Милиони Французи во штрајк против законот
Милиони Французи во штрајк против законот
dejan http://217.16.70.245/?pBroj=2042&stID=65348&pR=4 Околу илјада најавени штрајкови, 135 манифестации низ Франција, 69 универзитети од вкупно 84, околу илјада средни училишта од вкупно 4.300 колку што брои земјата беа блокирани во понеделникот, во мобилизацијата против договорот за прво вработување на младите. Во вторникот изутрината само околу Париз имаше околу 130 километри застој во сообраќајот, со оглед дека железничкиот, градскиот и авионскиот превоз, заедно со образовните институции се најпогодени од прекинот на работата. Сите процени, па и тие на полицијата најавуваа дека на 28 март на улиците ќе излезат многу повеќе противници на политиката на премиерот Вилпен, во споредба со манифестациите кои се одржаа на 18 март и кога протестираа од 530. 000 до над 1,5 милион противници на договорот за прво вработување. Само во Париз се мобилизирани околу 4.000 полицајци Ova sto se slucuva vo Pariz nema nikakva vrska so Makedonija... Ama oni pokazhuvat kako treba narodot da se bori protiv toa sto ne sakat, kako da se protestira, inspiracija se! Ovaka trebase da bide vo Makedonija vo vremeto na vojnata, pa Ramkovniot dogovor...pa posle sve toa so Struga da ima Albanski gradonacalnik, Skopska opstina, Kicevo...pa posle referendumot, pa posle tie (sik) zakoni za jazicite i znaminjata....i sega uste mnogu raboti, ama sto pravime?? Moze nesto se pravi, ama ne dovolno, ne masovno i agresivno kako Francuzive...se karame na interent deka SDS e za Makedonija ili DPMNE blah blah... Ako bevme malku poveke kako Francuzite, togas nikoj ne bi mozel da ni kaze sto da pravime, ili da ne glasame za referendumot....moze da se stigne do toa sve, samo ako ke bidime uporni i inati, kako so referendumot (i ako ne pobedivme nie Makedonci), uporni bevme i gi sobravme glasovite za da se odrzhi referendum. Za toa Francija e silna zemja kade nikoj ne im se mesa vo vnatresni raboti, ne dozvoluvat nekoj da vladee nad niv, ama nie...toa e nesto drugo, dozvoluvame sekoj.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by dejan
... Za toa Francija e silna zemja kade nikoj ne im se mesa vo vnatresni raboti, ne dozvoluvat nekoj da vladee nad niv, ama nie...toa e nesto drugo, dozvoluvame sekoj.
Ova deki so nezavisnosta i silata francuska, nekoj vic ni kazhuvash? [:D] Ne daj bozhe nekoj od nivnata vlada da zastane vo nekoj spor na stranata na arapskite protivnici, kje izgori Pariz sose predgradija kako da e od hartija... a arapskata liga e samo del od onie na koi Francuzite se podvivaat. Ako nekogash i se prejde pragot na tolerancija kaj Makedonecot, mislam deka toa nema da bide so izleguvanje iks iljadi dushi na ulica i mitinzi itn... o ne... kje bide mnogu pozhestoko, imajkji vo predvid kolku oruzhje se poseduva niz gragjanstvoto, kje ima mnogu izgoren barut. Samo ogromna nepoznata e kolku nisko e toj prag i ushte shto kje se istolerira niz Makedonija...
OooOo Mnogu umno od Francija shto go povleche zakonot! Chirac backs down and scraps youth job law Tuesday April 11, 2006 President Jacques Chirac caved in yesterday to France's biggest street protests for decades and scrapped the controversial new youth employment law, handing a victory to the unions and a blow to his prime minister, Dominique de Villepin. Mr Chirac was desperate for a way out of France's two-month political crisis which has seen millions march, sixth-formers and students blockade schools and universities, and protesters occupy the Sorbonne for the first time since 1968.
dejan
quote:
Originally posted by OooOo
Aj neka se napravi split za da ne mu ja unishtime temata na dejan.
Toa ti bese celta neli?? Znaev koga pocna da treses gluposti...ako ne me sakas, ako ne mi gi sakas temite, togas nemoj da komentiras vo moj temi, ne sme deca tuka pa da 'rasipuvame temi' Der Beste, cim gledas deka on provocira, sto mu odgovaras?? Ili i ti sakase da ja rasipes temata?? Mnogu mi e gajle sega...zboruvajte sto sakate, temava e veke rasipana, ne vredi da se diskutira za kako Makedonci ne protestirat, ofca narod....kako poubavo e da napravime nesto protiv drug Makedonec mesto nekoj drug.
nepobedliv ama ti ne si bil doma od 1945??? Abe tie zabi jadele koga Sv Jovan idel nix Makedonija, idi citaj biblija i ne tazi se.
