Makedonski tradicionalni recepti
Makedonski tradicionalni recepti
dalila Ajde ovde da postavuvame BASH makedonski tradicionalni recepti[;)]
[img]http://www.struga.org/images/sofra.jpg[/img] Makedonska sofra
dalila
Pogacha od pchenkarno brashno
potrebno e: 300gr pchenkarno brashno 20-30gr kvasec lazhichka sol 200-300gr meleni dzimirinki 4 jajca 2dl kiselo mleko Kvasecot se drobi vo brashnoto, se dodavaat izmatenite jajca i kiseloto mleko, se posoluva, dobro izmeshuva i ostava da kisne. Potoa se doadavaat somelenite dzimirinki, pak se izmeshuva i istura vo podmachkan pleh i ostava testoto da se podigne. Se peche vo rerna 60 minuti na 220-250 stepeni celziusovi.
dalila
ТЕЛЕШКА ЈАНИЈА СО СПАНАЌ
1 кгр. телешко месо од градите, 1 кгр. спанаќ, 2 главици млад кромид, масло, брашно, црвен пипер и сол. Исечете го месото на парчиња, ставете го во сад, налијте студена вода колку да се покрие месото а потоа варете го. Во друг сад на масло пропржете го кромидот - ситно исечен, потоа додајте го спанаќот исчистен и ситно исечен, пропржете го додајте една лажичка брашно, се добро промешајте, додајте малку црвен пипер и се ставете во месото откако тоа ќе биде наполу варено. Посолете го јадењето, поклопете го и ставете го во рерна или на крајот од шпоретот малку да прокрчка. Готовото јадење треба да биде без многу сос.
dalila
Makedonsko kotle
Sostojki: 2kg jagneshko 150gr maslo 500gr kromid Biber Sol 1l belo vino 1 luta suva ili svezha piperka 500gr domati 500gr kromid mlado kromidche Vo bakarno kotle se proprzhuva sitno iseckan kromidot.Kon isprzheniot kromid se dodava mesoto, isecheno na pomali parchinja, se dodava potrebniot biber, se posoluva i ostava da se dushi.Koga mesoto e skoro meko, se dodava lutata piepreka i sitno iseckanite domati.Potoa se dushi jadenjeto ushte desetina minuti, mu se dodava iseckano mlado kromidche i se ostava da se dushi zaedno so nego.Na kraj se razreduva so vrelo vino i se sluzhi so domashen pchenkaren leb.
dalila
Janija od meso vo kotle
Potrebno e: 500gr govedsko I svinsko meso 100gr chadena slanina 400gr kromid 200gr morkovi 200gr praz 200gr piperki 200gr olupeni domati 100gr celer 3 cheshninja luk Kim, lovrov list, majchina dushica Kora od limon 1dl crno vino 1dl pavlaka 2 zholchki Vo kotle na sreden ogan, se proprzhuvaat na kocki isechenata slanina, iseckaniot kromid i sitno iseckanoto meso.Potoa se dodavaat zachinite, zelenchukot iseckan na livchinja i se ostava da se dushi desetina minuti.Potoa, se naleva so dva litri voda i se dodava vinoto.Koga jadenjeto e vareno, se trga od ogan i se dodavaat zholchkite izmateni so pavlakata.Po dodavanjeto na zholchkite, jadenjeto ne smee da se vrie.
dalila
Chorbest grav
Potrebno e: 300gr grav Priblizhno 1,5l voda 250gr kromid 2 cheshninja luk 400gr chadeno svinsko meso lovorov list 50gr zejtin 10gr brashno 20gr salca od domati 1 lazhica lut crven piper 1 luto piperche morkovi korenche od magdanos Dobro izmien i preku nokj potopen vo voda, gravot se vari.Prvata voda vo koja se vari gravot, se frla i se naleva so topla voda.Se dodavaat sitno iseckanite kromidot, magdanosot, istolcheniot luk, lovoroviot list i chadenoto meso.Se prodolzhuva da se vari se dodeka ne omekne mesoto.Omeknatoto meso se vadi i vo gravot se dodava zaprshkata vo koja e dodaden lutiot crven piper, salcata od domati i po zhelba sitno iseckano luto feferonche.Se ostava gravot poleka da vrie i na kraj se dosoluva, po potreba.Se sluzhi vo dlaboki chinii ili kalenici.Mesoto se seche i vo sekoja chinija se stava po edno parche.
