АЛЈАСКА - Небесни чудесии
АЛЈАСКА - Небесни чудесии
Mara АЛЈАСКА Алјаска е една од НАЈУБАВИТЕ ЗЕМЈИ на светот....ретко населена и со прекрасна природа. Алјаска е сојузна држава во САД од 1959 година.....и таму живеат Ескими, Алеути, Индијанци, црнци и бели доселеници....и ги има околу 626.000 жители. Од Европјаните најмногу има Германци, Ирци и Норвежани. Еве го знамето и грбот на Алјаска. [img] http://www.50states.com/flag/image/nunst003.gif[/img] [img] http://officialcitysites.org/images/seals/ak_seal.gif [/img] А еве ја и земјата........... [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b9/National-atlas-alaska.png [/img] Земјата дури има и свое мото...СЕВЕРНО КОН ИДНИНАТА ("North to the Future") што означува дека Алјаска е земја на надежта, иднината Главен град е Жино или Џуно.... најправилно Juneau до кој се доаѓа само со брод или авион. Други поголеми градови се Анкореџ, Фербанкс, Кечикан, Ситка...интересни имиња....затоа ги напишав. Најголема планина е Маунт Мак Кинли, а најдолга река е Јукон. Алјаска има езера, шуми, прекрасна природа....а луѓето се занимаваат со риболов, китолов, правење крзно, арктичко сточарство (со северни елени-ирваси), рударство (злато, сребро, платина, бакар, нафта, плин) и овде има воено-поморски бази. Алјаска е откриена од Руски истражувач – Витус Беринг во 1741 година и веднаш била населена со Руси, претежно на островот Кодијаку. НООООООООООООООООО, Русија ја продала целата територија на Алјаска на САД за 7,2 милиони долари во 1912 година и тогаш е прогласена за американска територија. Белците претежно ја населуваат Алјаска во 1896 година кога таму било откриено ЗЛАТО. Во 1964 година Алјаска ја зафаќа катастрофален змејотрес кога речиси потполно бил уништен градот Анкореџ. Најубаво може да се види Алјаска од авион....и еве неколку фотографии....... Ова е југоисточна Алјаска од планини и глечери.........прекрасен поглед. [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20alaska%20003.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20alaska%20004.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20alaska%20005.jpg [/img] [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20alaska%20006.JPG [/img] Значи Алјаска е позната по големиот број глечери....глечерите се формираат кога ќе падне повеќе снег отколку што може да се стопи во текот на повеќе години, се стврднува во мраз и станува доволно дебел и почнува да се движи. Снегот станува глечер кога најдолните слоевни стануваат толку компактни и тешки така да почнуваат да се деформираат и почнуваат да се лизгаат и движат. Еве глечери............. [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20alaska%20008.JPG [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Aletschgletscher_Panorama.jpg [/img] Еве како изгледаат смрзнатите градчиња........брррррррр....и мене ми стана сега ладно! СИТКА [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20sitka%20001.jpg [/img] [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20sitka%20004.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20sitka%20006.jpg [/img] НОУМ [img] http://www.knowalaska.com/aerial/aerial%20nome%20001.JPG [/img] СЕЛАВИК [img] http://www.knowalaska.com/arctic/arctic_017.JPG [/img] ФЕИРБАНКС – нудат како доживување санкање со кучиња.... [img] http://www.knowalaska.com/fairbanks/fairbanks_032.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/fairbanks/fairbanks_040.JPG [/img] Арктичка тундра........места каде вегетацијата ја има во кратки сезони поради ниските температури. Арктичката има многу низок степен на биодиверзитет....има само неколку видови животни, како елени, поларни мечки, издржливи цвеќиња....како овие на сликата. [img] http://www.knowalaska.com/arctic/arctic_015.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/arctic/arctic_016.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/arctic/arctic_022.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/arctic/arctic_035.JPG [/img] [img] http://www.knowalaska.com/arctic/arctic_039.JPG [/img] Најмногу зошто сакав да отворам нов топик за Алјаска е поради АУРОРА БОРЕАЛИС.....односно Северните светла....или Сверната зора...или ЧУДАТА НА НЕБОТО. Аурората е прекрасна светлина во ноќите на поларниот дел од Земјата. Најчесто се појавува од септември до октомври и од март до април. Глетките се да ти се одземе здивот...и можат да се видат од Финска и Алјаска, Исланд и Гренланд....а порано луѓето ги толкувале како знак за смрт, војна или ги гледале како војници во небото. Сега се знае дека се резултат на интеракцијата помеѓу соларниот ветар и земјиното магнетно поле, но сепак останува нивната МАГИЈА и спектарот од црвена, зелена, портокалова и друга боја на небото. Еве и ние да поуживаме во нив............... [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Polarlicht.jpg[/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/AuroraB.jpg/800px-AuroraB.jpg [/img] [img] http://www.ptialaska.net/~hutch/1698pu.jpg [/img] [img] http://www.ptialaska.net/~hutch/nlraft.jpg [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/52/AuroraAustralisDisplay.jpg [/img] [img] http://www.thisisthelife.com/photos/experiences/large/aurora-borealis.jpg [/img] [img] http://www.venhaus1.com/frameninefinal.jpg [/img] [img] http://www.auroraborealisyukon.com/skin/lefties/IMG017.jpg [/img] [img] http://www.auroraborealisyukon.com/skin/lefties/000109.jpg [/img] [img] http://www.auroraborealisyukon.com/skin/lefties/000106.jpg [/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_008.jpg [/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_004.jpg [/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_023.jpg[/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_032.jpg [/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_035.jpg [/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_046.jpg [/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_050.jpg [/img] [img] http://www.geo.mtu.edu/weather/aurora/images/aurora/jan.curtis/images/janc_042.jpg [/img] УБАВИНИ,УБАВИНИ, УБАВИНИ............... И на крај....еве ви на сите една разгледница од Алјаска! [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7e/Wiki_alaska.jpg[/img]
StormAngel Slikive se prekrasni, osobeno tie u sredina. WOW!