Der_Beste Штрајкот во Франција не го оправдувам. Бидејќи овде не разговараме за тоа, нема да навлегувам понатаму во работата. Инаку имаш право за Французите, за секаква ситница се дигаат, блокираат улици и никогаш досега не дозволиле да се донесе некоја одлука, а да се заобиколи народот. Тука Македонците имаат што да научат.
OooOo Shtrajkot vo Francija i te kako go opravduvam! Kako mozhe da se donese zakon ili predlog-zakon so koi mladite do 26 godini mozhesh da gi izbrkash od rabota bez nikakvo obrazlozhenie?
Der_Beste Е сега навистина ме испровоцира. Не сакав да го коментирам штрајкот во Франција, затоа што темата е во Macedonia - News and Political talks. Франција, како и Германија и Италија, имаат протекционистичка политика на пазарот за работна сила. Невработеноста во овие земји е една од највисоките во ЕУ. Една Грција има помала стапка на невработеност од Германија. За разлика од Данска, па сега и Холандија, а Велика Британија од поодамна, започнаа со олабавување на протекционизмот на пазарот со работна сила, што донесе многу позитивни промени и помогна во намалувањето на стапката на невработеност. И Швајцарија како не-ЕУ членка го намали протекционизмот, па сега Германците одат да работат во Швајцарија. Законот и тоа како е добар, бидејќи работодавачите ќе можат без многу колебање да вработуваат младинци до 26 години, ако економската ситуација дозволува. Конкуренцијата на пазарот е многу силна и секој претприемач мора остро да калкулира до последен цент. Никој не може да се дозволи да вработува нови работници, кои што можеби нема да му требаат по една година, а тој не може да ги отпушти. За младиниците ќе биде подобро, бидејќи ќе можат полесно да најдат работа во фирми на кои што моментално добро им оди. Ако на фирмата лошо и оди, тогаш летаат од работа, меѓутоа подобро е да работиш некаде неколку месеци, па да бидеш отпуштен, отколку воопшто да не работиш. Работодавачите ќе станата пофлексибилни и ќе можат да ги нудат своите производи по поконкурентни цени. Сите ние бараме работа, а врескаме против оние кои што ги создаваат работните места - претприемачите односно капиталистите. Еве јас, на пример, размислувам да отворам мало претприетие. На почетокот ќе мора да вработам 2-3 лица, независно од развојот на работата. Што ако се испостави по 6 месеци дека мене не ми се потребни 3, туку само 1 работник. Доколку не можам да ги отпуштам останатите 2, ќе работам нерентабилно и ќе мора да ја затворам фирмата. Ќе ја изгубам егзистенцијата и сите 3 работници ќе ја изгубат својата работа. Проблемот со Франција, Германија и Италија е, што во овие земји има многу „комуњари“, односно синдикатите и сличните лево-ориентирани структури се многу силни и спречуваат секакви мерки против протекционизам. Македонците исто така влечат рецидиви од минатото општество, па се ставаат на левата страна. Едно претпријатие не е завод за социјално осигурување. Претпријатието мора да работи рентабилно за да опстане на пазарот. Кој сака сигурна работа, без можност за отказ и слични бенефиции, нека се пресели во С. Кореја или Куба. Ете и во САД не постои заштита од отказ, а во САД невработеноста е многу ниска, а економијата е многу посилна отколку во европските земји. Лесно е да се каже, дај ми работа и немој да ме отпушташ, сите сакаме лесно, меѓутоа многу тешко е да се создаде сигурно работно место.
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by Der_Beste
а економијата е многу посилна отколку во европските земји.
Ne bi se soglasil mnogu-mnogu ovde, se' odi nadolu poleka i neprimetlivo.
