Дали треба да гласа Македонската дијаспора?!

Дали треба да гласа Македонската дијаспора?!
Unreal
 
јас гласав не!
f9 Ne e samo prashanjeto da birash ,tuku i da bidesh biran.Odi ti Goran na specijalizacija edna godina i eden den i prosti se od mozhnosta da bidesh biran za precedatel vo narednite 15 godini i eden den.Toa e ne samo za funkcijata precedatel ,tuku celiot sistem viree so takvi limitacii pa taka izleguva najuchenite i onie najsposobnite vo svetski ramki da nemaat ama bash nikakva shansa.I koga bi glasala dijasporata taa bi bila podelena po liniite koj izviraat vo Makedonija.
Edinstveno vakvata zabrana e samo zashtita na politicharite vo Makedonija od konk*rencija na
eksperti so ekspertizi od stranstvo.
BorisVM Spored mene ne treba, ama ako se primenuva Americhkiot sistem na glasanje, pravo na glas imaat site Makedonski drzavjani bez razlika na toa kade se naodjaat.

Ambasadite i konzularnite pretstavnishtva treba da go ovozmozhat ova.
vancom18 za na nekoj nacin da se pocustvuvaat povrzani so tatkovinata
mislam deka treba
toni_a glasanje na dijaspora e normalna rabota vo normalni drzhavi!
(eve Italijancite dijasporci si glasaa,vo DE isto mozhe da glasa dijaspora...)

kaj nas samo ramkovi-dijasporci glasaat.
f9 A od kade ti mislish deka e toa specijalnost samo na Amerikanskiot sistem.Toa e demokratija i go ima vo site demokratii.Vidi go posledniov sluchaj so Italija,ili predhodno na Francija.Ne samo shto se drzhavjani i Makedonija mu go ima skrateno pravoto za glasanje tuku i se redovni i najvazhni investitori na Makedonija.Makedonskata ekonomija e tolku krahirana shto nema ni za sopstvena reprodukcija i drzhavata se odrzhuva so sredstvata od doznaki od stranstvo.Toa ne go potvrdi nitu edna vlada,tuku Svetskata banka.
Pravo od poseduvanje na drzhavjanstvo e da birash i da bidesh biran.Najchesnite,najsposobnite i najstruchnite Makedonski drzhavjani se vo stranstvo kade shto veke se imaat dokazhano vo svoite struki.So zabranata za uchestvo na ovie lica Makedonija ima nekolkukratna shteta i vo politichkiot sistem i vo ekonomskiot sistem.Mesto takvi luge da imame vo vladata nie imame rikachi i tropachi koj ni nudat lazhgovci na koj im nema konk*rencija.
n/a Decidno ne treba, koja e logikata da glasaat tie shto se nadvor koga pojma nemaat shto e shto, od chitanje novini na internet?
Smeshno e ova ne zezajte, koga kje dojde situacija da odluchi "glas" od dijasporata i koga kje nastane nekoj k*rshlus od tipot "kaj gi izbrav me ovie" dijasporata kje si sedi nadvor, domashnive "igrachi" kje go jadat.
Ne se zamaraj te so toa, ne teba da se kroi sudbina na nekogo vo MKD, neka ziveat i neka odluchuvaat za niv shto e podobro i shto kje im ja podobri situacijata, za nas drugi odluchuvaat kade i da sme.
BorisVM
quote:
Originally posted by Goran-Skopje

Decidno ne treba, koja e logikata da glasaat tie shto se nadvor koga pojma nemaat shto e shto, od chitanje novini na internet?
Smeshno e ova ne zezajte, koga kje dojde situacija da odluchi "glas" od dijasporata i koga kje nastane nekoj k*rshlus od tipot "kaj gi izbrav me ovie" dijasporata kje si sedi nadvor, domashnive "igrachi" kje go jadat.
Ne se zamaraj te so toa, ne teba da se kroi sudbina na nekogo vo MKD, neka ziveat i neka odluchuvaat za niv shto e podobro i shto kje im ja podobri situacijata, za nas drugi odluchuvaat kade i da sme.



Goran:

1. Gradjanin si na edna drzhava.
2. Imash pasosh od istata taa drzhava.
3. Imash pravo na glasanje bez razlika kade zhiveesh se dodeka si gradjanin na taa drzhava.

Jas barem taka gi razbiram ovie raboti. Plus, ako vekje imash i ti toa pravo koe e zagarantirano, ne mislish deka kje glasash za nekoj shto kje ti ovozmozhi da investirash vo MK bez problemi i da ne se machish so birokratija i potkupuvanje? Posle toa sledi kreiranje na novi rabotni mesta, otvoranje na nov biznis.... Gledash kade odam so mislenjevo?
n/a Boris, seto toa e vo red, ama jas ne sakam za nekogo da odluchuvam vo MKD koga ne sum tamu i koga nemam izgradeno kompletno mislenje za kogo treba da se glasa.
Ne znam dali me svati, ama spored mene treba lugjeto shto se tamu da si ja zemat odgovornosta i za pravilniot prosperiteten zivot i za promashenata opcija.
Aj sega da kupam obleka na 15 godishen tinejdzer i da mu ja odnesam
ili kje ja nosi ili od glava kje mi ja tresne.
Znachi rizikot e tuka, vaka daj mu nekoj dinar i sam kje si odluschi shto kje kupi i shto kje si nosi.
Ne ledam pomosh nekoja ako glasa dijaspora, kade e pomoshta?

eddit: vo nekoi drugi uslovi mozebi, ama sega ne e veme...
nukleus Dijasporata treba da glasa vo sekoj slucaj edinstveno na parlamentarni izbori,site drugi glasanja treba da im bidat nedostapni zatoa shto ne moze da znae onoj shto 30 godini ne se vratil vo zemjata koj bi bil podobar gradonacalnik vo negovoto rodno mesto.
n/a F-9, politikata e bazirana na ubeduvanje na narodot i negovata psiha, veruvanje vo ideologijata na nekoja politichka opcija.
Lugjeto vo psihata si go imaat ona nekoe mislenje na "baranje na spasitel" vo lichnost koja kje im go kaze toa shto e dobro za uvoto, go prifakjaat ili ne.
Nekogash ni 20 % ne e ostvareno od vetuvanjeto, no opcijata e izbrana.
E sega, kako moze nekoj na primer od dijasporata da se kandidira za predsedatel kako ti shto navede vo primerot, koj kje bide 3 meseci tamu i shto kje prodava muda za bubrezi i kje im kazuva kako kje ja napravi MKD zapad?
Takvi prikazni nikoj ne saka, poshto ne se realni zatoa shto stvaranjeto na zapad e ova momentalno shto se sluchuva so privatizacijata koja e bolna, nevideno bolna za obichniot gragjanin.
Jas ne veruvam deka bilo koj profil na chovek od nadvor kje bide predsedatel na MKD na primer.
pokojniot Trajkovski beshe nekoj vid na takov chovek ama pozadi nego druga prikazna stoeshe taka da ne moze da se sporedi.
Nukleus koja e logikata pak samo za parlamentarni izbori da glasa, demek pogolema tezina ima?
narodot povekje saka gradonachalnici nego bilo koj pratenik.
On so niv zivee sekojdneven zivot, mozat vo chizmi i vo opinci da mu se plesnat vo kancelaija i barem da gi soslusha.
Bliskosta narodot ja bara, nekoj dobar zbor od primeren chovek i respektiran vo maalo shto bi se reklo.
Anonimusi i dalechni lugje, ne bi rekol...

dejan Za sve treba da glasa, izbori...referendumi<---posebno ova.
n/a
quote:
Originally posted by wolf_pack

Горане бре, како луѓето се поодалечуват од дома, повеќе им се будат националните чуства...


Ok, odi smeni se ti so dechko na tvoja vozrast shto izleguva sekoj 3 petok so 200 denari vo dzeb, a on neka dojde da mu se pobudat chuvstvata poubavo so high-speed internet, so 200 tv kanali i so chek sekoj petok od $500-700.
Odi na 6 meseci...
achtung_panzer Dali TREBA dijasporata da dobie? Da! Taka i glasav. A dali nekogash KJE dobie pravo na glas? Ne! Pa znaat ubavo segashnava garnitura predavnici otkade ide opasnosta, ako i' se dade pravo na dijasporata da glasa otidoa niz prozor bajkite od tipot "evroatlantski integracii", "megjuetnichki sozhivot", "politika na ekvidistanca"...
OooOo
quote:
Originally posted by Goran-Skopje

Ne rekov blagodarejkji, no moze da se desi da odluchuvaat ovie glasovi.
I shto ako posle toa ispadne losho na bilo koj nachin?
Nekogash od daleku mnogu poubavo se gleda vistinskata slika.

f9 "Ne rekov blagodarejkji, no moze da se desi da odluchuvaat ovie glasovi.
I shto ako posle toa ispadne losho na bilo koj nachin?"
Izvini a shto toa mozhe da bide polosho?Definiraj mi shto toa mozhe da bide polosho.
Postoi relativna zavisnost megju ekonomijata i vojnata.Makedonija e vo grupa na zemji kade shto ekonomskiot del ja forsira vojnata i nasilstvoto.
Ako ne se podobri ekonomskata polozhba na drzhavjanite taa ke stane gorivo za bilo kakvo nasilstvo.Vkusot na nasilstvoto i ne e biten.Toa mozhe da se projavi i kako megjunacionalno i kako socijalno nasilstvo.Znachi ovaa situacija e vistinska prichina za vojna.Apsolutno zemeno polosho mozhe da bide samo vojna i taa e mnogu blisku do ostvaruvanje.Najdobra lakmusova hartija za toa bea aferite so tutunot,grozjeto,zhitoto.Postoi granica na lojalnost na drzhavnite strukturi koj go ovozmozhuvaat takviot sistem,koga taa granica ja nema ima raspad na drzhavata.Nie sme pred edna takva granica.ESM bash se prodade zaradi nelikvidnost na drzhavata so deviznite rezervi.Nekolku prodazhbi ke go finansiraat opstojuvanjeto na vladite,a koga ke nema shto da se prodava ke dojde krah na drzhavata a so toa i nasilstvo i vojna.
Dali mislish deka dijasporata ke mozhe da i nashteti na ekonomijata na zemjata i da ja dovede do toa i takvo polosho.Jas tvrdam ne,naprotiv bash obratno.Makedonskata dijaspora ne e vo Etiopija pa da vlijae vrz glasovite vo Makedonija na Etiopski nachin.
Strelec
quote:
Originally posted by Goran-Skopje

Ne rekov blagodarejkji, no moze da se desi da odluchuvaat ovie glasovi.
I shto ako posle toa ispadne losho na bilo koj nachin?

А значи сакаш да кажеш дека луѓето во Македонија (без дијаспорците) ЗНААТ да бираат?:) Докажано барем во минатото!:) Па се плашиш дека може да се случи дијаспорците да зезнат работа, нели?:)

f9 Goran ili ne se razbirame ili ne sakame da se razbereme.Ni na kraj pamet ne mi e da populariziram iminja na iselenici od tipot na tropachite i rikachite za gradonachalnici ili ministri.Takvite gi ima na pretek Makedonija,pa duri i ovoj forum.Im ja neguvaat zadnicata na svetite lideri koj ama so NISHTO osven so lazhenje ne se pokazhale i dokazhale vo bilo koja oblast.
Prochitaj go dobro ova:http://www.geocities.com/tttabatasakai/fitting/pages/fit25.htm
i ova:http://www.fz-juelich.de/ipp/news/
Gornovo e samo eden primer na luge so kredibilitet i avtoritet pred svetskata javnost a koj
luge nemaat ni troshka shansa da i pomognat na zemjata okupirana od ulanbatori.
Janev,Manchevski,Kocarev,Zafirovski,Stojchev,Apostolov se iminja od koj im se tresat gakjite na Brankovci i Ljupchovci,nivnite bozhemni opozicioneri i site tranzicioni profiteri.Kremot...pametta odavna ja napushti Makedonija i edinstven izlez e nie da gi vratime.Da ima troshka pamet vo rikachite i tropachite vo Makedonskite partii tie treba ushte denes da donesat odluka za opsht konsenzus za vlada na eksperti dokazhani vo svetot.
n/a Vo red, zoshto togash nieden od povlijatelnite lugje od nadvor nikogash ne ni spomnale ili nedaj boze probale da se kanditiraat za najvosokoto mesto vo drzavata?
Kade e zvrchkata?
f9 Prosto...zatoa shto nemaat pravo-samava tema toa go kazhuva,i Zafirovski dojde vo megjuvreme na negovite transveri i vide deka nema shansa,pa si otide.Nekolku pati dijasporata se obide da nametne edno takvo reshenie za ekspertska vlada za nacionalen spas.Postoea i pregovori za globalna ekonomska blokada na site devizni doznaki kon Makedonija kako vid na pritisok vrz
zakonodavnata vlast kako bi se promenal zakonot.Nitu edna od glavnite partiii vo Makedonija ne prifati konsenzualna demokratija za podrshka na ekspertska vlada na nacionalen spas.Zatoa i imame i ke imame anonimusi bez avtoritet i kredibilitet, vo vladata i vo vlasta so koj sekoj diplomat i kvazi opozicioner ke mozhe da si igra duri Makedonija tone.Samoto figuriranje na ovie i vakvi lica ke go pokachi rejtingot na Makedonija i kako drzhava i kako vlast i kako ekonomija i kako diplomatija i kako Evropska kulturna zemja milionkratno.
Edinstveniot "validen" argument shto go dobiv vo poslednive chetiri godini e vo toa shto ekspertite ne bile "politihari",a nas demek ni trebale "politichari so kariera".Shto poveke aferi toa pogolema kariera,shto pogolema kariera toa podlaboka kriza.Ne e ni chudo kade sme denes.
wolf_pack ДА!

Во Детроит беа блокирани некои улици во муслиманскиот кварт (Dearborn) кога имаше гласање во Ирак, Јануари 2006-та. Затоа се чудете сите вие како нашите пријателчиња во CNN велат дека 'voter's turnout' во Ирак била околу 60%, ама не е важно да се каже колку од дијаспората
n/a
quote:
Originally posted by f9

Prosto...zatoa shto nemaat pravo-samava tema toa go kazhuva,i Zafirovski dojde vo megjuvreme na negovite transveri i vide deka nema shansa,pa si otide.Nekolku pati dijasporata se obide da nametne edno takvo reshenie za ekspertska vlada za nacionalen spas.Postoea i pregovori za globalna ekonomska blokada na site devizni doznaki kon Makedonija kako vid na pritisok vrz
zakonodavnata vlast kako bi se promenal zakonot.Nitu edna od glavnite partiii vo Makedonija ne prifati konsenzualna demokratija za podrshka na ekspertska vlada na nacionalen spas.Zatoa i imame i ke imame anonimusi bez avtoritet i kredibilitet, vo vladata i vo vlasta so koj sekoj diplomat i kvazi opozicioner ke mozhe da si igra duri Makedonija tone.Samoto figuriranje na ovie i vakvi lica ke go pokachi rejtingot na Makedonija i kako drzhava i kako vlast i kako ekonomija i kako diplomatija i kako Evropska kulturna zemja milionkratno.
Edinstveniot "validen" argument shto go dobiv vo poslednive chetiri godini e vo toa shto ekspertite ne bile "politihari",a nas demek ni trebale "politichari so kariera".Shto poveke aferi toa pogolema kariera,shto pogolema kariera toa podlaboka kriza.Ne e ni chudo kade sme denes.



Chudna rabota, koj saka nekoj od nadvor da mu vodi politika vo uslovno kazano svoja zemja ( geografski ).
Aj kazi mi kolku dojdoa dobrovolci vo 2001 od dijasporata koga beshe konfliktot vo MKD za da se sochuva kako taka?
Ne e samo aj na muabet, kje ve spasuvame ekonsmki i prikazni kje kazuvame za prosperiteti i blagodet.
Jas sum taze "nadvor", kolku tolku znam kako razmisluva narodot, nikogash nemam slushnato deka nekoj od nadvor e pofalen za neshto, ako znaesh ti primer, togash posochi go.
beaver hunter
quote:
Originally posted by toni_a

glasanje na dijaspora e normalna rabota vo normalni drzhavi!
(eve Italijancite dijasporci si glasaa,vo DE isto mozhe da glasa dijaspora...)

kaj nas samo ramkovi-dijasporci glasaat.




em italijanskite dijasporci si glasaa, em italijanite dijasporec izbraa
n/a Ne ne, chekajte malku, ne zborime za demokratko razvieni zemji, zborime za zemja koja bila 5 veka pod tursko so navika od tipot "koj ve ebe, kje si kradam i shto mi mozete".
Nie sme daleku od ovaa shema na glasanje, zatoa rekov pogore vo postovite : ne sega!
f9 Goran ...jas ti isprativ edni linkovi pogore.Ne ochekuvaj vo Makedonija narodot da znae za
makedonskite drzhavjani koj se dokazhale vo svetot.Tie se prenatrupani so ponudi na lica koj se patoloshki lazhgovci i kriminalci.
Ova ne sega ti znachi deka sega ne e vreme zashto se ushte ima za kradenje i legalizacija na istoto?
n/a Pa ako me prochita, jas kazav shto saka narodot.
Narodot saka da slusha i da veruva vo nekoi lugje shto non-stop kje im zbori, aman pa valjda se razbirame koja mi e poentata.
Davenik si bara slamka, ne bara brod na 200 km...
Strelec Goran... Kade ja gledash opasnosta?
Mislish deka 'blagodarejki' na dijasporata kje se napravi losh izbor? Ili drugo neshto imash na um?

wolf_pack Горане бре, како луѓето се поодалечуват од дома, повеќе им се будат националните чуства...
n/a
quote:
Originally posted by Strelec

Goran... Kade ja gledash opasnosta?
Mislish deka 'blagodarejki' na dijasporata kje se napravi losh izbor? Ili drugo neshto imash na um?