dalila
Tavche-gravche na Tetovski nachin
[IMG]http://i1.tinypic.com/rw6qeo.jpg[/IMG] 1kg Tetovski grav 500gr kromid 3 cheshninja luk 100 ml maslo, sol 2 lazhici brashno 1 lazhica crven piper 1 strakche nane 2 lazhici iseckan magdanos Predhodno izmien i nakisnat gravot se stava da se vari.Treba da se vnimava gravot da ne se razvari bidejkji zrnata treba da ostanat celi.Vishokot od vodata se odleva , no ne sosema.Kromidot sitno se secka i se proprzhuva na maslo.Koga kromidot e przhen, se dodava potrebniot crven piper, se promeshuva i se dodava na gravot.Po zhelba se dodava i crn piper i luk.Vaka prigotveniot grav se prefrla vo zemjena tava, se posipuva so tolchen crven piper (bukovec), so seckan magdanos i nane i se poiprskuva so maslo.Letno vreme mozhe odozgora da se naredat trkalca od domati i svezhi piperki a zime se redat suvi piperki.Vaka prigotveniot grav se stava vo rerna da se zapeche no treba da se vnimava da ostane sochen.so tavche-gravche se sluzhat pleskavici, pecheno meso na zhar ili vo rerna ili sirenje.Pri nabavkata treba da se bira grav so shto pogolemi zrna.
dalila
Domashen leb
[IMG]http://i1.tinypic.com/rw81ur.jpg[/IMG] 500gr kompiri 1kg belo brashno 40gr kvasec Sol Voda ili mleko Kompirite se lupat i varat i se gmechat so se' vodata vo koja shto se vareni.Izgmechenite kompiri se ladat i koga kje bidat mlaki, im se dodava skisnatiot kvasec. Od kompirite, kvasecot i brashnoto se zamesuva testo koe dobro se izmesuva na shtica.Testoto ne smee da bide mnogu meko. Izmesenoto testo se ostava da kisne.Koga e dovolno skisnato, se prepolovuva i se pravat dve lepchinja.Lepchinjata se stavaat na krpa posipana so brashno, povtorno da kisnat.Skisnatite lepchinja se prefrlaat vo pleh posipan so brashno i se pechat vo rerna ili furna 50-60 minuti.Lebot od kompiri e povlazhen od obichniot leb.Vo lebot mozhe da se zamesha i anason
dalila
Drob sarma
[IMG]http://i1.tinypic.com/s1tg9f.jpg[/IMG] Potrebno e: 1,5kg jagneshki drob(crn drob, bel drob, srce) Sol crn piper crven piper 200gr kromid 100ml maslo 50gr varen oriz veza magdanos 4 jajca 500gr jagneshka koshulka 20gr masnotija za machkanje na tavata za pechenje 2dl mleko Predhodno izmieniot jagneshki drob se stava da se vari vo solena voda.Koga e varen drobot, se vadi od vodata, se oladuva i na shtica so nozh ili satar se secka na sitni parchinja. Vo poseben sad se stava sitno iseckaniot kromid i se przhi.Koga e isprzhen kromidot se dodava iseckaniot drob da se proprzhi malku.Potoa vo drobot se dodava vareniot oriz, crveniot piper, edno jajce i iseckaniot magdanos.Na kraj seto toa se posoluva i ubavo se izmeshuva. Jagneshkata koshulka dobro se izmiva i se seche na parchinja.Vo parchinjata se stava prigotveniot drob i se vitkaat pogolemi sarmi.Sarmite se redat vo podmachkana tava i se stavaat vo rerna da se zapechat.Od trite jajca, mlekoto i malku sol se prigotvuva preliv so koj se prelivaat sarmita i potoa povtorno se stavaat da se dopechat.Drob-sarmata se sluzhi so kiselo mleko.
