Извинување на жртвите на комунизмот
Извинување на жртвите на комунизмот
трендафил Македонскиот парламент вчера со аплауз ја усвои Декларацијата со која им се извини на жртвите од комунизмот. Конечно. Нешто што другите земји го направија веднаш по падот на комунизмот. Дали комунизмот кај нас падна вчера. За жал, наследниците на комунистите немаа доблест да донесат ваква декларација во моментот кога беа најбројни во собранието (1994-1998). Затоа што нивната партија репресираше. Вака и извинија и тие што не биле жртви туку вршеле репресија. Мислам дека ова вчера пратениците на партиите што се прокламираат како леви го направија под протисок на декларацијата за осуда на комунизмот во европскиот парламент. Иначе интимно се горди на репресиите што се правени во времето на комунизмот и им е криво што не може да се однесуваат исто и сега. Иако вршат репресии од друг вид. Отпуштање од работа, необезбедување на лекови, привилегии по партијска основа и слично.
Der_Beste Повторно ќе се јавам, чисто принципиелно. Непостојат злосторства извршени во комунизмот, бидејќи комунизам во РМ немало. За извршените злосторства треба да одговораат директните сторители, по име и презиме. Што е тоа демократски и цивилизиран свет? Тоа се тие демократски и цивилизирани земји кои што ги воорожуваат балистите и се залагаат за независност на КиМ, а во нивните медиуми зборуваат за Македонски Словени или Славомакедонци кои што ги угнетуваат кутрите и обесправени учки?
makedonec Izgleda ovde prorabotea necii sueti koi se prepoznaa vo Deklaracijata za izvinuvanje na zrtvite od komunizmot.Se pokaza deka partiskite stabovi i ovoj pat dobro si ja zavrsija rabotata. Samo za napomena i Parlamentarnoto Sobranie na Sovetot na Evropa usvoi Rezolucija so koja gi osudi site zlostorstva storeni za vreme na komunistickata era, so sto se doveduvame do faktot samo nie da diskutirame za ili protiv vakvata Deklaracija koja cela Evropa ja pozdravi. Izlisno e da se diskutira za nesto sto e opstoprifateno od civiliziraniot i demokratski svet.
makedonec Стрелец, не се работи за усвојување на закон, туку за Д Е К Л А Р А Ц И Ј А. Што покажува тоа? Покажува дека се нема елементарно познавање на основните правни акти во државата.
nukleus I sega dali ke se cuvstvuvaat ispolneti onie na koj ke im bide upateno izvinuvanjeto za zlostorstvata izvrsheni vo komunizmot?Jas mislam deka ke im bide seedno na zrtvite posle 15 godini.
sirius a shto treba, po tebe nukleus, dodatno da se napravi, za da se chuvstvuvaat ispolneti ???
Josip Broz
quote:
Originally posted by Der_Beste
За извршените злосторства треба да одговораат директните сторители, по име и презиме.
In medias res. Вака ако што е - фиктивна влада дала извинение на фиктивни жртви за фиктивни злосторства. Ниту некој го боли глава, ниту некој се секира. Откако евроатлантскиот орвеловски тоталитаризам докажа на дело дека е посилен од источниот сталинов тоталитаризам, ја уништи економијата на своите непријатели, ги дотера да гладуваат, да просјачат без достоинство, им наметна криминални банди да ги владеат, им го ограби сето национално богаттство преку таканаречени “приватизации“, сега сака да стави печат на победата со т.н. декларација за осуда на комунизмот. Зарем менува нешто битно ако групата папагали ја искрека паролата што им ја издиктирал големиот брат?
Der_Beste Претходниот пост е вистински бисер. Конечно некој сфаќа за што всушност овде се работи.
wolf_pack
quote:
Originally posted by Strelec
Што има лошо во комунистичката идеја, онака како што ја поставиле нејзините основоположници?
Апсолутно ништо кога е претставено на папир! :)
трендафил
quote:
Originally posted by Josip Broz
quote:
Originally posted by Der_Beste
За извршените злосторства треба да одговораат директните сторители, по име и презиме.
