"Bombasticnite investicii" na SDSM&Co.

"Bombasticnite investicii" na SDSM&Co.
nukleus
 
Eve edno ubavo rezime kako bea najaveni i sprovedeni bombasticnite investicii na vladejackata garnitura:

-ИНГ, Рајфајзен банк, Кредит агрикол, „Сименс“, „Џонсон контрол“, „Мицубиши“, „Турбоинститут“, и покрај најавите од Владата, не инвестираа во Македонија
Сите инвестиции што беа најавени во изминатите години - пропаднаа. Претставници на ИНГ, Рајфајзен банк, Кредит агрикол, „Сименс“, „Џонсон контрол“, „Мицубиши“, „Турбоинститут“ ја посетија Македонија, но не инвестираа.
Во последните две години странците во земјава инвестираа 270 милиони евра. Од нив, 175 милиони се парите со кои австриската компанија ЕВН во минатиот месец ја купи ЕСМ Дистрибуција. Во 2005 година вредноста на странските инвестиции изнесуваше 96 милиони евра, од кои најголем дел се резултат на продажбата на државно земјиште. Според неофицијалните проценки, обемот на странските инвестициите ќе беше над една милијарда евра ако во земјава вложеа германски „Сименс“, американски „Џонсон контрол“ и јапонски „Мицубиши“.
Корупција, шверц, неодговорна власт, неорганизираност, ситна, но во локални рамки доволно моќна олигархија, инструментализирано судство, нефункционален катастар, неконзистентната даночна политика и регионалната нестабилност. Ова се причините што ги наведуваат странците како главни пречки за инвестирање во Македонија. Ним им пречи и општата сиромаштија, невработеноста и нерегулираниот пазар на работна сила.
Но познавачи на состојбите велат дека и некој однатре сериозно се трудел странците да избегаат од земјава.
- Докази за ова има на претек. Доволно е да се погледнат породилните маки низ кои проаѓа руската енергетска компанија „Лукоил“ во обидот да ја изгради својата прва бензиска станица во Македонија. Русите повеќе од една година мака мачат со административните, правните и други технички бариери за регулирање на сопственоста на земјиштето. Иако од „Лукоил“ молчат, повеќе од јасно е каков сигнал им испраќаат на другите инвеститори - коментираат доброупатените.
P.S.:-Si velam deka e dovolno kopirano od "dnevnik".
Makedon Nie sme kako brod bez kormilar, kako da nemame vlast. Imama vlast, no samo da se opstruira ona sto normalno funkcionira i se razviva, za i toa da propadne.

Toa namerno se pravi od strana na vlasta, namerno se brkaat investitorite na perfiden nacin, samo za nivnite firmi, na poznatata 12-ka, da imaat monopol. So toa, Makedonija ekonomski se unisti i veke sme na dnoto. Zalno i tesko za Makedonija.

Kako imam mazohisticki sklonosti, jas pak ke glasam za SDSM kako vo 2002, oti tie mozat, tie umejat
nukleus Srbija dolgo vreme ne mozeshe da odbere predsedatel pa nishto ne i fali.Zatoa spored rezultati shto gi postigna "vlasta vo zaminuvanje" podobro ke beshe bez nea otkolku so nea.Barem nemashe protiv kogo da vikame.