Srednovekovnite Makedonci, kakvi i koi bile

Srednovekovnite Makedonci, kakvi i koi bile
Makedon
 
Иван Камениат, солунчанец кој себеси се декларирал како Македонец, ја има напишано историјата за Солун во 904 г., при неговата опсада од страна на Арапите. Имено, Арапите во 904 г. го зазеле Солун, сите солунчани што ги затекле во градот ги испоубиле или продале како робје, додека најголем број од солунчаните претходно пребегнале по македонските кнежевства, по планините: струмјаните, ринхините и драговитите. Тој го опишува и карактерот на Македонците и македонските власти од 10 век, па пишува:

...На запад (од Солун) се простира една рамнина, која завршува до едни други планини, каде се издига еден град, нарекуван Вероја (Бер), град познат како по жителите, така и по сите особини, со кои може да се пофали еден град по конструкција. Во средното пространство на таа рамнина, се наоѓаат некои распрснати села, од кои едни близу до градов (Солун), нарекувани со име драговите и сагудати, потчинети на градов, други пак плаќаат данок на соседниот бугарски народ, кој не е далеку. Инаку селата живеат по соседство едни со други, па како и бидува, неретко влегуваат во сродство едни меѓу себе и со солунчаните, а тргуваат со бугарите....[79. Joannes Cameniata, De excidio Thessalonicensi, cap. 6, в изданието на Theophanis Contin., ed. Bon., p. 498. T. Tafel, De Thessalonica eiusque argo, Berolini, 1839, p. LXXVII — LXXVIII, et p. 252. ].

Гледајки дека Солун ќе биде заземен од Арапите, солунчаните решиле да побараат помош од околните Македонци т.е. од македонските кнежевства, пред се од Стримионската тема (денеска пиринска Македонија и источна егејска Македонија). Но, Македонците од околината не се одзвале на повикот на помош на солунчани, а Камениат пишува: "тоа стана поради тоа што некои од нив се прости, а кнезовите им се многу лоши; тие (кнезовите) си ја ставаат сопствената корист над општото добро, имаат обичај да прават зло на соседите, да се залагаат да добиваат подароци и не се занимаваат со ништо друго освен со сопствениот имот....
...На Војводата (струмјански-стримионски) не му беше гајле за загунувањето на еден таков град и не се погрижи тој, ниту некој од неговите потчинети да дојде и да помогне во таквата беда на нас опсадените, но како не залажуваше сите со надеж дека ќе пристигне на помош, дури до последниот ден на војната тајно го постигна злото намислено против нас и многу се потсмеваше на несреќата која не измачуваше [J. Cameniata, ibid., p. 5152–19].

Јужните Македонци биле разделени меѓу Бугарите и Византијците, но тоа ропство не било класично, ами под ропство се подразбирало плаќање данок на Бугарите и Византијците, за да не бидат напаѓани (типично македонче, не смее да се бори!). На Византија плаќале данок Драговитите и Сагудатите, додека северно од нив била Стримионската тема каде Ринхините, Смолјаните и дел од Струмјаните (пиринска Македонија) плаќале Данок на Бугарите. Македонците си имале целосна автономија, со свои кнезови и војводи на чело на кнежествата, а Бугарите и Византијците не им се мешале во уредувањето на кнежествата, ниту имале свои војски таму [81. L. Niederle, 425—428].
(Ете сега нека јадат трици бугарите дека сме биле бугари).

Уште еден важен историски факт е тоа што Македонците во 10от век имале и своја посебна црковна организација, во времето кога Бугарите веќе имаат оформена бугарска канонски призната Црква, и покрај тоа што северна и центрлна Македонија биле окупирана од бугарската држава. Во Житието на Св. Наум Охридски се зборува за „епископ Словенски“ Марко, четврт епископ на Словените од Девол, што јасно кажува дека средновековните Македонци имале религиска автономија, како посебен етникум во рамките на средновековна Бугарија од 10от век (Извор: „Житието на Св. Наум Охридски“, „Спомен за нашиот преподобен отец Наум“, 10 век, Охрид). Да биле средновековните Македонците потчинети на бугарската или ромејската црква, тогаш, би биле покорни на бугарскиот преславски или ромејскиот константинополски патријарх, и нив би ги славиле и спомнувале по пишаните документи.


Впрочем, во целата средновековната книжнина од Македонија никогаш не се спомнуваат верски лидери од соседните народи, како бугарските или византиските патријарси, но се спомнуваат само државните лидери на окупаторите на македонската земја, бугарскиот и византискиот император. Сите средновековни автори од Македонија, обично, своето пишано дело го завршуваат со годината, името на политичкиот и верскиот лидер (по духовната традиција се пишува и името на нивниот верскипастир) кога е завршено делото или пак настанот што е опишан; како нивен верски пастир секогаш се опишани охридските словенски епископи. Се забележува прифаќањето на световната власт на окупаторските сили, но не и на дyховната власт и некаква верска автономија која се уште не е доволно истражена.
makaronih Треба јасно и гласно да се каже историската вистина за Македонија, та кој сака да биде „Македонец по националност" да знае, дека таткото на „Македонската нација" не е никой друг, туку Титовите другари - Лазо Колишевски, Светозар Вукмановиќ - Темпо, Лазар Мојсов и цела дружина слични на тие Србомани...
lepak096 makedon spored ova sto go imas napisano togas jasno se gleda deka sme po poteklo sloveni kako sto najavuvas vo tekstot sturmjani smoljani itn tie site bile slovnski pleminja, a eto i od sv. naum ohridski jasno napisano "episkop slovenksi"
znaci sega da ve prasam dali od togas datira taa "laga" za slovenite? ili kako sto mnogu luge pisat tuka deka tito ni go dal toa ime, togas ako e taka vo ove vreme 9 i 10 vek tito go nemase ni na plan :) hehehehehe
ne tvrdam deka sme bugari, vo nikoj slucaj no jasno se gleda niz istorijata deka sme od slovenskata rasa na narodi
mnik
quote:
Originally posted by lepak096
ne tvrdam deka sme bugari, vo nikoj slucaj no jasno se gleda niz istorijata deka sme od slovenskata rasa na narodi


Slovenskata rasa, koja spored Mr.Curta Mr.Mario Alinei i celiot Continuity Theory Team, ako Migrirale togash od Jugot pa na Sever Severo Istok hehehehe
Makedon-666 БУГАРИ АЈ ГУБЕТЕ СЕ ОД МАКЕДОНИЈА,ВИЕ ДО 19 В. НЕ СТЕ ЗНАЕЛЕ ДЕКЕ СТЕ БУГАРИ А СЕГА НАС НЕ ПРАВИШ ТОА! НИЕ НЕ СМЕ БУГАРИ,,НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ!
tane komita
quote:
Originally posted by naomvraca

[size=6]Доказ е титлата на византийскиот император-Василии Бугороубиец!


