МАДРИД
МАДРИД
Mara МАДРИД За тие што не знаат каде да кинисаат за Први Мај....еве едно убаво решение! МАДРИД! Еве точно кај се наоѓа....немојте да се изгубите....во Шпанија се е убаво, па и да се изгубите ќе си поминете супер. [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/map_eu_to_madrid.gif[/img] ЗНАМЕ НА ШПАНИЈА И НА ОПШТИНАТА И НА ГРАДОТ МАДРИД За тие кои ќе учествуваат на Милионер убаво е да знаат за знамињата на Шпанија и Мадрид. [img] http://www.aviewoncities.com/img/zzflags/eu_spain-l.gif[/img][img] http://www.aviewoncities.com/img/zzflags/eu_spain_madrid-l.gif[/img][img] http://www.aviewoncities.com/img/zzflags/eu_spain_madrid_madrid-l.gif[/img] Еве нешто да знаете за Мадрид....од култура! Мадрид се третира за многу МЛАД ГРАД бидејќи до 1561 година бил само обично шпанско село! Во 1561 година Кралот Филип Втори го прогласил Мадрид за главен град на Шпанија. Оттогаш градот бргу растел и станал најголем град во Шпанија. Денес има 3 милиони жители и е еден од поголемите градови во Европа. На што не потсетува Мадрид....па и Шпанија? Што не смеете да пропуштите да видите? ФЛАМЕНГО ТАНЧЕРКА [img] http://z.about.com/d/goeurope/1/0/j/M/madrid_2.jpg [/img] [img] http://z.about.com/d/goeurope/1/0/g/M/madrid_3.jpg[/img] [img] http://z.about.com/d/goeurope/1/0/_/M/madrid_4.jpg[/img] БОРБА СО БИКОВИ – BULLFIGHT, КОРИДА [img] http://z.about.com/d/goeurope/1/0/n/M/madrid_5.jpg[/img] [img] http://z.about.com/d/goeurope/1/0/k/M/madrid_6.jpg[/img] [img] http://z.about.com/d/goeurope/1/0/x/M/madrid_8.jpg[/img] [img] http://z.about.com/d/goeurope/1/0/t/M/madrid_10.jpg[/img] ТЕСНИ УЛИЦИ И БАЛКОНИ [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/streets-balconies1-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/streets-shadows2-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/streets-escalinata-03.jpg[/img] КРАЛСКА ПАЛАТА Најубава палата во Мадрид е Кралската Палата (Palacio Real / Royal Palace) која се смета за најимпресивна во Европа. Направена е моделот на Версај, но е многу попространета. Има повеќе од 2000 луксузно декорирани соби од кои само 50 можат да се посетат. [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0411s.jpg[/img] [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0408s.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/palacioreal-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/palacioreal-side4-03.jpg[/img] [img] http://cooneytj.server101.com/images/Madrid07.jpg[/img] Посетителите можат да влезат во Палатата преку големиот плоштад Plaza de la Armerиa. [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0722s.jpg[/img] и можат да ја видат порцеланската соба (Sala de Porcelana), Салонот каде што е Тронот (the Salоn del Trono) со црвени сомотски ѕидови. Еве само малку да видиме како е внатре......... ПОРЦЕЛАНСКА СОБА [img] http://www.travelinginspain.com/porceliain2.jpg[/img] САЛОН НА ТРОНОТ [img] http://www.travelinginspain.com/royal1.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/palacioreal-inside3-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/palacioreal-inside5-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/palacioreal-inside1-03.jpg[/img] [img] http://p.vtourist.com/1090669-Royal_Palace-Madrid.jpg[/img] [img] http://p.vtourist.com/1090672-Royal_Palace-Madrid.jpg[/img] ГАСПАРИНИ СОБАТА [img] http://www.travelinginspain.com/gasp.jpg[/img] СОБАТА ЗА РУЧАВАЊЕ [img] http://www.travelinginspain.com/dining.jpg[/img] БАЗИЛИКА – каде се гледа мумијата на некој Светец. [img] http://www.travelinginspain.com/bacilica1.jpg[/img] [img] http://www.travelinginspain.com/saint.jpg[/img] Campo del Moro – Кралските градини Штом сте кај кралската палата, поврткајте се тука...и ќе го забележите преубавиот парк Кампо дел Моро од кај што ќе имате прекрасен поглед кон Палатата. [img] http://cooneytj.server101.com/images/Madrid02.jpg[/img] Plaza Mayor – НАЈПОЗНАТ ПЛОШТАД Ова е голем плоштад во центарот на мадрид и е многу омилен меѓу туристите и Мадрид-ањите! Овде се седи, шмека, јаде, пие.... [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0658s.jpg[/img] [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0808s.