dalila
Ohridski chomlek
potrebno e: 600gr govedsko meso(pleshka) mozhe i teleshko ili juneshko 600gr positen kromid 4 glavici luk sol, crn piper 1dl vinski ocet, maslo crven piper Mesoto se seche na parchinja kako za gulash i se stava vo sad shto mozhe da se zatvori a da ne izleguva pareata, po mozhnost vo zemjeno grne chij kapak se zalepuva so testo. Vo isechenoto meso se dodava ischisteniot kromid. Ako glavicite se mali, podobro e da se stavat celi a ako se pokrupni se sechat na polovinki ili chetvrtinki. Potoa se dodavaat cheshninjata luk i ocedot, se posoluva, se posipuva so crven piper i biberi se zaleva so maslo.Seto toa dobro se izmeshuva i se naleva so tolku voda kolku da se pokrie mesoto. Potoa se pokriva kapakot na grneto , se lepi so testo i se stava vo sredno topla rerna da se vari 3-4 chasa.treba da se vnimava mesoto dobro da se svari i jadenjeto da ostane sochno.Jadenjeto e chorbesto i se sluzhi vo dlaboki chinii.
dalila
Sarmichki od lozov list
[img]http://www.turkuaz.150m.com/Sarma_files/image007.jpg[/img] Potrebno e: 30 lisja od loza 300gr oriz 80ml maslo 120gr kromid 1 jajce crn-piper Sol magdanos 1 lazhichka crven piper 2 lazhici salca od domati kiselo mleko Na lisjata im se sechat petelkite, se stavaat vo sad, se poparuvaat so vrela solena voda i se ostavaat da postojat 15-tina minuti. Vo poseben sad na maslo se proprzhuva kromidot, se dodava orizot i se posoluva. Koga orizot e proprzhen se zaleva so supa ili so voda (1,5dl voda na 1dl oriz) i se ostava da se dushi se dodeka ne omekne.Potoa vo orizot se dodava crn-piper, jajce i magdanos.Seto toa dobro se izmeshuva i so lisjata se vitkaat mali sarmichki.Sarmichkite se redat vo zemjena tava, se prelivaat so preliv i se stavaat vo rerna da se zapechat.prelivot se prigotvuva na sledniov nachin: Na 20gr maslo se zaprzhuva brashno, se dodava crven piper i salca od domati, se naleva voda i ostava da provrie.Sarmichkite od lozov list zadolzhitelno se sluzhat so kiselo mleko. Mozhe da se napravat i dekorativni formi kako na slikava so vrzuvalki od praz[:)] [IMG]http://i1.tinypic.com/s1sx1v.jpg[/IMG]
dalila
Jagneshka sarma vo koshulka
Potrebno e: 50gr maslo 200gr kromid 1,5kg jagneshki drob 20gr oriz sol biber iseckan magdanos lovorov list 600gr jagneshka koshulka 5 jajca 5dl presno mleko 5dl kiselo mleko Jagneshkiot drob(srce, crn drob, bel drob) se mie i vari vo solena voda vo koja e dodaden lovoroviot list. Vareniot drob se oladuva i se mele na mashina za melenje meso. Jagneshkata koshulka, polovina chas pred upotrebata se nakisnuva vo ladna voda.Orizot se vari i se cedi.Sitno iseckan, kromidot se przhi na masloto.Vo isprzheniot kromid se dodava meleniot drob i zachinite i se ostava malku da se dushi.Na kraj se dodavaat 2 jajca, vareniot oriz i iseckaniot magdanos. Jagneshkata koshulka se seche na povekje delovi.So parchinjata se oblozhuva mal sad , se polni so prigotveniot drob i se vitka sarma i se taka se dodeka ne se potroshat prigotvenite produkti. Sarmite se redat vo sad, edna do druga i se stavaat vo rerna da se pechat. Od preostanatite jajca i presnoto mleko se pravi preliv so koj se prelivaat pechenite sarmi.Na kraj tavata so sarmite se stava povtorno vo rerna, za da se zapeche prelivot. So vaka prigotvenite sarmi se sluzhi kiselo mleko, servirano vo poseben sad.
