Бидете убави и витки како и порано !

Бидете убави и витки како и порано !
RaGeAnGeL
 

samo za sonceno


Додека го доите бебето, многу е тешко да држите диета, а толку сакате повторно да бидете со витка става. Одете во некој клуб за вежбање (во некои дури има и специјални програми) и правете гимнастички вежби. Главната цел треба да биде зацврстување на некои мускули, а не големо смалување на тежината.
Пред да почнете со вежбите потребно е да се консултирате со вашиот лекар - дали постојат некои контраиндикации. Тоа е особено важно за младите мајки кои неодмна се породиле. Ако породувањето поминало без компликацииможе да почнете со вежбање по 4-6 недели, а по царски рез можете да почнете по 6-8 недели.


Кога е време за почеток на вежбите?


Денес постојат најразлични спортски програми за „новопечени“ мајки, и тоа како за оние кои се занимавале со спорт и пред породувањето така и за оние кои воопшто не спортувале. Всушност се е индивидуално, и затоа ако имате таква можност треба да се посоветувате со вашиот тренер. Советите на искусен стручњак многу ќе ви помогнат да не се оптеретите, да избегнете повреди и во што пократок врменски период да постигнете максимален резултат.
По бременоста и во текот на доењето се смалува општата издржливост на органозммот. И ако порано сте можеле да поминете одредено растојание без проблем, сега ќе стигнувате задишани.
b>Не се загрижувајте, бидејќи по шест, месеци ќе се вратите на нормала и се ќе биде како порано. Сега ќе ви биде од голема корист обичното одење.
Одењето ја зајакнува општата издржливост и добро влијае на грбната мускулатура. Може да одите по улица, во парк, но не да шетате, треба да навистина да одите, не да трчате.
Односно одењето треба да биде такво што ќе работат и рацете и срцето. Сепак, во овој период не заборавајте да внимавате - во овој период вашите тетиви на зглобовите се развлечени и под влијание на хормони и затоа постои голема опасност од истегнување.
Во почеток, контролирајте ја вашата состојба со помош на говорен тест. Да речеме, одите и истовремено разговарате со некој (на пример бебето што лежи во количка), се додека не приметите дека се задишани. Тоа е прва рекација на кардио-васкуларниот систем и сигнал - за денес е доволно. Тој момент секако треба да се земе во предвид - затоа што сега чувстувате голем прилив на енергија. Сепак, кога се работи за физички вежби треба да се внимава и да се има мерка.

Кои делови на телото ги зајакнуваме ?

За време на бременоста тежиштето на вашето тело се поместува и на грбните мускули, кои се одговорни за правилно држење на телото, и имаат големо оптеретување. Токму поради тоа, многу жени чувствуваат болки и непријатност во делот на крстот. По породувањето, младата мајка го дои бебето и го носи во раце - и пак главниот терет паѓа на грбните мускули. Поради тоа, одржувањето на телото треба да започне од оваа група на мускули. Кога ќе почнете со вежбање, правете ги 2-3 пати, а потоа зголемети ги до 8-10 пати.

*** Почетна положба - легнати на грб, нозете свиткајте ги во колената. Подигајте ја карлицата потипрајќи се на стапалата.

*** Почетна положба како претходната вежба. Кога ќе вдишувате испружете ги нозете и дигнете ги над подот, а на издишување се враќате во почетната положба

*** Легнати на грб свиткајте ги нозете во колена. Рацете слободно раширете ги на страна. На вдишување завртете ги колената во лево колку можете повеќе. На издишување вратете се во почетна положба. Вежбата повторувајте ја наизменично на двете страни. Ова помага при зголемување на еластичноста на рбетниот столб.

*** Легнете на грб и зафатете ги колената со рацете и лулајте се напред-назад. Во оваа положба пршлените се размрдуваат и ги земаат хранливите состојки од соседните ткива.

Ако одите на аеробик, имајте на ум дека поради зголемено оптеретување млекото може да ви се скисели. Затоа подобро е да го измолзете млекото пред тренингот или веднаш по него. Обично содржината на млечните киселини во млекото се номализираат за еден час. Освен тоа, вежбите за зајакнување на мускулите на горните екстремитети и грбот, може да предизвикаат доток на млеко и не треба да се вознемирувате, тоа е нормално. Во тој период не се препорачуваат вежби кои се со ползење или слично - површината на мускулите на вагината сеуште се осетливи.

Сочувајте ја убавината на вашите гради


Ако го доите бебето, во тој период нема потреба од вежби за таа група на мускули. Меѓутоа, ако веќе сте почнале да го дохранувате вашето бебе, и ако вашето бебе цица еднаш до два пати на ден време е да поченет со вежби. Секое вежбање треба да го почнете со размрдување - некое време да одите во место. Не треба веднаш да почнете да вежбате на опремата, затоа што вашиот организам не е спремен за тоа оптеретување.


*** Легнете на под и малку свиткајте ги нозете во колената. Подигнете се малку со рацете и повторно вратете се во почетната положба. Повторете ја оваа вежба 10-20 пати

*** За да ја направите оваа вежба ќе ви биде потребна мало детско топче (нешто поголемо од тениско). Спуштете се на колена. Црвсто залепете го задникот на стапалата. Силно притиснете го топчето околу 2-5 секунди.

Повторете ја оваа вежба 10-20 пати.

Доколку имате можност почнете да одите на базен. Пливањето е ефикасно средство за растеретување на грбните мускули. Во водата човековото тело изнесува само 10%, Водата овозможува релаксирање и правилно држење на телото.