Ne rekov blagodarejkji, no moze da se desi da odluchuvaat ovie glasovi.
I shto ako posle toa ispadne losho na bilo koj nachin?
xokaido JAS GLASAV DA i samo tolku ke kazam.
n/a A shto ne pravi pak nas posebni od lugjeto vo mkd, ostavete gi neka si glasaat i neka se raduvaat, taguvaat, neka imaat izbor...
Nasheto e videno, nie glasav me i izbrav me...
јузер Гласав не, ама ај нека гласа и дијаспората. И така нашиве партии во ништо не се разликуваат една од друга, па нема што да зезнат дијаспорците. :)
Unreal
quote:
Originally posted by f9

Prosto...zatoa shto nemaat pravo-samava tema toa go kazhuva,i Zafirovski dojde vo megjuvreme na negovite transveri i vide deka nema shansa,pa si otide.Nekolku pati dijasporata se obide da nametne edno takvo reshenie za ekspertska vlada za nacionalen spas.Postoea i pregovori za globalna ekonomska blokada na site devizni doznaki kon Makedonija kako vid na pritisok vrz
zakonodavnata vlast kako bi se promenal zakonot.Nitu edna od glavnite partiii vo Makedonija ne prifati konsenzualna demokratija za podrshka na ekspertska vlada na nacionalen spas.Zatoa i imame i ke imame anonimusi bez avtoritet i kredibilitet, vo vladata i vo vlasta so koj sekoj diplomat i kvazi opozicioner ke mozhe da si igra duri Makedonija tone.Samoto figuriranje na ovie i vakvi lica ke go pokachi rejtingot na Makedonija i kako drzhava i kako vlast i kako ekonomija i kako diplomatija i kako Evropska kulturna zemja milionkratno.
Edinstveniot "validen" argument shto go dobiv vo poslednive chetiri godini e vo toa shto ekspertite ne bile "politihari",a nas demek ni trebale "politichari so kariera".Shto poveke aferi toa pogolema kariera,shto pogolema kariera toa podlaboka kriza.Ne e ni chudo kade sme denes.


Кој тоа рече дека немаат или немале право?!

Christian Da
Great_Macedonian Ne treba da glasa makedonskata dijaspora. Do pred malku mislev deka treba, no se premisliv, zosto??

1)Ako i se dade pravo na makedonskata dijaspora da glasa, od toa polza ke imaat samo albanskite partii. Site albanci nadvor od makedonija masovno ke izlevat na glasanje, dodeka makedoncite vo avstralija, amerika i kanada koj ne samo sto mnozinstvoto ne gi interesira politickata situacija vo MK, tuku ne ja ni poznavaat a i vo golem del se otuguvaat od tatkovinata pa ke izlezat na glasanje eden mal del novo peceni pecalbari. Znaci polza ke ima samo albanskata kauza so toa sto albancite ke dobijat mnogu poveke pratenici, a makedoncite nisto. Nasiot narod e takov, zatoa treba da ni e jasno deka vakov cekor ke rezultira so gore navedenoto.
n/a Toa se se' kosovari i od Albanija shto ja predstavuvaat albanskata dijaspora, nema vo taa mera makedonski albanci.
Ne ti drzi ova vooda.
Strelec И јас мислам како Горан. Ако имаме милион и пол македонски Македонци надвор од државата, албански Македонци не би требало да се повеќе од 10-15 илјади. Значи само 2% од Македонците да излезат на гласање, односот би бил повеќе од поволен. А според мене реално е да се очекува одзив од 7-8 проценти.

OooOo Jas go delam istoto mislenje so Goran i Strelec.
Great_Macedonian Sigurni ste?? Da ne preteruvame, realnosta e deka ogromen del od makedonskata dijaspora se asimilira.. ima lujge koj ja napustile makedonija pred 40godini i nikogas nese vratile.. mislite tie, nivnite deca ili vnuci ke im tekna da glasaat za makedonski izbori??
Ima golem broj na makedonski albanci nadvor od makedonija.. nad sto iljadi se, site tie ke glaset.. a 10iljadi makedonci niz cel svet nema da izlezat na glasanje. Kamoli da ne sum vo pravo... no ima prostor za somnez.
n/a Od kade be 100.000 gi najde ziti kariera, ne gi vadi brojkive od rakav.
Great_Macedonian hehe... vo svajcarija gi ima dvesta iljadi.. od koj barem 50iljadi od mk.
n/a C ccc, dobro aj.
OooOo prvo vika 100.000, posle 200.000 od koi 50.000 bile brakja :)) Ajde Great bidi fer pa namali ushte edna 1/5 :)
Unreal Е сега гледате зошто не може и не смее да се донесе закон во Македонија кој би овозможил да гласа и дијаспората?

"Абе,колку иаме во УСА? Шо знам едно 400-500 илјади? Не бе,не се појќе од 250 илјади.А во Канада?Па и таму тука некаде, ама брат во Австралија можда имаме преку 500 илјади?Не бе па ти 500 илјади,можда се некаде и тие 300-400 Илјади...."

f9 Sto pa ti vagjash zakluchoci od rakav nerealno.Se znae koj se drzhavjani i tuka nema ova-ona i kolku se.Ne mi e jasno koja toa matematika ja vagjate so toa shto gi delite drzhavjanite na Makedonija na Makedonci i Albanci.Pa ajde po vashata logika zabranete im na Albancite vo Makedonija da glasaat,mozhe?.Ne ,site znaeme deka ne mozhe.Ova e samo paranoja so koja si igraat klopatarite od politichari.Dijasporata kolkava e tolkava e i treba takva kakva shto e da si bira i da ima pravo da bide birana.Na toj nachin taa se involvira,a involviranjeto znachi i investira i ima doverba vo sistemot shto se gradi,taa dijaspora znae shto e zakon i institucija na demokratijata,znae za tehnologii znae za se ona za koe eden profesor na praven mozhe samo da meditira.Toj i takov dijasporec ima iskustva i pari i znaenje shto mu e potrebno na Makedonija a za koe sekoj drug bi naplatil mnogukratno...Vo vrska so brojkite i popisite se razbira deka ima problemi-zoshto?,pa zatoa shto i dijasporata e razdelena posebno od emisari od Republikata koj rovarat delejki go narodot de po edna de po druga osnova.Kakvi konzulati i ambasadi i popisni komisii i matici.Javna tajna e deka groto na dijasporata e organizirana po crkvite,a vo niv site znaeme deka imashe problemi niz cel svet generirani od Republikata.
Samoto toa limitiranje na pravoto da bira e limitiranje na pravoto da bide biran,i zad site delbi stoi stravot od gubenje na pozicii zaradi prodavanje na puvki koj kako takvi dijasporata
mozhe lesno da gi identifikuva.Zapad vaka zapad taka pravel i nie trebalo taka da pravime-ovaa fiskula ne ke mozhe da pomine,zatoa shto mnogumina na toj zapad shto zhiveele ke rechat ...aj ne tresi gluposti.Politikata im zabrani na dijasporcite da deluvaat politichki samo zaradi sopstvenite pozicii i slobodi vo deluvanjeto.Ne e tolku pravoto da bira kolku shto e pravoto da bide biran dijasporecot shto im smeta na Makedonskite profesionalni politichari.
Unreal
quote:
Originally posted by Unreal



Кој тоа рече дека немаат или немале право?!


[/quote]

Ф9 ,зошто не ми даде одговор на моето прашање?
nukleus Suma sumarum dokolku iselenicite dobijat dvojno drzavjanstvo otide s-ramkovniot dogovor kako edna blentava igra na Albansko-mafijashkite strukturi koj gi potkupija tvorcite na istiot moronski akt.
n/a Unreal, ne ti dade odgovor zoshto si pravi kako sho mu odgovara, kako i mnogumina ovde shto glumat ludilo.
Unreal Вообичаена појава кај поголемиот број припадници на опозицијата.
Ќе кажат нешто,ќе дадат некое трвдење и ти истото тоа тврдење го побиваш со НЕПОБИТЕН факт,и пак и пак се тие во право,е тоа не можам да го разберам никако.
nukleus
quote:
Originally posted by Unreal

Вообичаена појава кај поголемиот број припадници на опозицијата.
Ќе кажат нешто,ќе дадат некое трвдење и ти истото тоа тврдење го побиваш со НЕПОБИТЕН факт,и пак и пак се тие во право,е тоа не можам да го разберам никако.


Pa sega faktite shto pozicijata gi dava i ne se bash "nepobitni" pred se bi rekol deka tie fakti se tolku prozirni shto samo na vlastite im izgledaat kako nepobitni,dodeka sekomu koj ne e pozicija mu izgleda apsurdno i pogreshno od strana na vlasta koja ke ima rejting od 0,1% dokolku dijasporata moze da glasa.
toni_a
quote:
Originally posted by Unreal



Unreal,jas uplativ livche za loto!

pravo imash dodeka si vo MK.sekoj gastarbajter ili isselenik ima pravo (i mozhnost) da glasa dodeka e vo MK za vreme na izbori.
koga e vo stranstvo nemozhe! logikata me interesira?(da ne archat pari?)
-site albanci i onaka glasaat sto ne se vo MK za vreme izbori.nema sto da se lazheme.ne ednash se dokazhani izborni neregularnosti...

ili diplomatite i vrabotenite koi se po ambasadi na primer vo sluzhba na drzhavata??? em na drzhava sluzhish em ne ti davaat da glasash...

inaku programi(muabeti de) za zadrzhuvanje ili vrakjanje na "inteligencijata" koja se seli od drzhava...samo nekoi muabeti,a koga stanuva zbor za zacvrstuvanje na vrski i odnosi,podgotovka i kontakti za eventualno idno vrakjanje...cvrc
1.so MK pasosh (kako sto chitame po forum) ne ti se isplati da go imash:
-ne vrshi rabota
-pravi troshoci
2.sekakvi dopirni tochki (zadolzhenija i privilegii) so MK se kinat

-> od tuka proizleguva FAKTOT deka se` povekje makedonci se odnaroduvaat!
-ispolnuva li uslov za tugjo i si vika: pa sto ke mi e makedonsko? a prashanjevo e sosema opravdano i na mesto da se postavi.

nekoj makedonec sto zemal bugarski pasosh (i "izbegal" za parche leb na zapad...) iskacha deka mozhe da uchestvuva aktivno vo sozdavanje i kreiranje na NIVNA politika i drzhava(+stapnal samo ednash tamu,da zeme pasosh),a na SOPSTVENATA ne mozhe!
epa zatoa e taka kako sto e!

a begaat onie koi mozhat! zamislete se koi glasachi gi gubi drzhavata.
OooOo toni_a ubav post, no ne ochekuvaj deka mnogumina kje te razberat.

f9 Zoshto ne sum odgovoril?Pa otvori zakon ,ne ochekuvaj jas da ti citiram.Ne sum ovde za edukacija.
Imash edno kilo i pol reakcii od dijasporata ,domashni aferi vo vrska so kandidaturata za precedatel i se pravish na Tosho machorot.
I ne tresete od rakav,jas ne sum nikakva pozicija ili opozicija.Iskreno i dvete toptan so nivnite rikachi i tropachi za mene se za nikade,a kamo li za vo parlament.
toni_a sum kazhal i ke kazham pak.
za vladava nasha momentalna ne bi glasal ni pod tochka razno!

nekompetentnost,nerabotenje,kradenje i se` naj naj losho nemozham da nagradam i poddrzham so moj glas ,pod izgovor deka i druata partija e takva!
nashive ne svatile deka ako nekoj ne e kako sto treba,mora da se trgne od funkcija.makar doshle i drugite idioti na vlast,ama mora da razberat ednash za sekogash deka za plata treba da se raboti i deka samo smrtta e vechna,a vo "vechnite lovishta" so drago srce bi gi ispratil site sto se tamu.
ete zashto na mene ne mi davaat da glasam!
Mr.Shabani ke glasa za mene...
ne bi glasal ni za ednata ni za drugata...a za koja bi glasal?
neznam,poshto "me boli stojko"! i onaka nemozham da glasam i nema potreba da se zamarm.ete toa e toa.
f9 Toni jas ne zboruvam ovde za nekakvi krshenja na zakon kako pravo za glasanje.I ako si bil vo stranstvo godina i eden den pred izborite legalno i ako si vo Makedonija na denot na izborite nemash zakonsko pravo na glas.Tuku ova so partiskive lepenki veke mi dojde preku nos.Dali ke treba da otvoram temi za ideoloshkata potkrepa na partiskite programi.Da go vidime od ideoloshki aspekt na naslednicite na KPM i SKM vo vrska so stvaranjeto na eden Shterjo i duzina "kapitalisti"i toa da mu go objasneme na glasachkoto telo sostaveno od bezimotni proleteri,stechajci i tehnolozi i borcite na socijalistichkata revolucija i obnova i nivnite rodnini i prijateli.
Ili ke treba da otvoram tema za slichnostite i razlikite megu vizuelnoto i realnoto na ednata i edinstvena VMRO na Goce i kopilinjata shto se isporodija vo poslednive petnaeset godini so vili i stanovi.
Satanico Pandemonium Protiv sum vo vakva situacija da glasaat dijasporcite. Generalno, smetam deka toj sto glasa treba da bide zasegnat i da so svoeto glasanje na svoja koza gi oseti rezultatite od svojot izbor.

Sporeduvanjeto so Italija i nekoj drugi drzavi ne e bas validno. Retko koj od Italija gleda da izbega glavom bez obzir i da nikogas ne stapne nazad vo seriozna smisla, nitu pak gleda sto poprvo da go frli Italijanskiot pasos i vadi AU, USA , CAN...Site tie se vrzani so svojata drzava i nivnite drzavjani koj se nadvor od Italija se generalno privremeno, so namera da se vratat nazad. Mnogu vazna razlika. Sega, sigurno e deka ima i dijasporci koj stalno se iselile od Italija no toa e mal procent sporedeno so nashiot.

Vo nashiov slucaj, bar edno 200 do 300 000 lugje sto e poveke od 10% od celiot broj treba da odluchuva za idninata na Makedonija dodeka vo isto vreme ima sigurna i bezbedna sostojba vo zemjite drugi svoi i samo gleda sto se sluchuva.

OK e toa da dijasporata glasa za zakoni sto nejze ja zasegnuvaat.
Vo poslednite 15 godini se vide celosnata nezrelost na narodot koga se doagja do biranje ne lideri. Nema nikakvi dokazi deka dijasporata imase i ima razlichni krieriumi. Kolku sto se sekavam po nekoj anketi (ne me drzete za zbor) dijasporata bese pretezno za VMRO. Ako se sudi spored ovoj forum isto, pak se glasovite SDSM vs VMRO kako sto e vo Makedonija isto. Ne e vo red da nekoj naviva od strana za da pobedi nekoj koj dodatna tezina ke mu vovede na narodot koj zivee vo Makedonija. Neka glasaat ambasadorite, i stie sto rabotat za Makedonija vo stranstvo, ili tie sto se prateni na sturcno usovrsuvanje i se so namera da se vratat nazad. No nekoj, koj e 15 godini tuka i poveke i tesko da ke se vrati i da saka, ne e vo red da glasa za nesto sto direktno ne go zasega , a go zasega emotivno samo.
nukleus Od edna strana na Makedonskata dijaspora ne i se dozvoluva da glasa i taa se proglasuva za "nekompetentna" dodeka od druga strana na Albanskata dijaspora i se preporacuva da glasa za da ja ispolni "kvotata" zacrtana vo s-ramkovniot dogovor,pa toa e apsurdno i pogubno za Makedonija koja ostana edinstvena drzava vo svetot kade 15% malcinstvo ima poveke prava od 85% sopstven narod.
Juzna Afrika toa go "nadmina" pred 10 godini a nie go implementirame so zakon za zabrana na glas od dijasporata koja gi polaga istite prava kako i ostanatite gragani na Republika Makedonija.
Strelec
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium

Protiv sum vo vakva situacija da glasaat dijasporcite. Generalno, smetam deka toj sto glasa treba da bide zasegnat i da so svoeto glasanje na svoja koza gi oseti rezultatite od svojot izbor.