In medias res. Вака ако што е - фиктивна влада дала извинение на фиктивни жртви за фиктивни злосторства. Ниту некој го боли глава, ниту некој се секира. Откако евроатлантскиот орвеловски тоталитаризам докажа на дело дека е посилен од источниот сталинов тоталитаризам, ја уништи економијата на своите непријатели, ги дотера да гладуваат, да просјачат без достоинство, им наметна криминални банди да ги владеат, им го ограби сето национално богаттство преку таканаречени “приватизации“, сега сака да стави печат на победата со т.н. декларација за осуда на комунизмот. Зарем менува нешто битно ако групата папагали ја искрека паролата што им ја издиктирал големиот брат?
Интересно размислување дека СДСМ, ЛДП и ДУИ се криминални банди веројатно поголеми од ВМРО-ДПМНЕ и ДПА, па затоа ни ги наметнала. Што се однесува до приватизацијата, не гледам дека во Словенија на пример е извршен грабеж. Ниту дека е голем број на луѓе што патат по социјализмот. Кај нас е нормално кога еден голем дел од луѓето живее сега полошо да пати по времето кога му било подобро, а еден помал дел вадее продавајќи се за наследник на комунистите, да не кажам дека се комунисти кои не по своја волја туку под притисок на меѓународната заедница го смениле името во социјалдемократи и живеат добро поради тоа. На ист начин ние си го сменивме без никаков проблем и името и знамето и Уставот и општинските граници и да не набројувам. А во Франција, каде што луѓето знаат да се борат за себе студентите и синдикатот победија и владата го повлече законот за прво вработување. А кај нас од како комунистите станаа социјалдемократи од 160 илјади невработени колку што Црвенковски наследи од Кљусев бројот е покачена (еве да и верувам на владата на последната објавена бројка) за 200 илјади без ниту еден поголем протест. Уште на последните избори синдикатот го повика своето членство да гласа за партијата одговорна за отпуштање на преку 200 илјади негови членови. Орвел може чевли да ни чисти на нас Македонците.
Belomorec strelec, Konkreten dokaz: Na 28.02.2006 vo Skopje e uapsen Janko Bacev bivs razuznuvac i lider na Narodnoto dvizenje za Makedonija koj objavi dokument vo koj SUBK-Skopje dostavuva baranje do OSUBK-Karpos so broj 3061/11 od 20.01.2006 za sledenje na Nikola Mladenov.Operativna akcija "KONTO". Isti metodi isti zrtvi isti dzelati. Zatoa se potrebni radikalni metodi za ovaa rak rana koja go razoruva zdraviot makedonski organizam.
Jakov Dodeka vie si trtljate za izvinuvanje brakata komunjari si sedat u foteljite i si rabotat. Interesno. Kako bese ona "Kucinjata laat,Karvanot vrvi"
Strelec
quote:
Originally posted by Belomorec
strelec, Konkreten dokaz: Na 28.02.2006 vo Skopje e uapsen Janko Bacev bivs razuznuvac i lider na Narodnoto dvizenje za Makedonija koj objavi dokument vo koj SUBK-Skopje dostavuva baranje do OSUBK-Karpos so broj 3061/11 od 20.01.2006 za sledenje na Nikola Mladenov.Operativna akcija "KONTO". Isti metodi isti zrtvi isti dzelati. Zatoa se potrebni radikalni metodi za ovaa rak rana koja go razoruva zdraviot makedonski organizam.
Конкретен доказ за што??? Не те разбирам!
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Андов е стар лисец и успеа да ги натера и поранешните непокаени комунисти...
Ова ти е најголемиот бисер досега!:))) Андов vs. комунисти!?:) Па имало ли во Македонија поголем комунист од Андов? До кога со тие приказни дека сегашните членови на СДСМ се бивши комунисти? Што е тоа што ја прави Шеќеринска поголем комунист од Андов? Што е тоа што го прави Никола Поповски поголем комунист од Васил Тупурковски? Што е тоа што Џанго го прави поголем комунист од Доста Димовска (асистенката по Марксизам на Филозофски факултет)? Зарем навистина мислиш дека ќе успееш да влијаеш некому со тие твои приказни за комунистите во СДСМ???:)
Strelec
quote:
Originally posted by nepobedliv
Aj ova vo red e ama sega sto so istorijata - puna e so komunisticki heroi??? se borele em sa komunizam em za nacija...noz pod grlo???
