Бесник Мустафај
Бесник Мустафај
nepobedliv Игра на зборови или вистинска провокација за Македонија претставува изјавата на албанскиот министер за надворешни работи, Бесник Мустафај, дека "ако Косово се одвои, ние понатаму не ја гарантираме неменливоста на границите, не само спрема Албанија, туку и во албанскиот дел на Македонија", дадена во дебатна емисија на телевизијата Алсат во Тирана, која во вторникот вечерта ја пренесе телевизијата Канал 5. Македонскиот политички врв вчера беше целосно мобилизиран по повод изјавата на Мустафај,која предизвика бурна реакција и во Албанија и во Србија. Таа вчера од македонската министерка за надворешни работи, Илинка Митрева, беше оценета како лош превод и зборови извадени од контекст од некоја стара изјава, повикувајќи се дека таков одговор таа добила од официјална Тирана. "Ми беше укажано дека има грешки во нашиот превод на изјавата и дека некои работи се извадени од контекст, бидејќи се искажани во октомври минатата година во некоја друга пригода", додаде Митрева Opasni vreminja - ama jas mislam ove e dobro nastimano posto ke ja isplasi evropa.