Јас сум многу засегнат од тоа кој ќе биде на власт во Македонија, без оглед што живеам 10 илјади км. подалеку.
Зошто сум засегнат:

1. Таму ми живеат родителите, многу други роднини и многу други пријатели. Зарем треба да ми е сеедно во какви услови живеат сите тие?

2. Во Македонија имам сопствен бизнис. Некој веројатно ќе рече дека е многу мал бројот на тие што имаат свој бизнис, но земајќи ја огромната милионска бројка на македонски иселеници, секој од нив треба да има третман на потенцијален бизнисмен и инвеститор. Мојот бизнис е мал, некој друг има голем бизнис, а некој трет допрва ќе има свој бизнис. Зарем треба да ми е сеедно во какви стопански услови ќе се развива мојот бизнис?

3. Има голем број на Македонци кои што се само привремено населени во странство. Некој отишол на студиско усовршување, некој во странско претставништво, некој на печалба. Некој од нив е само три месеци отсутен, некој една, некој неколку години. И би било добро на сите тие да им биде овозможено гласање во странските амбасади и конзуларни претставништва. Зарем треба да им биде сеедно на тие луѓе кој ќе биде на власт во Македонија?

Има уште многу причини, ама засега не ги истакнувам за да не ми испадне ептен голем постот!:)

nukleus Apsolutna podrshka na tvoite stavovi Strelec,mnogu zemji vo svetot i davaat pravo na dijasporata za da glasa barem na parlamentarni izbori.
f9 Ma ajde toa malku pravno da go sublimiram...
Osnovno chovekovo pravo e da bidesh biran i da birash.Toa pravo ne proizleguva samo od ustavot tuku e zagarantirano pravo od povelbata za chovekovi prava na OON.Sekoja drzhava koja ne go sproveduva toa pravo ja krshi povelbata.
Site drzhavjani se ednakvi pred zakonot i imaat podednakvi prava na cela teritorija na drzhavata.
Ambasadite prestavuvaat teritorija na drzhavata.Koga ke stapne drzhavjaninot na svoja teritorija drzhavata e dolzhna da mu obezbedi glasachko i birachko pravo kako i site drugi prava koj proizleguvaat od pripadnosta kon toa drzhavjanstvo.
Se drugo e samo....politika.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Strelec

quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium

Protiv sum vo vakva situacija da glasaat dijasporcite. Generalno, smetam deka toj sto glasa treba da bide zasegnat i da so svoeto glasanje na svoja koza gi oseti rezultatite od svojot izbor.

Јас сум многу засегнат од тоа кој ќе биде на власт во Македонија, без оглед што живеам 10 илјади км. подалеку.
Зошто сум засегнат:

1. Таму ми живеат родителите, многу други роднини и многу други пријатели. Зарем треба да ми е сеедно во какви услови живеат сите тие?

2. Во Македонија имам сопствен бизнис. Некој веројатно ќе рече дека е многу мал бројот на тие што имаат свој бизнис, но земајќи ја огромната милионска бројка на македонски иселеници, секој од нив треба да има третман на потенцијален бизнисмен и инвеститор. Мојот бизнис е мал, некој друг има голем бизнис, а некој трет допрва ќе има свој бизнис. Зарем треба да ми е сеедно во какви стопански услови ќе се развива мојот бизнис?

3. Има голем број на Македонци кои што се само привремено населени во странство. Некој отишол на студиско усовршување, некој во странско претставништво, некој на печалба. Некој од нив е само три месеци отсутен, некој една, некој неколку години. И би било добро на сите тие да им биде овозможено гласање во странските амбасади и конзуларни претставништва. Зарем треба да им биде сеедно на тие луѓе кој ќе биде на власт во Македонија?

Има уште многу причини, ама засега не ги истакнувам за да не ми испадне ептен голем постот!:)





Strelec, za pod tochkite 2 i 3 nema diskusija tuka. Vo pravo si, no istoto toa i jas go napishav. Tie sto imaat vrski so MK segasni, ekonomski i lichno im e egzistencijata zavisna od MK ili se privremeno nadvor treba da glasaat . Nisto podrugo ne rekov. Vo pravo si i toa deka mnogu mal broj na iselenicite imaat biznisi. Zaradi niv samo da se uvede opshto glasanje mislam ne e vo red. Mozebi toa moze da se razresi, sekoj sto ima biznis vo MK ima i mesto na ziveenje vo MK pa taka i pravo na glasanje vo Ambasadite. Tie ne treba da se rachunaat kako iselenici . Istoto toa moze da se napravi so privremeno naselenite vo stranstvo. No sekoj sto ke dobie stalna rabotna viza a nema biznis vo MK i nikakvi drugi vrski osven rodbinski , mislam deka tie ne treba da glasaat.

Sto se odnesuva so tochkata pod eden. Matematicki ne stoi. Site nashi roditeli ziveat tamu i sami mozat da si ja odluchat sudbinata. Ne gledam zosto od strana nekoj treba da glasa. OK, sekoj saka na svoite roditeli da im pomogne, no ne e da na roditelite im e zabraneto glasanje. Smetam deka ne e vo red nekoj da glasa samo zaradi rodninite svoi. Toa ne e celta na izborite. Postoi sluchaj na primer ako roditelite ili brakate i sestrite ne se slagaat politicki so tebe vo dijasporata togas iluzorno e takvoto glasanje. Moze da se javi situacija kade izborite se "tesni" i tuka sekoj glas e vazen. I ako tvoite roditeli se na ista politicka opcija togas tvojot glas moze da pomogne "nivnata" opcija da pomogne. No, statisticki, nema dokazi deka roditelite na dijasporcite imaat poinakvi politicki stavoti od roditelite na ostanatite vo Makedonija. Glasanjeto e uvedeno samo za toj sto glasa da gi vidi rezultatite.

Poentata mi e sledna: Demokratskite izbori se uvedeni za narodot da si ja odbere varijantata so koja misli deka ke mu bide poarno vo slednite 4 godini. Ako rezultatite od izborite vo najgolema mera nemoze da si gi iskusi na svoja kozha togas svrhata na izborite se gubi.

Sekoj zdrav sistem mora da ima povratna sprega. Mora da ima pokuda i pofalba, nagrada i kazna. Vo slucajov so glasanjeto na dijasporcite taa sprega ne funkcionira i zatoa smetam deka (iako ne stoi vo site sluchaevi no nema idealen sistem) deka tie ne treba da glasaat.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by nukleus

Od edna strana na Makedonskata dijaspora ne i se dozvoluva da glasa i taa se proglasuva za "nekompetentna" dodeka od druga strana na Albanskata dijaspora i se preporacuva da glasa za da ja ispolni "kvotata" zacrtana vo s-ramkovniot dogovor,pa toa e apsurdno i pogubno za Makedonija koja ostana edinstvena drzava vo svetot kade 15% malcinstvo ima poveke prava od 85% sopstven narod.
Juzna Afrika toa go "nadmina" pred 10 godini a nie go implementirame so zakon za zabrana na glas od dijasporata koja gi polaga istite prava kako i ostanatite gragani na Republika Makedonija.



Jas sum za toa na niedna dijaspora koja nema vrski so MK da ne i se dozvoli da glasa.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by f9

Ma ajde toa malku pravno da go sublimiram...
Osnovno chovekovo pravo e da bidesh biran i da birash.Toa pravo ne proizleguva samo od ustavot tuku e zagarantirano pravo od povelbata za chovekovi prava na OON.Sekoja drzhava koja ne go sproveduva toa pravo ja krshi povelbata.
Site drzhavjani se ednakvi pred zakonot i imaat podednakvi prava na cela teritorija na drzhavata.
Ambasadite prestavuvaat teritorija na drzhavata.Koga ke stapne drzhavjaninot na svoja teritorija drzhavata e dolzhna da mu obezbedi glasachko i birachko pravo kako i site drugi prava koj proizleguvaat od pripadnosta kon toa drzhavjanstvo.
Se drugo e samo....politika.





Nikoj ne ti brani da biras. Biraj tamu kade sto zivees. Kade e problemot?
KoPiLe ne bi trebalo da glasa ....zoshto da glasa ...koga taa dijaspora e zaminata mnogu mnogu mnogu daleku ....so ima da glasa ...za kogo ke glasa ne mi e jasno ...za nekoj od kogo nezavisi ...za nekoj shto nema nadez deka ke mu go podobri zivotot...m?za kogo ? neka si uzivaat i rabotat i ziveat tamu kade shto se...shto ima da se macat da glasaat ?
Mandrak Нема никаква логика македонците од дијаспората да гласаат и со тоа да ми ја одредуваат судбината мене овде! Ако толку многу се заинтересирани за политичкиот живот на Македонија, тогаш нека повелат да си дојдат на своите родни огништа и нека ги споделат тешкотиите на живеењето во енда сиромашна држава со нас кои сме сеуште овде, па тогаш нека изградат мислење за тоа кому ќе го дадат својот глас и со тоа ќе му овозможат власт. Најпосле кој е ефектот по иселениците од политиката на власта во Македонија? И како тие можат доволно добро да бидат информирани за политичките прилики на толкава далечина кога не ги чувствуваат ефектите од владеењето на актуелните или предходните власти?
Srgjan D Mandrak ne si vo pravo so tvoeto tvrdenje deka makedoncite vo dijasporata ne trebaat da imaat pravo da glasaat.Jas mislam deke site makedonci koi poseduvaat makedonski pasos a ziveet nadvor od Makedonija bi trebalo da imaat pravo da glasaat i toa kako vo drzavi kako na primer Germanija,Italija i Hrvatska preku pismo a pismoto potoa da go ispratat do najbliskata ambasada.

A sto se odnesuva do informaciite za politickite priliki kako sto velis na tolkava dalecina vo denesno vreme takvi dalecini ne postojat nie koji ziveeme vo stranstvo preku internet mozeme da citame makedonski dnevni vesnici a preku satelit mozeme da gledame makedonski programi.
kazano jas mislam deka site makedonci koi se vo dijasporata treba da glsaat.toa e nivno pravo i treba da si go ostvarat bez razlika dali se vo makedonija ili ne.no protiv sum da glasaat i tie koi imaat makedonski pasos a ne se makedonci po nacionalnost(albanci, turci) zatoa sto tie pravat golemi galami i neredi.
nukleus Dijasporata treba da ima izbor dokolku saka i misli deka treba da si glasa vo zavisnost od toa na kakvi izbori se glasa.Dokolku se lokalni ne bi trebalo a za parlamentarni i predsedatelski treba da moze da glasa.Isto taka i drugite nacionalnosti vo Makedonija koj imaat Makedonski pasosh treba da glasaat za lokalni i parlamentarni izbori no nikako ne smeat da glasaat za predsedatelski izbori zatoa shto postojat indicii deka so svoite glasovi ke go ucenuvaat predsedatelot a toa veruvam deka ke se slozite i ne e bash nekoj demokratski proces i se granici so kriminal.
tane komita
quote:
Originally posted by kazano

jas mislam deka site makedonci koi se vo dijasporata treba da glsaat.toa e nivno pravo i treba da si go ostvarat bez razlika dali se vo makedonija ili ne.no protiv sum da glasaat i tie koi imaat makedonski pasos a ne se makedonci po nacionalnost(albanci, turci) zatoa sto tie pravat golemi galami i neredi.


Или сите ќе гласаат или никој, во спротивно - таквото гласање е меч со две острици...затоа што и тука некој меже да не надгласа!

Демократски е секој кој има македонски пасош да може да гласа без разлика каде се најдува - да не важи она „повеќе од една година“, туку да му се овозможи да гласа се додека има исправна патна исправа, односно важечки пасош.
Ако се откажал од пасошот, се откажал од државата па спрема тоа нема право ниту да гласа.
Треба на секој да му е овозможено да гласа; дали ќе гласа, како ќе гласа или дали ќе излезе на изборите - тоа е негов избор!


Mandrak
quote:
Originally posted by Srgjan D

Mandrak ne si vo pravo so tvoeto tvrdenje deka makedoncite vo dijasporata ne trebaat da imaat pravo da glasaat.Jas mislam deke site makedonci koi poseduvaat makedonski pasos a ziveet nadvor od Makedonija bi trebalo da imaat pravo da glasaat i toa kako vo drzavi kako na primer Germanija,Italija i Hrvatska preku pismo a pismoto potoa da go ispratat do najbliskata ambasada.

A sto se odnesuva do informaciite za politickite priliki kako sto velis na tolkava dalecina vo denesno vreme takvi dalecini ne postojat nie koji ziveeme vo stranstvo preku internet mozeme da citame makedonski dnevni vesnici a preku satelit mozeme da gledame makedonski programi.

Информација можеш лесно да добиеш можеби. -Но неможеш да осетиш на своја кожа како изгледа владеењето на актуелната власт, а тоа е на пример пресудно за да не гласаш или гласаш за нејзе! Најпосле, каков ќар за тебе од твоето гласање освен полнење на личната суета дека си гласал? За мене може само лошо да биде влиајанието на твојот глас од дијаспората зашто директно или индиректно ми ја одредуваш мене судбината овд, во матичната држава токму ти кој си некаде на илјадници километри далеку од овде. Дефинитивно го немаш тоа право!
А, да! И кажи ми живти се, како ти ќе се запознаеш со предизборната кампањна и програма која ја нудат партиите во Македонија на своите гласачи? Ќе дојдат Бучко, Грујо и Љубчо митинг да држат во местото кај што живееш?
SydneyGuy Дали треба да гласа Македонската дијаспора?! No. If you want to vote then go and live in Macedonia. Democracy should be about local politics. This whole concept that the Italian government came up with that allows Italians who live overseas to vote is a ridiculous idea. How will the actions of the politicians affect their life if the laws they pass don't even apply to them? If you are bound by those same laws then that would be different. In that situation I would say it's a good idea.
Aleksandra
quote:
Originally posted by tane komita

quote:
Originally posted by kazano

jas mislam deka site makedonci koi se vo dijasporata treba da glsaat.toa e nivno pravo i treba da si go ostvarat bez razlika dali se vo makedonija ili ne.no protiv sum da glasaat i tie koi imaat makedonski pasos a ne se makedonci po nacionalnost(albanci, turci) zatoa sto tie pravat golemi galami i neredi.


Или сите ќе гласаат или никој, во спротивно - таквото гласање е меч со две острици...затоа што и тука некој меже да не надгласа!

Демократски е секој кој има македонски пасош да може да гласа без разлика каде се најдува - да не важи она „повеќе од една година“, туку да му се овозможи да гласа се додека има исправна патна исправа, односно важечки пасош.
Ако се откажал од пасошот, се откажал од државата па спрема тоа нема право ниту да гласа.
Треба на секој да му е овозможено да гласа; дали ќе гласа, како ќе гласа или дали ќе излезе на изборите - тоа е негов избор!






Podobro od ova kazano zdravje.
Sirius f9, gi pomesha business- relaciite so narodot koj ima pravo da bira svoja vlast koj direktno ke gi chuvstvuva konsekvencite na negoviot izbor.
Doznakite na emigrantite, iako se znachaen faktor za deviznite rezervi i imaat solidna uloga vo makroekonomskata stabilnost i monetarnata politika na Mkd, neznachat samite po sebe deka treba da nosat pravo na glas.
Motivot na emigrantot, na negovata pomosh, e od druga priroda, nikako ne e razvojna ( iako sekoja deviza ima takva komponenta) negovata pomosh e strogo nameneta za negovata familija. Pa dokolku nekoj razvie business so takvata pomosh toj toa go pravi voden od elementarniot motiv PROFIT, kako shto e vprochem siot business na ovoj svet voden od toj, istiot motiv.
Nikoj ne otvara business so drugi motvi, nitu pak onoj shto kako krt raboti vo tugjina ima namera da ja pomaga Mkd kako shto se obide da gi prezentirash nivnite doznaki. Vo SFRJ deviznite doznaki na emigrantite bea cca 7-8 miliardi $US, shto znachi deka i togash i sega Mkd bila 1/10 od taa drzhava pa i sega doznakite se dvizhat so istiot procent. Analogno na toa, diasporata bez razlika na opsht. sistem, kakva vlada i parlamnent ima vo Mkd, tie doznachuvaat priblizhno isti iznosi.

IMF i WBank ne gi meshaj, tochno se znae kakva e nivanata uloga, a shto da se kazhe za mokta na poedini lichnosti koi se minorni vo sporedba na ovie institucii, no toa se veke drugi temi, ovde zborime za neshto shto po default treba da e jasno.

