Вестникот "Народна волја"број 1 од 17. 1. 1909 год
Вестникот "Народна волја"број 1 од 17. 1. 1909 год
varvarin-f ВМОРО ВО ВРЕМЕ НА ХУРИЕТОТ Кога после Хуриетот во 1908 година ВМРО се легализира противоречијата во Организацијата /особено после смртта на Даме Груев во 1906 година/ се изоструваат. Десните начело со Централниот комитет на ВМОРО создават Сојуз на Бугарските конституционни клубови, а левицата предимно деjците од Серски округ начело со Јане Сандански формираат Бугарска народна федаративна партија /покасно Народна федеративна партия - Бугарска секција/. Уште во уставот на Бугарските конституционни клубови се фиксира нивната цел: "Бугарскиот конституционен клуб има за цел: а/ да даде граѓанско и политичко воспитање на Бугарскиот народ... б/ да ја пази и развива Бугарската народна култура." Вестникот "Народна волја" е орган на санданистите. Ете како се објаснети неговите цели во број 1 од 17. 1. 1909 год. „Како орган на БНФП „Народна волја" застанува врз почвата на интересите главно на оној дел од Бугарското население, кое го составува огромното негово мнозинство и нajглавниот елемент на оваа партија - лишените од државни грижи мали сопственици, безимотните и малоимотните чифлигари, мали стопани, занаетчии, трговци. Тие слоеви се чиито интереси се интересите на Бугарската националност во Империјата... Се гледа и вака нели Варварине?
DJ_SHEMA pa shto sakash ti da pishuva koga vesnkiot e izdaden vo Bugarija? Sakash da gi ispoubijvat kako toa shto go napravivte so Gjorche i ostanatite MAKEDONSKi velikani?
stan
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
pa shto sakash ti da pishuva koga vesnkiot e izdaden vo Bugarija? Sakash da gi ispoubijvat kako toa shto go napravivte so Gjorche i ostanatite MAKEDONSKi velikani?
1. The newspaper "Narodna volq" is published in Solun! 2. Can you tell me what have the macedonian guant Gjorche worked after the war and where?