Парите од железница се трошеле во кампања - 2002

Парите од железница се трошеле во кампања - 2002
tomislav1978
 
Околу 20.000 евра потрошило Јавното претпријатие „Македонски железници“ за парламентарните избори во 2002 година, кога по налог на тогашното раководство се правени и поправани патишта за време на кампањата, вклучително и на 15 септември, денот кога се одржаа изборите, покажуваат документите до кои дојде „Време“.

Парите се потрошени за 15 дена, од крајот на август до 16 септември 2002 година. Трошењето е противзаконско, бидејќи парите на јавните претпријатија не смеат да се трошат за изборни цели.

Во документите пишува дека Друштвото за ремонт на пруги и нискоградби АД „Македонски железници“ користело камиони, товарачи, нафта и градежна механизација за изградба и поправка на локални патишта во неколку села во кумановско и во Овче Поле. При тоа биле потрошени околу 1.200.000 денари.

Овој случај завчера го разгледала и антикорупциската комисија. Во дописот до комисијата од претпријатието се правдале дека поправале патишта на барање на селаните. Но, во патните налози децидно пишува дека камионите, нафтата и механизацијата се употребени за изборите. И во месечниот извештај на претпријатието за септември 2002 година, под графата „вид на работа“ пишува „избори“.

- Ова е спротивно на членот 12 од Законот за спречување корупција. Ќе поднесеме иницијатива до јавниот обвинител кривично да ги гони одговорните раководни лица во тоа време - изјави Михајло Маневски, претседател на Државната комисија за спречување корупција.

Ова е прв случај за јавно претпријатие за кој има докази дека раководни лица ја злоупотребиле службената положба за партиски цели. Постојат сомневања дека и други јавни претпријатија со народни пари плаќаат партиски активности, но тоа вешто го прикриваат.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=1&EditionID=724&ArticleID=46517
Pana
quote:
Околу 20.000 евра

...e mnogu jaki pari se potrosile....
nukleus E sega ke go smenat "smenetiot" direktor.A za 20 000 evra ne vredi ni ova mesto na forumot da go upotrebuvame.Tuku treba da se zamacka rabotata so onie 20 000 000 evra od drzavnite rezervi na tutun ,neli tomislave?
Ova po direktiva na shtabot od SDSM&Co. go postavuvash za nova tema ili od patriotski pricini shto ti e zal za 20 000 evra potrosheni vo izgradba na patishta vo Ovce Pole a se raduvash na 20 milioni evra od tutunot koj ke bidat upotrebeni za da si pivnete kafence i viski po izbornite shtabovi ili da shmrknete po malku "belo" koga nema se da vi odi vo prilog.Abe stanavte "prozirni" kako paus pa sekoj moze da vi gi procita namerite na 500 metri oddalecenost.:)
tomislav1978
quote:
Originally posted by nukleus

"Парите се потрошени за 15 дена, од крајот на август до 16 септември 2002 година. Трошењето е противзаконско, бидејќи парите на јавните претпријатија не смеат да се трошат за изборни цели."

Bez razlika dali se raboti za 20 000€ ili 200€, sto e protivzakonsko troshenje mora da se kazni.
Makedon 20 000 000 eur se otideni od tutuno vo privatni dzepovi na segasnava vlast.

a poranesnata vlast go rabotela ova: по налог на тогашното раководство се правени и поправани патишта за време на кампањата, вклучително и на 15 септември, денот кога се одржаа изборите, покажуваат документите до кои дојде „Време“.

Ima razlika neli?! Od narodot, pak kaj narodot otisle parite
tomislav1978 Ne be 20 miljoni, 20miljardi, pogresno ste razbrale.