Samo onoj koj ke gi “trpi” ili ke “uzhiva” konsekvencite, blagodetite, nedostatocite, i sl. od politikata na sopstvenata vlast ima ISKLJUCHIVO prvo samo toj i nikoj drug da si ja bira.
Ne meshaj doznaki i sl. stvari.....toa se stimulira , reshava i organizira na drugi poatraktivni nachini, nikako so davanje na pravo na glas.....
Mandrak Е добро тогаш. Да предпоставиме дека е во ред македонците од дијаспората да гласаат и таа опција да им биде овозможена. Сите тие кои се во дијаспората ќе ги запрашам:
-Знаете ли за кого ќе гласате? Ќе гласате за партиска идеологија, за личности или за програма? Кој критериум ќе ве води во тоа кому ќе го дадете гласот?

Освен доколку гласате за партиска идеологија, гарантирам дека за другите два елементи појма немате што можат да понудат!

-Сметам дека желбата за гласање кај македонците од дијаспората е повеќе емотивно прашање, пуста носталгија за да не се почувствуваат изолирани од значајно случување во Македонија и за да можат да кажат „јас гласав“ зашто голем број од нив не се државјани на државите во кои живеат и тоа право неможат да го имаат таму.
Mandrak
quote:
Originally posted by Srgjan D

...
A sto se odnesuva do informaciite za politickite priliki kako sto velis na tolkava dalecina vo denesno vreme takvi dalecini ne postojat nie koji ziveeme vo stranstvo preku internet mozeme da citame makedonski dnevni vesnici a preku satelit mozeme da gledame makedonski programi.

Кои програми? МТВ и А-1?
Sirius Diasporata ne trebe da glasa zashto poima nema shto se sluchuva ovde.
Mnogu se lazhat koga velat deka gi pratat rabotite preku TV, internet ili vesnici, pa preku soodvetni sredbi so taze emigranti, preku tel. razgovori i t.n.
Politichkata sostojba i opshtestveniot zhivot nemozhe da se razbere preku posredstvo na bilo kakov medium, toj ednostavno treba da se dozhivuva, da se pochustvuva na svoja kozha...
Toa shto nekoi drzhavi dozvoluvaat glasanje na svojata emigracija ne znachi deka “generalno” e ispravno i za nas.
Onoj shto zhivee vo stranstvo i plakja danok vo tugja drzhava, pomaga tugja ekonomija i so svoite aktivnosti i vrabotenost doprinesuva - ovozhmozhuva da se odviva tugja reprodukcijata, neznam shto ima da bara ovde da glasa.
Nekoj ke kazhe deka imal business ovde i bi bilo opravdano i logichno da ima pravo na glas. Togash site stranski kompanii koi imaat ovde business bi trebalo da imaat pravo da glasaat.
Emigrantite se ednostavno otseleni, popolnuvaat i zhiveat nekoi tugji opshtestveni shemi i sitemi, kako mozhe da posakaat da glasaat i da imaat udel vo definiranjeto na Mkd polit realnost... shto fajde od vashiot glas, .... chumu vashiot glas....ke vlijaete vo bazata vo opshtinskite polit.organizacii, ke organizirate shtrajkovi, ke se pojavuvate vo mediumite i ke komentirate , shto ke napravite , ili onaka od distanca na forumi ke pishuvate shto i kako trebalo da bide....ma daj....onie shto imaat pokraj Mkd i drugo drzhavjanstvo i zhiveat vo druga drzhava, vo taa nivna nova tatkovina tamu neka glasaat tamu neka se borat za podobra idnina, a nie koi sme ovde, samite ke si ja odbirame i gradime nashata sudbina, pomoshta od diasporata ednostavno ne ni e potrebna zashto so toa pravo na glas, emigrantot mozhe ednostavno od “tepka” da go dade svojot glas...pa nekla bide i pravilen izbor, sepak toj negov glas ne doprinesuva za razvoj na demokratijata i drzhavata voopshto, emigrantot e pasiven drzhavjanin na svojata matichna drzhava zatoa shto povekje ne pretstavuva del od Mkd realno tkivo na koe se temeli i istovremeno se gradi i sochinuva Mkd polit. realnost....
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Sirius

Toa shto nekoi drzhavi dozvoluvaat glasanje na svojata emigracija ne znachi deka “generalno” e ispravno i za nas.




Da dodadam na tvojov post deka retko koja drzava ustvari i dozvoluva dvojno glasanje. Na primer, USA dozvoluva, no USA ne dozvoluva ako nekoj ima Amerikansko drzavjanstvo da primi drugo. Tie sto dozvoluvaat glasanje obicno ne toleriraat da im se prifaka drugo drzavjanstvo te i nemaat klasicna dijaspora kako nasata. Amerikanskite expats na primer ne glasaat po tugji drzavi (so isklucok na onie mozebi koj imale drugo drzavjansto pa naknado primile USA). Nasata dijaspora ima stranski pasosi ili gi cekaat, taka da glasaat tamu kade ziveat posto se drzavjani na drzavite vo koj se odselile. Mene mi e navistina cudno da nekoj glasa na dve mesta. Pogotovo na ednoto kade kompletnite konsekvenci od svoeto glasanje nema da gi oseti na svoja koza kako sto ke gi oseti nekoj koj ima samo MK pasos i e prakticki primoran da zivee samo vo MK.
јузер Сатана и Сириус, исто мислење имам како вас, само уште јузерот да ми започнува на С како на вас па да правиме Свето Утројство :)
f9 Vo pravo ste,samo treba ushte da se otkazime od nivnite devizni doznaki...pa da bankrotirame i kako drzhava i kako narod ha,ha,ha.
A mozhe nekoi sharlatani stranci od MMF shto ke frlat bukvalno skapa kreditna koska od 50 milioni evra da vi ja krojat politikata,a ne mozhat onie koj ja pumpaat Makedonija so skoro milijarda dolari godishno i zgora na toa se drzhavjani na Makedonija da glasaat.
Ova sto go treskate e ludost za sekoja drzhava i za sekoja ekonomija koja ima 3 chisti.Mesto drzhavata da gi iskoristi vistinski potencijalite na dijasporata i da ja animira kon toj pravec,vie velite ajde ne ni trebate.
Zarem ne vi izgleda ova na shizofrenija...
I da im se dozvoli mnogu malku na dolg rok bi uchestvuvale vo glasanjeto.Vsushnost treba napor da se animiraat lugeto zashto toa e od korist za drzhavata.Ostavi shto veke objasnav deka e pravno neodrzhlivo da mu ogranichuvash pravo na glasanje na sopstven drzhavjan na Makedonska teritorija.Mnogumina od tie shto izlegle izlegle zatoa shto i ne se slozhuvale so politikata i ekonomijata vo Makedonija i imale posledici od toa,taka da ima i motivi i kompetencija za toa vo koj pravec bi sakale da se dvizhi Makedonija.Sosema e edno da ti dojde Grk vo drzhavata i da ti kupi firma i da ti rovari,a sosema e drugo toa da go napravi Makedonski iselenik-povratnik.Profitot nema da leta vo nekoja banka vo kojznae kade tuku vo Makedonija i ima shansi da se refinansira vo drugi proekti.Vsushnost treba mnogu da se raboti za da se povrati doverbata na iselenicite vo Makedonija,a ne obratno da se otkazhuva drzhavata od niv,ili mislite deka e podobro Batlerovci da go naseluvaat Mariovo?
Jas samo bi vi dal eden primer so Indija koja bukvalno gi otkazhuvashe od drzhavjanstvo onie koj ke primea drugo.Taka indija se otsekuvashe sama od sopstvenata dijaspora.So menuvanje na toj famozen zakon Indija napravi mnogu brz ekonomski rast i toa najmnogu zaradi efektite od animiranje na dijasporata so toa shto se dozvoli povtorna readmisija na Indijcite koj veke go izgubile Indiskoto drzhavjanstvo.
Toa dovede do edna niza na drugi efekti koj povolno dejstvuvaa vo multikratno zgolemuvanjeto na investiciite na multinacionalnite kompanii.
tane komita Дали сме реални?
Да, колку се реални и исправно споведувани досегашните избори!!!???

Општо е познато дека во западна Македонија, еден гласа за цела фамилија - албанците, се носат стари и изнемоштени, дури некаде и ретардирани лица кои не знаат ни како се викаат, а се носат да гласаат за тој што ги носи.

Кој глас е поисправен!?

Денес со оваа информираност, кој сака ќе научи што се случува во татковината, има разни начини: радио, тв, новини, интернет и нивните пријатели.

Напомнав претходно: ако има македонски пасош - нека гласа, ако сака.

Што се однесува до политичка идеологија, личности или полтички програми - веќе видено, ниту програми, ниту пак тие се остваруваат, истите личности се вртат во круг, се’ е „лажи Вере...“

Да не ја забораваме и да не се откажуваме од дијаспората, сепак се тоа наши македонци, можеби не даваат „доволно“ јавно за Македонија, но сепак доста пари испраќаат на нивните најмили, кои пак со тие пари некои и преживуваат и што е најважно пак ги трошат во Македонија.

А моментално: поради политичката или економската ситуација, инвестирањето во Македонија, на жалост, е ставање трн во здрава нога!?

Јас иако сум овде, многу размислувам дали да излезам на гласање, а за кого ќе гласам!!!???
nukleus Najprvin treba da im se ponudat pasoshi(dvojno drzavjanstvo) na site onie koj se cuvstvuvaat Makedonci po rod i gi zadovoluvaat barem osnovnite kriteriumi od poznavanje na Makedonskiot jazik,kultura i obicai,pa potoa moze da im se ovozmozi glasanje pri shto ne veruvam deka ke ima poveke od 10% Albanci vo parlamentot.
јузер
quote:
Samo onoj koj ke gi “trpi” ili ke gi “uzhiva” konsekvencite, blagodetite, nedostatocite, i sl. od politikata na sopstvenata vlast ima ISKLJUCHIVO pravo samo toj i nikoj drug da si ja bira.

That's the point.

quote:
Ne meshaj doznaki i sl. stvari.....toa se stimulira , reshava i organizira na drugi poatraktivni nachini, nikako so davanje na pravo na glas.....


Doznaki i Pravo na glas - Magarica i Muzice.
Mandrak
quote:
Originally posted by f9

Vo pravo ste,samo treba ushte da se otkazime od nivnite devizni doznaki...pa da bankrotirame i kako drzhava i kako narod ha,ha,ha.
A mozhe nekoi sharlatani stranci od MMF shto ke frlat bukvalno skapa kreditna koska od 50 milioni evra da vi ja krojat politikata,a ne mozhat onie koj ja pumpaat Makedonija so skoro milijarda dolari godishno i zgora na toa se drzhavjani na Makedonija da glasaat.
Ova sto go treskate e ludost za sekoja drzhava i za sekoja ekonomija koja ima 3 chisti.Mesto drzhavata da gi iskoristi vistinski potencijalite na dijasporata i da ja animira kon toj pravec,vie velite ajde ne ni trebate.

Жити све, тие пари што ги испраќаат иселениците случајно да не ги уплаќаат во државни фондови за унапредување на македонското стопанство и економија? Да? ...не сум знаел дека се толку големи патриоти, досега имам чуено дека и в црква кога одат едвам по 10тина долари од семејство годишно даваат, а не да ја помогнат финансиски својата држава.
quote:
Originally posted by f9

Zarem ne vi izgleda ova na shizofrenija...
I da im se dozvoli mnogu malku na dolg rok bi uchestvuvale vo glasanjeto.Vsushnost treba napor da se animiraat lugeto zashto toa e od korist za drzhavata.Ostavi shto veke objasnav deka e pravno neodrzhlivo da mu ogranichuvash pravo na glasanje na sopstven drzhavjan na Makedonska teritorija.Mnogumina od tie shto izlegle izlegle zatoa shto i ne se slozhuvale so politikata i ekonomijata vo Makedonija i imale posledici od toa,taka da ima i motivi i kompetencija za toa vo koj pravec bi sakale da se dvizhi Makedonija.Sosema e edno da ti dojde Grk vo drzhavata i da ti kupi firma i da ti rovari,a sosema e drugo toa da go napravi Makedonski iselenik-povratnik.Profitot nema da leta vo nekoja banka vo kojznae kade tuku vo Makedonija i ima shansi da se refinansira vo drugi proekti.

Никој не ги спречува изселениците да си ги вложуваат парите во македонски банки, нема никаков лимит по тоа прашање, само желба и воља на изселениците треба која дефинитивно одсуствува. Бате, желбата на дијаспората да и помогне на Македонија до сега одкако знам за себе е само декларативна, на дело ништо не се случува.
И Македонија не е Индија, нема толку многу население кое може да работи за 20-50 долари месечно, храната и животот не се толку евтини како во Индија така да се сомневам дека некој изселеник кога и да е би инвестирал во фирма овде зашто не би можел да заработи толку многу како на пример во Индија, без оглед колку би му била голема довербата.
А, да! и сеуште чекам одговор од почитуваните членови на македонската дијаспора на ова прашање:
Доколку треба и можете да гласате, знаете ли за кого ќе гласате? Ќе гласате за партиска идеологија, за личности или за програма? Кој критериум ќе ве води во тоа кому ќе го дадете гласот?
f9 Daj ne tresete od prazno,tie devizi koj doagjaat ovozmozhuvaat drzhavata da nema somaliski k*rs,i da ne krahira.Nikoj ne ti prodava nafta za denari vo svetot,pa i bilo shto.Izvozot na Republikata ni od daleku ne gi popolnuva tie devizni dupki koj se osnova na bilo kakva ekonomija denes vo svetot.k*rsot se etablira vrz baza na uvoz i izvoz,samo shto nie gi vagjame devizite kako da imame izvoz,a vsushnost toa se doznakite.Da gi nemame doznakite nishto nema da mozhe Makedonija da kupi zatoa shto realno k*rsot ke ispopadne do dno.Samo zaprashajte se zoshto e strogo kontroliran k*rsot na Denarot-zatoa shto se odrzhuva veshtachki so administrativni merki,zatoa shto se vrshi depresioniranje na stranskite valuti,za da mozhe drzhavniot budzhet da ima realna podloga koga se prikazhuva vo denari.
Drugo,ako zabelezhavte vo poslednive dve godini ima rast na doznakite za dvojno poveke.Vladata go blesavi narodot kako toa bilo rezultat na nivnata uspeshna politika.Toa nema vrska.Tuku e rezultat na zgolemuvanjeto na zhivotnite troshoci i namaluvanje na primanjata kako i izvozot na sila vo zemji od opasna kategorija kako Avganistan i Irak,a i sezoniranjeto vo Italija i Grcija .
Taka da dupkite na drzhavata ne gi popolnuvaat Makedonskite glasachi tuku tie koj se zhrtvuvale za niv a na koj im e odzemeno glasachkoto pravo.
Treto...koj toa dojde od "Shvicarska i Germanija" da svadbari po planinite vo 2001,glasashe,pa sega sedi vo parlamentot i menuva premieri kako chorapi?Kako toa na Leka i kompanijata shto se bara na poternici im se dava pravo na glas,a ne na drzhavjani koj mozhebi nikogash ne napravile ni sobrakjaen prekrshok?
Vo prashanje e animiranje na dijasporata.I vnatreshnata i nadvoreshnata politika treba da se vo interes na drzhavnite interesi.A drzhavnite interesi se
1.vo situacija koga pagja natalitetot da ne gi gubi svoite drzhavjani i
2.vo situacija koga ekonomski rast e potreben da ja nasochi celata politika kon toj pravec
Se drugo od vas gospoda se samo niski strasti i ogromno zhivotno neiskustvo.Edinstveniot argument shto go vrtite e deka trebalo da glasa zhitelot samo.Zhitelstvoto ne e kategorija na drzhavjanstvo,nitu e osnova za pravo na glas.Toa go vovele Rimjanite svoevremeno i do den deneshen ne e promenato.Site drzhavi vo svetov im omovozmozhuvaat na svoite drzhavjani da glasaat
na svoja teritorija.Ambasadite se teritorija na drzhavata.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by f9

Daj ne tresete od prazno,tie devizi koj doagjaat ovozmozhuvaat drzhavata da nema somaliski k*rs,i da ne krahira.Nikoj ne ti prodava nafta za denari vo svetot,pa i bilo shto.Izvozot na Republikata ni od daleku ne gi popolnuva tie devizni dupki koj se osnova na bilo kakva ekonomija denes vo svetot.k*rsot se etablira vrz baza na uvoz i izvoz,samo shto nie gi vagjame devizite kako da imame izvoz,a vsushnost toa se doznakite.Da gi nemame doznakite nishto nema da mozhe Makedonija da kupi zatoa shto realno k*rsot ke ispopadne do dno.Samo zaprashajte se zoshto e strogo kontroliran k*rsot na Denarot-zatoa shto se odrzhuva veshtachki so administrativni merki,zatoa shto se vrshi depresioniranje na stranskite valuti,za da mozhe drzhavniot budzhet da ima realna podloga koga se prikazhuva vo denari.
Drugo,ako zabelezhavte vo poslednive dve godini ima rast na doznakite za dvojno poveke.Vladata go blesavi narodot kako toa bilo rezultat na nivnata uspeshna politika.Toa nema vrska.Tuku e rezultat na zgolemuvanjeto na zhivotnite troshoci i namaluvanje na primanjata kako i izvozot na sila vo zemji od opasna kategorija kako Avganistan i Irak,a i sezoniranjeto vo Italija i Grcija .
Taka da dupkite na drzhavata ne gi popolnuvaat Makedonskite glasachi tuku tie koj se zhrtvuvale za niv a na koj im e odzemeno glasachkoto pravo.
Treto...koj toa dojde od "Shvicarska i Germanija" da svadbari po planinite vo 2001,glasashe,pa sega sedi vo parlamentot i menuva premieri kako chorapi?Kako toa na Leka i kompanijata shto se bara na poternici im se dava pravo na glas,a ne na drzhavjani koj mozhebi nikogash ne napravile ni sobrakjaen prekrshok?
Vo prashanje e animiranje na dijasporata.I vnatreshnata i nadvoreshnata politika treba da se vo interes na drzhavnite interesi.A drzhavnite interesi se
1.vo situacija koga pagja natalitetot da ne gi gubi svoite drzhavjani i
2.vo situacija koga ekonomski rast e potreben da ja nasochi celata politika kon toj pravec
Se drugo od vas gospoda se samo niski strasti i ogromno zhivotno neiskustvo.Edinstveniot argument shto go vrtite e deka trebalo da glasa zhitelot samo.Zhitelstvoto ne e kategorija na drzhavjanstvo,nitu e osnova za pravo na glas.Toa go vovele Rimjanite svoevremeno i do den deneshen ne e promenato.Site drzhavi vo svetov im omovozmozhuvaat na svoite drzhavjani da glasaat
na svoja teritorija.Ambasadite se teritorija na drzhavata.