Der_Beste на Goran-Skopje: кога стигна да ми одговориш, алал ти вера. Верувам дека и таму оди надолу - полека и неприметливо. Овде оди надолу многу брзо и многу забележително. И тука (Германија конкретно) причината е протекционизмот на пазарот за работна сила: 1) високи споредни трошоци за личен доход (Lohnebenkosten). Постојат 4 вида осигурување (здравствено, пензиско, за невработени, за нега) кои што се одбиваат од плата, 50% плаќа работникот, 50% работодавачот. Сите заедно изнесуваат околу 40% од бруто платата: пример: еден работник зема солидна бруто плата од 2000 евра месечно. 40% проценти од тоа е 800 евра, на работникот му се одбиваат 400 евра и исто толку плаќа и работодавачот. Работодавачот плаќа уште некои останати работи, што во конкретниот случај би достигнало 2500 евра. Работникот од својата бруто плата 2000 евра, покрај 400 евра за осигурување, плаќа и три вида на данок, да речеме дека се работи за личност која што не е во брак, нето платата ќе се сведе на околу 1300 евра. Разликата од 2500 евра кои што работодавачот мора да ги исплати, до 1300 евра, кои што работникот конечно ги добива е речиси двојна. Тоа ја прави работната рака во Германија исклучително скапа, а производите неконкурентни. 2) законот за отпуштање (Kuendigungsschutz) е многу ригиден. За работници кои што го поминале пробното работно време од 6 месеци, рокот за отказ изнесува 1 месец, а со зголемување на работниот стаж се подига до 3 месеци. Не може да се отпушти работник туку така. Многу фирми им плаќаат таканаречена Abfindung на работниците, за овие да си дадат отказ, бидејќи економската ситуација не дозволува држење на толкав број вработени. Зборот ми беше, пазарот за работна сила мора да се регулира по принципот побарувачка-потрошувачка. Секако дека треба да се води сметка работниците да не бидат брутално експлоатирани, меѓутоа од мојот пример во горниот пост ќе видиш, дека протекционизмот може повеќе да наштети отколку користи.
dejan Nazat na temata plz!!
Der_Beste И да се вратам на идејата на поставувачот на темава. Не е важно зашто во Франција се протестира. Важно е дека се протестира, и тоа масовно, поради нешто, што на народот не му се допаѓа. И за тоа Французите треба да ни бидат пример. Да излезеа 100 илјади луѓе на улица кога се потпишуваше рамковниот договор немаше да биде сеедно.
Der_Beste е Дејане, си читаме мисли еден на друг ;)
Goran-Skopje 100k kaj nas na ulica?, pa nemozesh edno oddelenie da soberesh. p.s. pishuvav negde za toj primer.
OooOo Aj neka se napravi split za da ne mu ja unishtime temata na dejan.
OooOo
quote:
Originally posted by Der_Beste
Е сега навистина ме испровоцира. Не сакав да го коментирам штрајкот во Франција, затоа што темата е во Macedonia - News and Political talks. Франција, како и Германија и Италија, имаат протекционистичка политика на пазарот за работна сила. Невработеноста во овие земји е една од највисоките во ЕУ. Една Грција има помала стапка на невработеност од Германија. За разлика од Данска, па сега и Холандија, а Велика Британија од поодамна, започнаа со олабавување на протекционизмот на пазарот со работна сила, што донесе многу позитивни промени и помогна во намалувањето на стапката на невработеност. И Швајцарија како не-ЕУ членка го намали протекционизмот, па сега Германците одат да работат во Швајцарија. Законот и тоа како е добар, бидејќи работодавачите ќе можат без многу колебање да вработуваат младинци до 26 години, ако економската ситуација дозволува. Конкуренцијата на пазарот е многу силна и секој претприемач мора остро да калкулира до последен цент. Никој не може да се дозволи да вработува нови работници, кои што можеби нема да му требаат по една година, а тој не може да ги отпушти. За младиниците ќе биде подобро, бидејќи ќе можат полесно да најдат работа во фирми на кои што моментално добро им оди. Ако на фирмата лошо и оди, тогаш летаат од работа, меѓутоа подобро е да работиш некаде неколку месеци, па да бидеш отпуштен, отколку воопшто да не работиш. Работодавачите ќе станата пофлексибилни и ќе можат да ги нудат своите производи по поконкурентни цени. Сите ние бараме работа, а врескаме против оние кои што ги создаваат работните места - претприемачите односно капиталистите. Еве јас, на пример, размислувам да отворам мало претприетие. На почетокот ќе мора да вработам 2-3 лица, независно од развојот на работата. Што ако се испостави по 6 месеци дека мене не ми се потребни 3, туку само 1 работник. Доколку не можам да ги отпуштам останатите 2, ќе работам нерентабилно и ќе мора да ја затворам фирмата. Ќе ја изгубам егзистенцијата и сите 3 работници ќе ја изгубат својата работа. Проблемот со Франција, Германија и Италија е, што во овие земји има многу „комуњари“, односно синдикатите и сличните лево-ориентирани структури се многу силни и спречуваат секакви мерки против протекционизам. Македонците исто така влечат рецидиви од минатото општество, па се ставаат на левата страна. Едно претпријатие не е завод за социјално осигурување. Претпријатието мора да работи рентабилно за да опстане на пазарот. Кој сака сигурна работа, без можност за отказ и слични бенефиции, нека се пресели во С. Кореја или Куба. Ете и во САД не постои заштита од отказ, а во САД невработеноста е многу ниска, а економијата е многу посилна отколку во европските земји. Лесно е да се каже, дај ми работа и немој да ме отпушташ, сите сакаме лесно, меѓутоа многу тешко е да се создаде сигурно работно место.