Spored zakonot ne moze za vreme na kampanja da se trosat pari za da se dobijat glasovi.
f9 Eve jas vi dozvoluvam,daj potrosete nekoj denar ...bar da napravete nesto.Site znaeme deka ako ne se izborive vie site
partiski pufki zaedno nikogas nisto ne ke napravite i od napravenoto veresija ke napravite.
nukleus 20 milioni evra ke zeme vlasta od razlikata na ceni koga nejziniot pulen Strasho Nedelkovski sam ke si prodade tutun od drzavnite rezervi po cena od polovina evro za kilogram.Abe i moron da beshe ke znaeshe deka tutunot e najmalku 100 denari za kilogram a ne 30 denari.Da se nadevame deka novata vlast ke go osudi na 101 i ke go prati "surgun" vo Mala Azija kade shto ke mu go opashat(stilizacija od filmot Najdolgiot Pat).:)
Unreal
Ај кој било од вас овде да ми посочи пример каде што Антикопрупциската комисија решила некој случај до крај. Од нејзиното постоење до ден денешен?!
Нема ништо полошо во бико која држава, макар и Занзибар да е, да имаш таква инситуција како Антикопрупциска комсија и агенција за борба против перење пари, а ниедна да не функционира.
За јавното обвинителство не си ниту сакам да коментирам.
Тој Прчевски е како фигура. Тие се луѓе бескичмењаци, без свое јас, кој после завршувањето на функцијата се правдаат дека имале закани по живот или што знам јас, а свесни се дека таквата функција го носи тој ризик.НА тие луѓе после 5 Јули кај што ќе ги најдам ќе ги плукам во лице!
nukleus Pa i nemoze da ima takva institucija kako antikorupcijskata komisija koja ke reshi nekoj slucaj do kraj,zatoa shto site tie pompezno najavuvani institucii se samo instalacii na aktuelnite vlasti.
Toa bi bilo kako aktuelniot premier ili predsedatel sami da se uapsat i da si se stavat vo zatvor.
Taka se "odvivaat" rabotite vo Makedonija i se dodeka taka se "odvivaat" narodot ke bide ugnetuvan i majoriziran od aktuelnata vrhushka shto ima "garantirani" 4 godini za pravo da go getoizira sopstveniot narod.
tomislav1978 Da ne otvoram druga tema eve prodolzuvam ovde za aramilakot na DPNE:

Каде исчезнаа седум милиони евра од тутунот

„Во времето на Владата на ВМРО-ДПМНЕ околу 7 милони евра од продажбата на тутунот преку ‘Македонија табак’ додека директор бил Стевче Коцевски, не се уплатени во државниот Буџет. Овие пари останаа неразрешени и ненаплатени“, пишува во соопштението.

Во Бирото за стокови резерви објаснуваат дека Страшо Нелковски е член на комисијата за попис и контрола на тутунот, а нивни законски застапник е Јавното правобранителство преку кое се одвиваат судските постапки за наплата на долговите.



Makedon
quote:
Originally posted by tomislav1978

Da ne otvoram druga tema eve prodolzuvam ovde za aramilakot na DPNE:

Каде исчезнаа седум милиони евра од тутунот

„Во времето на Владата на ВМРО-ДПМНЕ околу 7 милони евра од продажбата на тутунот преку ‘Македонија табак’ додека директор бил Стевче Коцевски, не се уплатени во државниот Буџет. Овие пари останаа неразрешени и ненаплатени“, пишува во соопштението.

Во Бирото за стокови резерви објаснуваат дека Страшо Нелковски е член на комисијата за попис и контрола на тутунот, а нивни законски застапник е Јавното правобранителство преку кое се одвиваат судските постапки за наплата на долговите.






Ako drzavata ima dokazi deka 7 mil. evra se ukradeni, togas ke podignese obvinenie protiv vinovnicite, kako sto podigna protiv Vojo Mihajlovski, Lambe itn.

No, za ovoj "slucaj" nema nisto pokrenato, a Vojo go sudat za 1.4 mil. evram, lambe za 1.7 mil. eur, a 7 mil. se mnogu pogolema suma i prvo toa bi se spomnalo 2002 g. Sevo ova e predizborna kampanja i rekla-kazala na SDSM. Nema sudski proces- nema dokazi. Nema dokazi= rekla-kazala
Unreal Стефче Коцевски му е роднина на Ѓеоргиевски. Живееше во Струга и на пазар имаше тезга кај што продаваше сапунчиња за 10 денари парче, а сега Стефче каде е?Иначе колку за информација има кривична пријава против Стефче Коцевски, само никој не знае каде е Стефче, можда е со Даравелски заедно?
Makedon
quote:
Originally posted by Unreal

Стефче Коцевски му е роднина на Ѓеоргиевски. Живееше во Струга и на пазар имаше тезга кај што продаваше сапунчиња за 10 денари парче, а сега Стефче каде е?Иначе колку за информација има кривична пријава против Стефче Коцевски, само никој не знае каде е Стефче, можда е со Даравелски заедно?


