Macedonians in the U.S.A. & Canada
Macedonians in the U.S.A. & Canada
wolf_pack За сите случувања, собиранки, игранки, пикници на Македонците од Америка и Канада - овде. Би сакал да ги информираме останатите членови за Македонските жители во новиот свет и големиот бел север. [url="http://www.maklink.com/"]Macedonians in the US & Canada - Homepage[/url]
wolf_pack Весник за Македонците во Канада: ca.geocities.com/[email protected]/main.htm Кликнете на 'архива' и следете ги сите изданија и настани во последните 3-4 месеци. ca.geocities.com/[email protected]/jan.htm Тука има интервју од легендарниот командо Scott Taylor како и опис на Божиќните празници во Мисисага, кај Ацо и Перо наши :) p.s. copy and paste the entire link, уште го користат сервисот на Rogers Internet компанијата и geocities, Македонска работа :)
sasha Na 6 Maj Zdravko Colic gostuva vo Los Angeles.[:)]
Strelec
quote:
Originally posted by wolf_pack
p.s. copy and paste the entire link, уште го користат сервисот на Rogers Internet компанијата и geocities, Македонска работа :)
Може да се оди и преку овој линк: http://www.canmacnews.com/
V irginia
quote:
Originally posted by sasha
Na 6 Maj Zdravko Colic gostuva vo Los Angeles.[:)]
[:(][:(] samo u Los Angeles ?! Sakam Zdravko Colic vec dugo [:p]
BorisVM Der_beste zoshto Toshe pee na Srpski? Bugarski peachki doadjaat i peat vo Makedonija. Bash so intel bevme vo restoran vo Skopje kade peachkata beshe Bugarka, a peeshe i zbroruvashe perfekten Makedonski. Mislam deka Makedoncite odele i kje odat na koncerti na Zdravko, Bajaga, a za Ceca da ne zboruvam.... [:)]
OooOo Der Beste e tatarski provokator i ne treba mnogu vnimanie da mu se obrnuva.
Whitebaby
quote:
Originally posted by Der_Beste Ме интересира каква реакција ќе предизвикав, доколку минатата седмица поставев пост: ајде во Гелзенкирхен: Шалке 04 - Левски Софија. Сигурно ќе имаше бура на негодување проследена со знаци на бугарофобија. Заклучок: Србија и Црна Гора, а богами и Босна и Херцеговина, се странски држави, исто како и Индонезија, Филипини или Брегот на Слоновата Коска. Зашто Македонците се идентификуваат со странски држави и нивни симболи?
Zaboravash deka so tie STRANSKI Drzhavi zhiveevme vo zaednica 50tina godini, ogranichen bugarofilski umu!, a so Bugarija ne se sekjavam deka nekogash sme bile vo federacija. I daj olabaj zhiti se. Komentarive ti se plukni zalepi.
wolf_pack Der Beste, се мисли на настани или новости во вашиот дијаспорски град...кој знае, може ќе се роди некое ново другарство ако се договорат некои да одат на концерт, без разлика кој гостува. Тешко е да осудуваш некој дека е не-Македонец према вкусот на музика[:)]
quote:
Originally posted by OooOo
http://www.tinyurl.com
Thank you sir[;)]
sasha
quote:
Originally posted by wolf_pack
Der Beste, се мисли на настани или новости во вашиот дијаспорски град...кој знае, може ќе се роди некое ново другарство ако се договорат некои да одат на концерт, без разлика кој гостува. Тешко е да осудуваш некој дека е не-Македонец према вкусот на музика[:)]
quote:
Originally posted by OooOo
http://www.tinyurl.com
Thank you sir[;)]
Alex, odlicno kazano.
Der_Beste Не осудувам никого поради вкусот на музиката. Сосема во ред е да се оди на концерт на Здравко Чолиќ, и сосема во ред е Тоше да пее на српски. И не сум никаков татарски провокатор, туку само поставив едно незгодно прашање. Тоа што ми пречи е што во тема Македонци во САД и Канада веднаш се спомнува концерт на српско-црногорски државјанин. Ајде зашто не напишете дека ќе има концерт на Стинг или Крафтверк, на пример. За мене тоа е исто. Британски, германски или српско-црногорски државјани се странци. И треба подеднакво да се третираат. Со едните живеевме 50 години заедно и убаво ни беше. Меѓутоа јас не се вртам назад, туку гледам напред. Отсега еднаков третман за сите. Или пак во една друга тема имаше прашање, дали има во вашиот град македонска или српска журка. Зашто сакаат Македонците толку многу да одат на српски журки? Само прашувам, не сакам да провоцирам. Половина фамилија ми живее во Србија, а овде (во Германија) речиси и да не познавам Срби, ниту пак се трудам да запознаам или пак да барам каде има српски журки.
sasha
quote:
Originally posted by Der_Beste
Не осудувам никого поради вкусот на музиката. Сосема во ред е да се оди на концерт на Здравко Чолиќ, и сосема во ред е Тоше да пее на српски. И не сум никаков татарски провокатор, туку само поставив едно незгодно прашање. Тоа што ми пречи е што во тема Македонци во САД и Канада веднаш се спомнува концерт на српско-црногорски државјанин. Ајде зашто не напишете дека ќе има концерт на Стинг или Крафтверк, на пример. За мене тоа е исто. Британски, германски или српско-црногорски државјани се странци. И треба подеднакво да се третираат. Со едните живеевме 50 години заедно и убаво ни беше. Меѓутоа јас не се вртам назад, туку гледам напред. Отсега еднаков третман за сите. Или пак во една друга тема имаше прашање, дали има во вашиот град македонска или српска журка. Зашто сакаат Македонците толку многу да одат на српски журки? Само прашувам, не сакам да провоцирам. Половина фамилија ми живее во Србија, а овде (во Германија) речиси и да не познавам Срби, ниту пак се трудам да запознаам или пак да барам каде има српски журки.