Проблемот е што секој различно го толкува поимот ’комунисти’... И од различен агол... Во краен случај, голем дел од оние ’комунисти’ што се бореле во втората светска војна, не ги интересирално ништо освен да учествуваат во ослободувањето на својот град. Каде тие погрешиле? Или ај нешто друго да ги прашам тие што се најгласни против комунизмот... Што има лошо во комунистичката идеја, онака како што ја поставиле нејзините основоположници?
OooOo Nadevaj se na odgovor. Tek sega kje vidish shto se vika razmisluvanje so partiska glava! :)
vancom18 vo 1998,1999,2000 neli imase 'silna' opozicija? (ili nemase?) zosto pa tie ne podnesoa nesho?
Strelec
quote:
Originally posted by vancom18
vo 1998,1999,2000 neli imase 'silna' opozicija? (ili nemase?) zosto pa tie ne podnesoa nesho?
Ахам... Дури сега ми е јасно!:) До 1998 година беа виновни тие што беа на власт, од 1998 до 2002 тие што беа опозиција и од 2002 наваму, повторно власта!:) Добро е, конечно стигнавме до вистината!:)
sirius
quote:
Originally posted by Strelec ... Или ај нешто друго да ги прашам тие што се најгласни против комунизмот... Што има лошо во комунистичката идеја, онака како што ја поставиле нејзините основоположници?
nacheka bavchi[:D], nesi korekten [:D] [:D]...ova mu doagaja kao pitanje za kvarkovi i nivnite soodvetni spinovi - kvantna teorija....
Der_Beste Еве еден интересен линк: http://www.srp.hr/preur.htm Кус извадок од текстот: Osim toga, ni sami klasici marksizma komunizam nisu definirali kao konkretan dru#353;tveni model, nego tek kao pokret za prevladavanje klasnog dru#353;tva. Kao takav on se nigdje nije o#382;ivotvorio, pa nije ni mogao po#269;initi zlo#269;ine. И јас тоа се прашувам, како може да има жртви на комунизмот, ако комунизмот воопшто не постоел.
Strelec Па најинтересно ми е тоа што за оние што на форумов плукаат против комунизмот, комунисти се сите оние кои што не се за нивната партија!:) ’Или си со нас, или си комунист’!:)
sirius
quote:
Originally posted by Strelec
Па најинтересно ми е тоа што за оние што на форумов плукаат против комунизмот, комунисти се сите оние кои што не се за нивната партија!:) ’Или си со нас, или си комунист’!:)
[:D][:D][:D] stvarno me nasmea vo ovie kasni sati...dobar ti e komentarov...
трендафил
quote:
Originally posted by tomislav1978
Bravo trendafil, kako gi izvrti zborovite, nema so majstorski..samo mene nesto drugo me interesira..zasto 1998,1999,2000 ne se donese vakva odluka??
Поради ДА која не беше многу расположена за ова и поради ДПА која во резолуцијата сакаше да ги турне не само жртвите, туку и тие од нивната етничка заедница што биле репресирани поради кршење на законите. За жал социјализмот во сите земји остана во првата фаза, диктатура на пролетеријатот. Се разбира доколку Васил Топурковски беше пролетер на сојузна функција, а Свето Јаневски (Пивара) или Данчо Шутурков (Македонија Табак) пролетери во стопанството. Сака некој или не, после оваа резолуција е јасно дека сите политички партии во Македонија се согласни дека тогаш единствената партија, комунистичката, вршела репресии. А имаме актуелна партија која не се срамеше да се прогласи за наследничка на тие што репресираа. Дури на лидерот на репресиите пред една година сакаа да му подигнат споменик на плоштадот Македонија. Кога сме кај комунистичката идеја, таа е само копирање на христијанската. А ниту една копија не може да го замени оригиналот. Само што иконите на светците беа заменети со новите „светци“. На пример на Лазо, Тито, Маркс, Енгелс и Сталин. Овој последниов е исфрлен по Информбирото. Цело време ми е нејасно зошто идолопоклониците на социјализмот го сметаа Лазо за лош, а Тито за добар, кога Лазо само ги спроведувал наредбите на големиот диктатор. Кога зборувам за комунистите сигурно не мислам на тие што се бореле за слобода на Македонија и социјална правда, туку за тие што воведоа комунистичка диктатура со се` што носи една диктатура. Првите исто така биле репресирани од пројугословенските, кои не сакаа самостојна Македонија и се бореа за повампирување на веќе починатата СФРЈ. Дека тоа не може да се случи станаа свесни повеќе години по нивните колеги во Словенија, на пример.
