Veligdenska trpeza
Veligdenska trpeza
dalila
[img]http://www.dnevnik.co.yu/arhiva/04-05-2002/akt/Uskrs.jpg[/img]
Veligden e eden od najgolemite pravoslavni praznici. Poshto nie sekoj praznik go vrzuvame za hrana ni ovoj praznik nema da napravime iskluchok od toa pravilo.
[img]http://www.njamnjam.co.yu/g/images/1323_ico-uskrs.jpg[/img]
Postojat tradicionalni jadenja vrzani za sekoj praznik i toa za ovoj praznik e jagneshkoto. Toa ima simbolichno znachenje i ja simbolizira Hristovata nevinost. Vo sekoja kukja e drugachie ama sushtinata e ista da se bide vo krugot na najbliskite i da se uziva vo praznikot. Ova e praznik na radost i veselba, taka da i trpezata treba da izgleda vo sklad so toa raspolozenie. Posebni pravila vo praznuvanjeto nema,osven nekoi narodni obichai. Edno od toa e farbanjeto na jajca i toa se pravi na Veliki chetvrtok,pred izgrejsonce. Prvoto ofarbano jajce treba da bide crveno i toa se narekuva chuvar na kukjata i se chuva preku cela godina.Za nego se veruva deka ne se rasipuva. Ostanatite boi se koristat za da se raduvaat decata(a bogami i vozrasnite[:D]) Ovde kje probam da prezentiram nekoi nachini kako da se farbaat veligdenski jajca. Nashite babi gi farbale jajcata so koprivi i lushpi od kromid...prirodni boi koi i denes se preporachlivi. Boite od kesichki se sosema dobri...toa se prehrambeni boi,neotrovni i bezopasni ama sepak zashto da ne se iskoristi neshto shto nudi prirodata. osnovna tehnika na farbanje Se zema pogolema sherpa za da sobere 10-tina jajca vo eden red i se sipa okolu 1 l voda,otkako kje provrie vo oddelen sat se promeshuva sodrzinata od kesichkata i se sipa vo sherpata. Se dodava i po lazica ocet i sol.So lazica vnimatelno se spushtaat jajcata i se ostavaat da se varat na sredno jak ogin okolu 3-4 minuti. Se vadat poleka so lazica i se ostavaat na krpa da se iscedat i otkako kje se isushat se premachkuvaat so parche pamuk natopeno vo zejtin. So toa kje dobijat sjaj i kje traat podolgo. Nekolku idei kako da se ukrasat jajcata -mozete da stavite list ili cvet i seto toa vrzano vo chorapa da go potopite vo boja,koga kje gi trgnete izleguvaat interesni shari -ednostavno mozete da gi obvitkate so povekje lastichinja , isto taka izleguvaat vkrsteni linii vo posvetla boja Ili predhodno da gi isharate so svekja [IMG]http://i2.tinypic.com/t8b6ah.jpg[/IMG] Isto taka mnogu interesni shari mozete da dobiete ako vo chorapata okolu jajceto posipete sitno iseckani parchenca od kromidovo ljushpi i taka go spushtite vo boja,se dobivaat reljefi na ispukan mermer -za sharanje moze da posluzi i lepak,pravite shari so nego i posle boenjeto ednostavno go trgate lepakot,a delot shto bil pod nego ostanuva svetol
dalila
veligdenska salata
potrebni produkti: 4 domati 6 vareni jajca 2 glavici kromid 100gr.sirenje 1 sveza piperka 1 kafena lazichka origano maslinovo maslo, sol, crn piper Jajcata gi lupime i seckame na krugovi i gi redime vo podlabok staklen sad. Eden domat go seckame na krugovi i nego go redime na chinijata.Glavica kromid isto taka iseckana na krugovi i razlistana na prsteni ja redime na seto toa narosuvame so sol i crn piper. Sirenjeto go seckame na parchinja i go redime vrz seto toa. Ja povtoruvame postapkata se dodeka ne go potroshime celiot materijal. Vo oddelen sad go meshame maslinovoto maslo i origanoto i so ovaa smesha ja prelivame salatata. Piperkite gi seckame na krugovi i gi redime odozgora.
dalila
Jare na razen
So noz se zasekuvaat prednite i zadnite jagneshki butovi. Ja posoluvame i zachinuvame so "zachinal" vnatreshnosta,zasecite kako i nadvoreshnosta na jareto. Isto taka i go premachkuvame celo jare so svinska mast a vo samite zaseci stavame po edna lazica od nea. Na predhodno postaveni chatali od dvete strani na oginot go stavame jareto nadenato na kol da se peche. Za celo vreme na pechenjeto jareto postojano go vrtime na razenot. Dodeka jareto se peche ,vo sadot so jareshkata koshulka dodavame 2 lazici "zachinal", polovina lazica crn piper, 150 ml pivo i promeshuvame so lazica. Otkako koshulkata kje gi vpie zachinite ja stavame vrz jareto i ja zacvrstuvame so chepkalki za da ne ispadne pri vrtenjeto. Potrebno vreme na pechenje e okolu 3 chasa.