Македон убаво пишуваш но во некои работи им одиш во корист на бугарчинава после тебе. Гледаш дека лесно се палат.

Треба да се разјаснат некои работи и те молам почни од почетокот.
Словените не дошле на балканот, се вратиле македонците.
Пишувај за периодот од 333 год. п.н.е па се до 6 век - тоа е повеќе од 900 години временски период.
Не е спорно дека поминале и римјаните, но каде биле македонците од античка македонија.

Не случано на овој што се кажува на_ум кој нема ум, му враќам со името на византискиот цар Василие - бугароубиец.(Василе е македонско име, не е бугарско)
Ако бил бугароубиец во права смисла тогаш не бил бугарин.

Земи ја тезата дека Византија е второто македонско царство.Сите ја присвојуваат македонската историја. Византија е измислена поради нас.
Погледај ги историчарите кои пишувале за тоа, кои биле и зошто така ја докажувале историјата.

овие бугариве ко батко ѓорѓија - се што видеа убаво у село се сака да е његово.

верувам дека си ги гледал емисиите за Хунзите на мтв, дај потруди се нешто повеќе да се разјасни околу тоа.

Од Македонија до Хималаите и враќањето дома од кај Карпатите.

Има логика, ама нема историчари.
тоа треба да се истражува и докажува, а не за времето кога одевме со наведната глава и сабја над неа.

Види ги бугарчинава, а им спомнеш кои биле и што биле од 1941-1944 година никако да зинат ниту збор да кажат.

Нашата историја не почнува од вчера, од 1990 или од 1944 или од 1903 или 1001 или од доаѓањето на словените во 6 век.
Нашите корени се подлабоки.
Нека биде репер - Александар III Македонски и времето пред него, за народот кој живеел на овие простори наречени со едно име М а к е д о н и ј а. Како што прошитав, ти многу пишуваш за нив.
Не скокај од камче на камче. Ти оди историја - ама копај повеќе и барај документи што не се од времето на бугарите. Многу се расположени пинг-понг да играат - не знаат ама важно е да учествуваат.



lepak096 znaci tane spored tebe makedoncite se vratile na ovie prostori? kako togas slicnosta nasa so da recime ukraincite?ili rusite?
mnik
quote:
Originally posted by lepak096

znaci tane spored tebe makedoncite se vratile na ovie prostori? kako togas slicnosta nasa so da recime ukraincite?ili rusite?

Here is something for you from the 16th Century, English Traveler:

http://www.gutenberg.org/dirs/etext03/dsmsw10.txt

"The Discovery of Muscovy" by Richard Hakluyt written in the 16th century. Richard Hakluyt was an English writer, famous for his Voyages, which provided William Shakespeare and others with material, and was a foundation for the travel literature genre.

"Now will we speak about those parts of Europe that lie to the south
of the river Danube; and first of all, concerning Greece. The sea
which flows along the eastern side of Constantinople (a Grecian
city) is called Propontis. To the north of this Grecian city an arm
of the sea shoots up westward from the Euxine; and to the west by
north the mouths of the river Danube empty themselves south-east
into the Euxine. To the south and west of these mouths are the
Moessians, a tribe of Greeks; to the west of the city are the
Thracians; and to the west also are the Macedonians. To the south of this city, towards the southern part of that arm of the sea which is called the Egean, Athens and Corinth are situated. And to the west by south of Corinth is the land of Achaia, near the
Mediterranean. To the west of Achaia, along the Mediterranean, is
Dalmatia, on the north side of the sea; to the north of Dalmatia are
the boundaries of Bulgaria and Istria. To the south of Istria is
that part of the Mediterranean which is called the Adriatic; to the
west are the Alps; and to the north that desert which is between the
Carinthians and the Bulgarians."

Notice how Greeks are not Macedonians and Bulgarians are.... Bulgarians. So Macedonians are.... just Macedonians.

tane komita
quote:
Originally posted by lepak096

znaci tane spored tebe makedoncite se vratile na ovie prostori? kako togas slicnosta nasa so da recime ukraincite?ili rusite?


Па тоа се доказите „без доказзи“.

Ние сме истиот народ кој потекнува од античките македонци или поточно од потомците на македонските војници од Александат македонски.
Како што спомнав, се работи за временски период од повеќе од 900 години, како што знаеме тие се женеле и по „службена должност“, по наредба од Александар. Ако за 50 години висок наталитет на албанците во Македонија дојдоа за брзо време до висока бројка на жители, замисли која е можноста и колкав е бројот што може да се постигне за 900 години???!!!
Гледајќи ја картата на Империјата на Александар Македонски таа на север се протега до Дунав, на запад до Јадранското море, на југ во Грција до Олимп, на југ до Египет и на исток до Хималаите тоа е голем простор. Меѓутоа, ако ја погледнеш рељефната карта на блискиот исток, може лесно да се забележи дека рељефот одговара после стигнувањето до Хималаите немале можност да одат понатаму. Имам сознание при барањето податоци за Хунзите дека дел од нив се стигнати во Тибет а ги има и на еден кинески сајт.За жал - кинески не разбирам.
Бидејќи почнале да се, условно речено, прошируваат и освојуваат нови територии, така се заминати и на север и оттаму се вратиле на балканот.
Е сега, биди маж да тврдиш дека укранците и русите, односно сите словенски народи се по потекло од античките македонци.
Ако нешто ти значи, Кучма неколку пати дојде во Македонија - зошто?
Намерата од Путин да го види Охрид се разбира поради што, беше несмасно спречено од нашите претседатели.
Уште нешто, во Монголија и некаде до централниот Сибир се најдени коски од Амазонките - жени по коса руси, потекнуваат од овие балкански простори и живееле 400 години п.н.е.
За амазонките лично ја гледав емисијата на германската ZDF телевизија каде се испитуваа остатоците по пат на ДНК.
во тие години бугарите не биле на балканот - тоа е факт.
lepak096 nikogas ne sum rekol deka sme bugari vo nikoj slucaj, no da ti odgovoram zosto kucma i putin se zainteresirale za makedonija ili ohrid.
pa vo ohrid e otvoren prviot slovenski univerzitet, golem del od slovenskata kultura poteknuva od ohrid zatoa sekoja godina ima mnogu turisti koi idat od rusija ukraina i drugi slovenski drzavi so cel da gi vidat ovie nesta.a ne doagaat za antickite makedonci.
zosto togas ako antickite makedonci bile tolku silna i golema nacija zosto ne osnovale makedonska azbuka? zosto pisuvale na grcki? zosto ja imale grkata kultura? pa ako sme bile posilni od grcite i sme gi sovladale togas zosto nivnoto da go prifatime a da ne im go nametnime naseto? kolku sto znam niz istorijata nema slucaj vo koj pokoritelot prifatil tolku golemi raboti kako kultura,jazik i sl.
ve molam malku realno gledajte gi rabotite
pozdrav
tane komita
quote:
Originally posted by lepak096

nikogas ne sum rekol deka sme bugari vo nikoj slucaj, no da ti odgovoram zosto kucma i putin se zainteresirale za makedonija ili ohrid.
pa vo ohrid e otvoren prviot slovenski univerzitet, golem del od slovenskata kultura poteknuva od ohrid zatoa sekoja godina ima mnogu turisti koi idat od rusija ukraina i drugi slovenski drzavi so cel da gi vidat ovie nesta.a ne doagaat za antickite makedonci.


