Makedonski paradox:Bolnite rabotat za zdravite!

Makedonski paradox:Bolnite rabotat za zdravite!
nukleus
 
Po mnogute paradoxi vo politikata za vrabotuvanje na site vladi vo Makedonija go imame i sledniot paradox:
-Makedonskite "biznismeni" se ispotepaa koj poveke bi vrabotil lica so hendikep za da gi iskoristi benificiite shto gi dava morbidniot zakon za vrabotuvanje na lica so invaliditet.Seto toa bi bilo vo red dokolku ne se pretera kako i sekogash so poznatite "dupki" po Makedonskite zakoni.
Firmite "vrijat" so lica koj imaat precki vo razvojot ili mentalen hendikep.Vlastite odlucija deka poubavo bi bilo tie lica da ne bidat na teret na zaednicata so toa shto za da go zgolemat nivnoto vrabotuvanje gi osloboduvaat firmite od plakanje na danok i im delat drugi povolnosti so shto prakticno dokolku si psihofizicki zdrav nemash shansi da se vrabotish.Na toj nacin Makedonskoto stopanstvo zapocna da se potpira na "invalidski noze",toa e apsurdna sostojba od koja teshko deka bi se izvlekle a moralo da ja smisli nekoj so perverzno-mazohisticki um.
toni_a negledam problem sto se vrabotuvaat hendikepirani tuku obratnoto.problem e sto nema vrabotuvanje na zdravite.
nukleus Tokmu tuka e poentata,so vakov zakon za vrabotuvanje na hendikepirani zdravite nemaat apsolutno nikakvi shansi da dojdat do rabotno mesto.Znaci imame stopanstvo koe se potpira vrz grbot na hendikepiranite.
Strelec nukleus... Истиот закон постои во секоја развиена и демократска држава во светот... Тој закон постои и во Канада и во Шведска и во Швајцарија... Веројатно не постои во Џибути, Етиопија и Брегот на Слоновата Коска.
Не е во ред да маваме критика баш на се’... И кај што има и кај што нема место за критика!?
А уште помалку би требало да кажуваме дека овие работи ги измилил некој "perverzno-mazohisticki um"!

toni_a nukleus,jas ke pcuev da nemashe takov zakon vo MK...

ne e ubavo da ja gledame(dokolku sme zdravi-fizichki i psihichki) ovaa grupa na gragjani kako konk*rencija.tokmu tie ne se vinovni za sostojbata. zdraviot chovek i negoviot razum(ako go ima) e vinoven za sostojbata.nikako nekoj chovek sto i onaka ne e za zaviduvanje...
toni_a jas sum protiv sekakov vid na "ramkovni" beneficii...spored zasluga i mozhnost/kvalitet,protiv nepotizam itn...
nukleus Cekajte,cekajte be,abe ne ste razbrale dobro zakon kako ovoj ima skoro vo sekoja drzava ama ovoj lici na robovladatelski zatoa shto skoro site firmi vrabotuvaat hendikepirani i izbegnuvaat da gi plakaat davackite.Sekoj den sum po gradezni predprijatija kade hendikepiranite rintaat kako konji a zdravite gi gledaat od strana ili pak voopshto ne se vraboteni i "si go prcat" po gratskite kafulinja pieki si kafence.Ako ostavime hendikepiranite kako shto e momentalno da ja dvizat nashata ekonomija togash bog neka ne cuva od vakvata politika.