Koi studii-naukii se poteshki

Koi studii-naukii se poteshki
Sirius
 
Na eden topic primetiv edna diskusija kade beshe spomnato deka inzhinjerskite studii-nauki se poteshki od ekonomskite ili pravnite. Bi bilo interesno da se prodiskutira za poimot "teshki" fakulteti i vo shto e nivnata pogolema spec.tezhina vo odnos na drugite "polesni", kako na primer socioloshkite nauki ili filozofijata, koi navistina megju studentite i akademskite gradjani imaat tretman na "lesni fakulteti".
Dali neopravdano im se lepi devalvirachka etiketa na skoro site opshtestveni nauki nasproti tehnichko-inzhinjerskite i medicinata???
nikolahn Na zapad postoi titula inzhenjer po ekonomija.
Student koj zavrshi ekonomija vo Istanbul - Amerikanski univerzitet,
mi kazha deka predmetite po Matematika gi slushale zaedno so studentite od tehnika.
Taka treba i da bide.
"Teorija na sistemi" bi trebalo i doktorite da ja uchat :-)
A eve i edna prikaska od Amerika:
Dete na iselenik, dobar uchenik, otishlo kaj sovetnik
za profesionalna orientacija da porazgovara za ponatamoshnoto shkoluvanje.
Kazhalo deka ima zhelba da studira management.
Koga sovetnikot gi videl visokite otceni na detevo - od dosegashnoto shkoluvanje,
rekol deka treba da odi na tehnika. Taka i bilo, i ne zgreshil.
DJ_SHEMA Za da bidesh uspeshen bankar i finasiski analist matematikata e povekje nego potrebna.

Jas imam diplomirano kako elektro inzinjer i znam deka taa diploma bara ogromna rabota. Imam magistrirano na biznis i finasii i znam deka i toa e teshko no ni priblizno kolku shto e inzinjerstvoto.
BECHA
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA

Za da bidesh uspeshen bankar i finasiski analist matematikata e povekje nego potrebna.

Jas imam diplomirano kako elektro inzinjer i znam deka taa diploma bara ogromna rabota. Imam magistrirano na biznis i finasii i znam deka i toa e teshko no ni priblizno kolku shto e inzinjerstvoto.