Kolku e silna propagandata na SDSM! Uste da e taa nasocena kon jaknenje na Makedonija

A da se snimneme od oblaci, Kocevski ti si go videl ko sto si go videl Bush
Unreal Е не ти го имаш видено, работеше во Стружанка, излезе од таму и отвори тезга на пазар. Ето кадрите на ДПМНЕ, од на тезга директори на Тутунски комбинати,туку и такви се бараат, ионака тие само фигурираат како директори, а функцијата ја вршат онака како што ќе им се рече.
Makedon
quote:
Originally posted by Unreal

Е не ти го имаш видено, работеше во Стружанка, излезе од таму и отвори тезга на пазар. Ето кадрите на ДПМНЕ, од на тезга директори на Тутунски комбинати,туку и такви се бараат, ионака тие само фигурираат како директори, а функцијата ја вршат онака како што ќе им се рече.


Covekot e intelektualec i sekoja cesna rabota ne e sramna, neli? Posle si nasol coekot rabota ko direktor i voila la

I tebe da te otpustat od rabota, ke moras samiot nekako da se snaogas ili nema?


Unreal
Абе прво не е отпуштен, второ, да беше чесен немаше да има дубиози во неговото работење, ама од 500 денари дневен промет до МИЛИОНИ ЕВРА има разлика, Е тука чесноста не знам колку може да го издржи тоа искушение


За тебе и сличните треба да се стави знак кога одите на некои места со малце поразвиена демократија.
Тој знак би изгледал вака некако:

Makedon Unreal, tie tvoite milioni se izmisleni od SDSM

Ti rekov, da imase nesto, do sega na sud ke bese coekot.

A kaj ti e tebe lokalpatriotizmot pa da si falis sto takvi uspesni struzani imate, sto bogati ste itn ccccc
tomislav1978 Covek so falenje aramii ne se pravi patriot, toa go ima samo kaj vas u DPNE
Josip Broz Човек со фалење арамии не се прави патриот. Такво нешто нема кај нас во СДСМ.
Makedon
quote:
Originally posted by Josip Broz

Човек со фалење арамии не се прави патриот. Такво нешто нема кај нас во СДСМ.





Nema takvo nesto kaj Vas vo SDSM

Od pusta zelba da bide dobar i da skrie nekoj drug, Brane 1998 g. prizna deka SDSM ja napravi dubarata so Tat, Lavci i Alfa bankite, pa si lapnale milijarda evra
tomislav1978 Dobro gledam se smeete go budali, valjda ne razbravte na so replicirav

quote:
Originally posted by Makedon
A kaj ti e tebe lokalpatriotizmot pa da si falis sto takvi


Covek so falenje aramii ne se pravi patriot, toa go ima samo kaj vas u DPNE
Makedon Tomce, a Brane sto prizna deka SDSM drpnal 1 milijardi evra 1998 g. od Lavce, Alfa i TAT?????????



tomislav1978
quote:
Originally posted by Makedon

Tomce, a Brane sto prizna deka SDSM drpnal 1 milijardi evra 1998 g. od Lavce, Alfa i TAT?????????

Ti dali si svesen so pisuvas? Do pred nekoj den pisuvase za nekoi 200 miljoni sea velis 1 miljarda. Ako Branko javno priznal takvo nesto DPNE ke go stavese u zandana.
nukleus Eden fakt morate i obajcata da go priznaete barem ovde na forumot a toa e:
-I VMRO-DPMNE i SDSM vo svoite redovi na vrvni funkcii stavija "aramii so skorni" pri shto mu go zedoa "dandiljot" na Makedonskiot narod,ako voopshto znaete shto e toa "dandilj".
Makedon
quote:
Originally posted by nukleus

Eden fakt morate i obajcata da go priznaete barem ovde na forumot a toa e:
-I VMRO-DPMNE i SDSM vo svoite redovi na vrvni funkcii stavija "aramii so skorni" pri shto mu go zedoa "dandiljot" na Makedonskiot narod,ako voopshto znaete shto e toa "dandilj".


Sekako, sekako

I VMRO se aramii, no SDSM se extra sposobni aramii. Ima i od kradec do kradec, neli?
GiTaRiSt Makedon arami deneska se site no za nas ne treba arami no ni treba partija koja sto kje go mesti makedonia...
Makedon
quote:
Originally posted by GiTaRiSt

Makedon arami deneska se site no za nas ne treba arami no ni treba partija koja sto kje go mesti makedonia...


Za kogo togas da glasame. Ovie od SDSM epten se vide deka nemaat sposobnost nit za ekonomija, nit za nacionalna strategija. Dembili se.
nukleus Kako be ke go mesti?Da i go svirnat?Pa takvi bea dosegashnive partii na vlast site ja Mestea Makedonija da i go svirnat.