tomislav1978 Bravo trendafil, kako gi izvrti zborovite, nema so majstorski..samo mene nesto drugo me interesira..zasto 1998,1999,2000 ne se donese vakva odluka??
Strelec
quote:
Originally posted by tomislav1978
...samo mene nesto drugo me interesira..zasto 1998,1999,2000 ne se donese vakva odluka??
Абе Томче, немој вака незгодни прашања!:)
f9 Po se izgleda zatoa shto smetale deka bar sto godini ke vladeat i deka nema da dojde do povampiruvanje na komunizmot,-ama gledam se izlazhale i sega pishman se pravat.
nepobedliv Aj ova vo red e ama sega sto so istorijata - puna e so komunisticki heroi??? se borele em sa komunizam em za nacija...noz pod grlo???
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Поради ДА која не беше многу расположена за ова и поради ДПА која во резолуцијата сакаше да ги турне не само жртвите, туку и тие од нивната етничка заедница...
Се читаш ли ти Трендафилчо што пишуваш?:) Па како ти успеа да најдеш оправдување за ДПМНЕ, а откако си дојден на форумов зборуваш против СДСМ зошто не успеале да изгласаат таква резолуција!? И сега кому треба да се упатат честитки? На ДПМНЕ кој што не успеа да го направи тоа заедно со ДА и ДПА, или на СДСМ кој што тоа го направи заедно со ЛДП и ДУИ?:)
јузер Не знам колку сега далеку ти си ми, што да речам освен прости ми извини.
f9 Rabotnichka klasa vo Makedonija vo 1941?Marks i Engels pod pazuvite na Mariovskite kozari i na Mijachkite ovchari.Pa luge pojavata na proleterjatot e povrzana so industrijalizacija,so kapital so podelba na trudot.So privatna svoina so banki so kamati,krediti. Chetirieset i prvata koga doagjale Germancite i Italjanite se slushale tatnezhite na tenkovite,raja ko raja isplashena od buchavata pomislila deka doshol sudniot den i site se ispopikale po crkvite.Do togash ne znaele shto e konzerva i nauchile od Italjanskite vojnici,a zamislete im doagja tenk.Ke priznaete pomegju santi mraz za chuvanje na presolenoto meso vo zemjeni dupki,konzerva,tenk i proleterjat i socijalistichka revolucija ima ogromna razlika.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Поради ДА која не беше многу расположена за ова и поради ДПА која во резолуцијата сакаше да ги турне не само жртвите, туку и тие од нивната етничка заедница...
Се читаш ли ти Трендафилчо што пишуваш?:) Па како ти успеа да најдеш оправдување за ДПМНЕ, а откако си дојден на форумов зборуваш против СДСМ зошто не успеале да изгласаат таква резолуција!? И сега кому треба да се упатат честитки? На ДПМНЕ кој што не успеа да го направи тоа заедно со ДА и ДПА, или на СДСМ кој што тоа го направи заедно со ЛДП и ДУИ?:)
Двете ВМРОа во парламентот гласаа за. Му упатувам честитки и на СДСМ што конечно собра сили и призна дека неговите ветерани вршеле репресија. Покаан грев се простува. Доколку каењето е искрено, разбира се. Предлогот иначе беше од Стојан Андов (ЛП) и за него гласаа сите присутни во собранието со исклучок на еден. Знае ли некој кој е тој еден? Дали бил против резолуцијата затоа што мисли дека немало репресии или дека резолуцијата е преблага. Иначе и понатаму мислам дека ваквиот резултат се должи на резолуцијата против комунизмот донесена во Европарламентот. Андов е стар лисец и успеа да ги натера и поранешните непокаени комунисти да гласаат за нешто што самите веројатно никогаш не би го направиле. Сега остануваат уште две работи. Прецизирање кој како поединец вршел репресии (евентуална кривична одговорност посебно за случаите на злосторства што не застаруваат) и евентуално обештетување на жртвите.