Dali diplomata od Elektro ti e od UKIM a drugata od USA universitet? Da bideme iskreni, da se zavrsi Elektro vo Skopje e NAVISTINA uspeh, a da se zme MBA ili nesto takvo tuka vo USA e manje vise gola voda, site go pravat toa za da ostanat tuka podolgo kako studenti. Veruvam deka ekonomski fakultet na UKIM e potezok od koj i da e MBA college vo USA. Just my point of view..
Sirius DJ Shema,
drzi tvojata konstatacija za neophodnsota na matematikata vo skoro site sveri, no kako shto te razbrav sakash da kazhesh deka inzhinjerskite nauki se poteshki od eve na primer ekonomskite. Jas sum diplomiral na ekonom. vo Skopje i poznavam eden kup diplomci od gradjevina, elektro, mashinski, medicina, koi kako diplomci so definirani "skills" se prilichno ogranicheni vo shirinata na razmisluvanjeto, odnosno skromen izbor na pojdovni aspekti vo pogled na razvoj na kvalitetni diskusii koi se von nivnata akademska svera. Istoto toa, zemeno vo generalen prosek ne e sluchaj so diplomcite od opshtestvenite nauki...zborot mi beshe, dali tehnichkite nauki davaat eden limitirachki pogled okolu razvojot na edna vistinska kreativna lichnost... pa analogno na toa ovie drugive opsh.studii ispagaat deka se "poteshki" -posodrzhajni, znachi pokraj oblasta shto ja izuchuvaat sozdavaat i profil na kadar koj e po kulturno-edukativen, koj pokraj definiranite profesionalni znaenja, poseduva povekje “sense” i za drugite sveri...
profa Zavrsiv Elektrotehnicki vo Skopje a ne sum bil zapisan nikogas na praven/ekonomski/filoloski.. za da znam dali navistiina se polesni ili poteski.Za da se donese objektivno mislenje na ovaa prasanje togas treba da se anketiraat studentite no i vo toj slucaj kako bi znael jas ili bilo koj drug student da naprai sporedba megju negoviot si i drugite fakulteti.
Go odbrav fakultetot moj zasto gi sakav i mi idea Matematikata,Fizikata,Elektronikata...
Pravoto so site negovi tocki podotcki amandmani,... da go ucam nemozam,poprva bi se ubil.Filozof,pravnik,ili voopsto student na opsestveni nauki pamtam ni se divea kako sme mozele na takvi fakulteti,a pak jas im se cudev kako mozea takvi knigi da citat i uste pak da gi pamtat dobro so site tie zakoni pravni.Znaci jas licno bi rekol deka mene prirodnite nauki mi se polesni od opsestvenite i pokraj toa so ne sum imal nikakvi kontakti so niv.Sega moze i jas za mesec vreme bi uspeal da naucam poeke od toa pravo nego so pravnik bi ja naucil matematikata za isto vreme no uste ednas ke kazam toa e pak subjektivno.
Ovde vo USA zavrsiv magistratura vo Information Systems(Menagment i programiranje).
Vo tehnickite casovi nemav nikakvi problemi,vo menagment klasovite prostradav.Za tie menagment klasovi i nemase potreba da listis knigi.Samo da sledis biznis voopsto da razmisluvas kako so bi razmisluval iden menager i da imas jaka vilica.Mene toa mi se vide mnogu tesko,toa ne mi lezi na srce,a za prirodna nauka glava davam.
Kolku sto prosecen student na prirodni nauki otsustuva od opsto poznavanje vo opstite nauki taka i kaj drugite studenti koi sto se macat so fenomenite na prirodnite nauki.Opsto poznavanje na nestata ili ogranicenost u glavceto mislam jas nema vrska so tezinata na fakultetot ili pak tipot na naukata so ja neguvas.Ako si samouk mozes i na net da sednes i da steknes opsto poznavanje.Nemora da naucis da resavas diferencijalni ravenki ili integrali no moze da procitas kade se primenuvat i zasto.

A koga veke sporeduvate so studiite tuka i dole,so i da zemete tuka e sigurno polesno od dole pa makar dole i turizam si studiral.
Dolu ispitite se spremaa so nedeli duri i mesec ,ovde najdolgiot ispit ne se ni sekjavam dal trael poeke od 2-3 dena spremanje.
deni Information Technology .. poteshko nema
ar1 Nema Lesni Studii Sekoi Studii imat svoja Tezost...sekoj Univerzitet e Tezok za tie so ne ucaat a za tie so ucaat mnogu e lesno....ako nekoj prai Razlika oT Praven Fakultet i ot Medicinski i ot Pedagoshki...mnogu se lazaat nema lesni Studii...IMa Dembeli I Luge koj Ucaat!!...pozdrav ot Mene :)
Tanja19 Nekoj za edno go biva,drug za drugo...za nekoj ednoto e teshko,za drug drugoto...
Opshto zemeno,sekoj fakultet e tezok za zavrshuvanje,da ne beshe teshko togas sekoj covek ke beshe so zavrshen fakultet...bez ucenje ne ide...sho i da e ,mora da sednish i da go naucish(osven onie koi si gi kupuvaat diplomite)
Ali sepak ne e isto da ucish cetiri godini i 12godini!Eve medicina e 6godini,ali sega napravija specijalizacijata da e obavezna,najkratkata e 4godini...znaci ako zimash godina za godina,ako ide kako podmackano so studiite,togash za 10 godini duri zavrshuvash...
Taka da ne treba da se zeme vo predvid samo tezinata,tuku i vremetraenjeto(zboram za onie koi redovno polagaat i ucat,a ne za onie koi se "zaglaveni")
Za mene potezok fakultet od medicinata nema...nemozis na ispiti "da se dutnish",mora se da znaes,oti posle i rabotata e jako odgovorna...taka da na kraj ide oti sepak ima razlika.