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/plazamayor1-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/plazamayor2-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/plazamayor6-03.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/plazamayor7-03.jpg[/img] што можете да јадете овде.....хммммммммммм [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/plazamayor-food-03.jpg[/img] ПОРТАТА АЛКАЛА - Puerta de Alcal#225; or Alcala Gate Оваа порта е еден од симболите на Мадрид и сигурно сте ја виделе на ТВ или на разгледници од Мадрид. [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0588s.jpg[/img] Пред да одиме низ Плоштадите, Палатите....сакам да влеземе малку во МНОГУ познатиот МУЗЕЈ ПРАДО. Museo del Prado Овде има голем број слики на El Greco, Velazquez, Goya, Peter Paul Rubens, Hieronymus Bosch и други познати сликари. [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0525s.jpg[/img] "The Maids of Honor" (1656) by Diego Velazques [img] http://www.travelinginspain.com/prado3.jpg[/img] Francisco de Goya’s “The third of May 1808” – егзекуција на Принцот Пио Хил. [img] http://www.travelinginspain.com/prado9.jpg[/img] Gardens of Delights".(Градина на Страстите) од Hieronymus Bosch [img] http://www.travelinginspain.com/prado5.jpg[/img] Во Мадрид треба да се посети најпопуларниот парк Parque del Buen Retiro! Најголема гужва е за време на викендите кога паркот се полни со улични музичари, сликари, тарот и судбински гледачи, улични забавувачи кои ги задеваат сите. [img] http://cooneytj.server101.com/images/Madrid01.jpg[/img] [img] http://cooneytj.server101.com/images/Madrid05.jpg[/img] [img] http://cooneytj.server101.com/images/Madrid08.jpg[/img] [img] http://cooneytj.server101.com/images/Madrid09.jpg[/img] Museo del Ejаrcito Овој музеј на оружјето е познат по тоа што е единствен зачуван објект после војните на Наполеон. Во музејот е опишана Шпанската воена историја. [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/ejercito.jpg[/img] [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/ejercito2.jpg[/img] [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/ejercito5.jpg[/img] Модел на Алказар....во Толедо после Граѓанската војна. [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/ejercito7.jpg[/img] Топови, униформи, оклопи......... [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/ejercito10.jpg[/img] [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/ejercito11.jpg[/img] Една од најубавите е КРИСТАЛНАТА ПАЛАТА која е изградена по примерот на Кристалната палата во Лондон и се користела за чување на егзотични растенија од Филипините! Сега се користи за сезонски егзибиции. [img] http://www.artehistoria.com/tienda/banco/jpg/VEP16972.jpg[/img] ПЛОШТАД ПУЕРТА ДЕЛ СОЛ - The Plaza Puerta del Sol е исто така многу живо место....а има ли некое мртво место во Мадрид, а? [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0395s.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/puertadelsol-fountain-03.jpg[/img] [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/puerta_sol.jpg[/img] El Oso y El Madronjo – На овој плоштад се наоѓа и СИМБОЛОТ НА МАДРИД – МЕЧЕ КАКО ЈАДЕ ПЛОДОВИ ОД ДРВО-ЈАГОДИ!!!! [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/puertadelsol-oso1-03.jpg[/img] Сепак, СЕПАК најубав плоштад во Мадрид е Plaza de Cibeles, кој е опколен со прекрасни згради. [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0600s.jpg[/img] [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0563s.jpg[/img] [img] http://cooneytj.server101.com/images/Madrid11.jpg[/img] [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/correos1-03.jpg[/img] Во центарот се наоѓа Фонтаната на Божицата на природата Cibele (or Ceres), каде е прикажана Божицата во кочија која ја водат два лава. Овде се собираат навивачите на РЕАЛ МАДРИД пред фудбалските натпревари! [img] http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/cibeles1-03.jpg[/img] УТРЕ ПРОДОЛЖУВАМЕ СО МАДРИД........................дотогаш кажете некои свои импресии....ви се допаѓа ли??????????
