pronajden molitvenik

pronajden molitvenik
lepak096
 
Свитокот стар 166 години е долг 423 сантиметри и има шифриран текст и цртежи, кои имале магиско значење и штителе од зло

Со силата на Таткото и Синот и Светиот Дух и ним ближниот и во век и векови амин да биде на помош на робот твој младичот Петко и на оздравување на душата и телото Ц:М:г:Н:р;Б. Петко.у.о.Н.и: и во вековите АМИН. Ова е дел од свитокот стар 166 години, кој бил скриен во темелите на куќата на семејство од североисточна Македонија, кое го донело во Музејот на град Скопје.



Свитокот-молитвеник е долг 423 сантиметри, а широк 10 сантиметри. Изработен е од груба хартија, а молитвата е напишана со црно и со црвено мастило. Писмото е кирилично, со јазик близок на старословенскиот. Содржината на свитокот е црковна, а на него има нацртано шест круга со цртежи со симболи, крстови и кирилични букви, со кои е напишан шифриран текст. Бидејќи служел како молитвеник, најверојатно се носел свиткан околу појасот. Имал магиско значење и го штител од зло неговиот сопственик. На крајот пишува „месец септември 20, 1840“, и најверојатно оттогаш датира.

Свитокот е составен од два дела. Првиот содржи дел од житието на св. Сисој, а вториот е молитва за момчето Петко.

- Св. Сисој бил ученик на св. Антониј. Ги исцелувал болните, ги прогонувал нечистите духови и имал моќ да ги воскреснува мртвите. Во овој дел се нацртани шест кругови, т.н. „печати“, кои се исполнети со криптограми. Еден од печатите е ишаран со квадратни полиња, што ја означуваат магиската формула „шатор“, која била позната кај Халдејците, од кои ја презеле Евреите. Надвор од „печатите“ е напишано против што биле наменети. Лево и десно од петтиот „печат“ стојат зборовите: мора и вештерки. Внатре во „печатот“ има голем крст со два криптограма и двапати е напишана буквата В. Над друг „печат“ има напишано „за стравот“. Внатре има осумкрако сонце, со лик на сите човечки особини. Според напишаното над шестиот круг, тој е наменет против водата и огнот, а внатре има шестокрака ѕвезда. На средина е буквата „Ф“, а над неа се испишани иницијалите IC и XC - од името на Исус Христос. Од двете страни стојат иницијалите „Ни“ и „Ка“ - што значат „победник“. Има и кругови со нејасни криптограми - вели Зоја Богдановска, кустос-историчар во Музејот на град Скопје.

Со зборовите: „Свети, Свети, Свети Господ Саваот, исполни го небото и земјата со славата Твоја осана...“, почнува вториот дел од молитвеникот, со наслов „Молитва за духот нечист“.

- Напишана е Триумфалната песна, која се принесува на Господ Саваот, односно оној кој е над небесните војски, победникот над смртта. Понатаму, во име на Светото Тројство се моли за помош на момчето Петко, за исцелување на душата и телото. Следат криптограми, името Петко и на крај зборот Амин. На помош се повикуваат и св. Богородица, архангелите Михаил и Гаврил. Молитвата се однесува на спасение на браќата и на родителите на Петко. На крајот има шестокрака ѕвезда, која е позната како Соломонов печат и значи Божји белег или потпис - објаснува Богдановска.

За да се заштитат од демоните, вештерките и ѓаволот, нашите предци ги пишувале своите имиња во молитви.

- По начинот на кој е напишан свитокот и симболиката што ја содржи е вистинско културно наследство и алка што не' поврзува со нашето далечно минато и со духот и наравот на нашите предци. Свитокот има значење за историјата, литературата, религијата, историјата на обичаите и верувањата на нашите предци - вели Богдановска.

Елена Тодоровска


gi molam antickite makedonci da ostavat komentar :) se salam nego bi sakal da vidam sto mislite za pronajdokot koj e pisan kako sto e navedeno na jazik slicen na staroslovenskiot, zosto ne kazaa makedonski????????
dejan Zosto ne kazaa Makedonski??
Pa ako e napisan vo staroslovenski...toa znaci deka vo toa vreme koga bese formirano 'staro slovenskiot' jazik/ili sto e, nemase formirani jazici?? Neznam.
lepak096 pa nemase makedonski jazik oformen i ova e dokaz za naseto slovensko poteklo
dejan Vo toa vreme...na kiril i metodi, tie vreminja, ni eden narod nemase oformen jazik. Za toa bese sostaven 'slovenskiot' jazik (ili moze da se kaze Makedonskiot deka poteknuva od Makedonija) za da se sluzhi kako 'Angliskiot' kako sto e deneska. Barem jas taka go gledam. I ova ne e dokaz za naseto, bozem, slovensko poteklo.
nukleus Grcite go prezele svoeto pismo od Fenikijcite za shto i samite priznavaat,inaku najblisku ako ne i ednakvo na Fenikijskoto pismo bilo Makedonskoto od koe Grcite go "kopirale" svoeto.Fakt e deka staroslovenskoto pismo poteknuva od fenikiskoto,del od grckoto a najmnogu od anticko-makedonskoto.
Ako se znae deka Grcite do 19 vek imale samo 20tina bukvi za togash da dodadat ushte 5-6 kako bi ja usoglasile fonetikata se doaga do zaklucok deka Staro-Makedonskoto pismo e osnova na nasheto "staro-slovensko" pismo i ne treba da ve zacuduva ako se najdat i postari zapisi od toj na Makedonski jazik koj e tolku usovrshen na fonetikata od jazikot shto go zboruvame i samo Srbite se blisku do nas pa skoro da ne postoi druga azbuka koja e tolku kompatibilna so jazikot shto go zboruvame.
Лорд и Лорд
quote:
Originally posted by lepak096

pa nemase makedonski jazik oformen i ova e dokaz za naseto slovensko poteklo


ти не cи нормален да кажеш вакво нешто...
без лични навреди.ОК
lepak096 pa lord ajde kazimi ti koga nasiot literaturen jazik e oformen i azbukata? kako mozit eden narod da pisit na eden jazik a da zboruva na drug? ajde objasnimi
naomvraca http://www.macedoniainfo.com/Macedonia_Statistic.htm