Сето тоа е точно. Многу добро знам зошто доаѓаат...

По се изгледа дека добро не сме се разбрале. Ако се докаже дека словените се по потекло од античките македонци тогаш се е јасно.
Незванично дознав некои податоци дека кај русите, а тука се подразбира и украинците и другите е потикнато прашањето за потеклото на словените, кои биле и од каде дошле. Тие таму не се никнати - дојдени се.
Затоа и напишав „докази - без доакзи“.
Затоа ги спомнав и Хунзите кои се населени кај Каракорум.
Спомнав дека најдов и доста сајтови за нив. Во германските сајтови наречени се Ариевци - чиста бела раса во опкружение на црномурасти и жолти. Затоа сакале да докажат дека нивната раса (германска) е чиста бела раса - ариевска.
Истите тие Хунзи - ако ја гледаше емисијата на мтв, се нарекуваат „ние сме македонци и потекнуваме од војската на Александар Македонски“.
Ако останале со свест дека се македонци и после 2400 години тоа сепак треба нешто да значи.
Реков дека се проблем тие 900 години - што се кријат од македонците.
Затоа велам дека за тоа време народот се размножувал, освојувал и се проширувал на нови територии. Од античките македонци се словените, на старословенски татко се вика АНТ - сигурно си го сретнал тој збор и денеска.
Значи не е единствено само писменоста во прашање, се работи за внатрешна интуиција, порив, нешто што те влече да го видиш местото од каде ти се корените или некоја внатре скриена носталгија. Пример: ластовиците - зошто се враќаат секоја година и како знаат каде да се вратат, каде се родиле?

Затоа меѓу другото велам дека бугарите и ние сме исти народ, мислам на тие што не потекнуваат од татарите бидејќи се знае дека словените на тие простори покасно биле поробени од татарите па така денес во бугарија има население кое потекнува од словените и од татарите (општ израз), затоа секогаш напоменувам дека има бугари и бугари, не се сите исти и да не ми се забележи дека сум расист.

Нешто ми е чудно, зошто барем „македонските бугари“ не сакаат да им се рече дека потекнуваат од античките македонци!!!!
Ако ние македонците и после 500 и повеќе години не се нарекуваме турци и не сакаме да бидеме турци, зошто им е срам наместо чест да бидат македонци - во смисла дека потекнуваат од античите македонци а не дека се жители на РМ - тие се државјани на Бугарија???!!!

Се надевам дека ме разбирате, како македонци така и бугари...








lepak096 jas te razbrav sto sakas da kazis no taa teorija e dosta teska i ne sum zapoznaen dali "drzi voda" ili ne, taka da ako imas nekoi web-sajtovi daj spodeligi so nas
pozdrav
mnik
quote:
Originally posted by lepak096

jas te razbrav sto sakas da kazis no taa teorija e dosta teska i ne sum zapoznaen dali "drzi voda" ili ne, taka da ako imas nekoi web-sajtovi daj spodeligi so nas
pozdrav


here is the link on where you can read about everything:
http://www.continuitas.com/

And here is the link from the same page, where it goes about the Sloveni:
http://www.continuitas.com/interdisciplinary.pdf

IF you want more, buy the Curta book:
http://www.amazon.com/gp/product/0521802024/104-5515843-8723123?v=glance&n=283155
have nice time
naomvraca ОД „ПРОСТРАНОТО ЖИТИЕ НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ОД ТЕОФИЛАКТ ОХРИДСКИ
/ХI-ХII век/

„Климент, како ги земал со себе си Наум и Ангелариј, се опатиле кон патот, кој водел кон Дунав... Тие копнееле за Бугарија, си мислеле и се надевале, дека Бугарија е готова да им даде спокојство... Стигнале во Белград - 701 најпрочуен град од крајдунавските градови - и се јавиле при боритарканот, кој тогаш го пазел. Тие му разкажали се кое се случило со нив, така како тој сакал да го дознае. А како го научил тоа и разбрал, дека тие се велики и близки на Бога мажи, решил, дека треба да ги испрати туѓинците при кнез Борис, чиито воен наместник тој бил, зошто знаел, дека Борис е жеден за такви мажи...
Кога пристигнале при Борис, тие биле примени со почит и како треба да бидат примени почитувани во секој однос и уважувани мажи..."

ОД „БЕСЕДА ПРОТИВ НОВОПОЈАВИЛАТА СЕ БОГОМИЛСКА ЕРЕС" ОД ПРЕЗВИТЕР КОЗМА /XI век/

„Се случи, дека во годината на православниот цар Петар во Бугарската земја се појави поп со име Богомил - по верно е да се нарече Богунемил. Тој прв започна да проповедува ерес по Бугарската земја..."
"Богомилството освен во Бугарското царство добило широко разпространување и во Италија, Франција, Србија, Босна, Русија, Унгарија. Приврзениците на богомилството во Италија се нарекувале Катари, во Франција - Албигојци и Бугри. Насекаде во Европа станала позната "опасната Бугарска ерес"...
tane komita
quote:
Originally posted by lepak096

jas te razbrav sto sakas da kazis no taa teorija e dosta teska i ne sum zapoznaen dali "drzi voda" ili ne, taka da ako imas nekoi web-sajtovi daj spodeligi so nas
pozdrav


Во меѓувреме „mnik“ ти одговорил наместо мене.

