ИНДИЈА - Таџ Махал , Мртвиот град и други места
ИНДИЈА - Таџ Махал , Мртвиот град и други места
Mara Ајде малку да тркнеме до ИНДИЈА...земјата која зафаќа најголем дел од Јужна Азија. Ќе видиме и други градови....ама сега имам време да ви го покажам градот АГРА, во УТАР ПРАДЕШ, кој е полн со историја. Агра изобилува со супер споменици од кои најпознат и секако најубав е ТАЏ-МАХАЛ. До Агра се стигнува 4 саати патувајќи од Делхи. ТАЏ МАХАЛ [img]http://us.travel2.yimg.com/us.yimg.com/i/travel/tg/lp/9b/500x500_9b93358522c02be340ee4dac718bd9ea.jpg [/img] [img]http://www.travelpost.com/MainImages/AS/India/Uttar_Pradesh/Agra/Agra_30964_2_03222006_0203503842_500.jpg[/img] За Таџ Махал се зборува дека е поубав во реалноста отколку на слика...Инаку интересна е приказната за неговата градба. Овој мавзолеј го изградил Шахот Jahan со цел да ја прикаже УБАВИНАТА НА ТЕЛОТО НА НЕГОВАТА СОПРУГА!!!! која се викала... Arjumand Bann Begum (Mumtaz Mahal)...но, по нејзината, за жал, смрт во 1630 година. Жената умрела на породување....и мажот и од болка...во име на ЉУБОВТА само за неа го изградил Таџ Махал. Во изградбата учествувале 20,000 работници и занаетчии од Италија, персија и Турција. [img]http://www.galen-frysinger.com/india/taj01.jpg[/img] [img]http://www.coolbuddy.com/wallpapers/monument/imgs/TajMahal02.jpg[/img] на клупата седеше и Леди Ди.....паметите? [img]http://www.coolbuddy.com/wallpapers/monument/imgs/TajMahal01.jpg[/img]
VeGaS Maro, koga vekje ja spomna Indija, daj mi povekje info za Banglor.
Mara НАМАСТЕ!!! (На индиски ЗДРАВО!)[;)] На овој линк Вегас....ќе си најдиш дури и гардероба!!![:D][:D][:D] http://www.stylusinc.com/travel_india/bangalore.htm Јас ја користам оваа прилика....да си ја поздравам мојата најмила другарка-Индијка РЕЏИС[;)]
Mara Кога ќе одите во Агра....МОРА да го видите ГРАДОТ НА ДУХОВИТЕ - FATEHPUR SIKRI[;)] Овој град е наречен Градот на духовите бидејќи уште во 1586 година бил напуштен од неговите жители иако бил ГЛАВЕН ГРАД пред тоа. Некои сметаат дека е напуштен поради недостиг од вода, некои пак тврдат дека имало уништувачка војна.....МИСТЕРИЈА!!!! Сакам да кажам дека уште не се знаат причините за неговото напуштање. Битно е што сите останати згради, палати, улици, плоштади се направени од ЦРВЕН КАМЕН! [img]http://www.viaggiaresempre.it/06Fatehpur.JPG[/img] [img]http://www.shunya.net/Pictures/NorthIndia/Agra/FatehpurSikri/DSC_0120.jpg[/img] [img]http://www.shunya.net/Pictures/NorthIndia/Agra/FatehpurSikri/DSC_0141.jpg[/img] [img]http://www.shunya.net/Pictures/NorthIndia/Agra/FatehpurSikri/DSC_0121.jpg[/img] [img]http://www.shunya.net/Pictures/NorthIndia/Agra/FatehpurSikri/DSC_0116.jpg[/img]