Бесмислени зборови

Бесмислени зборови
Sirius
 

Модерното пишување се состои од лепење на долги низи зборови кои веќе биле наредени во некој ред од некој друг, и по инерција изгледаат пристојно, макар што се обично блаботење. Привлечноста на овој тип пишување е во тоа што е лесно. Полесно е- дури и побрзо да се каже „Според мене не е неоправдана претпоставката дека…“ отколку да се каже „Јас мислам“.
Ако користите готови фрази, не само што не морате да барате фрази, туку и не мора да се грижите за ритамот на вашите реченици, затоа што овие фрази се обично така наместени за да бидат повеќе или помалку милозвучни.
Кога составувате реченица набрзина или држите говор, природно е да се западне во претенциозен, латинизиран стил. Некои конфекциски фрази како „нешто што мораме да земеме предвид е заклучок со кој сите подготвено ќе се сложиме“ се наменети да го спречат предвременото пропаѓање на реченицата.
Со употреба на застоени метафори, компарации и идиоми, заштедувате поприличен ментален напор, со ризик тоа што сакате да го кажете да остане нејасно, не само за вашиот читател туку и за себе.

Автор кој држи до себе, за секоја реченица што ја пишува, ќе се запраша барем четири прашања:
- Што се обидувам да кажам?
- Кои зборови се најдобри за тоа?
- Која слика или идиом ќе го направат појасно она што сакам да го кажам?
- Дали оваа слика е доволно свежа за да има ефект?

Веројатно нашиот скрупулозен автор ќе се запраша уште две прашања: Можам ли да го скратам текстов? Дали кажав нешто грдо што може да се избегне? Но, не сте обврзани да поминувате низ сета оваа мака. Можете да си ја олесните работата ако дозволите готовите фрази да ви се нафрлат. Тие ќе ви ја состават реченицата наместо вас- дури и мислите ќе ви ги смислат, во извесна мерка- и по потреба и ќе ви направат услуга и ќе сокријат некое значење дури и од вас самите. Дури во овој момент станува јасно на кој начин се повразани политиката и деградацијата на јазикот.
Sirius
quote:
Originally posted by Goran-Skopje

И што е поентава на топиков?


"edukacia i prosvetitelstvo"

n/a Пак не си ми јасен, ти сметаат некој постови како се растегнати или луѓево се неписмени овде?
Sirius
quote:
Originally posted by Goran-Skopje

Пак не си ми јасен, ти сметаат некој постови како се растегнати или луѓево се неписмени овде?Nitu ednoto nitu drugoto, ednostavno mislam deka postot e dobar kako general info a isto vo vreme na predizborie stanuva aktuelen rechnikot na politicharite, osobeno novite....no sega ti si mi nejasen, od kade takvi asocijacii
n/a И што е поентава на топиков?
Enigma
quote:
Originally posted by sirius

quote:
Originally posted by Goran-Skopje

И што е поентава на топиков?


"edukacia i prosvetitelstvo"
Da se bide educiran, t.e. obrazovan, znachi da se ima obraz, a se odnesuva na
kultivizacijata i intelektualnata nadgradba na lichnosta, dodeka prosvetenosta ima povisoko - duhovno znachenje i se odnesuva na DUHOVNO PROSVETENIE NA CHOVECHKIOT RAZUM.
Enigma
quote:
Originally posted by sirius


Модерното пишување се состои од лепење на долги низи зборови кои веќе биле наредени во некој ред од некој друг, и по инерција изгледаат пристојно, макар што се обично блаботење. Привлечноста на овој тип пишување е во тоа што е лесно. Полесно е- дури и побрзо да се каже „Според мене не е неоправдана претпоставката дека…“ отколку да се каже „Јас мислам“.
Ако користите готови фрази, не само што не морате да барате фрази, туку и не мора да се грижите за ритамот на вашите реченици, затоа што овие фрази се обично така наместени за да бидат повеќе или помалку милозвучни.
Кога составувате реченица набрзина или држите говор, природно е да се западне во претенциозен, латинизиран стил. Некои конфекциски фрази како „нешто што мораме да земеме предвид е заклучок со кој сите подготвено ќе се сложиме“ се наменети да го спречат предвременото пропаѓање на реченицата.
Со употреба на застоени метафори, компарации и идиоми, заштедувате поприличен ментален напор, со ризик тоа што сакате да го кажете да остане нејасно, не само за вашиот читател туку и за себе.

Автор кој држи до себе, за секоја реченица што ја пишува, ќе се запраша барем четири прашања:
- Што се обидувам да кажам?
- Кои зборови се најдобри за тоа?
- Која слика или идиом ќе го направат појасно она што сакам да го кажам?
- Дали оваа слика е доволно свежа за да има ефект?