Mara Јас денес не можам да се откачам од овој топик за Алјаска...па ајде да поуживаме уште малку......[;)] ГРИЗЛИ....и газињата на целата Гризли фамилија[:D][:D][:D] [img] http://www.wildnatureimages.com/3000%20to%2010000/C6CT6878..jpg[/img] [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/050612-119..jpg[/img] ДЕНАЛИ, Националниот парк [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/050722-161..jpg[/img] [img] http://www.wildnatureimages.com/I%20to%20R/MORNINGS_GLORY..JPG[/img] [img] http://www.wildnatureimages.com/Ca%20to%20H/DNP-Fall-..jpg[/img] ЕЗЕРОТО ВОНДЕР..... [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/050722-333..jpg[/img] [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/050722-047..jpg [/img] ДАЛЛ-ОВЧИЧКАТА! Dall's Sheep - море КОЗА е оваа.....[:D][:D][:D] [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/040917-064..jpg[/img] [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/040917-057..jpg[/img] [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/Mt_McKinley-Pano..jpg[/img] [img] http://www.wildnatureimages.com/images%202/Sable-pano..jpg[/img]
Mara Еве што напишал еден Алјасканец за Алјаска...земјата на ЕКСТРЕМИТЕ! Алјаска е - најголемата држава - најсеверната држава - најстудената држава со температури под 50 степени Ф - најчудната земја, со 24 часовен ДЕН во лето - најубавата земја, со прекрасни пејсажи - највоодушевувачка, со можност да се видат многу диви животни - најинтересна, со прекрасни ноќни светлини [img] http://www.go2moon.com/image/Fairbanks-LakeCabin.jpg[/img] [img]http://www.go2moon.com/image/Aurora-RAV4.jpg[/img] [img]http://www.go2moon.com/image/Aurora-bell.jpg[/img] [img]http://www.go2moon.com/image/Denali-McKinley2.jpg[/img]
Goran-Skopje Ne bi se slozil deka e edna od najubavite zemji...
Mara
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
Ne bi se slozil deka e edna od najubavite zemji...
Секој си има свое мислење.....[;)]...и тоа е ОК! За тебе не....ама за некои, како за цитираниот автор, Алјаска е НАЈУБАВАТА ЗЕМЈА![;)][;)]
Goran-Skopje Valjda, edna od najubavite zemji avtore na textov...[:D]
Mara Горан....погоре е цитиран друг АВТОР НА ТЕКСТОТ, не јас![:p] Те молам читај поубаво.....и дај коментари со аргументи.[;)] За тој автор, Алјаска била НАЈУБАВА, НАЈЧУДЕСНА, НАЈНЕВООБИЧАЕНА! Кажи си твои коментари зошто за тебе не е...и која е твојата најомилена земја. За мене, најубавата земја СЕПАК....не е Алјаска![;)]
Mara Алјаска, без оглед на коментарите на Горан....е стварно чудесна земја....таму боите го оживуваат небото, земјата....и прават чудни спектри и шаренила. Видете ја оваа фотографија....каде сонцето изгледа како ѕвездички на небото. [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/444-sun-path-ERS.jpg[/img] Или оваа со белите и шарени ноќи..... [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/893-aurora-fisheye-ERS.jpg[/img] [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/24-potteraurora-lg.jpg[/img] Есенски глечер...... [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/170-matglacierfall-lg.jpg [/img] Замрзнато езеро [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/57-portage_ice_BH.jpg[/img] Река....... [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/249-cascading-falls-ERS.jpg[/img]
Mara ШТО МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ВО АЛЈАСКА?...За да не ви здосади брзо...[;)] Еве една поасална мапа........ [img] http://www.goingtoalaska.com/images/goingtoalaskamap_01.jpg[/img] Можете да одите до Анкориџ кој сега е модерен град. [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/426-anchorage-reflected-sunset-.jpg[/img] Или да одите до Феирбенкс....ем ќе ја видите оваа статуа[:D][:D] [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/31-fbx-statue.jpg[/img] Да го видите Жино....главниот град! [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/341-juneau-tram-view.jpg[/img] Да одите до Националниот парк-Денали....каде се наоѓа највисокиот врв Маунт Меккинли [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/887-mck-bear.jpg[/img] Да одите до Заливот на глечерите......кој е исто така Национален парк [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/620-Glacier_Bay_National_Park-2.jpg[/img] Да одите до Националниот парк Кенаи.... [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/874-exit-blue.jpg[/img] После можете да гледате мечиња........ [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/814-katmai-fight.jpg[/img] Да се лизгате со кучиња........да рибарите.......да се возите со кајак и кану........ [img] http://www.alaska.com/ips_rich_content/852-well-dressed-dogs.jpg[/img]