Во колку имаш доволно време „закачи се“ со пребарувачот (јас користам goooogle) на веб сајтовите за „people Hunzi“ и ми најде 657 резултати каде може да се прочита за нив.
Едно од нив е и "White in Afghanistan - Stormfront White Nacionalist Community".
Покрај овај ќе најдеш каде е пишувано на повеќе јазици - германски, руски, кинески, се разбира англиски и други, и да ти речам отворено немам време да ги проверам сите страници, на некои најдов и дела од професори од неколку амерички познати факултети.
Во почетокот и сам реков дека е многу тешко ние во овој момент да ја смениме „историјата“, односно што до денес е пишувано за нас, а што е правата вистина.
Ако се докаже дека Хунзите се по потекло од античките македонци - од војската на Александар Македонски - самите тие тоа го тврдат со полна уста и без срам, лесно ќе биде да се докаже кои биле словените
и нивното потекло а потоа и доаѓањето на балканот.
Ако сами не истражуваме и не докажуваме тешко нас - сигурно е дека другите нема тоа да го докажат затоа што самите ќе го изгубат идентитетот.
mnik Here is some Genetic thing:

The Test was done in the Times of Yugoslavia, thus there stands Yugoslavia:

http://web.archive.org/web/20021104200524/www25.brinkster.com/humanraces/calc/haplo_profiles.asp?dbname=ychroms&popid=59

and here are some Burashki Words compared with Macedonian and Balto Slav languages:

BU:
ASHMILAS, ASHMILJ = to pacify, placade, persuade, also MILI as a title for the beloved in folk song.

PRO-SLAV:
mil`= dear,
LYTV: mylas and meilus = dear.

MK:
MIL =dear, Smiluva, Smili = to pacify.
-----------------------------------------------------------------
BU:
ASPALAS, ASPALJ = to kindle, light

PROSlAV:
Paliti = to burn, to set in flames.

MK:
SPALE,ZAPALE = to burn, to set in flames.
-----------------------------------------------------------------
BU:
ASH = neck, nape of neck, external trhoat.
The locativ of the ASH is ASHI

PSlav, MK:
Shija = neck.
It is also related to the word SHITI = to sew

The BURushaski word in its special locative form both semantically and phonetically parallels Slavic.

------------------------------------------------------------------
BU:
BALKAS( IN LOCATIV: BILKIS) = treasure

SOUTH SLAV: BLAGO = treasure

MK NAME: BLAGA = treasure.
------------------------------------------------------------------

BU:
BERKAT = Berg, Mountain.

MK: BREG= Berg, Mountain.

PROSLAV:
BERG´ = berg, Mountain
------------------------------------------------------------------
BU:
BIRI= boiling

MK: VRIE = boiling

as so many times mentioned, B and V are changed many times, Servia=Serbia.
-------------------------------------------------------------------
BU:
BÚR = a single hair.

ANC MK :

ABROUWES = eye brows

PRO SLAV, Old SLAV:
BRY, (GENETIV: BR'EVE) = eye brow.
--------------------------------------------------------------------
BU:

D*- ASPASAS, D*-SPASASH = to protect, save, rescue.

MK:
SPASE = save,
DA SPASESH = to save someone.
--------------------------------------------------------------------
BU:
DELAS, DELIAS, DELJ = 1)to beat, strike, smite, hit, shoot,2) to kill to slay

SANSKRIT:

DALATI = crack, splits

PRO SLAV:
DELATI = to work.

MK:
DELIA = Mythical Hero who kills the Turks.
-------------------------------------------------------------------------------
GARU( ALSO: GARÚKI) = spring

ALSO: GARÚM = hot GARÚRUM = hot, warm, AS NOUN: GARÚRUMKUSH = heat.

GARI = lamp, light , pupil of eye.

ANC MK:
GORPIAIOS = a hot Macedonian Month

MK:
GREE = warm, to warm
GARE= warming meal, cook soup.
--------------------------------------------------------------------
BU:

GIRATAS; GIRASH = to dance, play

OLD SLAV, MK:
IGRA = dance, play

MK:
IGRASH = you play, nominative form from IGRA.
---------------------------------------------------------------------
mnik And I dont know if you are informed about the Phrygian, and their contrbution to the Ancient Macedonian Ethnicum, but they left much more Genes in to Us, than Bulgar ever could. Here are some words from them, who are present even today in Macedonian:

------------------------------------------------------------------

From the book from Ilia Chashule / Basic Burushaski Etymologies / Muenchen – Newcastle / ISBN 3 89586 089 1


Phry: Zetna = gate
Mk : Zatne = to close, to push full(a hole)
(zattvore = to close a door, Literary Macedonian language)

Phry: Wela = Turning ( in the sense of adversity, reverse, vicissitude )
Mk : Vala = to roll, Pro-vale = to break down

Phry : sai-, sei-, si- = to put( away), to leave.
Mk. : stai-, stavi = to put , to leave something on

Phry: astat = to stay, to stand
Mk : stoe = to stand, za-stane = to stop
Old Mk: stati = to stop, to stand, Kumanovo Dialect ifluenced by Serb.

Phry: wrekos = vow
Mk : rekol = told
I almost fortgot it, Bebeto Wreka = the Baby Cry`s loudvreska= screem

Phry : Benagonos = ? rich in deadly strokes (They are not sure about the given meaning)
Mk : Bere = bring, pick fruit ; gone = to chase away

Phry : edaes = he put
Mk : with the form staesh = you put ; daesh = you give

Phry : bambalun = penis ; derived from bhal bhal
Mk : kako bambal = swolen ; (swolen as bambal, archaick, modern bumbar)

Phry : manka = grave stone, memorial ; knuman = grave
Mk : posibly nanka = sleep, rest.
as the modern word pochina = died, derived from pochiva = rest.

Phry : balaios = big, great, quick
Mk : brzo, blzo = quick (blzo is baby talk)

Phy : sur = to feed
Mk : srka = swallow

Phry : gna, gna-s = to strike, to kill
Mk : akna, akne = to hit, to strike ( ako ti aknam edna = if I hit you one )

Phry : bagaios = 1.epithet of supreme diety, 2.mad
Mk : brliv, brlav = mad

Phry : bedu = well, spring, water
Mk : vadi = to pull out, to wather ; vada = a drain, a weir

Phry : Tates, tatos = (grand) father
Mk : Tato = father


Bugar say Bashtar = father, thus Tatar word.
naomvraca NO KOMENT!
http://www.makedonskatribuna.com/NOVITEBULGARI%2016.10.2004g..htm

mnk=srbsko mekere
mnik
quote:
Originally posted by naomvraca
mnk=srbsko mekere


you are wrong, Im simply Macedonian

but Im glad you dislike me, it shows that you are pointless, and out of context, brainwashed to the core
Titan Mnik, have you read the Phrygian translations from 5 BC (from Asia Minor) by Anthony Ambrozic? A fascinating book and even more interesting is that we can actually understand a big part of it!

Its fascinating this about Kalash, thank you for the link! Pity its not functioning about burushi (hunza). Seems they changed the web site.

