ilinden
ilinden
slasa Na site posetiteli i drugite Makedonci i Makedonki inm go cestitam nasiot praznik 2 avgust " ILINDEN "
Thunder from down under Fala slasa , ne 100 godini nego uste 100 da si iscekame i na site Makedonci ne samo na posetitelite neka im e cestit Ilinden White baby kako si ti be ?
slasa [img]http://www.dental-prosthetics.com/Vmro/Goce02.jpg[/img] [img]http://www.dental-prosthetics.com/Vmro/goce01.jpg[/img] ( 1872 - 1903 ) “Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите “ Ѓорѓи (Гоце) Николов Делчев е најголемиот Македонски револуционер и лидер на ВМРО.Роден е на 23-ти Јануари 1872 година во Кукуш, Егејска Македонија.Основно училиште завршил во своето родно место а средно во Солун. По оснивањето на Тајната Македонско-Одринска револуционерна Организација (ТМОРО), подоцна преименувана во ВМРО, Гоце станува нејзин активен член и лидер. Како член на Централниот Комитет на Организацијата бил назначен за Инспектор на комитските чети меѓу кои важел за најхрабриот и најголемиот војвода кој се родил и живеел на Македонската земја. Неговата херојска борба завршила со трагичната смрт во селото Баница на на 4-ти Мај 1903 година.Организација и Македонија предвреме изгубија голем син и борец, човек кој што ако поживеел подолго, со своето делување сигурно ќе допринел Македонија побрзо да стане независна и да биде поуспешна како држава. Умешноста да се избегне секаква стапица Гоце пиел кафе со турските потери Надалеку била позната умешноста на Гоце Делчев да се снајде во секоја ситуација, да избегне секаква турска потера. Се знае дека со кошничка црвени јајца влегол во Солун за да се сретне со Даме Груев. По слегувањето од возот на војниците им делел јајца, а тие примајќи ги не се ни сетиле да го претресат и да видат дека в рака им е човекот што го бараат под дрво и камен. Неговиот биограф Пеју Јаворов опишува една друга случка која малку и е позната на пошироката јавност во која Гоце преправајќи се во трговец на свињи седнал со потерата која го барала него. "Гоце заминува преоблечен во селото К., се препорачува за трговец на свињи и се подзапира во куќата на еден коџобашија верен на организацијата. Властите, коишто добиваат податоци дека низ округот талка со цела чета еден баш-комита, ги креваат вообичаените потери во вакви случаи. Малку по Гоцета пристигна во истово село К. една од потерите и подзапира, исто така, во куќата на коџобашијата. Се случува така што "трговецот" не успева да мрдне никаде. Коџобашијата го присобира сиот кураж, ги поканува царските луѓе во една одделна одаја и се зафаќа околу огнот да им приготви вечера. По едно време, зачкрипува вратата и се покажува - Гоце. Кој би посакал да биде во положбата на коџобашијата? Но, "трговецов" поздравува учтиво, седнува меѓу Турците и започнува да ги кани со тутун, поплакувајќи се како му досадило да биде сам, та еве дошол на муабет. - По што наваму, агалари, ако нема ништо скришно? - прашува Гоце. Агите во доверба му раскажуваат дека тргнале по трагите на еден комитски големец. - Ех, гледајте, агалари, да не спасите од комитине, дека веќе - а ќе биде тоа што ќе биде - ниту трговија врви, ниту живот живееме..." , раскажува Јаворов Писмо на Гоце Делчев до Никола Зографов 2 Јануари 1896 година - оргинален ракопис на Гоце Делчев- “..Ми пишувате да чекам инструкции , а не ми пишувате да ли ќе можат да ни помогнат со оружје оттаму . Јас не се водам од никакви инструкции зошто знам многу добро дека оние што ги праќаат можат да си решаваат прашања што се однесуваат на тамошниот врвеж на работите , а не кон овдежниов...“ [img]http://www.dental-prosthetics.com/Vmro/gocedelcev-poraka.jpg[/img]
slasa peder bugarski
Whitebaby
quote:
peder bugarski
Whitebaby
slasa whitebaby pa peder Bugarski nego sto neka si go vidi svojeto Poteklo TATARSKO od kade poteknuvaat ciganite bugarski
Whitebaby Abe slasa niv od sho im e maka deka pola Bugarija se makedonci zatoa vaka pishuvaat Whitebaby
deni abe b'lgarche ti najde da seres tuka , vie samite bulgarite ne znaete od koe pleme ste , a sho vikash Aleksandar albanec e a ? epten lud si da ti eem , nogo zaeban narod ste vii b'lgareto , nii makedoncite ne sme takvi .
slasa Stvarno site sto doajgate na vmacerdonia ste bile golemi makedonci http://www.vmro-mnm.com/ Edited by - slasa on August 04 2002 08:50:11
nabliudatel [quote] Na site posetiteli i drugite Makedonci i Makedonki inm go cestitam nasiot praznik 2 avgust " ILINDEN " Sled Ilinden idva i Preobrajenie, ne zabraviai !!!
slasa Whitebaby Pa Da imate pravo polovina SEmAKEDONCI A DRUGATA CETVRTINA SE TURCI A OSTANATITE SE TATARI taka da bugari sto e toa voopsto i ne postojat mora da e nekoja ebena nacija izmislena od nekoj si peder
buc ubavo si kaza slasa TATARI pravi prodadena dushase :)
slasa [url]http://www.macsa.org.au/ilinden/index.htm[/url] dobra strana za proslavata na Ilinden
didy SREKEN I CESTIT JUBILEEN ILINDEN NA SITE MAKEDONCI VO CELIOT SVET I POSIROKO
NARCIS` Штета што оваа година владата нема пари да го прослави како што треба.