на Св. Петар/Павле (St. Paul). Еве точно кај се наоѓа Малтата...[;)] [img]http://www.searchmalta.com/malta/map.gif [/img] и нејзиното знаме! [img]http://www.mapsofworld.com/images/world-countries-flags/malta.gif[/img] Со вкупна површина од 320 км2 и со вкупно население од само 350.000 жители, Малта е најмалата држава-членка на Европската унија, од 2004 година. Инаку независност добила во 1964 година, ослободувајќи се од Англија....Малта е земја растргната во минатото помеѓу Арапите, Витезите, Франција, Англија.... [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images2/ntom_100.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images2/ntom_115.jpg[/img] Малта е позната по своите 365 цркви....по тоа дека нема дрво ни за лек....и по тоа што Малтежаните се плашат дека еден ден нивниот остров ќе потоне!!!.[;)]Температурата секогаш се движи помеѓу 30-38 степени целзиусови![;)] Еве го премиерот на Малта....[;)] Згоден тип! [img]http://www.opm.gov.mt/pics/pm%20photo.jpg[/img] Се зборува на 4 јазици-англиски, италијански, француски и малтешки! Малтешкиот е многу, многу тежок....официјални јазици се само малтешкиот и англискиот. Главен град е ВАЛЕТА кој се нарекува уште ГРАД НА ПАЛАТИ! Опколен е со тврдината Св. Елмо....која сега претставува затвор! [img]http://www.danielyeow.com/mal1_01.jpg[/img] [img]http://malta.europe-countries.com/pictures/valleta-malta.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/valletta2.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/yc_valletta3.jpg[/img] Еве некои цркви од оние 365 кои ги спомнав...(за секој ден по една)...кои внатре се многу богати, раскошни и преубави. Чудна е приказната за црквата МОСТА....градбата е инспирирана од Пантеонот во Рим. Во 1942 година за време на Втората Светска Војна, преку куполата паднала во црквата германска бомба, но не експлодирала! Значи....има Господ! На сликата дадена е БОМБАТА во десниот долен агол! [img]http://www.fortogden.com/11-malta.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images2/cs_19.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/de_mosta01.jpg[/img] Zabbar Church [img]http://www.mylivingtree.com/1250pic/724/CP13724.jpg[/img] St. Pauls Anglican Cathedral [img]http://www.mylivingtree.com/7379pic/719/CP13719.jpg[/img] Church of Our Lady of Mount Carmel [img]http://www.mylivingtree.com/1339pic/844/CP13844.jpg[/img] Our Lady - во центарот на градот. [img]http://www.mylivingtree.com/1417pic/807/CP13807.jpg[/img] NADUR BASILICCA [img]http://www.aboutmalta.com/images/polidano/nadur.jpg[/img] Најубав дел од Малта....се заливите, клифовите, прекрасното азурно море, плажите..... [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/rock1.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images2/ag_7.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images2/ag_8.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images2/ag_9.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images2/gr_com-cav1.jpg[/img] [img]http://www.maltagozo.com/pictures/malta_145.jpg[/img] [img]http://www.maltagozo.com/pictures/malta_144.jpg[/img] Blue Grotto - се нарекува Азурно око....бидејќи овде морето заедно со сонцето даваат разни варијанти на прекрано плава боја. [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/g_bluelagoon.jpg[/img] [img]http://www.ronny-pannasch.de/Malta/Bilder/grotte1small.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/yc_bluelagoon.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/lh_bluegrotto3.jpg[/img] [img]http://www.rathburn.net/hol/Malta/Azure%20Window1.jpg[/img] Ме гледате ли кај сум качена....на карпите најгоре....Азурното око е фантазија!!! [img]http://www.maltagozo.com/pictures/malta_036.jpg[/img] POPEYE VILLAGE - Селото на Попај(Sweet Heaven) [img]http://i2.ebayimg.com/02/i/05/dd/e3/bf_1.JPG[/img] [img]http://i3.ebayimg.com/01/i/06/22/0a/ec_1.JPG[/img] Селото е направено како турситичка атракција....и овде е снимен во 1980-та година краток филм за Попај. Бидејќи во Малта нема дрво....увезено е дрво од Холандија и Канада за да се направи Селото на Попај. Во куќичките може да ѕирнете...каде јадел Попај, каде се тепал со Дибек, каде водел љубов со Олива....[;)][;)] [img]http://www.ronny-pannasch.de/Malta/Bilder/popeye1small.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/s_popeye.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/jf_popeye01.jpg[/img] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/w2_popeye2b.jpg[/img] И на крај................ еве го Споменикот на ВЉУБЕНИТЕ!!! Ништо без љубовта, нели?[;)][;)] [img]http://www.maltavista.net/img/photo/images/mon_rab2.jpg[/img]
LIDIJA - SKorpija Ah Mara Mara.Sega na spisokov pak da pisham ushte edno mesto za poseta? [:D] Very nice...i infoto i slikite se super :))))
Mara Фала Лидија.....ако некој бил во Малта и видел уште нешто нека стави слика....или нека ми каже[;)] Ако се сетам на уште нешто.....ќе ставам уште слики.[;)][;)]
Mara За Малта....многу е битно ако одите.....дека се вози на ЛЕВАТА СТРАНА....како во Англија![;)]
OooOo Malta e ubava, ali golem'ta soba e poubava.
Mara
quote:
Originally posted by OooOo
Malta e ubava, ali golem'ta soba e poubava.
Грешка си....најубава е СПАЛНАТА СОБА![;)][:D]
wolf_pack Уфф све убаво Маре, ама забушаваш нешто со сликите[:P] Велиш 30 - 38 степени, па дај да видиме плажите, шо бикини носат Малтеските, шанкови на плажа има ли[:D]
Mara Вулфи....ќе ти кажам дури 2 тајни за Малта, ама не кажувај на малтежани!!!! 1. Малта е повеќе туристичко, атрактивно место....а за плажи ЈОК!!! Не ги бива плажите....многу пристаништа има, а и струите во морето биле некои без веза, опасни....затоа не препорачуваа пливање! Ако сакаш женски, море, забава.....оди на грчките острови![;)][;)][:D] 2. Поради тоа што се само 350,000 луѓе...малтежанките и малтежаните претежно склопуваат бракови помеѓу себе. Тоа е единствена земја во Европа како РАЗВОДОТ е строго забранет!!!!! Инаку....мојот пријател Александар, малтежанец.....кој ми ја покажа Валета, Гозо, Малта....има прекрасна сопруга![;)][:D]...која ни кажа дека никогаш не би се осмелила да земе некој СТРАНЕЦ за сопруг! А има само 30 години!!!! Задоени брат, задоени!!![;)][:D][:D][:D][:D]