Titan
Marcus Тоа се Индоевропизми и куп фалшиви когнати..................
tane komita Благодарам на mnik и Titan, за помошта и дополнувањето.
Пред вистината и боговите молчат.
Видете ги коментарите после вас - „без коментар“.
Секогаш велам дека бугарите од 1900 година па до денес не сакаат да зборуваат бидејќи ја кријат вистината дека не поробувале, угнетувале и убивале - криво се учени и мислат дека биле „ослободители“.
За времето пред 6 век немаат историја, ниту ги учеле, ниту знаат кај биле до тогаш.
Затоа ја избегнуваат таа тема за разговор.

chuvashki
quote:

Секогаш велам дека бугарите од 1900 година па до денес не сакаат да зборуваат бидејќи ја кријат вистината дека не поробувале, угнетувале и убивале - криво се учени и мислат дека биле „ослободители“.



А бе ти добре ли си..како тогава може 15 000 македонци като доброволци да се биjат во бугарската армиja срешту Срби и Грци през 1913 г. Обратни случаи нема.
Како може 'окупираните' да се биjaт на страната на еден од "окупаторите" против другите, вистински окупатори

Ти немаш коментар на това, и на многу други факти..ти и таква како тебе не можат и не сакат да зборуват.



mnik
quote:
Originally posted by tane komita

Благодарам на mnik и Titan, за помошта и дополнувањето.
Пред вистината и боговите молчат.
Видете ги коментарите после вас - „без коментар“.
Секогаш велам дека бугарите од 1900 година па до денес не сакаат да зборуваат бидејќи ја кријат вистината дека не поробувале, угнетувале и убивале - криво се учени и мислат дека биле „ослободители“.
За времето пред 6 век немаат историја, ниту ги учеле, ниту знаат кај биле до тогаш.
Затоа ја избегнуваат таа тема за разговор.



no problem Buddy, read this, new Russian view on the Slavs

It is from here:
http://rusk.com.ru/lib/istor/TOC_id2627833
Translated with:
http://babelfish.altavista.com/

Bad Translation, but is more understandable:

"The adoption of our diagram frees us from many bewilderment. First, no huge people, which lived from northern Adriatiki to the bosphorus, disappeared without leaving a trace. Was lost only one of its four elements. In the second place, no large people fell down from the sky to the arena of history, it did not fall unknown when and from where. Thirdly, basic geographical names in the Balkans as p in all countries, go from the depth it is age-long, but they do not appear already only with THE VI century fourthly, those separate and scant information about avtokhtonnosti of Slav element (against this below), which we have available, is obtained the proper place, and they do not remain hanging in air, whereas and so forth neupominaniye of Slavs in the antiquity is explained sufficiently simply: neither Greeks nor Romans of this concept had, for them this was the dark mass of strange people (and not only of Slavs), which they called "barbarians", "Scythians", etc. first Greeks, who were not examining themselves sufficiently their neighbors "barbarians", called them simply on the place of residence, they named their frakiytsami, illiriytsami, etc., although these were composite names, in the course of time, when these neighbors more durably entered into the life of Byzantium and grew in a cultured way and organizationally, Greeks began to distinguish them also by the tribal names: Bulgarians, Serbians, etc. To THE VI century made of this dark mass even to the north from Danube were isolated three groups: "venety", antae and "skllaviny". Knew Greeks and Romans and the frequent names of tribes, which entered into these groups. But as a result of their maloznachimosti they by history are not preserved or are mentioned completely interruptedly. All Slav tribes, just as the tribes of other roots in the Balkans, they were by centuries subordinated to the Ellade, first to Rome, then of Byzantium, bearing the geographical names: illiriytsy, Macedonians, frakiytsy so forth these tribes gradually mastered culture, they grew in the state sense; however, the political value of Rome and Byzantium catastrophically fell. Finally the Balkan Slavs created their statehood, on not immediately, but, naturally, after long fight also with the variable success. This centuries-old process ended by recovery k "status quo ante bellum" - the yoke of Romans and Greeks was discarded. With the process of the formation of independent Slav states was connected the process of slavyanizatsii of the local "frakiyskikh", "illiriyskikh" and other tribes of neslavyanskogo root. The same process of slavyanizatsii occurred, also, with respect to all hordes of nomads, which were being appeared predominantly from the northeast. Although the newcomers were time they were terrible by their force, their influence was negligible, since Balkan Slavs were and it is sufficiently numerous, and moreover it is more cultural than the newcomers (with centuries they were connected with Rome and Byzantium), and furthermore, they were farmers. Let us note one interesting detail: Pomponius melya (1st half I in.) repeatedly mentions Tergeste (present Trieste). In the opinion of the majority of philologists, Tergeste - this on- they are Slav "torzhishche". It means, once in the beginning of our era, in Istrii were significant cities with the Slav names - proof of the presence of the large masses of Slavs, which occupied already then entire base of Balkan peninsula broad band to the mouth of Danube. We not will stop on the collection of facts - it is sufficient which is said in order to ascertain that a question about the ancient population the Balkans by Slavs deserves complete attention. As, however, and a question about the ancient connection of Slavs with Romans. To all it is known that the Greeks of the so-called "calends" not had. there was they in Romans (hence and word "calendar"). Everywhere it is possible to find assertions that the "calends" are borrowed by Slavs in Romans, and, obviously, in the later times. There are, however, facts, which speak about the opposite - about the ancient adoption of "calends" by Romans in Slavs. And this is similar to the truth. First of all, no matter how is strange, word "calends" in the Latin language is not translated, it means nothing. But in by Slavyansk it is possible to find, from where it occurred. In Slavs there was in the antiquity a god Of kolenda, or subsequently, in connection with the loss of nose was sonic, Kolyada. To this god all Slavs (which was held in many places and to the present) devoted special celebrations 7-10 days prior to the beginning of new year. Paley are the special songs in its honor, which bore and which bear the name "kolyadok". There was a whole series of customs, connected with these celebrations (after the absence of place we we lower their enumeration). The reason for these celebrations was the fact that the annual cycle of the phenomena of nature by this time concluded. Days began to increase. Old came end, new yr and cycle of phenomena again were repeated. The name of the god Of kolendy, or Of kolyady, made sense determined: "stake" on old slavic indicates "circle". That is to say the circle of the phenomena of one year concluded, began new - this was celebrated. Rdmlyane borrowed not only very word of "kolenda", but also time of celebrations. Happened this, of course, to our era, when Rome was advanced to the world arena, and Romans themselves still only extended their authority in the Apennine peninsula, in northern part of which at that time there were already the Slavs. That the Romans encountered Slavs at least since the beginning of our era, evidently from the following quotation of the commentator Of "georgik" Vergiliya - Pomponius s. sabina. Pomponius Sabina (mind in 60 g.) he knew, as call "Scythians" adaptation for the transportation and that Sankey adapted also on ice. This testifies about the close cohabitation of Romans and Slavs. If Romans knew the Slav word of "Sankey", then they knew, for which of potreben this object. Let us be turned now to the "life SV of Columban". About 610 g. this person settled in Brigantsiume (Bregents) and attempted to turn local venedov, which were also called Slavs, into Christianity. Brigantsium was located on the shore of the Bodensee, which in the antiquity not without reason bore the name - "Lacus Venetus sive Brigantmus". Therefore, venedy tightly sat near the lake, if they gave to the latter their name. Finally, there is no doubt whatever, that these venedy (venety) were not celts, but by Slavs, since added that they otherwise were called "Slavi". Thus, the presence of the significant masses of Slavs in the region of the Bodensee to 610 g. is established with a certainty. At the same time communication, that these Slavs were "venetami", he indicates that they existed here by centuries, since about venetakh we have in the history many information, which go from the depth it is age-long (to this we still let us return). It is not deprived also of value, that to the north of the Bodensee to Danube was located province Vindelicia, with the explicit root of "vind" or "vend", which was the synonym of "Slavs". Its main city was Augusta Vindelicorum, now Ausburg. Name itself "vindelikorum" to ischerpyvayushche is also explained: in this region flowed river Licus. Consequently, name indicated: "vindy, which live on the face". And themselves city and region are mentioned by already earliest Roman writers. Hence it follows that the Slavs prior to the beginning of our era were already to the south from the sources of the Rhine. These venety gave the name of Venice region. They were located, also, to the south of the Alps, and along the North coast Of adriatiki. We not will now stop on them in detail, but let us turn ourselves to the problem it is finished, examination by which radically changes our views on existence of German tribes in the east Europe. After the explanation of the Gothic problem of idea our about the Slavs and their initial propagation will acquire much greater certainty. Running in forward, let us say that the primary propagation of Slavs was more significant than now. Their domination in central Europe is explained fact that they from somewhere arrived on the eyes of contemporary peoples, but fact that they and in the antiquity occupied enormous spaces, but in the vital fight forced they were much to lose."