F9 Dijasporata si go gleda lichniot interes, a ne na drzavata. Toa sto ima koris od nejzinite doznaki ima, no tie toa ne go pravat zaradi drzavata tuku zaradi svoite rodnini. Toa e indirekten efekt. Utre, ako na primer vo MK dojde vlada (izbrana so pomos na dijasporcite) zaradi koja ke izbie vojna vo koja doznakite na iselenicite NEMA da moze da bidat primeni od nivnite rodnini, dijasporcite prvi ke si gi povlecat svoite rodnini ako moze nadvor od MK. Lojalnost sprema MK se nema. Tie ja napustile MK zaradi licni problemi i se uste samo licnite (i na nivnite rodnini) problemi gi interesiraat.


Kolku dijasporci ima sto se sto imaat zastedeno go stedat vo MK banki? Nema takvi. Ili retko koj. Toa e klucnata razlika koja ovde lugjeto sakaat da ti ja posocat, dijapsorata nema kontrakt so drzavata vo koja se veli eve se obvrzuvam deka ke plakam 10% od mojata zarabotuvacka i ke odi za razvoj na industrijata no dajte mi da glasam. Takov dogovor ako ima , bujrum. No vaka, dijasporata ja interesiraat samo svoite rodnini, i utre ako im se isplati poveke da gi donesat vo svoite vtori drzavi ke go storat toa. Nema nikakva lojalnost sprema drzavata, a sto e najbitno EFEKTITE od svoeto glasanje voopsto nema da gi osetat. Ako gi osetat pak vo domenot na plakanjeto na doznakite , ti rekov sto ke se sluci. Znaci, dijasporata e postavena vo neramnopravna pozicija vo odnos na lokalnoto naselenie.

Drugo e toa sto MK ne gi koristi dijasprocite kako sto treba. Dijasporata se ima steknato so znaenje i kapital koj MK bi trebalo da go iskoristi, no nema takvi planovi zatoa sto tamu znaenje i kvalitet ne se bara prvo od domasnite pa zosto od strana bi se baralo takvo nesto.
Sirius Off topic:
f9, ne reagirav preeska na tvojot prethoden post, no gledam ljubish da upotrebuvash nespretni termini, kako i na ovoj post , iskazhano so zborovite "daj ne tresete"... te smetav za pokulturen i pospreten vo replikite.
On topic:
Tuka zborime za pravo na glas, na zborime za ekonomskite efekti od doznakite na nashincite vo stranstvo, ne zborime za potrebata od gradenje na poorganizirana i pokonzistentna politika po osnov na tie doznaki, ne zborime za neophodnosta za poorganizirani kontakti i relacii so nashata nashata emigracija....mislam deka sega sme pojasni.
Btw. koga sme kaj doznakite, da ne analizirame vo globala, pojdi od nekoe lichno iskustvo....moeto soznanie e slednovo: Poznavam povekje od 10 ljugje koi emigriraa poslednivce 6-7 god, i znam deka sekoj od niv iznese od Mkd izmedju 100.000 - 200.000 Eura. Za polovinata od niv znam deka redovno prakjaat na svoite roditeli samo po 200 $US / mesechno.
Udri mu sega matematika .....
Udri i druga matematika, shto znachat tie pari koga nash iselenik ke otide vo New Zealand i ke vnese tugja akumulacija vo nivniot sistem - ke kupi kucha ili stan tamu, ke vnese svez kapital od 100.000 Eura, ...
f9, Mkd emigrant nikogash nema da gi vrati tie pari vo Mkd. Iselenicite segogash poveke iznesuvale odkolku shto donele. Btw. moite magistarski tezi se vprochem na ovaa oblast i veruvaj ne si vo pravo koga im pridavash tolkavo znachenje. Kaj albanskiot faktor veke ima feed-back, no kaj Mkd emigrant, toa e zhiva katastrofa.
f9 Prvo i osnovno e -sekoj go gleda lichniot interes,kade i da e.Makedonija veke napravi nekolku kategorii na drzhavjani so razlichni prava i obvrski.Vo pravo si ...toa e indirekten efekt koj vredi kolku polovina trgovska razmena na Makedonija-nishto bitno.Vojna veke imashe zaradi dijasporata i toa na brakjata dijasporci koj ne bea animirani kako Ali i kompanija,pa gi animiravme i sega ni sedat vo vladata-ovie drugive dijasporci ne se opasni...nema da iniciraat vojna,tie samo da pushtaat treba doznaki,a vladata so tie pari indirektno ke ja rani pola drzhava od indirektni izvori.Sigurno vo Rimsko vreme dijasporcite bile narekuvani robovi,tie ne bile drzhavjani.
Za lojalnosta si vo pravo,nikoj od niv ne e lojalen-samo treba da zamislam kolku pari izvlekle od drzhavite kade sto se i gi ispratile vo Tanzanija.Da bevme nie tamu vo tie zemji na vlast odma ke gi izbrkavme.Nasproti ova nashite najlojalni politichari i menandzheri na firmi lojalno dokazhuvaat deka strashno se grizhat za sigurnosta na parite ,pa nivnite smetki ke gi barame na Krit,Dubai i drugi egzotichni mesta.Spored informaciite shto gi imam poveketo doznaki pristignuvaat preku agenti kako Western Union,i tuka nelojalnosta e na delo-trebalo da gi chuvaat vo shtedilnici kako Tat i lavci ili na Makedonski Banki so stranski sopstvenici,koj stap niv im trebale tamu nekade ekspozituri kade shto ne mozeme da im gi zamrzneme devizite.
Za predlogov za 10% sosema se slozhuvam i ne samo dijasporcite tuku site drzhavjani.Da glasame na referendum za toa.Nazivot ke bide Referendum za samopridones, a od koj ke napravime ova,ona i posle ke go privatizirame (zatoa sto ke bide poefikasno upravuvano) na tender vo chetiri ochi.
...........
Efektite od glasanjeto na dijasporata so vakva svest nema da bidat ama bukvalno nikakvi.Ne znam sto se zanesuvate,pa zarem mislite deka dijasporata odma ke se istrcha i ke gi napolni kutiite i ke ni ja reshi sudbinata vo ne znam koj pravec pozhelen ili nepozhelen?Pa vo Makedonija na ovie izbori se pretpostavuva deka ke ima nekade okolu 30% gragjani koj ke bidat apstinenti...
f9 Jas udiram matematiki od svetska banka,od MMF ,pa taka mi se poznati brojkite kolku pari vleguvaat i kolku izleguvaat.Za takvi dolgometrazhni zemji moralno e da se prijavat pari vo tolkava golema suma-taka da tie se veke vlezeni vo statistichkite podatoci.
Ovde tochno se zboruva za pravoto na glas i negovata upotreba.Sekoj drzhavjanin ima pravo na glas,vsushnost toa e zagarantirano chovechko pravo so povelbata na obedinetite nacii koja e ratifikuvana i od nashata zemja.Site drzhavjani imaat podednakvi prava i dolzhnosti.Pravoto da birash i da bidesh biran e neprikosnoveno chovekovo pravo koe se ostvaruva vo sklop na pravoto od poseduvanje na drzhavjanstvo.Zakonite vazhat na cela teritorija na drzhavata podednakvo.Ambasadite na Republika Makedonija se del od teritorijata na Republika Makedonija.
Se drugo e sitna politika.
f9 I ushte neshto...klosharite Skopski ne poseduvaat permamentno mesto na zhiveenje,ako se koristi "vashiot" sistem pravo na glas ima zhitelot ,a ne drzhavjaninot-sto togas pravime so klosharite?Ke glasaat,nema da glasaat...sto?
asalvari
quote:
Originally posted by Sirius

Off topic:

Btw. koga sme kaj doznakite, da ne analizirame vo globala, pojdi od nekoe lichno iskustvo....moeto soznanie e slednovo: Poznavam povekje od 10 ljugje koi emigriraa poslednivce 6-7 god, i znam deka sekoj od niv iznese od Mkd izmedju 100.000 - 200.000 Eura. Za polovinata od niv znam deka redovno prakjaat na svoite roditeli samo po 200 $US / mesechno.
Udri mu sega matematika .....
Udri i druga matematika, shto znachat tie pari koga nash iselenik ke otide vo New Zealand i ke vnese tugja akumulacija vo nivniot sistem - ke kupi kucha ili stan tamu, ke vnese svez kapital od 100.000 Eura, ...
f9, Mkd emigrant nikogash nema da gi vrati tie pari vo Mkd. Iselenicite segogash poveke iznesuvale odkolku shto donele. Btw. moite magistarski tezi se vprochem na ovaa oblast i veruvaj ne si vo pravo koga im pridavash tolkavo znachenje. Kaj albanskiot faktor veke ima feed-back, no kaj Mkd emigrant, toa e zhiva katastrofa.



Hey sirius..
od ova sto go pisuvas mozam samo da kazam deka ne gi znaes pravite luge sto emigriraat.. Na zal poveketo od tie sto emigriraat nemaat 100000+ evra. Na zal poveketo nemaat ni minimu neophodni pari, pa gi pozajmuvaat i gi vrakaat.

Ne znam dali sogleduvas deka matematikata sto ja promoviras ima mal problem, a toa e deka ti podrazbiras deka sekoj emigrant ke iznesi 100000evra od makedonija. Jas ti garantiram deka 95% od niv nema ni da pomislat da izlezat od makedonija ako imaa tolku pari.
slasa
quote:
Originally posted by Sirius

Off topic:
f9, ne reagirav preeska na tvojot prethoden post, no gledam ljubish da upotrebuvash nespretni termini, kako i na ovoj post , iskazhano so zborovite "daj ne tresete"... te smetav za pokulturen i pospreten vo replikite.
On topic:
Tuka zborime za pravo na glas, na zborime za ekonomskite efekti od doznakite na nashincite vo stranstvo, ne zborime za potrebata od gradenje na poorganizirana i pokonzistentna politika po osnov na tie doznaki, ne zborime za neophodnosta za poorganizirani kontakti i relacii so nashata nashata emigracija....mislam deka sega sme pojasni.
Btw. koga sme kaj doznakite, da ne analizirame vo globala, pojdi od nekoe lichno iskustvo....moeto soznanie e slednovo: Poznavam povekje od 10 ljugje koi emigriraa poslednivce 6-7 god, i znam deka sekoj od niv iznese od Mkd izmedju 100.000 - 200.000 Eura. Za polovinata od niv znam deka redovno prakjaat na svoite roditeli samo po 200 $US / mesechno.
Udri mu sega matematika .....
Udri i druga matematika, shto znachat tie pari koga nash iselenik ke otide vo New Zealand i ke vnese tugja akumulacija vo nivniot sistem - ke kupi kucha ili stan tamu, ke vnese svez kapital od 100.000 Eura, ...
f9, Mkd emigrant nikogash nema da gi vrati tie pari vo Mkd. Iselenicite segogash poveke iznesuvale odkolku shto donele. Btw. moite magistarski tezi se vprochem na ovaa oblast i veruvaj ne si vo pravo koga im pridavash tolkavo znachenje. Kaj albanskiot faktor veke ima feed-back, no kaj Mkd emigrant, toa e zhiva katastrofa.







imas totalna Greska . sto mislis lujgeto dolu vo Makedonija vo Satori ziveat , ili vo kolibi , pa i iselenicite moraat da se smestat , vo Stan ili Kujka,
ako e ima kujkata Zemeno prema tebe za 100 000 evra , tie evra ne gi ima iskopano od bavcca . Zaem Brat od Banka stpo ke moraat da se vrajkaat najmalce 15 godini . a plata prosecna plata 2000 evra . od niv da zivees , i racuni da plajkas i drugo .

Kazimi samo ova , Na koj nacin mislis deka Iselenicite Povejke iznesuvaat od Makedonija nego sto donesuvaat .

Sigurno nekoje sise Mastika , ke ponesam za merak od Makedonija .

jas cisto sumnjam vo tvojata Magistarska , bi sakal da e citam ako imam moznost , Rabotam kako pprofesor . na universitet

Department of Social and Welfare Studies i znam sto zboruvam toa ti sto go magistriras , kaj mene ima doktorirano lujge vo toj prednmet ,
Sirius Off topic:

Asalvari & Slasa,

Izgleda kako da ima eden sindrom ili pak toa ke e eden star zaeban emigrantski virus poznat pod imeto "objektivna percepcija" + "pravilno chitanje" na postovite.

Sho treba sega da kazhuvam, da gi imenuvam ljugjeto koi stvarno iznele tolku pari, da imenuvam barem dve agencii za nedviznosti so koi vo medjusebnite kontakti doznavam deka najgolem del od iselenicite go prodavaat imotot i iznesuvaat od Mkd ekonomija jaka para...Ova e uste eden dokaz deka nashata diaspora nema bash realni info za toa shto se sluchuva ovde i sooglasno na toa ja potvrduva ushte poveke mojata teza deka netreba da ima pravo da glasa.

Asalvari, kolku pari im treba na edna emigranstska familija za da go pomine procesot na aplikacija + minimum pari za vlez vo Canada za da mozhe da ja dobie taa PR Visa...a za da ja dobie taa famozna viza aplikantot mora da e VSS, vo sprotivnbo ke nema dovolno poeni, dodaj go toa shkoluvanje pretvoreno vo nekoj razumen ponderiran i okamaten iznos pa udri digitronot, ima da vidish shto e OUTPUT od Mkd a shto input vo Mkd od prsechen VSS emigrant...btw zboram za poslednite 6-7 god.
Pritoa, imaj samo vo predvid deka kaj poveketo od polovinata emigranti, toj neophoden minimum na pari za vlez vo Cad. nekolkupati e nadminat od minimumot koi go propishuvaat Cad. vlasti.

Iamsh li samo pretstava shto znaci koga nekoj od skromna ekonomija kako nashava ke iznese kesh deviza od 100.000 Eura...???? no ova se veke drugi temi...

Slasa, jas sum ekonomista no vo tvojot reply, a osobeno vo prviot del, nemozham nikako da razberam shto sakashe da kazhesh....izvini, ama malku mi e chudno za profesor na Univerzitet vaka nejasno da replicira, no nejse, poslednoto go razbrav i koga ke ja napisham magisterekata (a za toa ke pochekash, ne se zezama stvarano) ke ti ja dostavam vo elektronska forma i po poshta, i sekako, so lichna posveta i pod eden uslov, da ne te vidam vakvi nejasni reply-ja da davash. Vo sprotivno chumu da ja chitash.

PS. Pls. bez ljutish, sega malku shala primi na tvoj rachun !!!

