ДИЗНИЛЕНД - Највеселото место на светот
ДИЗНИЛЕНД - Највеселото место на светот
Mara DISNEYLAND Оригиналниот Дизниленд е во Калифорнија, САД....ама јас за жал сум ги видела двете “копии” во Париз и во Орландо, Флорида. Така да ќе пишувам за тоа што ми остана во сеќавање таму.....Инаку Дизниленд има и во Токио и во Хонг Конг! Не сум сигурна за Дубаи-каде се планира да има НАЈГОЛЕМ Дизни свет на светот. Сите некаде длабоко во срцето сме ДЕЦА.....и во Светот на Волт Дизни така и се чувствуваме.....За тоа говорат и податоците дека во Калфорнија од отворањето 1955 година досега, Дизни светот е посетен од 550 милиони луѓе. Знаете ли дека на 5 мај, сега набрзо Дизниленд ќе има роденден????? Затоа и сега пишувам на оваа тема.......(лани, 2005 година на 5 мај се славеше 50-годишнина). Еве го Волт Дизни и Мики Маус на оваа статуа наречени ПАРТНЕРИ.....како и плочата која ќе ве пречека на влезот на овој чудесен свет. [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/5e/WaltAndMickeyfx_wb.jpg/396px-WaltAndMickeyfx_wb.jpg [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Disneyland_plaque.jpg/800px-Disneyland_plaque.jpg [/img] [img] http://katsmeow.com/Wall/wo00x2.jpg [/img] МАПАТА – без Мапа никаде не се оди, нели??????? Мапите се различни поради различниот распоред на тематските паркови....но, во основа сите ДИЗНИ СВЕТОВИ имаат многу слични теми за разгледување. Кога ќе си купите мапа....купите си и БРЗИ КАРТИ за да не чекате редици....со нив во точното време се појавувате и имате предност пред другите. Но, затоа мора да знаете однапред што сакате најмногу да видите. [img] http://p.vtourist.com/168688-Disneyland-Los_Angeles.jpg [/img] ТЕМАТСКИ ОБЛАСТИ Дизниленд е поделен на повеќе тематски области....земја на фантазијата, земја на авантурата, земја на иднината, главна САД улица, гратчето на Мики Маус, земја на утрешнината....и пожелно е сите да се видат. Можат да се видат во еден ден ако се организирате добро и знаете што сакате најмногу да видите. Прво што стварно ќе видите кога ќе влезите во Дизни и ќе ве воодушеви е Дворецот на Заспаната Убавица кој се наоѓа во центарот на ткн. Земја на фантазијата! Еве како изгледа....макар сите сме го виделе како симбол на Дизни-ворлд! [img] http://www.alovelyworld.com/webfranc/gimage/fra112.jpg[/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/e/e5/SleepingBeautyCastle50th.JPG/800px-SleepingBeautyCastle50th.JPG [/img] [img] http://gocalifornia.about.com/library/graphics/P1161020-a.jpg [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/a/a7/Sleeping_Beauty_Castle_at_Night.jpg/732px-Sleeping_Beauty_Castle_at_Night.jpg [/img] [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/paris-disneyland-209.jpg [/img] [img]http://lostworld.pair.com/disneyland/fantasyland/fantasyland_images/jun04-castle-mid.jpg[/img] Друго во FANTASYLAND што ќе видите и каде можете луда да си помините е ЧАЈАНКАТА! Mad Tea Party [img] http://gocalifornia.about.com/library/graphics/P1161048-a.jpg [/img] [img] http://gocalifornia.about.com/library/graphics/Mad_Tea_Party-DL.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/tea2.jpg[/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/tea1.jpg[/img] Во земјата на Фантазијата, која ја сметаат многу интересна за децата можете да ја видите Земјата на чудата на Алиса, летањето на Петар Пан над Лондон, Вртелешката на Крал Артур, домот на Снежана и 7-те џуџиња, доживувањата на Пинокио....... [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/alice2.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/alice3.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/snomu3.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/pin1.jpg [/img] TOMORROW LAND е тема за тоа како Волт Дизни го замислувал УТРЕ, како прекрасна нова ера. Овде можете да влезите во светот на Жил Верн, да направите тура низ ѕвездите и патувате низ Спејс-планината. Астро Орбитор- е патување за да ги видите ѕвездите........демек! Еве ја и Space_Mountain (вселенската планина) која е многу брз ролер-костер во темница...со многу добри звучни ефекти, а вие патувате и околу себе ги забележувате планетите, звездите на турата низ галаксијата. [img]http://lostworld.pair.com/disneyland/tomorrowland/tomorrowland_images/jun04-space2-mid.jpg[/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/space4.jpg [/img] ПЛОШТАДОТ ЊУ ОРЛЕАНС Овде се наоѓаат познатите Опседнатата Куќа со Духови, Кулата на теророт, Пиратите на Карибите. Pirates of the Caribbean [img] http://gocalifornia.about.com/library/graphics/Pirates-DL.jpg [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/8d/POTC.jpg/800px-POTC.jpg[/img] [img] http://www.disneydreamer.com/piratesmodel-wr.jpg[/img] [img] http://allearsnet.com/tp/mk/potc5.jpg[/img] [img] http://allearsnet.com/tp/mk/potc6.jpg[/img] Haunted Mansion [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/The_Haunted_Mansion_%28Magic_Kingdom%2C_Walt_Disney_World%29.jpg/800px-The_Haunted_Mansion_%28Magic_Kingdom%2C_Walt_Disney_World%29.jpg [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/46/Haunted_Mansion%2C_Disneyland_2002.jpg [/img] [img]http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/hmhal2.jpg[/img] Кула на Теророт Овде е ептен забавно....