Веројатно нашиот скрупулозен автор ќе се запраша уште две прашања: Можам ли да го скратам текстов? Дали кажав нешто грдо што може да се избегне? Но, не сте обврзани да поминувате низ сета оваа мака. Можете да си ја олесните работата ако дозволите готовите фрази да ви се нафрлат. Тие ќе ви ја состават реченицата наместо вас- дури и мислите ќе ви ги смислат, во извесна мерка- и по потреба и ќе ви направат услуга и ќе сокријат некое значење дури и од вас самите. Дури во овој момент станува јасно на кој начин се повразани политиката и деградацијата на јазикот.Degradacijata na jazikot proizleguva od neobrazovano praznoslovie, a tolkuvanje na bibliski tekstovi, od sovremen filosofski aspekt, ni najmalku ne pretstavuva prosvetenost.
Sirius Enigma, Iako znam tochno shto znaci zborot prosvetitelstvo i se slagam so tebe, prashanjeto na Goran (fino go razbrav), beshe takvo shto iziskuvashe poshirok termin, i potoa vo mojot vtor odgovor stana jasno za shto zboruvame i mislam deka se razbravme.

Okolu degradacijata na jazikot ne se slagam so tebe iako drzi i tvojata teza. "Degradacijata" na jazikot (ne se misli tuka za negovo simplificiranje tuku naprotiv) vo sovremenive uslovi, e "alatka" za prikrivanje na realnosta odnosno spored situacionistite, svetot - "realnoto" se prestavuva vo forma na spektacl, odnosno vistinata se pojavuva samo vo forma vo koja ne postoi i normalno potreben e adekvaten vokabular koj ke go opravda, chitaj zamagli toa "iskrivuvanje"
Enigma
quote:
Originally posted by sirius

Enigma, Iako znam tochno shto znaci zborot prosvetitelstvo i se slagam so tebe, prashanjeto na Goran (fino go razbrav), beshe takvo shto iziskuvashe poshirok termin, i potoa vo mojot vtor odgovor stana jasno za shto zboruvame i mislam deka se razbravme.

Okolu degradacijata na jazikot ne se slagam so tebe iako drzi i tvojata teza. "Degradacijata" na jazikot (ne se misli tuka za negovo simplificiranje tuku naprotiv) vo sovremenive uslovi, e "alatka" za prikrivanje na realnosta odnosno spored situacionistite, svetot - "realnoto" se prestavuva vo forma na spektacl, odnosno vistinata se pojavuva samo vo forma vo koja ne postoi i normalno potreben e adekvaten vokabular koj ke go opravda, chitaj zamagli toa "iskrivuvanje"


Jas ne ja spomenav degradacijata na jazikot, kako negovo "simplicifiranje", t.e. UPROSTUVANJE na Makedonski jazik, tuku imeno, kako pojava na "obrazovanite" bezobrazni
umovi, koi go uslozhnuvaat jazikot so voveduvanje na razni stranski zborovi, chija sushtina ni sami ne ja razbiraat, sveduvajki ja vistinata na relativnost, - vo zavisnost
od nivnite "mudri" misli, nezavisno od realnosta. "Vokabular" na makedonski se vika: RECHNIK ILI LEKSIKA (LEKSIKON), i nema nikakva potreba od zamenuvanje na makedonskite jasni zborovi so stranski.
Sirius
Vo kontekst na prviot post na ovoj "topic" i tvojata zabeleshka za "vokabular" jasno se gleda deka i jas ne sum imun na opshtite trendovi i sigurno deka pripagjam na pogolemiot del od ljugjeto koi ( nekoj poveke a nekoj pomalku, nekoi svesno a nekoi nesvesno) gi akceptirale t.n. po "sofisticirani" frazi, zborovi, pa duri i celi rechenici.

No vakviot stil na izrazuvanje vleche koren od obrazovniot sistem , osobeno visokoshkolskiot. Od moje iskustvo, dodeka studiravi, imashe del profesori koi ednostavno forsiraa "vujakliski" rechnik ....i t.n.
Drug primer e poznatata fraza koja se upotrebuva vo stopanskiot zivot pri iskazuvanjeto na god. finansiski rezultati poznata kako "Pozitivna Nula" koja voglavno imashe i seushte ima tretman na dobar rezultat. So ovoj primer jasno se gleda kako jazikot ja korumpira mislata, pretstavata za realnosta...loshata upotreba na jazikot se shiri so imitiranje i tradicionalno povtoruvanje na defektnite frazi, duri i pomedju ljugjeto od koi se ochekuva da se svesni za toa.
Obicno, tendencija e kaj ljugjeto da se diskutira vo "salonski stil"*, a osobeno kaj onie koi sakaat da pokazhat soodvetna "supremacija" na intelektot i da privlechat vnimanie.

* salonski diskusii – se prezentiraat vo elitistichki stil, voglavno teoretski shturo oblikuvani i osnovna tema im e kritika ( a ushte poveke kritizerstvo)