Sirius Off Topic:
Zashto site vie koi zhiveete vo diasporata ne vmetnuvate poveke info za sostojbite, problemite, "fenomenite" vo zemjite vo koi zhiveete pri komentarite za soodvetnite topici za Mkd. Edniostavno ke mozhe da se napravi kakva takva komparativna analiza, taka dobivame eden zdrav dialog, samo taka stvarite mozeme da gi vrednuvame poispravno....ednostavno dosega samo so nekolkumina sum imal takov dialog...so Boris, so Satanicho, mislam so Asalvari na eden drug forum pred 1 god. i tolku, mozhebi bile ushte edna ili dve drugi...eve ova neka bide kako predlog za razvivanje na interesantni diskusii...voopshto i kaj drugite chlenovi ne gledsam takvi diskusii...skoncentrirani sme samo za Mkd realiy, OK, ama dajte da vidime kako nekoi " fenomeni" i pojavi se tretiraat kaj vas, pa analogno na toa nie kako mlada demokratija mozheme barem na forumov da isterame neshto kako treba...
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by f9

Prvo i osnovno e -sekoj go gleda lichniot interes,kade i da e.Makedonija veke napravi nekolku kategorii na drzhavjani so razlichni prava i obvrski.Vo pravo si ...toa e indirekten efekt koj vredi kolku polovina trgovska razmena na Makedonija-nishto bitno.Vojna veke imashe zaradi dijasporata i toa na brakjata dijasporci koj ne bea animirani kako Ali i kompanija,pa gi animiravme i sega ni sedat vo vladata-ovie drugive dijasporci ne se opasni...nema da iniciraat vojna,tie samo da pushtaat treba doznaki,a vladata so tie pari indirektno ke ja rani pola drzhava od indirektni izvori.Sigurno vo Rimsko vreme dijasporcite bile narekuvani robovi,tie ne bile drzhavjani.
Za lojalnosta si vo pravo,nikoj od niv ne e lojalen-samo treba da zamislam kolku pari izvlekle od drzhavite kade sto se i gi ispratile vo Tanzanija.Da bevme nie tamu vo tie zemji na vlast odma ke gi izbrkavme.Nasproti ova nashite najlojalni politichari i menandzheri na firmi lojalno dokazhuvaat deka strashno se grizhat za sigurnosta na parite ,pa nivnite smetki ke gi barame na Krit,Dubai i drugi egzotichni mesta.Spored informaciite shto gi imam poveketo doznaki pristignuvaat preku agenti kako Western Union,i tuka nelojalnosta e na delo-trebalo da gi chuvaat vo shtedilnici kako Tat i lavci ili na Makedonski Banki so stranski sopstvenici,koj stap niv im trebale tamu nekade ekspozituri kade shto ne mozeme da im gi zamrzneme devizite.
Za predlogov za 10% sosema se slozhuvam i ne samo dijasporcite tuku site drzhavjani.Da glasame na referendum za toa.Nazivot ke bide Referendum za samopridones, a od koj ke napravime ova,ona i posle ke go privatizirame (zatoa sto ke bide poefikasno upravuvano) na tender vo chetiri ochi.
...........
Efektite od glasanjeto na dijasporata so vakva svest nema da bidat ama bukvalno nikakvi.Ne znam sto se zanesuvate,pa zarem mislite deka dijasporata odma ke se istrcha i ke gi napolni kutiite i ke ni ja reshi sudbinata vo ne znam koj pravec pozhelen ili nepozhelen?Pa vo Makedonija na ovie izbori se pretpostavuva deka ke ima nekade okolu 30% gragjani koj ke bidat apstinenti...



1. Drzavata ne bara nikakva obvrska od nieden dijaporec, pogotovo ne finansijska.

2. Ako prakas pari, prakaj, nikoj ne ti gi bara. Toa sto tvoite rodnini ne mozat ili (znam dosta slucaevi) ne sakaat da se soocat so predizvicite na imigracijata i preferiraat da ostanat vo Makedonija e niven izbor. Cenata e taa, ti treba da im prakas pari.

3. Ova e sloboden svet, se e na market. Ti ja kupuvas socijalata na svoite rodnini vo MK. Toa e cenata, NIKOJ NE TE TERA DA JA KUPUVAS! Ako utre prestanes da ja kupuvas ili tvoite rodnini ke stradaat, ili ako se nadvor MK ke nema devizen priliv kako deneska pa taa ke strada. Toa e se.

4. Znaci, toa sto ti si odlucil da kupis nesto od MK svoevolno i so sopstven izbor e sosema drugo od odnosot na ragjanje vo MK , imanje na roditeli Makedonci i imanje drzavjanstvo na Makedonija (nesto sto ne e nas izbor) i dolznosta na DRZAVATA da se grizi za svoite drzavjani. Toj odnos na povratna vrska se ocituva pri glasanjeto. Ako nekoj se otkazal od MK pasosot, i se otkazal od drzavata vo prakticka smisla na zborot i nema nikakvi kontakti so taa drzava iako ima licni kontakti so svoite rodnini togas taa vrska i prestanuva.

5. I uste nesto - Indija ne dozvoluva dvojno drzavjanstvo. Te odttuka sekoj Indijec sto ke prifati stranski pasos go gubi pravoto na glas vo Indija. Znaci, progresot na Indija ne se dolzi voopsto na moznosta za dvojno drzavjanstvo zatoa sto taa i ne postoi.
Satanico Pandemonium 1. Vo svetot postojat 20ina drzavi koj dozvoluvaat dvojno drzavjanstvo.

2. Od tie , nekolkumina (na primer USA) ne dozvoluvaat da nekoj so naturalizacija primi drugo drzavjanstvo (na primer , roden Amerikanec, ako saka da se preseli vo MK i so naturalizacija primi MK drzavjanstvo veke ne se racuna za drzavjanin na Amerika ). Ova vednas ja menuva slikata za glasanje od stranstvo.

3. Od tie sto dozvoluvaat glasanje vo stranstvo, i dozvoluvaat dvojno drzavjanstvo mnogumina ja oteznuvaat ovaa postapka neverojatno. Na primer, 25% od Avstralijcite imaat stransko drzavjanstvo. no od 650 000 Avstralijci koj ziveat vo stranstvo na psolednite izbori na samo okolu 60 000 im bese dozvoleno da glasaat. Generalno, sekoj se brise od spisokot ako zivee podolgo od 3 godini nadvor od AU i treba da se prijavuva da ostane na spisokot i obrazlozuva zosto ja napustil AU itn.

4. Prakticki znaci ne postoi drzava koja dozvoluva nekoj da i se iseli, postane privrzan kon druga drzava i prodolzi da glasa vo starata drzava bez da ima namera da se vrati.

5. Slasa, popravime ako gresam, no Svedska mislam e drzava koja ne dozvoluva dvojno drzavjanstvo? Znaci, saka da go izbegne sistemot da nekoj bide aktiven vo politika i glasanjeto i javniot zivot vo druga drzava, znaci na dve mesta vo isto vreme. Gresam ili ne?

6. Ne postoi drzava koja ima masivna dijaspora na koja i se dozvoluva da glasa. Tuka ima mali varijacii:

a) Na primer Hrvatska, dijasporata moze da izbere predstavnik ,no samo od svoite redovi . Znaci vo saborot moze da ima mesto ili dve za dijasporata, no na regularni izbori nemozat da ucesvuvaat so ostanatite.
b) Mexico, duri sega im se dozvoli mislam dvojno drzavjanstvo. No i toa tesko odi. Za glasanje, se uste dijasporata nivna nemoze da glasa. VO odredeni slucaevi moze da glasa no samo ako odi vo Mexico i se uste ima prijaveno zitelstvo tamu. Mal broj od niv toa go pravat.
ZooGraf Da se rabotese za net odliv devizi od strana na dijasporata, denarot ke bese deneska bezvreden. Edinstven mozen nacin da se odrzi k*rsot ke bese preku masovni zadolzuvanja, sto mozebi ke rabotese na kratki stazi, no na dolgi ke bese katastrofa.

Mozebi postojat lugje koi iznesuvaat po 100,000+ evra od zemjata (iako, se postavuva prasanje zosto da emigriras ako imas tolku pari, ama ajde), megjutoa statistika postoi na drzavno i megjunarodno nivo i taa veli deka privatnite transferi se POZITIVNI i pokrivaat okolu 60% od GOLEMIOT trgovski DEFICIT. Ostanatite 40% se pokrieni preku krediti i prodazba na monopolski firmi (takanareceni investiciji).
Sirius Off topic:

Satanicho, pozdrav za posledniov post
asalvari
quote:
Originally posted by Sirius

Off topic:

Asalvari & Slasa,

Izgleda kako da ima eden sindrom ili pak toa ke e eden star zaeban emigrantski virus poznat pod imeto "objektivna percepcija" + "pravilno chitanje" na postovite.



Ok, te molam daj statisticki podatoci. So zadovolstvo ke go smenam mislenjeto ako sum greska.


quote:

Sho treba sega da kazhuvam, da gi imenuvam ljugjeto koi stvarno iznele tolku pari, da imenuvam barem dve agencii za nedviznosti so koi vo medjusebnite kontakti doznavam deka najgolem del od iselenicite go prodavaat imotot i iznesuvaat od Mkd ekonomija jaka para...Ova e uste eden dokaz deka nashata diaspora nema bash realni info za toa shto se sluchuva ovde i sooglasno na toa ja potvrduva ushte poveke mojata teza deka netreba da ima pravo da glasa.



Izvini ama ova mi e smesno. Da, poznavam nekoi sto dosle so pari, ama toa se isklucoci, a ne pravilo. Jas pak znam i mnogu drugi sto dosle so minimum neophodni pari.


quote:

Asalvari, kolku pari im treba na edna emigranstska familija za da go pomine procesot na aplikacija + minimum pari za vlez vo Canada za da mozhe da ja dobie taa PR Visa...a za da ja dobie taa famozna viza aplikantot mora da e VSS, vo sprotivnbo ke nema dovolno poeni, dodaj go toa shkoluvanje pretvoreno vo nekoj razumen ponderiran i okamaten iznos pa udri digitronot, ima da vidish shto e OUTPUT od Mkd a shto input vo Mkd od prsechen VSS emigrant...btw zboram za poslednite 6-7 god.


Mislam deka stanuva zbor za 15 000 CAD, ili nesto pomalce. Pak ke ti povtoram, poznavam luge sto pozajmuvale za da go ispolnat toj uslov.

quote:

Pritoa, imaj samo vo predvid deka kaj poveketo od polovinata emigranti, toj neophoden minimum na pari za vlez vo Cad. nekolkupati e nadminat od minimumot koi go propishuvaat Cad. vlasti.

Iamsh li samo pretstava shto znaci koga nekoj od skromna ekonomija kako nashava ke iznese kesh deviza od 100.000 Eura...???? no ova se veke drugi temi...


ajde, ajde. ode mast u propast.koi 100000 evra cirkuliraat kako kapital i oni gi iznele nadvor. Kazi kako vo poveketo slucai tie pari se sobiraat. Najverovatno prodale nekakva nekretini (hey, drzavata sobrala taksa na toa).

Dokolku tie pari bile navistina zaraboteni vo makedonija, gorko gorko se zaebale sto otisle nadvor. Ova ke ti go potvrdi bilo koj sto e vo stranstvo.

Izvini, pak ke ti povtoram, deka ova sto go tvrdis e isklucok, a ne pravilo. Mi ide gorko da se nasmeam koga ke pomislam deka nekoj sto imal biznis od nad 100 000 evra dosol u kanada da bide emigrant..


Nego, dali nekoj e informiran kako sto treba ne e ispraven rezon dali toj moze da glasa ili ne. Eve za primer, site vo makedonija se dezinformirani, na ovoj ili onoj nacin. Spored tebe treba da im se zabrani da glasaat? Ili tie se priviliegirani?

Bottom line: Zabranuvajki na nekoi gragani da glasaat e vsusnost segradacija kon niv. Dokolku makedonija se deklarira kako demokratska derzava, segradacijata ne smee da postoi.

Moe mislenje:
1) onie sto ziveat vo stranstvo, i ne se dobro informirani, nema da znaat deka ima izbori i ke gi promasat.
3) Licno, glasanje ne me interesira, i sigurno nema da glasam i da mozam. Mene mi e dosta od gomnata sto im se serviraat na obicniot graganin.I had it.
toni_a Satanico,ne stanuva zbor za drvojno drzhavjanstvo.stanuva zbor za MK-drzhavjanstvo vo stranstvo.
inaku i jas bi bil za ukinuvanje na drvojnoto drzhavjanstvo ako na smetka na toa se dozvoli glasanje vo stranstvo.
---------------------------------

sekoja drzhava od nejzin aspekt si regulira kako najdobro "vozi" vo dadenite uslovi.izgleda na "drzhavata" i e ubavo pa nema potreba od dijasporski-glasovi i od makedonci nadvor od zbidnuvanjata sdsm-vmro.na kade se tera celava rabota e jasno i netreba da se chudime pokasno koga nekoj stanal firomanec dodeka berel grchki plodovi vo Makedonija.

za parite...
me interesira koj ima tolku mnogu chesno zaraboteni pari vo MK pa shto trgnal u stranstvo? sigurno tie lugje se plashat od neshto i begaat sose kapitalot nekade.aktualni politichari (so vlast) gi spasuvaat samo parite,a oni si sedat vo MK poradi "rabotata"...

drugite bez sila i vlast begaat vo stranstvo za da ne gi otkrijat odnosno ne im odzemat pa prodavaat skoro se` (osven nekoja vila ke ostavat za odmorite...) shto na "chesen" nachin go zarabotile za 4 godini....

ima i dosta lugje shto nemaat izvlecheno tuku imaat investirano vo MK.isto taka lugje shto bile vo stranstvo mal period i se vratile so pechalbata...nema potreba da spomnuvam za politichari so smetki vo stranstvo,pa shto ochekuvate togash od dijasporata?
chuvanje pari vo MK dosega sekogash zavrshuvalo so katastrofa."propadnale" mnogu chesno zaraboteni pari,dodeka nechesnite sekogash si go naogjale patot kon stranstvo...neka se stvori sigurnost i doverba pa potoa ke ima povekje investicii.poradi faktot shto kaj nas se` se vrshi preku "svoj" chovek nema da ima promena dodeka "isselenikot" ne dobie "svoj" chovek vo MK...zatoa zborete kolku sakate,dodeka ne se promeni ednoto nema da se promeni drugoto...pa zatoa vo moment pecheli vladeachka garnitura na koja i se "prezashtiteni" interesite dodeka istovremeno preku propaganda go lazhat izoliraniot narod koj ostanal da prezhivuva vo MK. USA,EU,MMF,grkot,masonite,veshterite itn. se vinovnicite!!! dodeka oni (vladata) se angelchinja shto se machat da go spasat narodot.

ne si spremen za ispit i te butkaat.normalno deka ne ti pishuvaat preodna zatoa shto nema drug student da polaga.ama kaj nas shtoznam...

ps-ona "svoj-chovek" e chovek so interes za MK.morav taka da pisham za nekoi lugje da svatat deka "nivnite" dosega rasturija se` shto mozhe da se rasturi ,pa i narodot go rasturaat...normalno deka "tugj-chovek" e nepozhelen ,koj bi prechel samo.
toni_a na primer site germaci od stilot na shumaher shto zhiveat po shvajcarii,monacoa itn...ne plakjaat nikakov danok vo DE a se germanski drzhavjani shto glasaat sekoi 4 godini.se` shto e so krupna zarabotuvachka e "nadvor" vo chest na germanija...

znachi bugarite se kompletna utka so razdavanjeto na bugarski pasoshi koi avtomatichno ovozmozhuvaat i glasanje vo stranstvo? Mr.MK ako si zeme bugarsko drzhavjanstvo ke mozhe togash vo DE da glasa za bugarija dodeka za Makedonija nema da mozhe.znachi Mr.MK kompletno se odrodil.blagodarejki na doverbata shto mu ja dava BG na isselenikot "bugar" toj mozhe i nekoe kukjiche na "nashe more" da kupi ili nekoj avtomobil so BG-registracija da ja vozi niz Skopje slushajki turbo-srpsko...

nego bugarskiot fenomen shto se pojavi izgleda ne im prechi na nashive.zatoa gi ostavaat taka rabotite...neli ima i dosta коаљиционери so dvojno гражданство ,a bashka i toa shto foteljashite se praktichno vekje vo EU so "червените пашапорти".zatoa kjutat koga ke kazhat neshto sosedive.nedajbozhe ako iskochi info ke se gubi parazitskata pozicija...

na smetka na toa dijasporata e od retardiran karakter shto neznae da turi krst? kako shto gledam po forumive sme dosta dushi sobrani shto turile krst,ama na drugo mesto.za zhal...

jas sum za zabrana na vrshenje na bilo kakva povisoka drzhavna funkcija pri poseduvanje na dvojno drzhavjanstvo! ama koj li ke izbutka neshto takvo? srbive i bugarive sigurno nema!
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by toni_a

Satanico,ne stanuva zbor za drvojno drzhavjanstvo.stanuva zbor za MK-drzhavjanstvo vo stranstvo.
inaku i jas bi bil za ukinuvanje na drvojnoto drzhavjanstvo ako na smetka na toa se dozvoli glasanje vo stranstvo.
---------------------------------



Se raboti toni.Se raboti za glasanje na nasata dijaspora. Ako go sledime primerot na najgolemiot broj na zemji koj ne dozvoluvaat stransko drzavjanstvo togas nasata dijaspora koja po pravilo ima stranski drzavjanstva bi go izgubila MK pasosot i so toa pravoto na glas.

