Македонскиот (псевдо)национализам
Македонскиот (псевдо)национализам
Vasilije Светот се придвижува во ера на национализам и елитизам.Што таа ера затекнува на македонскиот терен?За да бидете националист/патриот/родољуб на некој народ,многу добро,скоро извонредно добро би било тој народ и да постои. А што имаме на терен? Историјски: имаме таман толку помени за „Македонија и Македонци„ колку што има во една помала поема на Његош за Срби и дестетини пати помалку отколку што има за Евреи во Битола.Фразата „македонски јазик„ не постои пред 19. век.Нема македонска државност,освен онаа на Македонците меѓу Бистрица, Битола до Струма од кои ништо не остана под ударот на словенската, аварската итн секира врз гркофони византијци.Значи биолошки немаме врска, не говориме на нивниот јазик, немаме културен континуитет,немаме помен на националното ни име од 2 в. ПНЕ до 19 век, имаме 80% немакедонска територија (иако со претходното на ум, јасно е дека и сите да сме родени во колевката на Филип ИИ немаме врска со тоа Македонство) Значи едно големо ништо. Современост: Мајка Тереза, Ферид Бајрам,Ататурк,Скендербег како обележје за препознатливост пред светот.50% од новоредените се Цигани, Албанци, Турци.Култура: астролошки емисии и ТВ-Новели, изфиксана младина со некои бледи манири и модни трендови позајмени од нивните МТВизирани ефеминизирани американски врсници (и 20 пати помали приходи од нив, но важно имаат пирс на носот...). Кинематографија: 0 Наука: библиотечен фонд од 1960-те/70-е,воглавном советски.Цели вароши без книжарница, поднебје каде 1000тен тираж на светски бестселер е гигантски успех Г-дин хохштаплер Џорџ Сорос и неговата фондација:влада во сенка, генератор на (не)културата преку проекти од типот : „Меќународен месец на почит кон парафиличарот„, „Жената:подобар војнополицијски кадар од мажот„ итн. Интелетуалци: нема, Идеолози: нема (да дефинирам,тоа се шетани,образувани, посветени, разгранати публицисти, оратори, со престижни знаења, беспрекорно педигре, високи достигнувања)Такви-нема Некој нобеловец, книжевник, композитор, филозоф, научник од светски глас нема. „Драпај си мео„ дипломатија која нема традиција, сојузници, пријатели итд..Лоби нема Безбедност: привиден стабилен мир, кој е диктиран 100% со фактот дека Албанците знаат дека времето забревтано брзо работи за нив.Демографијата ја спомнав, а „малечкиот неписмен Шиптар со кече кој носи кошница со семки„ е веќе редок.Него го одмени двометарскиот,забричаниот,ксенофобичен Албаноид со ролекс, пасош со визи од десетина европски земји,тапија од новокупено земјиште или плац до кој ќе се одвлечка во „Лексус„ или барем Алфа-Ромео и две студентски легитимации. 20-тина портабл ПВО ракети со кои не може да се одбрани ни 0.2% од воздушниот волумен,села и области во кои полиција не смее и да помисли да влезе, и војска која вежба некакви мини противпожарни и санитетски вежби за во Ирак,Афганистан (по се изгледа и Иран). 50.000 семејства со бугарски пасоши добиени по обемна процедура на изјави за лојалност, познавање на јазикот и историјата, документи за бугарско потекло и самосознание.....„репресирани 500.000 Македонци во Бугарија„ кои постојат колку квадратна топка..........апсење на Вранишковски заради некакви црковни календари,и.е. ширење омраза во време кога на ТВ непречено се слушаат спотови со лирика од типот „ќе лееме словенска крв во името на Адем Јашари„ и сл. Место во Македонските Националистички Списанија да стојат статии за геополитика, конзервативна филозофија од класиците Гијон,Шпенглер,Евола,Елиаде, научен антикомунизам, критички погледи на либерализмот, масонеријата, феминизмот итн таму гледаме рецепти за „Кавадаречки таратор„, „Шопска салата„ и Ванкуверци,Велингтонци итн. во тенеќе-оклопи и црвени чаршафи кои ослободуваат територии со чашка ракија.............. Стејт-департментско Пентагонскиот план „Славоиди, назад во Сибир„ во комбинација со проектот „Исламска Балканска Џамахирија„ се остварува, а вие сте се обвиткале во дебел слој од илузии до предстоен топлотен удар.Се прашувам: What makes you tick?