dalila
Polneti piperki
[IMG]http://i2.tinypic.com/sbitci.jpg[/IMG] Potrebno e: 10 sredno golemi piperki(baburi) 500gr svezho svinsko ili govedsko meleno meso 40gr na kocki isechena slanina 100gr kromid 2 cheshninja luk 100gr oriz sol biber iseckan magdanos Na maslo se przhi iseckaniot kromid, se dodava mesoto i se uprzhuva.na kraj se dodava orizot i zachinite.Ischistenite piperki se polnat, zatvaraat so parchinja domati ili kompiri, redat vo sadot za pechenje i prelivaat so sos napraven na sledniov nachin: Na maslo se proprzhuva malku brashno, se dodava crven piper, naleva so bistra govedka supa.Sosost se posoluva i preliva preku pripremenite piperki. Se pechat vo rerna okolu 1 chas.
dalila
Штипски пастрмајлии
[img]http://www.korab.org.mk/baba/baba5.jpg[/img] (ЗА 4 ЛИЦА) - 1 кг. брашно - свинска удина - 200 гр. маст - 4 јајца - пакетче квасец (25 грама) Додајте го растопениот квасец во брашното и со вода замесете средно меко тесто. Изработете го добро тестото и оставете го некое време да постои за да скисне. Потоа разделете го тестото на 4 еднакви дела, секој дел посебно расплескајте го како за не многу голема погача. Исечете го месото на ситни парчиња, посолете го и разделете го на 4 дела и ставете го на четирите пастрмајлии. Распоредете го месото врз целите кори, околу секоја кора направете витка од тестото, врз месото ставете парчиња маст и ако сакате црвен пипер. Ставете ги вака подготвените пастрмајлии во рерна да се печат на 250 степени. Откако ќе се потпечат малку на секоја пастрмајлија ставете по едно изматено јајце и вратете ги во рерната да се испечат. Се сервираат топли.
dalila
Vareni Ohridski gjevrechinja
potrebno e: 9 celi jajca 15 lazhici kisela voda 4 lazhici zejtin na vrv na nozhot pecivo meko brashno, okolu 1kg Se matat dobro jajcata, pa postepeno se dodava kiselata voda, zejtinot i pecivoto.Otkako dobro kje se izmatat, se dodava brashnoto i se zamesuva meko testo. Se oblikuvaat gjevrechinjata na daska posipana so brashno, shto e pomeko testoto toa i poubavi kje bidat...no ne smee ni da bide premeko. Na ringla se stava lonec so voda da zovrie i vo vodata se spushtaat gjevrechinjata, edno po edno. Shtom kje se spushti, vednash, so vilushka se prevrtuva za da bi se zalepilo i po sosema kratko vreme se vadi od vodata.Se taka dodeka ne se "svarat" site. Se redat na chista kujnaska krpa, da se zasushat, i posle desetina minuti se spremni za pechenje. Se uvalkuvaat vo susam i se pechat.Prvo na pojak ogan za da narasnat malku, a potoa se namaluva temperaturata na pechenje.
ZooGraf Da prasam za ovie ohridski gjevrechinja (koi mi se omileni uste kako dete): 1) Znaci se varat pomalku od pola minuta, da? 2) Na kolkava temperatura se pecat i kolku se pecat (bidejki velis ja menuvas temperaturata)? Jas znam kako e koga si iskusen pekar, no za duduci kako mene treba poprecizni informaciji.. Blagodaram.
dalila Nekade okolu pola minuta za dvete strani. Prvo rernata e na 250 stepeni celziuosovi a posle se namaluva na 220 stepeni.