Fahrenheit 451

Fahrenheit 451
Sirius
 
По Ајнштајновото релативизирање на физичките поими и појави, по воспоставувањето на неговиот континуум простор-време, денес се повеќе чувствуваме дека живееме во, не само општествено или политички, нестабилен свет, туку во свет на дезинтегрирани димензии и на квантна неодреденост.
Во такви околности Маршал Меклуан ја објави 1953-та Culture without literacy, наслов на една статија kaдe несамо што се најавува крајот на Гутенберговата галаксија - конечното одвојување на културата од медиумот на книгата, туку и крајот на алфабетот односно на линеарноста на алфанумеричкиот код како „forma mentis“ на западната култура (Vilem Flusser).
До која мера била доживеана трауматски најавата за оваа далекусежна културна промена гледаме од апокалиптичните визии со коишто реагирала уметноста. Филмот Fahrenheit 451 од 1966-та на Truffaut еден е од најдобрите примери за овој културен шок. Пораката на филмот е: нема култура без книги, уште повеќе, нема ни слобода ни смислен живот на поединците и општеството без медиумот на книга. Главниот лик Монтаг под аурата на најдлабока интелектуална тага ја отелотворува лозинката на херојската побуна: подобро гроб отколку роб на телевизијата, електронската забава, отуѓеното општество на мрачната, тоталитарна иднина кое, отфрлајќи ја книгата, останало без хуманистичката култура, политичката слобода и животната смисла. Степенот на топлина на којшто согорува хартијата, е точката на културната апокалипса.
"Кутијата со оловни букви" a сега "тастатурата" се единствените нешта што човекот до денот денешен го има смислено како оружје за одбрана на својата човечка гордост. (Agentur Bilwet, Период на добрите намери, 1997)
BorisVM Rej Bredberi dodushe ja ima napishano knigata i mene kako i sekogash knigata mi se dopadja mnogu povekje nego li filmot. Shto se odnesuva do Triffaut, 400 Udari spored mene e eden od negovite najdobri filmovi.

Za ulogata na televizijata vo nashite zhivoti, bi im go preporachal na site najnoviot film na George Clooney, "Good night and good luck."