Stvarno ej ... nad 1 milion lugje shtrajkuvaat za djabe ... od k*r kjeif sho bi se reklo. Cel post napisha, a direkten odgovor na prashanjeto ne dobiv.
Der_Beste Пак тој не разбира. Ај да не бидам вулгарен, меѓутоа како да ти објаснам. Во Франција се силни левите. Протестите се организирани. Не е тоа така, абе има еден закон и ќе одам, ќе протестирам. Се врши пропаганда. Зошто во САД не протестираат луѓето, таму не постои заштита од отпуштање. Се е до менталитетот и до политичката структура во земјата. И во Данска ги олабавија мерките за заштита од отпуштање, па чу ли таму да има некакви протести. Меѓутоа во Данска населението не е прокомунистички ориентирано. Данците се протестанти по религија и имаат висок работен морал. И во Холандија се вршат реформи. Порано например кој се пожали не му е добро, болен бил, ова, она, добивал потврда од лекар дека не е работоспособен. Сега законот е заострен, ако можеш да станеш од стол, лекарот те прогласува за работоспособен. Невработените се упатуваат да работат земјоделски работи. И чу ли ти некаде да има протести? Знаеш што се случува сега таму? Најголемиот процент од оние кои што ќе бидат упатени на земјоделска работа во рок од неколку дена наоѓаат друга работа. Види мајката можеле да најдат работа, само треба да стане густо. А си чул ли ти за Комунистичка Партија на Холандија? Знаеш ли дека Холандија е, заедно со Англија, првата земја каде што е започната капиталистичката револуција. Французите децении подоцна се бореа за Париската Комуна - социјалистичко-комунистичка творба. Размисли малку, пред да пишуваш повторно за твојот полов орган.
Der_Beste јас се вратив назад на темата, а ти пак повторно провоцираш.
DJ_SHEMA I jas se slagam so Der Beste do nekade. Francija e dosta proleterski raspolozena i mnogu malce treba da se zapala francuzite. Takvi bile od sekogash. Sepak ne e deka demonstriraat za nishto. Kako shto znam, zakonot se smeni vo toa shto kompanija moze BEZ NIKAKVO OBJASNUVANJE niti OBVRSKI da otpushti vraboteni posle prvata godina. E toa vo Amerika go nema. Rabotodavecot mora da ima dokumentirano kade vraboteniot potfrlil za da moze da go otpushti.
трендафил Треба да учиме од Французите како треба да се бориме за своите права. Во случајов против законот по мерка на глобализаторите. За разлика од нас кои се што ќе биде кажано од глобализаторската (или популарно кај нас кажано меѓународната заедница) го ставаме во ранг повисок од Библијата (или Уставот за да ме разберат подобро атеистите). Каква разлика помеѓу студентите во Франција и во Македонија. Истото важи и за синдикатот. Мислам дека епилогот во Франција ќе биде заминување на премиерот, можеби и на целата влада во комплет со законот. А ние ни на референдум не излеговме туку си седевме дома и гледавме телевизија.
OooOo
quote:
Originally posted by dejan
Toa ti bese celta neli?? Znaev koga pocna da treses gluposti...
Aj shto si malo i zeleno, ama ne se pravi i glupo so sila. Pobarav da se napravi split na temata za da mozheme na druga tema da komentirame za francuzite i shtrajkot, a ostatokot od temava da ostane kako shto prvichno bilo zamislena. Valjda sega me razbra.
dejan 'whatever' neli ti si administrator?? Sto ne napravis 'split'