Se vrtime vo krug. Koncertot na Zdravko Colic e samo povod da lugeto slushnat dobra muzika, dobar glas, da se druzat, da se zurkaat, da drugaruvaat i da se zblizat. Ovoj koncert se pogoduva vo toa vreme. Da peeshe Toshe Proeski ke postirav za nego. Potekloto na eden peach i namenata na toj koncert nema vrska so politika.
Der_Beste Добро, ајде да се смириме. На 6. мај Здравко Чолиќ, една од легендите на поранешните ЈУ-простори, гостува во Лос Анѓелес.
OooOo
quote:
Originally posted by wolf_pack
ca.geocities.com/[email protected]/main.htm ca.geocities.com/[email protected]/jan.htm
Samo eden sovet, koga nemozhesh da napravish paste na nekoj link poradi toa shto linkot e dolg ili koga ima @ vo linkot, koristi go servisot na http://www.tinyurl.com Toa e edinstveno reshenie shto do sega sum go nashol.
Der_Beste Здравко Чолиќ е роден во Сараево (БиХ), а сега живее во Србија и Црна Гора. Нема никакво македонско потекло, и воопшто не ми е јасно зашто тој е споменат на тема: Македонци во САД и Канада. Може ли некој да ми даде објаснување? Имаме ли на форумов оддел за музика и забава?
sasha
quote:
Originally posted by Der_Beste
Здравко Чолиќ е роден во Сараево (БиХ), а сега живее во Србија и Црна Гора. Нема никакво македонско потекло, и воопшто не ми е јасно зашто тој е споменат на тема: Македонци во САД и Канада. Може ли некој да ми даде објаснување? Имаме ли на форумов оддел за музика и забава?
Dosta Makedonci idat po ovakvi koncerti, i shto ima vrska shto Zdravko e od Saraevo. Na dosta luge toa ne im preci i na kraj kraeva e legenda za bivshite YU prostori. Ne e biten tolku ponekad koncertot kolku shto e sobriranjeto na narodot i druzenjeto.
Der_Beste Види сега вака, мене исто така воопшто не ми пречи тоа дека Чоле е Србин и то. Меѓутоа постојат на форумов и потфоруми за Култура и Уметност и Значајни Настани. За жал Македонците во дијаспората сеуште не сфаќаат дека Република Македонија е независна и самостојна држава. Ме интересира каква реакција ќе предизвикав, доколку минатата седмица поставев пост: ајде во Гелзенкирхен: Шалке 04 - Левски Софија. Сигурно ќе имаше бура на негодување проследена со знаци на бугарофобија. Заклучок: Србија и Црна Гора, а богами и Босна и Херцеговина, се странски држави, исто како и Индонезија, Филипини или Брегот на Слоновата Коска. Зашто Македонците се идентификуваат со странски држави и нивни симболи?
wolf_pack Der Beste, кога ќе дојде време летото, ќе постирам нешто за OZZFEST во Buffalo, NY. Пошто јас веќе 10 години сум по heavy-metal концерти, може ќе се најде некој за друштво, еве RaGeAnGeL на пример знам дека ќе се заинтересира :) Веруј ми, не сум ниту јас по Ex-YU музиката, ама ако некој пријател/ка сака онда слободно ќе правам друштво[:)] едит: би сакал да отвориш еден топик за настани и случувања во Германија. Има по некој форумџија од таму. Запознај не што и како е кај вас за тие како мене што блага веза немат.
OooOo Tribute to AZRA Toronto, 22. april 2006 20.30h. Bend: KATARZA More info to come...
wolf_pack Еве едно мало потсеќавање за Македонската историја во Канада: Џон Битов (John Bitove) е најголемиот придонесувач за Македонските интереси од Канада. Канаѓани го знаат тоа име заради тоа што син му John Bitove Junior беше главниот основач за да се добијат летните олимписки игри во Торонто 2008. Еве листа и добар линк каде можете поопширно да научите за господинот Битов: [img]http://www.biserbalkanski.com/images%5Cjbitove1.jpg[/img] - Founder and chairman of the Board of Canadian Macedonian Place, a senior citizen's complex - He convinced the University of Toronto for the need of a Macedonian language program and was the founding supporter - He has always been supportive of building Macedonian Orthodox Churches. - Recently, he helped in the establishment of St. Mary's in Cambridge and in supporting St. Ilija in Mississauga - As recent chairman of the Canadian Macedonian Federation and the Macedonian World Congress, Bitove worked relentlessly behind the scenes, devoting countless hours lobbying the Canadian and U.S. governments as well as other countries to recognize the fledgling Republic of Macedonia - He organized the SkyDome Medicine for Macedonia campaign, and with the help of the Macedonian community, raised several hundred thousands of dollars which were used to buy medicine for the Republic. His contributions abroad also included assisting the reorganization of Skopje, Macedonia after the massive earthquake of 1963 [url="http://www.biserbalkanski.com/famous.aspx?oid=91"]...more about this great fella[/url] Превземено од [url="http://www.biserbalkanski.com"]Бисер Балкански[/url], Canadian Macedonian Internet Community. Тука има интересни слики и артикли: [img]http://www.macedonianhistory.ca/images/logo.gif[/img][img]http://www.macedonianhistory.ca/images/header2.gif[/img] [url="http://www.macedonianhistory.ca/"]Канадско Македонско Историско Друштво[/url]