Базенот - мелем за кожата и мускулите

Се она што не сте во сотојба да го направите на вежббите во клубот, во вода можете. Секако, убаво тело е многу важна работа, но истотака е важно и зајакнување на здравјето и кондицијата под раководтсво на искусен и квалификуван стручњак. Наскоро и вашето дете ќе ги прави првите чекори па така вашите скоро стекнати спортски навики многу ќе ви користат во неговиот физички развој !








eurokrem sunshine, koja dieta ja drzis? Sakam 5-6 kila da oslabam, probav edno 2 meseci da ne veceram posle 6 navecer, ama ni kilce ne oslabev, tie 6 kg mi ostanaa posle poragaj, sega vnimavam mnogu na ishranata, mnogu se dvizam, setame so maliov sekoj den, ednas nedelno na fitnes + yoga, ama nesto kilcava nesakat da se topat!
Sunshine alal da ti e Rage...ushte motivacija mu treba na chovek i naredena e :) Jas dietata ja pochnav, a za 2-3 dena bazen+vezhbalna+domachi pilates, pa kje vidime kaj kje stignam.

p.s. ako ti e temata za mene smeni go naslovot ...ubava sum si ko porano, samo ne tolku vitka
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Sunshine

alal da ti e Rage...ushte motivacija mu treba na chovek i naredena e :) Jas dietata ja pochnav, a za 2-3 dena bazen+vezhbalna+domachi pilates, pa kje vidime kaj kje stignam.

p.s. ako ti e temata za mene smeni go naslovot ...ubava sum si ko porano, samo ne tolku vitka


motivacija ak sakas sekoe sabajle na telefon da navivam za tebe
so znam pilates mene mi bea super edno 2-3 meseci se zaraziv i posle to selenje ova ona i bataliv
AMA ke pocnam da vezbam za brzo osekam
Sunshine eurokrem...ne drzham nekoja konkretna dieta. Si go znam metabolizmot i znam shto imalo efekt za mene porano taka da samo pokushavam da se vratam na staro. Se vrakjam na preskoknuvanje doruchek...znam znam doruchekot e najvazhen obrok, zasituva i namaluva nepotrebni uzhini i grickanje, dava energija za cel den, bla bla, se toa vo mojov sluchaj e absolutno netochno.
Inache jadam se shto jadev i do sega vo namaleni kolichini. Lebot e sveden na minimum (pola parche za ruchek, ili ich), meso sekakvo samo ne przheno, iskluchivo maslinovo ulje, blago i chokoladi isfrleni, zelenchuk vo izobilie, ovoshje umereno, voda namesto sokovi.
Rachunaj deka so bilo koja dieta ako nemash vo plan da ja drzhish dozhivotno kilogramite kje se vratat koga kje prestanesh. Imam odprilika ushte 8 kila ostanati posle porogjaj i strashno mi smetaat, ali planiram poleka da se vratam na starata ishrana, a so toa i kg-te kje si otidat.
eurokrem da sunshine, pametna ti e taa ideja. I jas pocnav da ne doruckuvam, nikogas i ne sum doruckuvala obilno bidejki posle toa mi se otvara apetit i cel den jadam, a sega probam za dorucek samo jogurt so M#252;sli da jadam, za rucek normalno nesto polesno, jas i onaka sum prebirliva bila odsekogas, i ne jadam mnogu teski i mrsni raboti. I za vecera se obiduvam da pominam so supa i salata. Denes bev niz prodavnici i se iznervirav koga vidov deka nisto ne mi stoi kako treba i deka moram uste da kupuvam edno brojce poveke..ama ajda da se nadevame deka ke uspeeme, doaga leto i so nego i motivacijata, i pomalku apetit!
Aleksandra Retko doruckuvam, pretezno kafe, dzus i nekoja keksa.Vecera izbegavam posle 7:30p.m... Jadam dosta zdravo, supa, salata, riba, sushi...Leb e sveden na minimum, i toa pretezno kupuvam Multigrain. Przeni stvari nikako, strogo peceni ili vareni. Sreka ne sum po blago, i toa jadam samo vo posebni priliki rucek so prijateli, rodenden, zabava i toa za ater na domakinite.:) Sokovi prirodni, gazirani nikako. E sega si priznavam deka vo Las Vegas denovive se opushtiv malkucka, ali prosteno na odmor bev
VeGaS
Stavi si title Gladna
eurokrem ajde ako ste za razmena na recepti!mozebi ke bide polesno da ne mislime mnogu sto li ke gotvam denes , a da bide zdravo i ne mnogu kaloricno!!!!

eve jas se obiduvam da gi reduziram kaloriite taka da pocnav za dorucek da konzumiram samo jogurt, ovosen ili priroden so zitarici ili M#252;sli, i ovosje

za rucek denes pravev oriz so morski plodovi,i tofu,
prvo gi przev morskite plodovi vo malku zejtin ( maslinovo ulje) pa go staviv tofuto sitno iseckano, pa orizot, zacinav so sol malku vegeta magdanos, izmesav i staviv 6 fildana voda na 2 fildana oriz.

kako dodatok svariv i edni , neznam kako se vikat od kineska prodavnica gi kupiv, kako tortelini se ama polneti so zelencuk, tie se varat 10 minuti i so soja sos se mnogu vkusni.

ete toa bese mojot rucek, a za vecera planiram ovosna salata!
Bon apetit!
Aleksandra Denes taka se pogodi denov nesho ne bev gladna i slednovo e sve shto jadev:

1.Doruchek: Kafe so mleku, Dzus priroden od pomarandza i 1 keksa
2.Rucek:Kafe
3.Vecera: Shushi-Miso Soup, Sushi-Spacy Tuna i Saporo