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Андов е стар лисец и успеа да ги натера и поранешните непокаени комунисти...
Ова ти е најголемиот бисер досега!:))) Андов vs. комунисти!?:) Па имало ли во Македонија поголем комунист од Андов? До кога со тие приказни дека сегашните членови на СДСМ се бивши комунисти? Што е тоа што ја прави Шеќеринска поголем комунист од Андов? Што е тоа што го прави Никола Поповски поголем комунист од Васил Тупурковски? Што е тоа што Џанго го прави поголем комунист од Доста Димовска (асистенката по Марксизам на Филозофски факултет)? Зарем навистина мислиш дека ќе успееш да влијаеш некому со тие твои приказни за комунистите во СДСМ???:)
Tie od SDSM ne se Komunisti, tie se KVAZI-komunisti, isto kako nivnite tatkovci! Mislat samo kako da drpnat od drzavata. Prv pat se slozuvam so Strelco[:D]
tomislav1978
quote:
Originally posted by Makedon Tie od SDSM ne se Komunisti, tie se KVAZI-komunisti, isto kako nivnite tatkovci! Mislat samo kako da drpnat od drzavata. Prv pat se slozuvam so Strelco[:D]
A tatkovcite na nekoi drugi KVAZI-makedonci, kako i nivnite sinovi..A Stojan Andov si uziva...
Makedon
quote:
Originally posted by tomislav1978
quote:
Originally posted by Makedon Tie od SDSM ne se Komunisti, tie se KVAZI-komunisti, isto kako nivnite tatkovci! Mislat samo kako da drpnat od drzavata. Prv pat se slozuvam so Strelco[:D]
A tatkovcite na nekoi drugi KVAZI-makedonci, kako i nivnite sinovi..A Stojan Andov si uziva...
ima kvazi-Makedonci, onie sto ja davaat Makedonija na drug narod, samo za da ostanat na vlast 4 godini i pak toa se istite sto go prodadoa imeto i znameto! Gledas Tomce kako i so tebe se slagam!
Jakov Нашиот проблем е што 1990 немавме среќа на власт да дојдат жртви на комунизмот кои меѓу првите 5 закони после уставот ќе донесеа закон за лустрација. Сега се ќе беше онака како што треба и заедно со некои наши подалечни соседи ќе се занимававме со теми од типот: подобро образование, подобри услови за развој итн итн, наместо со егзистенцијални прашања што се занимаваме.
asalvari
quote:
Originally posted by Strelec :))) Андов vs. комунисти!?:) Па имало ли во Македонија поголем комунист од Андов?
andov = komunist-opportunist. :-))) ili si gi menja boite kako vo momentot mu odgovara. a toa dali e ili bil komunist, so uverenost velam NE. Si otidoa oni odma posle vojnata 45. od togas, vo makedonija skoro i da nema komunisti (barem ne na bitni funkcii) ... tazna prikazna...
Strelec
quote:
Originally posted by asalvari
...a toa dali e ili bil komunist, so uverenost velam NE. Si otidoa oni odma posle vojnata 45...
Се согласувам за Андов... Можеби требаше тоа ’комунист’ да го ставам во наводници, бидејќи кога реков комунист, мислев на тоа како плукачите по комунисти ја дефинираат таа категорија. Не случајно реков дека проблемот е што секој различно го толкува поимот ’комунисти’. Ептен многу вистина има во онаа легендарна изјава на чешкиот дисидент Вацлав Хавел: ’Полоши од комунистите се само антикомунистите’!
asalvari
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by asalvari
...a toa dali e ili bil komunist, so uverenost velam NE. Si otidoa oni odma posle vojnata 45...
Се согласувам за Андов... Можеби требаше тоа ’комунист’ да го ставам во наводници, бидејќи кога реков комунист, мислев на тоа како плукачите по комунисти ја дефинираат таа категорија. Не случајно реков дека проблемот е што секој различно го толкува поимот ’комунисти’. Ептен многу вистина има во онаа легендарна изјава на чешкиот дисидент Вацлав Хавел: ’Полоши од комунистите се само антикомунистите’!
