Нешто по темата

Нешто по темата
Stojance Doncevski
 
Jас мислам,дека во овие форуми ке се изjаснат и Бугарската и Македонската позиции,односно Историата.Шо мислите вие?Ако сепак некои политичари ги четат мора тако да се добие и официалната позациjа надвор.Ако на Вовата духот го чета сакам да го питувам нешто.Мислам дека со него ке напраиме соработка,зашто слични се моите и негови коментари.
DJ_SHEMA okej. Pre da pochnesh da postavuvash temi kje te zamolam da prochitash postari tmei dia vidish dali neshto vekje ne diskutirano. Pridrzuvaj se do pravilata i se kje bide vo red.

Ti od kade si?
Stojance Doncevski Jас сам од Бугариа,Велико Трново,кое е очигледно,зашто не мога да пишувам 100 по 100 на Македоски
Дури сега,кога жевеам во Амстердам веке 6-та година го барам rнтересот кон Балканот и сите тамо држави,нивната Култура и Уметност.Не морам да ги провоцирам лjуг'ето на овие форуми него да jа разберам от сите страни вистината за тоа каков сам jас и какви луге сте вие во Македониа,кое е слично и кое не.Сепак дури и сега ги има манипулациите от Софиа и Скопие.Ама то си е национална и надворна политика.
Titan Stojance, ako ti se diskutira bez predrasudi i navredi, so otvoren ishod i pred se so argumenti-nema problem

Sto te interesira prasaj, ako mozam ke ti odgovoram.

Pozdrav,

Titan
Stojance Doncevski Kаде да наjдам Македонски Чирилик скрипт?Во Виндоус или?Исто такво ме интересира има ли Тоше концерти во Германиjа или Холандиjа во оваа Година?Колку и да битува национализам везите мег'у луг'ето се денеска више културни него политички?Имам гледано Балканкан и исто повеке от 10 од нановите Српски филми.Специално ги поздравувам Србите за Зона Замфирова,Ивкова слава и др.
Зашто да не се урадат филмови по други Балкански класици како што се Иван Вазов,Димитар Талев,Стеван Сремац и др.
Jakov Stojance prasanjata ne ti se za na istorija. Treba da se obratis na drug potforum. Mozes da odis na Opsto.
Duhot na Vovata Здраво сонароднику. Јас сум исто бугарин, тракиец, родом од странџанското Черноморие. Не е чудно дека имаме сличен став. Македонска кирилица не ти е потребна. Јас користам UNICODE Cyrillic QWERTY. Кога ќе го најдеш сите букви на Македонскиот се присутни. Ќ = (option K), Њ = (option N), Џ = (option Z), Љ = (option L) и тоа ти е тоа. За други не се сеќавам во моментов.

Како се бе во Трнов града бољарките ;)?

Јаворе, молам те, не го бриши мојот одговор. Сакам да му помогнам на сонародникот и по овой пост ветувам дека повеќе на неисторички теми нема да се збори :). А на Вовата зборот не се дели на 2.
Stojance Doncevski Благодарам на сите
Stojance Doncevski а за Тоше и уметностите беше мег'у другото.Повеке сакам и аз да ви обогатам со оваа што знам во враска со Историските теми,каде ми се наог'а и наголемиот интерес.А ти Вова да немаш нешто Грчко како видам си от таков дел на Бугариjа со наjмного Грци во минатото.Оваа го писав со наjдобро.А откаде го знаjeш Македонскиот jазик како да си сто по сто Маке?
Duhot na Vovata Da typo! Izvinete starata pushka! :)
Stojance Doncevski Јас благодарам на Вовата за указаното как да најда Македонски Кирилски Шрифт.Сега ако успеам и езикот да усвоим нема да имам проблем со пишуването во овие форуми.И додека не е многу јасно
колко се били слични Бугарскиот и Македонскиот во времинјата на Самоил,сега е видно дека граматички Македоинскиот припаѓа кон Бугарскиот,а лексикално Бугарскиот е сличен и со Србскиот.
Какво имам слушано от Трнски диалект ми напоминува многу на Нишки,кој го слушнаф во филмовите по Стеван Сремац-Зона Замфирова и Ивкова Слава.
Duhot na Vovata Имам грчка жилка ама не е понтијско-античка. Родот ми е от Римската тема Македонија (Одринско Лозенградски санџак). Бегалци по Балканската војна. Прадедо ми се оженил за комшијката а таа била гркинка, одчувана од Бугари. Но си го знала родот и браката и сестрите. Пред доста години бев во друг македонски град во Егеја - Салоника. Окажа се дека там имам 16 трети братувчеди, со кои серазбира не можам да разменам ниеден збор (ако не е англијскиот).

Имам многу шетано низ Бугарија кога бев млад. Зборувам повеке или помалку сите деалекти (без Трнски :)). Преодот од Петрички диалект на дешен македонски ако имаш желба ќе го уствариш за месец време на овој или некој друг македонски форум. Колку и да им се сака на браќата, јазиците ни се скоро исти. Преведувач од Македонски на Бугарски и назад е гладна професија.

Тоа беше историја (спомнати беа традициони Македонски земји, јазик во личен исторички конекст :):).
yavor
quote:
Originally posted by Duhot na VovataЈаворе, молам те, не го бриши мојот одговор.


Ne Javore, a Jakove:-)))

Stojance Doncevski Сега морам да ви питам нешто.
Имате ли гледано Бугарскиот филм Мера според мера?
Зашто у овие форуми се пишува дека Бугарите се Татари?То е исто да се пишува во Бугарија дека Македонците се Шиптери.Ако сакаш да кажеш дека во Бугарија е имало татари,вистина е.Старите Бугари се слични со татариве,само дека антроположки и етнографски денешните бугари се микс од којто најголем дел имат славјани и некој стари гркотракијски племинја.
Ако денешните бугари се татари=турки зашто толку много љуге ја сакаха независната држава со бугарски идентитет?
во време на востанијата и Руско-Турските војни во 19 деценија?
Stojance Doncevski Сега морам да ви питам нешто.
Имате ли гледано Бугарскиот филм Мера според мера?
Зашто у овие форуми се пишува дека Бугарите се Татари?То е исто да се пишува во Бугарија дека Македонците се Шиптери.Ако сакаш да кажеш дека во Бугарија е имало татари,вистина е.Старите Бугари се слични со татариве,само дека антроположки и етнографски денешните бугари се микс од којто најголем дел имат славјани и некој стари гркотракијски племинја.
Ако денешните бугари се татари=турки зашто толку много љуге ја сакаха независната држава со бугарски идентитет во време на востанијата и Руско-Турските војни во 19 деценија?