Prasanje e kolku dijasporci bi go zadrzale MK pasos za da uzivaat vo negovite blagodeti i bi se otkazale od glasanjeto vo svoite vtori tatkovini samo za da go zadrzat pravoto na glas vo MK.
toni_a najchesto dodatno zemeno stransko drzhavjanstvo,paralelno so MK.ne razbiram shto e problem rabotava?
eve ,jas bi poddrzhal ukinuvanje ama mislam deka nikoj politichar nema da si dava avtogol.osobeno shto nikoj ne se pishal po poteklo germanec,amerikanec...tuku go zima po naturalizacija.sostojbata vo samata drzhava za koja stanuva zbor e katastrofalna! ne onaa vo stranstvo.lugjeto vo MK se pishuvaat bugari i firomanci a glasaat za politichari so smetki vo stranstvo i so stranski drzhavjanstva (po poteklo!)

shto e so onie koi imaat dvojno a zhiveat vo MK? tie smeat da glasaat.
lugje shto rabotat vo stranstvo(privremeno) nemozhat da glasaat dodeka sluchajno pominat makedonec shto prvpat stapnuva vo MK e vo mozhnost da glasa? nepravedna rabota.

vladee totalen haos na ova pole (kako i na skoro site ostanati) vo MK.
toni_a Satanico,
neka se predlozhi vakvo neshto na коаљиционерите i ke vidish reakcija! budali se oni da si reduciraat glasovi na kosovo ili vo MK.oni so dvojnoto drzhavjanstvo si glasaat na dve mesta poshto se raboti za malo rastojanie.
nasproti toa ja imame sostojbata so site ostanati shto se vo stranstvo...

pravilno bi bilo ukinuvanje na dvojno drzhavjanstvo (samo kaj meshan brak da e dozvoleno) i davanje pravo na glas i ovozmozhuvanje na istoto na site drzhavjani na Makedonija bez razlika kade se naogjaat.ama togash poteshko ke im bide so mestenje glasovi od dijasporata a istovremeno eden vazhen faktor ke treba da se odluchi za albanija/kosovo ili Makedonija.

sepak foteljashive se odluchile (kako sekogash) da ne delat nas Makedoncite (ako samite ne se razdelime) na vnatreshni i nadvoreshni.

ps-po princip nishto razlichno od ona shto go pravi edna germanija na primer.takvi vreminja dojdoa...sekoj gleda da zadrzhi narod i natalitet a nie ako nishto drugo barem narod imame za izvoz!
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by toni_a

najchesto dodatno zemeno stransko drzhavjanstvo,paralelno so MK.ne razbiram shto e problem rabotava?
eve ,jas bi poddrzhal ukinuvanje ama mislam deka nikoj politichar nema da si dava avtogol.osobeno shto nikoj ne se pishal po poteklo germanec,amerikanec...tuku go zima po naturalizacija.sostojbata vo samata drzhava za koja stanuva zbor e katastrofalna! ne onaa vo stranstvo.lugjeto vo MK se pishuvaat bugari i firomanci a glasaat za politichari so smetki vo stranstvo i so stranski drzhavjanstva (po poteklo!)

shto e so onie koi imaat dvojno a zhiveat vo MK? tie smeat da glasaat.
lugje shto rabotat vo stranstvo(privremeno) nemozhat da glasaat dodeka sluchajno pominat makedonec shto prvpat stapnuva vo MK e vo mozhnost da glasa? nepravedna rabota.

vladee totalen haos na ova pole (kako i na skoro site ostanati) vo MK.


Toni, rabotava so drzavjanstvba e taa sto ako imas zemja koja ne ti dozvoluva da prifatis drugo drzavjanstvo, togas ako si dijasporec koj prifatil tugjo drzavjanstvo gubis pravo na glas.

Na primer, Da li Germanija dozvoluva Germanec da se iseli i da prifati Avstralijsko drzavjanstvo ? Se razbira ne, toest ke go izgubi Germanskoto. Germanija duri i bara da se otkazes od Makedonskoto ako sakas nivno. Prasaj se zosto najgolemiot broj na zemji insistiraat samo na edno drzavjanstvo, ili bar (kako vo slucajot na USA) na edna lojalnost?
slasa
quote:
Originally posted by Sirius

Off Topic:
Zashto site vie koi zhiveete vo diasporata ne vmetnuvate poveke info za sostojbite, problemite, "fenomenite" vo zemjite vo koi zhiveete pri komentarite za soodvetnite topici za Mkd. Edniostavno ke mozhe da se napravi kakva takva komparativna analiza, taka dobivame eden zdrav dialog, samo taka stvarite mozeme da gi vrednuvame poispravno....ednostavno dosega samo so nekolkumina sum imal takov dialog...so Boris, so Satanicho, mislam so Asalvari na eden drug forum pred 1 god. i tolku, mozhebi bile ushte edna ili dve drugi...eve ova neka bide kako predlog za razvivanje na interesantni diskusii...voopshto i kaj drugite chlenovi ne gledsam takvi diskusii...skoncentrirani sme samo za Mkd realiy, OK, ama dajte da vidime kako nekoi " fenomeni" i pojavi se tretiraat kaj vas, pa analogno na toa nie kako mlada demokratija mozheme barem na forumov da isterame neshto kako treba...



Jas povejke pati imam naglaseno deka , Da se dade nesto pozitivno ovde na forumov za Makedonija, ali kak osto mi izgleda seto e mnegativno , od sekoj clen sto doajga , i pisyuva , mislat deka vo stranstvo e bozji raj .

Isto taka ne sme imale prilika a i ne mi ostanuva vreme mnogu da pusuvam . nekade napuisav za prisluskuvanjeto , deka sekoj telefonskli vrazgovor i sekoj mobilni razgovor se prisluskuvva ,se vsnima i tie razgovori se cuvaat vo rok od 5 godini . pokjraj toa ,site e-maili istovremeno se cuvaat do 5 godini . i toa ne e samo vo Svedska nego niz celata EU .Moeto reagiranje na tvojot post , bese . deka nie povejke iznesuvame od Makedonija nego sto vnesuvame , nba toa barav odgovor, ali nema ni delimicen odgovor na toa , nema vrska , Sto te interesira vo zapadot .

vo svedskla , ima slobodna ekonomska diktratura. kade i ni nacizmot se razviva so zabvrzan takt . neznam sto ve interesira i sto sakate podetalno da vi objasnam .

ali mislam deka e promarsivne temnata za nekolku procenti
f9 Prvo ovde se iznesoa mnogu dezinformacii,dali od neznaenje,pogreshni informacii ili namerno-ne znam.Nemam namera poveke da debatiram tuku samo da ukazham na nekoi raboti koj proizlegoa od diskusijata.
Edinechno-dvojno-trojno drzhavjanstvo-toa e svetot denes a Makedoncite i Makedonija ne se na Mars.Drzhavite posebno razvienite imaat uvid vo sostojbata so naselenieto i rabotnata sila,posebno posle zaminuvanjeto na Bejbi-bum generacijata.Tie shto imaat povekekratni drzhavjanstva gi imaat od niza faktori.Samo da pochneme od osamostojuvanjeto koga im dadovme shansa na site drzhavjani na sosednite zemji koj bile po poteklo Makedonci da se zdobijat so Makedonsko drzhavjanstvo.Imashe dosta Makedonci koj bazichno bea drzhavjani na Grcija pa bea isprateni vo kojznae kade po prekuokeanskite zemji i koj se steknaa i so drzhavjanstvo na drzhavata kade shto zhiveele-i tie pobaraa drzhavjanstvo Makedonsko i dobija-taka da imame drzhavjani so tri drzhavjanstva.Konvenciite vo ovaa svera vo poslednive desettina godini ama celosno ne se pochituvaat.Drzhavite bukvalno se grabaat za onie struki koj ke bidat deficitarni i nivnite vizni programi se etablirani za selekcija bash na takvi kadri.Najchesto drzhavjanstvoto se zema zaradi nekoj prava koj bi gi nemal potencijalniot iselenik.Toa se prava od penzisko,socijalni prava,pravo na sopstvenost na zemja.Glasanjeto i izborot se figurativni poveke prava i celata svetska tendencija e kon liberalizacija pa taka ima edna niza zemji kaj koj e dozvoleno glasanjeto pa duri i izborot za lica so stalni vizi a koj vsushnost i ne se drzhavjani.Ponaprednite zemji svatile deka ovie se prechki vo animacijata na lugeto koj imaat interes.Znachi svetskiot proces odi na deregulacija i liberalizacija posebno kon site onie prava koj vsushnost se vo interes na drzhavata.Dali postojat restrikcii i dali ima stesnuvanje na pravata za steknuvanje drzhavjanstvo so naturalizacija.Pa ima no toa e posredna kontrola koja se
vrshi vo procesite na selekcija.Ovde doagja i mobilnata rabotna sila koja najchesto e angazhirana redovno vo najmalku desettina zemji vo period od 10 godini i taa mobilna sila e visoko vrednuvana i nejziniot broj stalno se zgolemuva.Najchesto multinacionalnite kompanii gi sovetuvaat da odberat edna stacionarna zemja kade shto bi gi uplatuvale danocite i taksite i kade shto bi si go ostvaruvale pravoto na glas.No eve bar jas poznavam i luge so 5 drzhavjanstva
koj bash zaradi nesredenostite i zakonite morale da se pishuvaat.Svetot stana globalno selo odavna,sega e metropola a vakvi predlozi gledam deka se strashni za Makedonija shto me chudi.
Shto da recham za nekoj drzhavi koj dodeluvaat drzhavjanstvo preku nok za luge so podlabok dzhep
koj sakaat da izbegnat visoki taksi kakvi shto gi ima vo nekoj razvieni zemji.Jas ne predlagam da odime vo takvi krajnosti,no barem da ne gi ogranichuvame svoite drzhavjani,zatoa sto vo svetot veke ima ostra konk*rencija.
Sega ima vishok na luge vo Makedonija,no razvojot do sega se pokazhal deka ima edna i samo edna ogranichuvachka komponenta-a toa se luge.Koga ke otpochnat poinakvi procesi vo Makedonija samovo ova moe viduvanje ke vi se nametne prirodno.Lichno znam za eden premier od edna zemja koja dojde vo druga da gi moli svoite migranti da se vratat nazad,tvrdejki kako zemjata se promenala i naprednala...i potroshi mnogu pari no bez uspeh zatoa shto za mnogumina veke beshe docna da pravat takvi rezovi,i ova ne e anegdota tuku vistina shto se desi tochno pred 2 godini.
toni_a sluchajno popadnav na ova:

Во Законот за избор на пратеници во Собра ние то
на РМ од 1990 година беше утврдено правото на гра-
ѓаните на Македонија кои престојуваат во странство
да го остваруваат своето избирачко пра во во ди пло-
матско-конзуларните претстав ништва на поранешна
СФРЈ. Со донесувањето на Законот за избор на пра те-
ници од првиот по ве ќепартиски состав на Собранието
во 1994 година, тоа право беше укинато со обра зло-
жение дека Македонија с#232; уште нема развиено соп-
ствена ди пломатско-конзуларна мрежа и во такви
услови не може да се организираат избори во ст ран-
ство. Власта на СДСМ беше исплашена дека емигра-
цијата ќе гласа за опозицијата и затоа го ели ми нира
нивното право или го доведе до занемарлив ми ни-
мум, под претпоставка дека ретко кој од дијаспората
ќе потроши пари за да дојде да гласа во државава.
Парламентарните избори во 1994 година опозицијата
ги бојкотираше, така што СДСМ доби уште еден ман-
дат до 1998 година. Со новиот Закон за избор на пра те-
ници од 1998 го дина остана старото решение. Кога
ВМРО-ДПМНЕ ја освои власта ветуваше дека ќе го ре-
гулира тоа прашање, но разнишаната и речиси из-
губена до верба меѓу Македонците во странство, пов-
торно беше причина, веќе во услови и на постојна ди-
пломатско-конзуларна мрежа, граѓаните на Ма кедо-
нија да не можат да гласаат во странство. Таа ре гу-
латива е на сила до денес. Точно е дека од 1990 година
до денес од РМ се иселени околу 300.000-400.000 Ма-
кедонци, претежно полнол ет ни, вели Тодор Петров,
прет седател на СМК.

http://www.mytempdir.com/735807
Mandrak Тодор Петров и СМК може да јадат трици колку сакаат,на човек кој како него е забеган во мозокот и психијатриски случај не треба да му се обрнува внимание.
-F9, и да е како што велиш, девизните дознаки воопшто не се тие кои ќе влијаат на курсот на денарот, туку сосема други нешта, но не е овде место за расправии од областа на економијата, финансиите и монетарната политика зашто дискусијава ќе отиде во сосема друга насока. Само сакам да ти кажам како што и самиот изложи дека оние од „Швицарска и Џерманија“ што дојдоа да свадбарат и гласаат заправо треба да се поука за македонската дијаспора. Сами си дојдоа без покана од државата, нели? Треба натаму нешто уште да кажам за гласањето или не? Па дојдете бе браќа македонци од каде и да сте и гласајте, никој не ве спречува да гласате овде, во Македонија ако сте сеуште официјално нејзини државјани.
Но имај F9 и друго нешто на ум. Ако има македонци со еден одреден број во изселеништво или модерно кажано дијаспора, не заборави дека веројатно нешто повеќе има и албанци со потекло од Македонија. Ако се овозможи задгранично гласање за дијаспората, нема да гласаат само македонци, па ти види!
toni_a Mandrak,napasta shto ja spomna ja nemashe na vremeto.tokmu tie shto zapochnaa so bolnava politika za drzhavjanite na MK gi donesoa istite.bidi siguren deka nema povekje od niv vo stranstvo bidejki inaku toa dosega ke pretstavuvashe "krshenje na prava" i sigurno ke beshe vmetnato vo ramkoven...

nego komentarite na profesorkata gi skokna? ubavo vika zhenata: "Зарем некој некогаш изговорил таква лага дека демократијата е евтина "играчка"..."

samo ne se sekirajte,ke dojde momentot koga ke se ovozmozhi glasanje na dijasporata,samo togash taa ke bide sosema druga.togash ke chitate obraten stav od mene.
nego bi me interesiralo dali nekoj ima poznavanje da napishe ili ima lista na drzhavite shto dozvoluvaat glasanje vo stranstvo (ambasadi)? sigurno toa ke bidat onie za nas normalni/vistinski drzhavi kade shto i mozhebi se naogjame.
eve na pdf-ot si pishuva za Hrvatska,Slovenija,Bugarija...vaka od prva bi se setil za Germanija,Italija,Israel...izgleda tuka se i USA i Kanada...nashava tolku velichena demokratija so koi drzhavi mozhe da ja sporeduvame?

ps-germanija sproveduva i izbori megju strancite koi zhiveat vo DE za da se zastapuvaat i nivnite prava...znachi tie ovozmozhuvaat povekje otkolku matichnata drzhava,bez razlika shto ne stanuva zbor za germanski drzhavjani.


znachi samo "emotivnoto" ostanuva shto beshe prethodno spomnato.nitu prava nudi MK-drzhavjanstvo,nitu uslovi za patuvanje...kako shto chuvame po nekoj dinar od staro vreme.ne vrshi rabota ama si gi chuvame.barem so cenite da bea ferski po ambasadite + bakshish za tugjata viza za da ima voopshto nekakva validnost knigicheto.so tie pari se vadi tugjo drzhavjanstvo!!

na kade e rabotava??
zlotty_co_380 Glasav NE.

Nema potreba da se zanimavaat so gluposti.