profa Ovie ubavini sakam da gi vidam.Sum slusal za Madrid mnogu
profa Ovie ubavini sakam da gi vidam.Sum slusal za Madrid mnogu
Mara Ајде уште овој дел и да го завршиме Мадрид....ако има некој да дополни нешто (јас сигурно сум испуштила нешто ВАЖНО) нека го стори тоа....ако има некој прашања.....ќе видиме шо ќе прајме! Сега малку за жените.....натерајте ги вашите момчиња, мажи, швалери да ве однесат во Lavapies. Тука можете да се ценкате колку сакате и најважно е што продаваат имигранти од целиот свет, производи од нивните земји. [img] http://www1.hellocrazy.com/reserved/cards/200411211615480.whiphubby.gif[/img] Ох.....пардон.....погрешна....море точна СЛИКА! [img] http://www.travelinginspain.com/madrid/lavapies4.jpg[/img] Леле....видете имигрантите кај се сместени.....ептен е комотно. Мелтинг-пот од имигранти! [img] http://islamonline.net/English/News/2005-06/01/images/pic02a.jpg[/img] Без зафрканции....ОВДЕ можете да ги видите Фламенго-музичарите и плесачиците! И обавезно да пробате шпанска ПАЕЈА (PAELLA се пишува по нивно, ДА! Паеја е јадење ко нашето селско месо....ама има РИБА, ориз, јастози.....бучкуруш! Јамммммммммммм.... [img] http://www.alicante-spain.com/images/spanish-paella.jpg[/img] [img] http://www.pantagruelsrl.it/foto/tn-sn-paella.jpg[/img] Iglesia de San Nicolas – мене посебно ми се допаѓа (ЗАРАДИ ИМЕТО!) Црквата Св. Никола. Ме потсеќа на...........него! [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0804s.jpg[/img] Посетете го и AZCA - кој е модерен бизнис центар, северно од центарот на градот. Овде се највисоките модерни згради во Мадрид.....Мадрид-современиот дел! Овој дел се нарекува Мадридски Менхетен! [img] http://www.miliarium.com/Monografias/Rascacielos/Comple3.jpg[/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/AZCA_%28Madrid%29_01.jpg/800px-AZCA_%28Madrid%29_01.jpg[/img] Bernabeu Stadium е најпопуларната зграда во АЗКА, домот на РЕАЛ МАДРИД-еден од европските најуспешни фудбалски тимови, нели? Има капацитет за седење - 80.000 седишта! [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Bernabeu_stadium.jpg/800px-Bernabeu_stadium.jpg[/img] Ај за крај да видиме уште еден плоштад..... Plaza de la Provincia, каде се наоѓа палатата - Palacio de Santa Cruz, направена од црвена цигла. Таа во почетокот на изградбата била КРАЛСКИ ЗАТВОР каде жртвите ги чекале пресудите од шпанската инквизиција. Погубувањето било на Plaza Mayor кој плоштад веќе ви го покажав. [img] http://spain.archiseek.com/madrid/madrid/images/PalaciodeSantaCruz_lge.jpg[/img] Сега овде е сместено Министерството за надворешни работи......... Ајде набрзина да видиме уште неколку работи од Мадрид.... Teatro Real (Madrid Opera) [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0662s.jpg[/img] Real Jardin Botanico [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0711s.jpg[/img] ПЕРТА ДЕ ТОЛЕДО [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0642s.jpg[/img] ПУЕРТА ДЕ ЕУРОПА [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0544s.jpg[/img] Po de los Ricoletos [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0533s.jpg[/img] Statue at the Palacio Velezquez [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0758s.jpg[/img] Statue of Philips IV, Plaza de Oriente [img] http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0403s.jpg[/img]
The_Crow abe znam jas za koj klub da navivam a site uporno barcelona barcelona Mara dobies pivo za ovie ubavi sliki Madrid prestolnina barcelona seloooooooooooooooooooo
Mara ФАЛА ЛИДИЈА што ти се допаѓаат моите репортажи....и ФАЛА КРОУ за поддршката и ПИВОТО! Може и црвено вино? Јас би сакала Ваши коментари бидејќи ако не реагирате мислам дека не ви се допаѓа......а Вашите коментари ме тераат уште повеќе да ве шеткам! Ајде продолжуваме со Мадрид бидејќи не очекуваат многу изненадувања...... Ајде само накратко да го разгледаме Плоштадот де Еспања каде се наоѓа споменикот на Мигуел де Сервантес, познатиот писател на Дон Кихот де ла Манча и неговиот верен другар Санчо Панса. Понесете апарати за сликање....за да убаво ја “фатите” целата бронзена статуа на Дон Кихот на неговиот коњ и Санчо Панса на неговото муле! Зад нив се наоѓа статуата на самиот Сервантес кој гледа во своето дело! [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0728s.jpg[/img][img]http://www.travelinginspain.com/mad4.jpg[/img] [img]http://www.travelinginspain.com/madrid/plaza_espana2.jpg[/img] Еве го Сервантес....