Hm, dolzen sum izvinuvanje za ova. Na zal, na nekoi iminja jas dobivam "napadi", grcevi na pokazalecot na desna raka - pa letna porakava bez da go poglednam kontekstot. Vo sekoj slucaj iminja kako andov, lambe i uste nekoi me teraat u krevet - mi paga mrak na oci pa mislam deka e vecer pa treba da si legnam.. :-)))) I mislam deka ideata (izvornata) idea za komunizmot bese na mesto i nema ama bas nisto loso vo nea. Taa ne go promovirase ni goli otok ni sibir. Najdobra definicija (ako moze da se kaze definicija) za ova sto ni se slucuvase slusnav od rumunec : "deckite koi dojdoa na vlast ne bea nisto podobri od vagabondi i ulicni razbojnici. Samo bea dovolno pametni da znaat deka ne mozat da vladeat bez idea pozadi sebe (ideologija). Komunistickata idea im bese naj pogodna, ja zemaa i prilagodija za svoi potrebi. "
makedonec Usvoenata deklaracija za izvinuvanje na zrtvite od komunistickiot rezim e za golem pozdrav.Da potsetam deka vakva deklaracija e donesena i vo ostanatite istocnoevropski postkomunisticki drzavi kako sto se Ceska i Slovacka. Vo ovie drzavi bese donesen i zakon za lustracija so koi im se zabrani na nositelite na javni funkcii vo komunustickata era da bidat na rakovodni mesta, a koi bile involvirani vo zlostorstva storeni vo toj period. SDSM kako samoproglasen naslednik na Sojuzot na komunisti na Makedonija celi 15 godini vesto odbegnuvase da inicira edna vakva deklaracija, se so cel da gi izbrise postepeno tragite od minatoto. Mora da se priznae deka takvi zlostorstva imalo vo Makedonija, osobeno vo zavrsuvanjeto na vojnata kade sto mnogu nevini luge nastradaa sano zaradi toa sto sakaa da imat svoja drzava.
Strelec makedonec... Ајде и за тебе истото прашање на кои што останатите твои истомисленици не знаеа да одговорат: Зошто се обвинува само СДСМ (кој што вистина со задоцнување, но сепак го донесе овој закон), а не се обвинува ДПМНЕ кој што беше на власт од 1998 до 2002 година? Оправдувањето дека ДПМНЕ имал партнери во власта (ДПА и ДА) па не можел да прави што сака, ептен не држи. Партнери во власта сега има и СДСМ (ДУИ и ЛДП), па сепак законот се донесе! Значи, по која логика за недонесување на законот (до сега) вината паѓа само на грбот на СДСМ? Нели е тоа типично селективно гледање на работите со ДПМНЕ-овски очила?
Der_Beste Каде што нема злосторник, таму нема ниту злосторство. Жртви на комунизмот нема, бидејќи немало ниту комунизам. Во Македонија имаше социјалистичко општество. Зашто тогаш никој не вели жртви на социјализмот? Оваа декларација е обид на етаблираните елити во Европа да ги дифамираат своите противници од радикалниот лев спектар и со тоа уште повеќе да се зацврстат на власт. Во Македонија сигурно имало жртви на минатиот режим. За да се задоволи правдата треба да се види кои се жртвите, на каков начин биле оштетени, и виновниците т.е злосторниците да се именуваат по име и презиме. Оваа декларација е само потсмејување со жртвите, и служи повеќе за заштита на злосторниците, кои што се кријат позади параванот „комунизам“. И повторно имаме препукување СДСМ - ВМРО-ДПМНЕ. СДСМ е наследник на СКМ-ПДП која што произлезе директно од дотогашниот Сојуз на Комунистите на Македонија. Меѓутоа неможе цела партија да се обвинува за починати злосторства. Што правиме со политичарите кои во минатиот режим имаа високи функции, но не се членови на СДСМ. Дали тие можат едноставно да бидат прогласени за невини.