and in other Chapter, About the Phrygians and the Glagolik Script, which in his opinion was very old one, and not invented, and the Gety were were hiding in them selfs the Alleged Slavs. also interesting to know, there is Gety tribe, called Karpi, deffinitly a Slav word, meaning Rock [Oxfordlexikon, Byzantium]:

"But who, after all, did invent glagolitic alphabet? We can say surely (see also further): not Cyril and not Geronimo. Most likely this was Ul'fila or in its portion it fell out to be the fact, whom was Cyril for the cyrillic alphabet, precisely, usovershenstvovatelem. Ul'fila was by birth get. Formation its it obtained in Byzantium and it was among highly educated people, which was reflected at least its dignity in the church, it was bishop (rukopolozhen in Tsar'grade). Vague information reached us, that the real inventor of glagolitic alphabet was frigiyets Of feniziy, which used for its alphabet getskiye runes. At first glance it can seem that between No ul'filoy and Feniziyem there is connection. Let us be turned, however, to the history. Herodotus (7, 73) speaks following: "Frigiytsy, according to the Macedonians, were called brigs (briges), until they lived in Europe in the earth of Macedonians. When they moved into Asia, they changed with the earth and their name - they became frigami (fryugas)". As we see, change occurred insignificant: initial solid "b" became soft "f" - phenomenon, also, to this day usual: let us recall the pronunciation of Russian words by Germans. After falling into another phonetic environment, brigs were turned into frigov. We, however, have the basis for thinking that also their initial name did not reach us in precise oglasovke. Some propose, and nebespochvenno that the present name of this tribe was "brigs", i.e., the inhabitants of coast. They actually lived along the coast of Aegean sea. In view of some reasons they were moved through the bay and they became "frigami". The same Herodotus (7, 75) - about living in Sangariya vi-fintsakh: they, as this they themselves speak, were called earlier strimonami, since they lived on Strimonu in Macedonia, but they were from there extruded by tevkrami and miziytsami. Strabon (7, 3, 2): "hellenes counted getov for frakiytsev. They live along both sides Istra (Danube), just as miziytsy, which are similarly frakiytsami and are now called meziytsami, from which proceed now living between lidiytsami, frigiytsami and troyanami of miziytsy. Also frigiytsy in the essence - brigs, frakiyskiy people as migdony ". We do not stop after the uselessness on further endurances. It appears from them, that frigiytsy were moved the Balkans, that they belonged to the so-called group of frakiytsev, i.e., eastern balkantsev, and they were also frigami. Therefore Feniziy and Ul'fila were, apparently, compatriots. Gety in the antiquity possessed high culture. And Greeks themselves declared, that gety almost are differed in no way from Greeks. It is at the same time very probable that hearth by the aspect of the concepts of "gety" hid themselves the Slavs (see the opinion of arkhidiakona of Thomas, etc.). Is noticeable the fact that, apparently, the grandfather Ul'fily lived also, if memory does not change, in Kappodokii, but during the war it was seized into the captivity and moved in the Balkans. Therefore there is nothing surprising, that Ul'fila, which preached Christianity in getov, it actually used the already existed getskimi by the runes (Balkan or maloaziyskimi - role it does not play). Is such it is planned the line of the origin of glagolitic alphabet. Certainly, a question is not still finally resolved, but the reader can ascertain that, whatever the final solution, it nothing of the kind that the Soviet philological science (see further) proposes to us. Glagolitic alphabet to the centuries is more ancient than the cyrillic alphabet. Knowing this, many historical sources or separate inscriptions it is possible to overestimate: if, as this assumes, someone in THE IX century created glagolitic alphabet, then any document by glagolitic alphabet until this time will be denied only because, it is said, there was glagolitic alphabet then yet not. Of enormous value documents will be depreciated and rejected completely without the bases by science. About the interrelations of glagolitic alphabet and cyrillic alphabet we will speak in the following chapter."


and about the Maker of the Kirlitica:

"We in contrast will give fragment from "atologiona Kiev -Pecersko1 monastery", 1619, the hearth of in the daytime on 14 February: "the holy memory of Cyril, bishop of Moravia, apostle of Slavs and Bulgarians, that from the Greek letter it arranged Slav alphabet and it baptized Slavs and Bulgarians". In the same source the hearth on 11 May it is said: "the holy memory Of mefo-diya, bishop of Moravia, that he was the brother Cyril filosof, the apostle of Slavs, who invented Slav letter and explained its (it to) Vasiliy Macedonian"."

well it seems that the Slavs and the Bulgarians at that time were two different People, and the Bulgars got Slavanized by baptizing.

interesting book though...





mnik
quote:
Originally posted by chuvashki

quote:

Секогаш велам дека бугарите од 1900 година па до денес не сакаат да зборуваат бидејќи ја кријат вистината дека не поробувале, угнетувале и убивале - криво се учени и мислат дека биле „ослободители“.



