RCI
RCI
riba Posto e del od nov vid na marketing sto funkcionira tuka, ne znaev dali e tocno mestoto na topikov(mozebi spaga i u Turizam). Dali nekoj ja koristi ovaa usluga? Tuka mislam deka CMC se prvite sto ja nudat. Kolku sto mozev da razberam, nudi fantasticni destinacii za odmori.Ama jas nemam mnogu doverba na biznisi preku Internet. Zatoa me interesiraat vasite iskustva so RCI.
toni_a Riba,da objasneshe malku za RCI i CMC? [:D] jas na primer vrska nemam sto znachat kratenkive!?
riba Ok. CMC- Closer Marketing Club RCI e sistem na razmeni na razi destinacii i nasekade niz svetot. Mislam deka e timeshare. E sea, CMC funkcionira tuka u Mkd preku RCI. T.e organizira i nudi mesta za odmor. Ali sve ova ide preku internet,sam si biras. Marketingov e nesto za elita, t.e podrzabira najskapi i najluksuzni mesta, vili, apartmani i hoteli, i slobodna razmena na istite (znaci, menuvas edno mesto so nekoe drugo,pr. plakas da ides u Italija, pa za isti pari narednoto leto ides u hotel na isto najvisoko nivo, u Hawaii). Ne znam kolku ova funkcionira. Ako e vaka kako sto zborat, premnogu e dobro za da e vistinito!
deni se trudam da sfatam aama ne biva e oti turistickite agencii neli nudat odmori levo desno patuvanja?
riba da nudat,ama ovie ti nudat samo luksuzen smestaj u odbrani hoteli niz celiot svet, so razmena. Znaci,kako sto rekov, plakas ista cena za bilo koj hotel od RCI katalogot, a za nacinot na patuvanje, sam izbiras kako sakas,koga sakas.
VeGaS riba, za timeshare nemozesh tuku taka da si platish za prestojot i da birash. Za voopshto da bidesh vo Timeshare krugot treba ti da poseduvash barem del od nekoj imot koj isto taka se deli so drugi. Barem taka funcionira vo Usa. A tamu vo Mkd, moze i samo se koristi toj termin, iako e daleku od vistinskoto znachenje.
ZooGraf RCI - Resort Condominiums International e edna od najgolemite timeshare kompaniji. Ne znam sto se reklamira vo Makedonija, no kako sto Vegas rece, kupuvas del od imotot - na primer 1/26 ili dve nedeli godisno. Za tie 2 nedeli mozes da pravis sto sakas, pa duri i da go rentiras. Mozes i da go zamenes, no tuka se e pazarna ekonomija, supply & demand. So drugi zborovi ako si kupila malecko stance, sansite da go razmenes za vila vo visoka sezona se mali. Mene licno konceptot na time share ne mi se dopagja, no ima dosta lugje koi se zadovolni. Dali se isplakja ili ne zavisi od mnogu raboti. Treba da oprcis golema para unapred, a posle toa plakjas anual fees, exchange fees, membership fees itn. Koga dodjov vo SAD imase nekakva si promocija demek nagradna igra. Nagradite bea kola, 500$ i 50,000$. Me viknaa posle nedela dena, sum dobil nagrada, a jas naiven zagrizav! All right, off to pick the cash! I taka jas otidov, vekje isplanirav kade ke gi potrosam parite. Doagjam tamu, ona vsusnost trik da te nateraat da kupis timeshare! Izgubiv 4 saata prakticki zboruvajki Ne, ne i ne! Ne znam koi se opciji mi davaa, abe se otelija, psihicki me unistija. Jas samo sto sum dosol ne bev naviknat na takva agresivno ponasanje. A da, i ne dobiv nikakva nagrada osven nekoi vouceri za resort koji ne uspea da mi go prodadat vo "vednost" od 500$. Celoto mesto mi bese mrsko posle toj den,taka da nikogas ne gi ni iskoristev.