ве качуваат во лифт...и ве возат горе брзо, долу пребрзо....горе бавно, долу со брзина на светлоста....и влегувате на спратовите во чудните страшни одаи....... [img] http://web.mac.com/leraste/iWeb/Site/Disneyland%20Photos_files/dland03.jpg[/img] ADVENTURELAND – Земјата на авантурите треба да претставува егзотично тропско место во некое далечно место во светот. Според Дизни ова е земјата на далечните џунгли на Азија и Африка. Овде можат да се видат авантурите на Индијана Џонс, Шеткањето по вистинска џунгла-сафари тура, куќата на тарзан и Џејн.......... Indiana Jones Adventure [img] http://gocalifornia.about.com/library/graphics/Indiana_Jones-DL.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/indy3.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/indy2.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/indy4.jpg [/img] Jungle Cruise Овде можете да ги видите во природно издание и многу блиску сите животни....и стварно е доживување.....право сафари! [img] http://katsmeow.com/Wall/w799x4.jpg[/img] [img] http://katsmeow.com/Wall/w799x3.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/jc2.jpg [/img] Овде е и куќата на Тарзан...... [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/tree1.jpg [/img][img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/tree2.jpg [/img] FRONTIERLAND – е тема која треба да ги потсетува Американците на нивните корени....историја, традиции. Овде има разни авантури кои можете вие да ги доживеете а ги живееле првите Американци, Индијанците...како на пример Планината на громовите, патување по реките во Америка (каде убаво ќе ве испрскаат со вода!) и сл. Big Thunder Mountain Railroad [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/47/Thunder_wdw.JPG [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/ThunderMtnHoodoos_wb.jpg/429px-ThunderMtnHoodoos_wb.jpg [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/da/BTMR_Euro.jpg/800px-BTMR_Euro.jpg [/img] [img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/ThunderMtnVillage_wb.jpg [/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/btmr2.jpg[/img] Куќата и гратчето на Мики Маус - Mickey's Toontown [img] http://www.justdisney.com/images/Disneyland/Toontown/toontown/mtt_02.jpg [/img] [img] http://www.justdisney.com/images/Disneyland/Toontown/toontown/mtt_04.jpg [/img] [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/paris-disneyland-212.jpg [/img] ПАРАДИ Обично на крајот од денот поминуваат низ Дизниленд, главната улица дефилеа....со ликовите од Дизниленд. Се е шарено, во тој највесел свет. [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/disney-33.jpg [/img] [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/disney-40.jpg [/img] [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/disney-30.jpg [/img] [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/disney-31.jpg [/img] [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/disney-39.jpg [/img] [img] http://www.picture-newsletter.com/disneyparis/disney-41.jpg [/img] [img] http://www.mickey-mouse.com/images/dlpwwdpde4.gif [/img] [img] http://www.mickey-mouse.com/images/dlpwwdpde3.jpg [/img] [img] http://www.mickey-mouse.com/images/dlpwwdpde6.jpg [/img] [img] http://www.mickey-mouse.com/images/dlpwwdpde1.jpg [/img] [img] http://themeparks.about.com/library/graphics/HCCAparade.jpg[/img] ТРАНСПОРТ Брзиот воз-МОНОРЕИЛ.......за сите оние кои ќе папсаат и ќе се уморат...можат Дизни да го видат и со СИНИОТ ВОЗ....и е вистинско доживување....... [img] http://web.mac.com/leraste/iWeb/Site/Disneyland%20Photos_files/dland05.jpg[/img] [img] http://allearsnet.com/dlr/tp/dl/mono1.jpg[/img] За оваа тема исто сум инспирирана и од една докторска дисертација ...во Америка еден тип ја бранеше својата докторска...со тема ФРАНЦУЗИТЕ И ДИЗНИ-СВЕТОТ ВО ПАРИЗ....и секако дека тоа беше критика за Французите....дека никогаш нема да успеат да бидат вистинските Паја Патак, Мики Маус, Мини Маус.....
darkjesus сонце дур те прошетам на сите овие места ќе банкротирам ц ц ц.. ај ак се гинит нек се гинит со стил барем
sasha
quote:
Originally posted by darkjesus
сонце дур те прошетам на сите овие места ќе банкротирам ц ц ц.. ај ак се гинит нек се гинит со стил барем
Vleznica za vo Disney mislam deka e okolu 50$ i pominuvash cel den. Strasno interesno e ne samo za deca nego i za vozrasni. Okolu nego ima milion kafici, hoteli, restorani i diskoteki. p.s iskreno ne znaev deka na 5 Maj Disney slavi rodenden... good to know[:)]
Mara Да, саша....картата и јас кога бев беше 50 долари...ама се исплати, нели? Дизниленд е и за деца и за возрасни....еве каде можете да се сместите додека уживате во Дизниленд....(сместувањето е од 70 до 500 долари на ден!!!!) Во овој ПАЛМ хотел, цената се движи од 120 до 300 долари на ноќ. [img] http://www.resortime.com/resorts/resortphotos/desertPalms/p6.jpg[/img] [img] http://www.resortime.com/resorts/resortphotos/desertPalms/p7.jpg[/img] [img] http://www.resortime.com/resorts/resortphotos/desertPalms/p3.jpg[/img] Познат е и Дизниленд хотелот каде има 1000 соби на располагање.