Dali zvukot ke se slushne?
Dali zvukot ke se slushne?
sasha Ako drvo padne vo shuma kade shto nema nikoj vo razmer od 10km...Dali padot na drvoto ke se slushne?
VeGaS BOT Girl, you gotta be on crack! [:D]
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by sasha
Ako drvo padne vo shuma kade shto nema nikoj vo razmer od 10km...Dali padot na drvoto ke se slushne?
a zaso ne bi se slushna?
VeGaS Ama koa kje razmislam poubavo mislam deka e mnogu vazno dali drvoto e listopadno ili zimzeleno!
wolf_pack with a delayed sound:)
sasha Interesna e razlikata medzu subjektot i objektoti relacijata medzu niv. Ima vrska so epistemoloshkite osnovni clenki, sekoj bi kazal razlicno mislenje za ova. Tuka mislam deka se bitni dosta raboti: iskustvo, experiment, intuicija, demonstracija, itd itd... Empiristite bi rekle deka drvoto nema da se slushne. Senzualistite bi se vozdrzale na toa tvrednje. Racionalistite bi se zamislile nad problemot, i bi se potrudile nekako logicki da dojdat do zaklucok. Kriticharite, bi se obidele da sinteziraat iskustvo i logichko razmisluvanje. Intucionist ne bi razmisluval nego bi se oslonil na "osetite" za reshavanje na nekoi problemi. Skepticist nisho ne bi odgovoril. Dogmatist bi rekol deka 100% e siguren vo svojot sud. Odgovorite bi se razlikuvale...i dali bi bile legitimni so filozofskite konstatacii??? p.s ovaa tema ne e za Seir.
toni_a zavisi od samiot sluh,kolku e izrazen/dobar...mozhebi i nekoj na 50km ke slushne... inaku generalno bi kazhal: bi se slushnalo dokolku ima nekoj da go slushne.ako nema nikoj ke ostane neslushnato. samo mislam deka tuka ne se menuva faktot deka drvoto ke napravi shum dodeka padne. (zboram za uslovite sto vadeat vo prirodata na zemjinata topka)
BorisVM BOT Ahm, ova e prashanje od filozofijata, a ne od prirodnite nauku. Da se obideme da go odgovorime od taa gledna tochka. Ne go svakjajte bukvalno prashanjeto. :) EOT
sirius
quote:
Originally posted by toni_a
zavisi od samiot sluh,kolku e izrazen/dobar...mozhebi i nekoj na 50km ke slushne... inaku generalno bi kazhal: bi se slushnalo dokolku ima nekoj da go slushne.ako nema nikoj ke ostane neslushnato. samo mislam deka tuka ne se menuva faktot deka drvoto ke napravi shum dodeka padne. (zboram za uslovite sto vadeat vo prirodata na zemjinata topka)
Toni, zemi ja Sidarta, Hesse, tamu ke najdesh odlichna analiza kako mozesh da go chuesh duri i "zvukot na tishinata"...koga sme kaj Hesse chitaj Stepski volk, osoznaj poveke za bipolarizaciata na chovekovoto ja...osobeno e dobro koga imash shansi da go chitash vo orginal, na germanski...
toni_a bi se slushnalo dokolku ima nekoj da slushne,ako nema nikoj ke ostane neslushnato. ke mozhe da objasni nekoj kade e greshkata vo mislava ili sto e greshno?