f9 Ne e selektivno,imotot i nasledstvoto od KPM go zadrzha SDSM,a so toa do sega zbirashe glasovi od tradicionalnite komunisti i nivnite simpatizeri. Site drugi koj bile vo KPM a se aktivni vo drugi partii se otkazhale od imotot i od nasledstvoto. Spored mene KPM (SKM,SKM-PDP i SDSM)ushte koga postana SKM-PDP trebashe da se otkazhe od SKM i od nasledstvoto i od imotot i celokupniot imot da im go predade na drzhavata.PDP trebashe da si bide so isti startni pozicii kako i site drugi partii i voopshto da ne se povikuva na KPM i se okolu nea. Vikaat pod edna mishka ne se nosat dve ljubenici.
Strelec
quote:
Originally posted by f9
Spored mene KPM (SKM,SKM-PDP i SDSM)ushte koga postana SKM-PDP trebashe da se otkazhe od SKM i od nasledstvoto i od imotot i celokupniot imot da im go predade na drzhavata.
Се согласувам, ама тоа нема врска со муабетов што го водиме... Во краен случај, прочитај го последниот параграф од Der_Beste... Тој уште поубаво го објасни тоа што сакав да го кажам... Голем дел од сегашните членови на СДСМ уште џамлии играле кога се растури СКМ... Каде кај нив ја гледаш одговорноста за жртвите од комунизмот??? Или ај обиди се ти да одговориш (ама директно и без филозофирање), на прашањето што на трендафил му го поставив:
quote:
Originally posted by Strelec
Што е тоа што ја прави Шеќеринска поголем комунист од Андов? Што е тоа што го прави Никола Поповски поголем комунист од Васил Тупурковски? Што е тоа што Џанго го прави поголем комунист од Доста Димовска (асистенката по Марксизам на Филозофски факултет)?
tmoro
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Андов е стар лисец и успеа да ги натера и поранешните непокаени комунисти...
Ова ти е најголемиот бисер досега!:))) Андов vs. комунисти!?:) Па имало ли во Македонија поголем комунист од Андов? До кога со тие приказни дека сегашните членови на СДСМ се бивши комунисти? Што е тоа што ја прави Шеќеринска поголем комунист од Андов? Што е тоа што го прави Никола Поповски поголем комунист од Васил Тупурковски? Што е тоа што Џанго го прави поголем комунист од Доста Димовска (асистенката по Марксизам на Филозофски факултет)? Зарем навистина мислиш дека ќе успееш да влијаеш некому со тие твои приказни за комунистите во СДСМ???:)
Gi zaboravi Naumov,Dragi Arsov,Kljusev,Casule,koi kako Vraniskovski samo ja presoblekoa kosulata koristejki gi blagodetite na stariot rezim i sistem pa sega ne im cinel,zlostornicki bil.Sve e dobro koga tie se na vlast .
sirius Ima edna izreka koja seushte se vrti vo ex-soc-real. zemji i odi vaka: nasheto bitie e razlika na maski konechno go srushivme komunizmot sega doaga na red kapitalizmot a ima i edna druga, "pointeligentna" koja glasi: Ako nekogash beshe dilemata KOMUNIZAM ILI VARVARSTVO, sigurno e deka NE USPEAVME VO KOMUNIZMOT. izrekive malku se van temava no se dosta indikativni
Belomorec Апсурдно е тоа извинување кога сеуште во УДБА се креираат Досиеа под ставката “македонски националисти“. Воопшто ништо не е променето, напротив се оди по стара шема. Откривање, чистка и отворен судир со антимакедонистите во државните служби. Око за око, заб за заб.
Strelec
quote:
Originally posted by Belomorec
Апсурдно е тоа извинување кога сеуште во УДБА се креираат Досиеа под ставката “македонски националисти“.
Од каде ти е изворот на оваа информација, Belomorec? Да знаеме колку сериозно да ти го сватиме постот!
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Belomorec
Апсурдно е тоа извинување кога сеуште во УДБА се креираат Досиеа под ставката “македонски националисти“.
Од каде ти е изворот на оваа информација, Belomorec? Да знаеме колку сериозно да ти го сватиме постот!
