Georgija Kastriot, Makedonec?
Georgija Kastriot, Makedonec?
dejan http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=695&ArticleID=44185 http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=696&ArticleID=44229 http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=698&ArticleID=44397 http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=699&ArticleID=44566 Informacii za novata kniga od Petar Popovski. Isto ima pesni od Makedonija, od 19vek. Главен извор од каде учителот Аврам Жунгулоски ги собирал песните биле неколку грамотни жени, сопруги на видни народни првенци од Малореканскиот крај. Меѓу интерпретаторките на тие епови биле: Риста Жунгулоска (1798-1905), која била ќерка на познатиот лазарополски ќеаја Ѓурчин Кокалески, потоа, Темјана Куноска (1803-1887), Викторија Ѓиноска (1799-1881), Елена Чоланческа (1807-1892) и од Софија Брадиноска (1789-1891), сопруга на првенецот на селото Тресонче, Саржо Брадина. Кога султанот Мурат го нарече втор Александар Македонски, на Кастриот му беше драго. Постојано мечтаеше за денот кога ќе ја земе во прегратка целата своја татковина. Неговата прерана смрт го спречи да ја оствари таа света идеја. Колку беше блиску до таа цел зборува планот на папата Пие Втори, според кој требаше по изгонувањето на Турците од Балканот, што се предвидуваше со крстоносна војна што ќе ја предводи Кастриот, тој да раководи со етничка и географска Македонија. I pesnite... A part of the song "The dream of queen Voislava" Son sonila Voislava kralica son sonila od son se isplasila Mi rodila bela luta zmija So kriljata Epir pokrivala So glavata carigrad dopirala Kako zmija glava mu vrtela Take zivi Turci mi g'ltala Se chudeje epirski vojvodi sho je ova chudo nevideno Malo kralce, s kruna na cheloto Se radveshe Ivanova roda Brakja , sestri i si bratuchedi Sho se rodi dete zvezdajlija... Mu kladoja ime Gospodovo Georgija - ime hristijansko Makedonsko - slavno biblijansko.... A small part of the song about the " Beautiful Maria Andronika" Ushche zora ne zorila Stana Ivan na pot da mi odit Mi razbudi sina Georgija Si jafnaje svoi brzi konji Otidoje vo grada Kanina.. Zdravo zivo tije si storile I na divan skrisno besedeje Da se krenat protiv Osmanlii Da si vratit zemji porobeni Ji sluzese mlada Andronika S crno kafe i s luta rakija Frli oko Gjorgji na devojka Lichna moma kako samovila....
Korab
quote:
tvojot pradedo i heroinite gjurgjana i trpana
Ova bi mu doslo kako zapadna verzija na Gergana :)
Der_Beste прашање до mrs.ibne: знаеш да пливаш?
Der_Beste Одличен пост. Секоја чест за Петар Поповски. Полека, но сигурно, ќе се открие целокупниот историски фалсификат на Гегите. Ќе падне во вода и нивното потекло од Илирите, и тврдењето за нивниот јунак Скендербег. Александар на турски е Искендер, што го потврдува горе напишаното. И од други извори имам прочитано дека мајка му на Георгија Кастриотски се викала Воислава. Воислава, хммм, не ми звучи баш албански.
varvarin-f Ај 7 дена у Боровец на одмор
Christian
quote:
Ај 7 дена у Боровец на одмор
[:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D]
mrs.ibne abe dete ti vo svetot na kligonite zivees?koga se rodil gjergj kastrioti tvojot pradedo i heroinite gjurgjana i trpana bile vo karpatskite planini talkajki so cetirite noze da baraat mrtvi ptici za dorucek,a pesni se mozele da napisat posto nemale race!!
BorisVM
quote:
Originally posted by mrs.ibne
abe dete ti vo svetot na kligonite zivees?koga se rodil gjergj kastrioti tvojot pradedo i heroinite gjurgjana i trpana bile vo karpatskite planini talkajki so cetirite noze da baraat mrtvi ptici za dorucek,a pesni se mozele da napisat posto nemale race!!
A ti vo koj svet zhiveesh? Shto sakash da kazhesh so tvojov post?