А бе ти добре ли си..како тогава може 15 000 македонци като доброволци да се биjат во бугарската армиja срешту Срби и Грци през 1913 г. Обратни случаи нема.
Како може 'окупираните' да се биjaт на страната на еден од "окупаторите" против другите, вистински окупатори

Ти немаш коментар на това, и на многу други факти..ти и таква како тебе не можат и не сакат да зборуват.



I have coment on that, there were many Macedonians who fought on the both Sides, Serb and Bulgar, for the Freedom of Macedonia. in the WWII Macedonians fought as Partisans against the Bulgar Occupator, and for Independance of Macedonia. So we kicked your ass out of Macedonia, but Churchil did not wanted Greece to loose its Plunder from 1913, so ordered Tito to Kill the Macedonian Leaders who wanted to go on Solun, and sabotaged Macedonian movement for Independance, thus Macedonians had to fight against Germans in Srem...

My Grandfather fought against Bulgars, and was for Free Macedonia, not Great Bulgaria.....

but that`s not the Topic here, is it?????
mnik
quote:
Originally posted by Titan

Mnik, have you read the Phrygian translations from 5 BC (from Asia Minor) by Anthony Ambrozic? A fascinating book and even more interesting is that we can actually understand a big part of it!

Its fascinating this about Kalash, thank you for the link! Pity its not functioning about burushi (hunza). Seems they changed the web site.

Titan


No I have not, but wanted to buy it.... But I have the words from it, for example:

Phry:
aduma - at home
Mk: Doma

Pry:
agon - fire
Mk: ogan

Pry:
e, ie - is
da - yes, so is

Mk: the same thing

Pry:
dai - give
Mk: dai in Shtip Dialekt
Dadi Literate

Pry:
ima - there is
Mk: ima

Phry:
jej, joj - to her
Old Slav, and Serb:
joj - to her

Phry:
mekas - soft, rested
Mk:
meko

Phry:
modrov - wise, intelligent, a sage
Mk:
mudro /ar/a

Phry:
mu - to him
Mk:
mu (ja mu reche)

Phry:
na - on
nas - us
Mk:
the same

Phry:
nek - so be it
Mk:
neka

Phry:
ni - no
novo - new
on - he
Mk:
ne
novo
on (not same as the Literate, but in Shtip dialect Literate has no meaning)

Phry:
sest - to rest, to sit
Mk: sede
Old Slavic and Serb:
sesti

Phry:
sit - full (stomach)
Mk:
sit (sum)

Phry:
te - you, yours
tej - this, her

Mk:
(ja) te - meaning you
tie

Phry:
ti - you
Mk:
ti (si)

Phry:
toj - yours
Mk:
Literate, toj (e glup)

I love this one:
Phry:
var, vara - to protect, protects
Mk:
Vardi (se), Vardar, and not as one Bulgar here who wanted to make me believe, Vardar is because the Varvars(Bulgars or something like that) came there

etc...

Titan,
about the web, they changed the domain.. this isonly web save, or something like that, once I found the new domain, but had to completly reinstal Windows on my PC and had only one partition, so I lost the link

maybe I will findit again and post it here....
mnik
quote:
Originally posted by Marcus

Тоа се Индоевропизми и куп фалшиви когнати..................




Tato = Tates, Tatos e isto Indoevropeism

You can open another debate about Tato as for Chelniku, but wont work... go and write book about the fallshood of them
naomvraca ЦИТАТИ ОД СТАТИИ НА КРСТЕ МИСИРКОВ

Крсте Мисирков е роден во 1874 година во с. Постол, Ениџевардарско. Завршува образование како српски степендиант во Белград при професор Стојан Новаковиќ. Добро познато е дека Мисирков е првиот кој ги излага идеите на Новаковиќ „за култивирање на македонизам" кај Бугарите во Македонија во својата книшка „За Македонцките работи".
Но што криjат за Мисирков нашите историчари:

1. Мисирков jaвно се откажува од пишувањата во својата книшка објаснувајќи, дека „истапил како импровизиран политичар по македонското прашање".
2. До крајот на својот живот Мисирков напишува множество научни трудови, каде го брани бескомпромисно Бугарскиот карактер на словенското население во Македонија.
3. Секој кој е прочитал „За Македонцките работи" знае, дека и во неа Мисирков пишува, дека целото словенско население на Македонија, само се нарекува и се чуствува, како дел од Бугарската нација. Есенцијата на идеите на Мисирков до кpaj на животот му е собрана во една негова статија во вестник „20 Јули" издаван од Илинденската организација во Софија:
„Се нарекуваме ли ние Болгари или Македонци, ние секогаш се сознаваме како оделна, единна, совршенно одлична од Србите и со Бугарско национално сознание народност."


„Читателите на таа статија ќе бидат вероватно изненадени од грамадното противоречие, кое ќе сретнат во неа за разлика со оноа, кое го читале или можат да прочита во мојата брошура „За македонцките работи". За одгатнување на противоречието доста е да се припомни, дека , таму истапив, како импровизиран политичар по македонското прашање... Сета содржина на 6poшурата стоеше толку далеку од безпристрастната наука..." и т. н."
Списание "Българска сбирка" 1910-1911г.


"...Идејата за оделен македонски народ е една итро скроена лага, за да имаат србите право барем на дел од Македонија".
"...Србиија ги владее земјата и телата на Македонците; душите им пак са во Бугарија и на Бугарија, за да бидеме добри словени треба да бидеме добри Бугари..."
"Koј е против Велика Бугарија тој е npoтив словенството..." 3 јануари. 1915 год.
"..Зошто Србите ја сакаат Македонија? Што српско има во таа чисто бугарска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"
Весник „Мир" од 8 март 1919 год.


chuvashki
quote:
[
I have coment on that, there were many Macedonians who fought on the both Sides, Serb and Bulgar, for the Freedom of Macedonia.


хаха, аку некоj може да каже име на воjскОва част, состaвена от Македонци, да се бие против бугарската армиja на страната на Србите през 1913..
име на частта, номер на полк, бригада, место, време, име на командирот..
НЕМА ТАКОВА НЕШТО, НИЕ ЕДЕН ПРИМЕР

15 000 МАКЕДОНЦИ, КАКО ДОБРОВОЛЦИ, НАЧЕЛО СО КОМАНДИРИ МАКЕДОНЦИ СЕ БИJAТ ПРОТИВ СРБИ И ГРЦИ ПРЕЗ 1913 Г, НА СТРАНАТА НА БУГАРСКАТА АРМИJA
ЧЕТИТЕ НА ВМРО ИСТО. НЕМА НИ ЕДНА ЧЕТА НА ВМРО ДА СЕ БИЕ СРЕЩУ БУГАРСКА ВОJСКА

Jaсно е дека немаш коментар..