ги гледа од горе......... [img]http://www.travelinginspain.com/madrid/plaza_espana.jpg[/img] Плоштадот завршува со најубавата улица ГРАН ВИА каде се наоѓаат најзначајните шопинг центри и продавници, но и хотели и театри. Најбитно на оваа улица се сепак архитектските дизајни така да кога се шетате овде погледнете ги прекрасно уредените 'edificios' [img]http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/granvia3-03.jpg[/img] [img]http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/granvia-callao-03.jpg[/img] Дури и во Мадрд можете да ги видите двата ОБЛАКОДЕРИ, и тоа елегантниот Edificio de Espa#241;a и Torre de Madrid. Кулата на Мадрид во 1957 година била највисоката зграда на СВЕТОТ со 142 метри висина и се нарекува ЖИРАФА! После неа била изградена Torre Picasso која била прогалсена за највисока. [img]http://enciclopedia.us.es/images/thumb/c/c4/450px-Torrespa%F1a.jpg[/img] КУЛА ПИКАСО [img]http://enciclopedia.us.es/images/thumb/c/c4/433px-Torre_picasso_Madrid.jpg[/img] Додека сме овде да ја видиме и прекрасната МЕТРОПОЛИС ЗГРАДА. [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0454s.jpg[/img] Ајде да ја видиме Atocha Station која е првата железничка станица во Шпанија од 1951 година. Сега е преуредена, но старата станица е претворена во прекрасна ботаничка градина – претежно ПАЛМИ. [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0551s.jpg[/img] [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0516s.jpg[/img] За тие што се сеќаваат на ТЕРОРИСТИЧКИОТ НАПАД од 11 март 2004 година, кога муслимански терористи поставија бомби во неколку возови и убија 200 луѓе, еден од тие возови се наоѓал токму на оваа станица. Ајде да видиме нешто исто така интересно во Мадрид....Египетскиот храм Templo de Debod. Храмот му е подарен на Мадрид од страна на Египет во 1968 година и е место посветено на боговите Амон и Изис. Зошто поклон? Затоа што Шпанците им помогнале на луѓето во Египет да ги скријат на сигурно египетските споменици во 1960-1970 години и ги заштитат од големите поплави. [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0472s.jpg[/img] [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0607s.jpg[/img] [img]http://enciclopedia.us.es/images/b/b5/Templo_de_debod_f213.jpg[/img] [img]http://www.travelinginspain.com/temple2.jpg[/img] Скоро 100 години се градела и КАТЕДРАЛАТА ДЕ ЛА АЛМУДЕНА....еве некои слики од неа.......... [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0419s.jpg[/img] [img]http://cooneytj.server101.com/images/Madrid06.jpg[/img] [img]http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/almudena-03.jpg[/img] [img]http://www.spainiac.com/photos/mm/madrid/almudena-guadarrama-03.jpg[/img] Исто така треба да се види АРКАТА ДЕ ЛА ВИКТОРИЈА Arco de la Victoria која е изградена од диктаторот Франко како симбол за победата на неговата војска во Граѓанската војна. (1936-1939). Арката е позната и како Puerta de Moncloa и така ја нарекуваат оние кои не сакаат да се потсетуваат на последниот диктатор. Инаку не е отворена за туристи! [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0741s.jpg[/img] [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0617s.jpg[/img] Еве уште неколку убави плоштади............ The Plaza de la Villa (Town Square) [img]http://www.travelinginspain.com/madrid/plaza_villa.jpg[/img] [img]http://www.travelinginspain.com/madrid/plaza_villa2.jpg[/img] Torre de los Lujanes – е најстарата зграда на овој плоштад......од 15 век. [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0798s.jpg[/img] ПЛАЗА ДЕ ТОРОС [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0488s.jpg[/img] Plaza de Colon [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0687s.jpg[/img] Со познатиот споменик на КОЛОМБО.... [img]http://www.travelinginspain.com/madrid/colon2.jpg[/img] [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0685s.jpg[/img] [img]http://www.economics.ox.ac.uk/students/fabien.curtomillet/images/Madrid/Plaza_Colon1.jpg[/img] Palacio de Santa Cruz [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0444s.jpg[/img] Centro de Arte Reina Sofia [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0748s.jpg[/img] Еве како изгледа нивното Министерство за ЗЕМЈОДЕЛСТВО....слично како нашето....хахахахахах.... [img]http://www.aviewoncities.com/img/madrid/kvesp0521s.jpg[/img] ПОСЛЕ ПРОДОЛЖУВАМЕ........................
beti869 A Maro nogu ubavo stvarno da zajde coek
Mara ами не е лошо.....[;)][:D][:D][:D]
sasha Bravo Mara![:)]...iskreno uzivam vo sekoj tvoj Topic...odlicni sliki...Madrid e iskreno prekrasen gradi i vredi da se vidi.
LIDIJA - SKorpija Odlichno Mara.Slikite i se drugo za Madrid kopmpletno e super. Teraj si ja rabotata kako i do sega.Jas uzivam vo sekoja nova reportaza, iako ne komentiram sekogash. I samo si dodavam novi destinacii vo mojata lista [;)][:)]