Sto ke ti e izvor na taa informacija, koga vo praksa imame sekojdnevni primeri. Eve, SDSMovcite se utepaa kodosejki gi VMROvcite za vreme na vojnata, kako demek se "NACIONALISTI" i so toa gi "UGNETUVALE mirnite lojalni Albanci" koi se borele za svoite "prava". Avtomatski, SDSMovskata rekla-kazala kujna, rasili prikazni deka makedonskite braniteli se kriminalci, a UCKite se "dobri luge, borci za covekovi prava".
Strelec Makedon... Пак бегаш од темата и пак тресеш зелени!!!
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
Makedon... Пак бегаш од темата и пак тресеш зелени!!!
Aj malku procitaj gi postovite na Tomce SDSMovce za makedonskite braniteli! Gi okarakterizira kako "oni sto kradea".
f9 Replika...Koj toa glasach vo Makedonija znae shto e toa socijal-demokratija.Ako se gleda spored praksata na SDSM i zakonite shto gi nosele i promenite shto gi izvrshile tie se tipichna desno orientirana partija koja so socijalna pravda kako del od demokratijata nema nishto zaednichko. No vo javnosta go iskoristija imidzhot na "komunisti"spored onoj stariot shablon i so nasledstvoto od monopartizmot zbiraa i zbirat glasovi.Lazhat edna ogromna populacija emotivno povrzana so NOB,Sindikatite,Rabotnicite.Toa e politichko zlostorstvo vrz lugeto i decenisko lazhiranje. Komunizmot e mrtov,komunistichkata partija ne postoi vo vistinska smisla.Ne postoi ni troshka levicharski idei nitu planovi nitu postoele vo SDSM.Faktot e shto spored praksata SDSM e prodolzhenie na onie vo SKM koj se steknale so pozicii vo drushtvoto i koj ispolzuvale od razgrabuvanjeto na opshtestveniot imot.Se shto napravi SDSM beshe samo nasocheno kon legalizacija na steknatite pozicii. Da ne nabrojuvam kolku vo tekot na svoeto vladeenje SDSM gi zashtiti :rabotnicite vo i von sindikatot,na rabotnite mesta,Socijalnite sluchai,socijalnata pravda,danochnata politika,raslojuvanjeto,privatizaciite so povlastici kon partiskite direktori,javnite i tajnite kujni,zagubarite,novite zagubari,raselenite,bednite po leb i po lek,zdravstvoto so plakjanje,shkolstvoto so plakjanje .Privatizacii i rasprodazhbi-fiktivni pari,pratenichki povlastici. SDSM e sto trieset iljadi kilometri podaleku od socijalizam i socijalna pravda,no e ednakvo ravenstvo so dokazhanite "komunistichki" aramii od predhodniot sistem koj go koristea komunizmot za lichno zbogatuvanje. Od druga strana site onie koj se otkazhale od komunizmot i prifatile druga ili drugi idei ili pokritija -site tie se posebni sluchai kako shto e i SDSM za sebe poseben sluchaj.Andov bil komunist,i pokojni Krste beshe Komunist...no beshe vo kukjen pritvor.Vo monopartizmot se projavija pojavi na frakcionerstva koj vo periodot na sheesettite rezultiraa so liberalni dvizhenja. Da ne beshe monopartizam ke se formirashe vo tie vreminja sigurno liberalna partija vo Makedonija.I vo nea ke chlenuvaa i Krste i Kiro i Stojan.Titoizmot i Kolishevizmot(direktorizmot) togash pobedija.Denes koja ironija onie koj bea liberali se razdelija,ednite mu se vratija na Kolishevizmot preku SDSM pravejki magnati kako Shterjo,a drugite se rasfrlija niz duzina partii.Andov si ostana dosleden na liberalnata ideja.Dosta se pokazha deka ufrlena lichnost na stranska razuznuvachka sluzhba.Pri raspadot na socijalizmot marginalnite partiski kadri izgubija sekakov smisol,posebno ako bea profesori po marksizam.Gledano od taa politichka strana Andov i Dimoska se razlika kako Somalija i Norveshka.I za drugite bi dal slichni politichki sporedbi,no vo osnova ,,,ne se zbiraat zaedno babi i zhabi nitu se pravi sporedba megju niv.