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Vasilije
Светот се придвижува во ера на национализам и елитизам.Што таа ера затекнува на македонскиот терен?За да бидете националист/патриот/родољуб на некој народ,многу добро,скоро извонредно добро би било тој народ и да постои. А што имаме на терен? Историјски: имаме таман толку помени за „Македонија и Македонци„ колку што има во една помала поема на Његош за Срби и дестетини пати помалку отколку што има за Евреи во Битола.Фразата „македонски јазик„ не постои пред 19. век.Нема македонска државност,освен онаа на Македонците меѓу Бистрица, Битола до Струма од кои ништо не остана под ударот на словенската, аварската итн секира врз гркофони византијци.Значи биолошки немаме врска, не говориме на нивниот јазик, немаме културен континуитет,немаме помен на националното ни име од 2 в. ПНЕ до 19 век, имаме 80% немакедонска територија (иако со претходното на ум, јасно е дека и сите да сме родени во колевката на Филип ИИ немаме врска со тоа Македонство) Значи едно големо ништо. Современост: Мајка Тереза, Ферид Бајрам,Ататурк,Скендербег како обележје за препознатливост пред светот.50% од новоредените се Цигани, Албанци, Турци.Култура: астролошки емисии и ТВ-Новели, изфиксана младина со некои бледи манири и модни трендови позајмени од нивните МТВизирани ефеминизирани американски врсници (и 20 пати помали приходи од нив, но важно имаат пирс на носот...). Кинематографија: 0 Наука: библиотечен фонд од 1960-те/70-е,воглавном советски.Цели вароши без книжарница, поднебје каде 1000тен тираж на светски бестселер е гигантски успех Г-дин хохштаплер Џорџ Сорос и неговата фондација:влада во сенка, генератор на (не)културата преку проекти од типот : „Меќународен месец на почит кон парафиличарот„, „Жената:подобар војнополицијски кадар од мажот„ итн. Интелетуалци: нема, Идеолози: нема (да дефинирам,тоа се шетани,образувани, посветени, разгранати публицисти, оратори, со престижни знаења, беспрекорно педигре, високи достигнувања)Такви-нема Некој нобеловец, книжевник, композитор, филозоф, научник од светски глас нема. „Драпај си мео„ дипломатија која нема традиција, сојузници, пријатели итд..Лоби нема Безбедност: привиден стабилен мир, кој е диктиран 100% со фактот дека Албанците знаат дека времето забревтано брзо работи за нив.Демографијата ја спомнав, а „малечкиот неписмен Шиптар со кече кој носи кошница со семки„ е веќе редок.Него го одмени двометарскиот,забричаниот,ксенофобичен Албаноид со ролекс, пасош со визи од десетина европски земји,тапија од новокупено земјиште или плац до кој ќе се одвлечка во „Лексус„ или барем Алфа-Ромео и две студентски легитимации. 20-тина портабл ПВО ракети со кои не може да се одбрани ни 0.2% од воздушниот волумен,села и области во кои полиција не смее и да помисли да влезе, и војска која вежба некакви мини противпожарни и санитетски вежби за во Ирак,Афганистан (по се изгледа и Иран). 50.000 семејства со бугарски пасоши добиени по обемна процедура на изјави за лојалност, познавање на јазикот и историјата, документи за бугарско потекло и самосознание.....„репресирани 500.000 Македонци во Бугарија„ кои постојат колку квадратна топка..........апсење на Вранишковски заради некакви црковни календари,и.е. ширење омраза во време кога на ТВ непречено се слушаат спотови со лирика од типот „ќе лееме словенска крв во името на Адем Јашари„ и сл. Место во Македонските Националистички Списанија да стојат статии за геополитика, конзервативна филозофија од класиците Гијон,Шпенглер,Евола,Елиаде, научен антикомунизам, критички погледи на либерализмот, масонеријата, феминизмот итн таму гледаме рецепти за „Кавадаречки таратор„, „Шопска салата„ и Ванкуверци,Велингтонци итн. во тенеќе-оклопи и црвени чаршафи кои ослободуваат територии со чашка ракија.............. Стејт-департментско Пентагонскиот план „Славоиди, назад во Сибир„ во комбинација со проектот „Исламска Балканска Џамахирија„ се остварува, а вие сте се обвиткале во дебел слој од илузии до предстоен топлотен удар.Се прашувам: What makes you tick?
a be da kazes nesto da naucime site nesto ajde de. Vaka , ne mi e jasno kako moderatorite te pustaat da go zagaduvas forumov...ti si samo edno golemo gubenje na vreme