CeBIT 2006 - VGA and RAM

CeBIT 2006 - VGA and RAM
AlF0t
 
CeBIT ovaa godina se odrza pod dominacija na nVidia vo oblasta na video kartite od edna strana poradi otsustvoto na ATI(koj shto reshile da zashtedat okolu $1 000 000 za uchestvoto), a od druga poradi prmoviranjeto na novata serija GeForce 7900GTX (so jadro G71).
Kanadskiot proizvoditel indirektno uchestvuvashe preku mnogubrojnite partneri koi na svoite shtandovi imaa izlozeno produkti od rodot na X1000.Sapphire, HIS, GeCube, MSI, ASUS, Gigabyte se del od proizvoditelite koi shto gi pokazhaa kako niskata taka i visokata klasa na karti na ATI. Club3D ja prezentiraa X1900XTX video kartata so vodno ladenje. GeCube imaa izlozeno interesna video karta od serijata Gemini-X1600XT, bazirana na dva X1600XT chipa i 512 MB GDDR3 memorija. Ovaa video karta se doblizhuva do vrvniot model na ATI i bez problem moze da se sporeduva so X1800XT.
I pokraj interesnite raboti okolu ATI fokusot beshe svrten kon produktite na nVidia i do nekade kon S3 Graphics



Vo segmentot na RAM memorijata sostojbata beshe neopredelena od faktot shto proizvoditelite prezentiraa mnogu dobri produkti kako za DDR1 tak i za DDR2. I pokraj toa shto DDR1 vekje se smeta za stoka so istechen rok na upotreba mnofu firmi imaa podgotveno eksponati i gotovi sistemi so taa pozastarena tehnologija.