Isto spored avstraliski standardi, ako ti sleduva pravo na glas i ne si na denot koga ke ima izbori mozes da glasas pred vreme ili vo ambasada ili po posta da pratis za kogo si glasal.
Inaku kazna se plajka za neglsanje. No spred mene treba samo oni lujge da glasaat vo ambasadati koj sto se privremeno izlezeni od sopstvenata drzava primer biznis trip, turisticki ili privremena rabota.
A nekoj ako zivee tuka ili nadvor od Makeodnija 30 godini pa i da e permanent na taa nova drzava sto ima toj da se sekira koj ke pobedi vo makeodnija. AKo mu bilo ubavo sto ne si ziveel tamu pa neka glasa.
Znaci zaklucok, spored mene samo temporary lujge koj sto se nadvor moze da glasaat ama site sto se permanent ili drzavjani ziteli na druga drzava ne treba da im se dava pravo na glas.
kazano abe zosto da ne glasaat?neka glasaat site so se vo dijasporata.so velis nekoj e 30 god nadvor toa vo red toj nema so da glasa no ima lujge koi sedat nekolku god. vo stranstvo i koi redovno si idat vo makedonija.zosto da ne glsaat i tie na primer.mislam deka niv treba da im se ovozmozi da glsaaat.
f9 Ne sakav da gi spomnam disidentite kako kategorija na drzavjani ,no po se izgleda site Makedonski drzhavjani nadvor se proglaseni za disidenti.
Mandrak,ne mi kazhuvaj kako se formira k*rsot vo Makedonija...so KOTVA.
Ne mi e jasno od kade mislish deka ima poveke Albanski emigranti od Makedonija otkolku Makedonski.Po koja tvoja teorija ti toa go tvrdish?Makedoncite se iseluvale kontinuirano vo poslednite sto i trieset godini.Brojot na iselenite nikoj ne go znae.Osven vo retki slucai nikogash nemalo bran na obraten proces.Makedoncite se iseluvale onamu kade shto ke im se otvorela vrata.Vo nekolku navrati ima kompletna depopulacija na celi regioni.Pokraj ekonomijata i natalitetot emigriranjeto e straoten problem za Makedonija.Preku nea se gubi chovechkiot potencijal,nadgradbata,skoluvani i sposobni luge najchesto vo najproduktivniot del od nivniot zhivot.Nekoj pogore spomna nekoj cifri shto gi vagjale od Makedonija.Nikakvi cifri ne mozhat da zamenat izguben doprinos na chovechki lozi neguvani so iljadnici godini ovde na ova tlo.Najmal problem se tuka parite.Vsushnost poveketo Biznis kategorii na vizi ne se zanimavaat so sitni pari od nekolku stotini iljadi evra.Tie se vrtat nad sumi od 5 milioni i za niv najchesto se dobivaat nekoj mal procent na shansi za viza,zatoa sto najvazhniot del od bodiranjata se vrti okolu starosta na kandidatite i nivnoto obrazovanie.Od druga strana ne ni treba da opishuvam zoshto i kako treba da ima povratnichki bran.Prvo zatoa shto Makedonskata emigracija ima potrosheno del od svojot zhivot vo demokratski drzhavi kade shto demokratijata e stotina godini,a ne petnaeset.Vtoro zatoa shto taa emigracija ima investicionen kapacitet.Treto zatoa shto ima struchnost vo tehnologii.Chetvrto zatoa shto ima luge koj ako neshto ne promenime sme gi izgubile nepovratno.Prviot i vistinski chin e da se pochne so animiranje na lugeto za Makedonija,da se pokazhe deka Makedonija gi inkorporira i niv i nivnoto mislenje.Jas navistina bi sakal Makedoncite da patuvaat,ama kako turisti.Vo 70 godini imavme luge na privremena rabota termin koj suptilno ja krieshe vistinata.Denes so sigurnost lugeto koj emigriraat begajki od deceniskite ekomomski,politichki i socijalni maltretiranja vagjaat karta za vo eden pravec.
toni_a
quote:
Originally posted by f9

Od druga strana ne ni treba da opishuvam zoshto i kako treba da ima povratnichki bran.Prvo zatoa shto Makedonskata emigracija ima potrosheno del od svojot zhivot vo demokratski drzhavi kade shto demokratijata e stotina godini,a ne petnaeset.Vtoro zatoa shto taa emigracija ima investicionen kapacitet.Treto zatoa shto ima struchnost vo tehnologii.


sega se pojavija nekoi firmi vo germanija shto vrabotuvaat samo lugje od postarata generacija koi vsushnost nemaat nikakva shansa da najdat rabota preku zavodot.zimaat penzioneri koi seushte mozhat i sakaat ,a nekoi od niv duri imaat i potreba da prifatat rabota.
ne govoram za fizichka rabota tuku za bivshi menadzeri,inzhinjeri,industrijalci,dizajneri,profesori,doktori...znachi "starata inteligencija".
da ne vlecham so objasnuvanja od stilot deka tie lugje pokazhuvaat pogolema produktivnost,zhelba,poznavanje,iskustvo,tochnost itn...
mozheme da si zamislime shto se postignuva kaj samite lugje (koi bile odednash "otfrleni" od opshtestvoto...) i kaj samata firma (ili drzhava).
nekoi od niv duri i zimaat samo nekoja formalna plata za samo da rabotat i se zanimavaat so neshto bidejki ne se naucheni da miruvaat i sedat umstveno neaktivni...
quote:
Chetvrto zatoa shto ima luge koj ako neshto ne promenime sme gi izgubile nepovratno. Prviot i vistinski chin e da se pochne so animiranje na lugeto za Makedonija,da se pokazhe deka Makedonija gi inkorporira i niv i nivnoto mislenje.


ps-ako nishto drugo barem neka gleda MK da fati povekje penzii vo evra i dolari.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by toni_a

quote:
Originally posted by f9

Od druga strana ne ni treba da opishuvam zoshto i kako treba da ima povratnichki bran.Prvo zatoa shto Makedonskata emigracija ima potrosheno del od svojot zhivot vo demokratski drzhavi kade shto demokratijata e stotina godini,a ne petnaeset.Vtoro zatoa shto taa emigracija ima investicionen kapacitet.Treto zatoa shto ima struchnost vo tehnologii.


sega se pojavija nekoi firmi vo germanija shto vrabotuvaat samo lugje od postarata generacija koi vsushnost nemaat nikakva shansa da najdat rabota preku zavodot.zimaat penzioneri koi seushte mozhat i sakaat ,a nekoi od niv duri imaat i potreba da prifatat rabota.
ne govoram za fizichka rabota tuku za bivshi menadzeri,inzhinjeri,industrijalci,dizajneri,profesori,doktori...znachi "starata inteligencija".
da ne vlecham so objasnuvanja od stilot deka tie lugje pokazhuvaat pogolema produktivnost,zhelba,poznavanje,iskustvo,tochnost itn...
mozheme da si zamislime shto se postignuva kaj samite lugje (koi bile odednash "otfrleni" od opshtestvoto...) i kaj samata firma (ili drzhava).
nekoi od niv duri i zimaat samo nekoja formalna plata za samo da rabotat i se zanimavaat so neshto bidejki ne se naucheni da miruvaat i sedat umstveno neaktivni...
quote:
Chetvrto zatoa shto ima luge koj ako neshto ne promenime sme gi izgubile nepovratno. Prviot i vistinski chin e da se pochne so animiranje na lugeto za Makedonija,da se pokazhe deka Makedonija gi inkorporira i niv i nivnoto mislenje.


ps-ako nishto drugo barem neka gleda MK da fati povekje penzii vo evra i dolari.



Nemanjeto pravo na glas nema nikakva vrska so zelbata i motivacijata nekoj da se vrati nazad i da raboti.

Se slozuvam deka dijasporata e neprocenlivo blago za Makedonija so svoite iskustva, posebno pomladata koja e obrazovana. Zatoa , odsekogas sum mislel deka sekoj imigriran strucnjak od MK ne e izguben za Makedonija tuku obratno, toa e covek sto prodolzuva da se razviva , nesto sto vo MK e nevozmozno no vo isto vreme postignuvajki usepsi ostanuva Makedonec. Nieden drug pasos nemoze da ja izbrise taa privrzanost.

No, za da se vratat i iskoristat dijasporcite ne e potrebno da se promeni izborniot zakon (da bea izborite vo prasanje nieden od nas nemase da imigrira i ke ostanese vo MK za da moze da glasa) tuku osnovata na taa drzava. Da se odstranat pricinite koj prvo vodat do imigracija. Davanje pravo na glas nema da ja vrati taa dijaspora. Na primer utre , se da ostane vaka kako sto e a dijasporcite da mozat da glasaat tie ke glasaat no nikoj nema da se vrati. Dodeka obratnoto da se sluci, da se promenat rabotite vo MK na poarno i da se baraat uslugite na sposobnite (koj vo MK gi nema a dijasporcite gi imaat zaradi toa sto ziveele dolgo nadvor i psotignale nsto) a da ne se promeni zakonot za izbori ke vidis kako ke se vratat dijasporcite.

Se uste sum na mnenie (kako sto skoro site drzavi vo svetot toa go pravat) da toj sto ne ucestvuva vo zivotot na MK, i sto pred se ne go iskusuva na svoja koza efektot od svoeto glasanje da nemoze da glasa. Sekako, od nadvor izgleda deka nekoj raboti se znaat poarno, te odttuka e i zelbata za glasanje mozda, no sepak taa drzava pripagja pred se na tie sto od nejze leb vadat.
achtung_panzer Pravnite i drugi prechki se samo maska za vistinskata prichina zoshto na dijasporata ne i' se dozvoluva da glasa na izborite: se raboti za del od naselenieto shto e von kontrola na partiskata aparatura vo Makedonija. Iselenishtvoto ne mozhe da bide ucenuvano so brkanje od rabota/vrabotuvanje rodnini i sl. metodi shto redovno se pravat vrz glasachite vo Makedonija. Osven toa, ima ne taka mal broj iselenici koi voopshto ne ja delat idejata za EU/NATO "integracii" (voobichaen refren vo bilo chija partiska programa). Nitu pak go gledaat ramkovniot kako dogovor koj bi trebalo da se sproveduva po sekoja cena.
Sepak, zaradi kompletnost na ponudata, osven pravoto na glas dijasporata bi trebalo da se organizira i da ponudi sopstveni kandidati za pratenici, gradonachalnici, sovetnici...
tane komita
Што направи ВМРО-ДПМНЕ?

Колку што мене ми е познато го направи следното: прва успее да однесе студенти во Бугарија со стипендија од „Благовестие“, прва успеа да овозможи да се добиваат бугарски пасоши со „чесен збор“ дека се бугари и да доаѓаат во Македонија со регистарски таблички „BG“ на плештите или на газот, како сакате така читајте.

Од македонците направи „дијаспора“ која не замина никаде од Македонија.
Денес тие „дијаспорци“ ќе излезат на гласање со „означени“ гласачки ливчина или ќе направат „бугарски (гласачки) воз“.

Арно ама, не се само тие. Другите идат со рег.таблички „АЛ“.

Заедничко за сите е што не се плаќаат давачките спрема државата (царина, патарина, ДДВ, регистарција на возилата и.т.н.) и што сите се „македонци“.

Aleksandra
quote:
Originally posted by dejan

SDS ne im e gajle prvo za Makedoncite vo Bugarija, Grcija, Albanija i Srbija, koja im se 'najbliska dijaspora' pa kamo li za tie vo drugi kontinenti.


Deka VMRO si go imaa so Bugarchinjata i Grchinjata si go imaa...Ej, ajde kazi mi ti mene sto VMRO napravi za dijasporata, posebno za nas sto sme po drugive kontinenti?

btw: Ne sum ni za VMRO, nitu pak za SDSM, ama vaka koga pishuvate na pamet, neznamm....
toni_a kako da se vrati nekoj na kogo ne mu se zashtiteni interesite? ako nemash "svoj chovek" zhiv ke te izedat leshinarite od vlastta...videno X pati vo MK.
koga dosega ne uspeale da sozdadat uslovi za vrakjanje ili investicija,togash treba samata dijaspora toa da go napravi.no ima eden problem ,a toa e deka taa e na eden nachin izbrkana bez nikakvi prava.

eve primer od forumot.koga nekoj clen dobie moderatorski "prava" toj po princip zgolemuva aktivnost i se zastapuva vo pogolema mera za forumot.normalna rabota.zashto toa da ne se sluchi kaj Makedoncite koi se rastureni po svetov i odednash dobijat mozhnost za ispolnuvanje na pravata koi gi poseduvaat!?

isselenik nema da se vrati i da se naredi na opashkata pred socijalno (ako postoi takvo neshto vo MK) tuku ke se vrati vo sredeni uslovi.toj rado bi si sredil za nego samiot i ne bi ja tovaril drzhavata,no koga nemash "zashtita"("svoj chovek") toa ne e mozhno.zatoa treba lugje shto ke gi otvorat vratite za dijasporata,no dosega "vnatreshnite" izgleda nemaat interes,a za ramnopravnost ,demokratija ,tolerancija...kon sopstvenite da ne zborime.neka glasaat shiptarite togash i neka ja prevzemat drzavata za nekoja godina.

kolku shto vidov se "sprotivstaveni" dva stava:
1.da glasaat onie koi se "direktno" zasegnati od politikata
ili
2.da glasaat site koi imaat pravo (a nemaa mozhnost) i sakaat neshto pozitivno za MK

lichno go izbiram vtoroto,pokraj "direknoto" shto go imam i kon koe sum zadolzhen vo MK.

ps-toa "direktno" e toklku teshko za opredeluvanje...osven neli kaj "iskluchoci" shto gi spomna Panzer i sozdavanjeto na golema albanija.
pps-namesto obichni ,vo spisokot da turea od onie zholtite dzvezdi kaj sekoj isselenik!!!!!!
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by toni_a

kako da se vrati nekoj na kogo ne mu se zashtiteni interesite? ako nemash "svoj chovek" zhiv ke te izedat leshinarite od vlastta...videno X pati vo MK.
koga dosega ne uspeale da sozdadat uslovi za vrakjanje ili investicija,togash treba samata dijaspora toa da go napravi.no ima eden problem ,a toa e deka taa e na eden nachin izbrkana bez nikakvi prava.

eve primer od forumot.koga nekoj clen dobie moderatorski "prava" toj po princip zgolemuva aktivnost i se zastapuva vo pogolema mera za forumot.normalna rabota.zashto toa da ne se sluchi kaj Makedoncite koi se rastureni po svetov i odednash dobijat mozhnost za ispolnuvanje na pravata koi gi poseduvaat!?

isselenik nema da se vrati i da se naredi na opashkata pred socijalno (ako postoi takvo neshto vo MK) tuku ke se vrati vo sredeni uslovi.toj rado bi si sredil za nego samiot i ne bi ja tovaril drzhavata,no koga nemash "zashtita"("svoj chovek") toa ne e mozhno.zatoa treba lugje shto ke gi otvorat vratite za dijasporata,no dosega "vnatreshnite" izgleda nemaat interes,a za ramnopravnost ,demokratija ,tolerancija...kon sopstvenite da ne zborime.neka glasaat shiptarite togash i neka ja prevzemat drzavata za nekoja godina.

kolku shto vidov se "sprotivstaveni" dva stava:
1.da glasaat onie koi se "direktno" zasegnati od politikata
ili
2.da glasaat site koi imaat pravo (a nemaa mozhnost) i sakaat neshto pozitivno za MK

lichno go izbiram vtoroto,pokraj "direknoto" shto go imam i kon koe sum zadolzhen vo MK.

ps-toa "direktno" e toklku teshko za opredeluvanje...osven neli kaj "iskluchoci" shto gi spomna Panzer i sozdavanjeto na golema albanija.
pps-namesto obichni ,vo spisokot da turea od onie zholtite dzvezdi kaj sekoj isselenik!!!!!!


Uste ednaska: Drzava koja za svojot narod prvo ne se grizi , i za svojata drzava ne vodi smetka, nemoze ni za dijasporata da vodi. Prema toa, otvaranjeto na vratite na dijasporata se pravi so koreniti promeni na odnesuvanjeto i menuvanjeto kako se raboti vo sopstvenata drzava. Toa e najbitno. Dijasporata nema da se vrati nitu pak da vnese i ulozi od svojot kapital i znaenja ako rabotite ostanat vakvi kakvi sto se a i se dozvoli da glasa.
dejan SDS ne im e gajle prvo za Makedoncite vo Bugarija, Grcija, Albanija i Srbija, koja im se 'najbliska dijaspora' pa kamo li za tie vo drugi kontinenti.
toni_a
quote:
Originally posted by toni_a

...
1.da glasaat onie koi se "direktno" zasegnati od politikata
...


ako kako argumentacija go koristime quote-to togash bi trebalo site onie shto zhiveat postojano vo MK da glasaat,vkluchuvajki i stranski drzhavjani bidejki i tie se "direktno" zasegnati dodeka prestojuvaat vo drzhavata.

znachi nie nitu na site drzhavjani nitu na site "zasegnati" dozvoluvame/ovozmozhuvame da glasaat.shto ke dojde ponataka? site onie shto bi glasale za odredena partija da imaat pravo/mozhnost na glas??

ps-ovoj trend inache se zabelezhuva vo nekoi delovi na makedonija.