През 1915-1918 е истото, никаква разлика
mnik
quote:
Originally posted by naomvraca

ЦИТАТИ ОД СТАТИИ НА КРСТЕ МИСИРКОВ

Крсте Мисирков е роден во 1874 година во с. Постол, Ениџевардарско. Завршува образование како српски степендиант во Белград при професор Стојан Новаковиќ. Добро познато е дека Мисирков е првиот кој ги излага идеите на Новаковиќ „за култивирање на македонизам" кај Бугарите во Македонија во својата книшка „За Македонцките работи".
Но што криjат за Мисирков нашите историчари:

1. Мисирков jaвно се откажува од пишувањата во својата книшка објаснувајќи, дека „истапил како импровизиран политичар по македонското прашање".
2. До крајот на својот живот Мисирков напишува множество научни трудови, каде го брани бескомпромисно Бугарскиот карактер на словенското население во Македонија.
3. Секој кој е прочитал „За Македонцките работи" знае, дека и во неа Мисирков пишува, дека целото словенско население на Македонија, само се нарекува и се чуствува, како дел од Бугарската нација. Есенцијата на идеите на Мисирков до кpaj на животот му е собрана во една негова статија во вестник „20 Јули" издаван од Илинденската организација во Софија:
„Се нарекуваме ли ние Болгари или Македонци, ние секогаш се сознаваме како оделна, единна, совршенно одлична од Србите и со Бугарско национално сознание народност."


„Читателите на таа статија ќе бидат вероватно изненадени од грамадното противоречие, кое ќе сретнат во неа за разлика со оноа, кое го читале или можат да прочита во мојата брошура „За македонцките работи". За одгатнување на противоречието доста е да се припомни, дека , таму истапив, како импровизиран политичар по македонското прашање... Сета содржина на 6poшурата стоеше толку далеку од безпристрастната наука..." и т. н."
Списание "Българска сбирка" 1910-1911г.


"...Идејата за оделен македонски народ е една итро скроена лага, за да имаат србите право барем на дел од Македонија".
"...Србиија ги владее земјата и телата на Македонците; душите им пак са во Бугарија и на Бугарија, за да бидеме добри словени треба да бидеме добри Бугари..."
"Koј е против Велика Бугарија тој е npoтив словенството..." 3 јануари. 1915 год.
"..Зошто Србите ја сакаат Македонија? Што српско има во таа чисто бугарска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"
Весник „Мир" од 8 март 1919 год.





there we go again:

Krste Petko Misirkov, On the Macedonian Matters:
http://faq.macedonia.org/the.arts/kpm.omm.pdf
Note, the document is Translated by ALAN MCCONNELL:
And Krste Wrote:

I am a Macedonian and this is how I see the position of
my country:
[Page 4]

and many lines down, he concludes:

Oh, Macedonians! It is time we
realized that the greatest demon Macedonia must battle against is none other than Bulgaria;
[Page 38]


and more lines down:

I am a Macedonian, I have a Macedonian’s consciousness, and so I have my own Macedonian view of the past, present, and future of my country and of all the South Slavs;[Page 84]

do you think you have to do with iliterate people here???
mnik
quote:
Originally posted by chuvashki

quote:
[
I have coment on that, there were many Macedonians who fought on the both Sides, Serb and Bulgar, for the Freedom of Macedonia.


Jaсно е дека немаш коментар..



learn reading, I said I have comment, and about Chetas and Numbers and such stuff, I dont have time at pressent, but will follow, and than we will laughe at you,

I think Tane can tell you, Im not sure.....

And stop Changing the Topic, go open another for the stuff you like to laugh about
tane komita
quote:
Originally posted by chuvashki

[quote][
НЕМА ТАКОВА НЕШТО, НИЕ ЕДЕН ПРИМЕР

15 000 МАКЕДОНЦИ, КАКО ДОБРОВОЛЦИ

Jaсно е дека немаш коментар..

През 1915-1918 е истото, никаква разлика



Јас ќе ти кажам личен пример.

Мојот дедо по мајка коЈ беше роден 1892 година беше 9 (девет) години (почнувајќи од 1913) во војска во тие 15 000 Македонци „ДОБРОВОЛЦИ“.
Какви доброволци - тие беа принудно регрутирани и однесени на бојно поле.
Тука се балканските војни како и првата светска војна.
Живееше 98 години така да имав можност лично да го слушам кога кажуваше за своето војување.
Искрено ќе ти речам дека се борел и од страната на србите и од страната на бугарите - „со своите браќа за ослободување на Македонија“.
Така да истовремено можеш да го сметаш и како борец на бугарската војка а исто така и како непријател.
Единствено жалеше што не бил ранет па побрзо да си замине дома.
Играта била следна: кога ќе те заробат бугарите те носат на стрелање и при тоа (како браќа) ти даваат избор: или застани пред пушка или бори се со пушка против србите. Истото се случувале и кога србите ќе го заробеле - после само се менувала капата.
И затоа не мисли дека србите ги сакам повеќе од бугарите.
Во тие времиња такви биле приликите и таа е вистината - жалосна за нас македонците но бедна и страмотна за другите:срби, бугари и грци.
НЕМАЛО ДОБРОВОЛЦИ - СИТЕ БИЛЕ ПРИНУДНО ЗЕМАНИ ОД ДОМА И НОСЕНИ НА БОЈНО ПОЛЕ БЕЗ РАЗЛИКА ОД КОЈА СТРАНА.
ЗАТОА НА КРАЈОТ ОД ВОЈНИТЕ БЕА ГУБИТНИЦИ БЕЗ РАЗЛИКА ЗА КОГО СЕ БОРЕЛЕ - НЕ ИЗВОЈУВАА ПОБЕДА ЗА МАКЕДОНИЈА.
На ова ти неможеш да дадеш коментар, бидејќи е чиста вистина.
АКО МИСЛИШ ПОИНАКУ БИДИ СИГУРЕН ДЕКА ТЕ ИЗЛАЖАЛЕ КАКО МАЛО ДЕТЕ.
chuvashki
quote:

Јас ќе ти кажам личен пример.

Мојот дедо по мајка коЈ беше роден 1892 година беше 9 (девет) години (почнувајќи од 1913) во војска во тие 15 000 Македонци „ДОБРОВОЛЦИ“.
Какви доброволци - тие беа принудно регрутирани и однесени на бојно поле.
Тука се балканските војни како и првата светска војна.
Живееше 98 години така да имав можност лично да го слушам кога кажуваше за своето војување.
Искрено ќе ти речам дека се борел и од страната на србите и од страната на бугарите - „со своите браќа за ослободување на Македонија“.
Така да истовремено можеш да го сметаш и како борец на бугарската војка а исто така и како непријател.
Единствено жалеше што не бил ранет па побрзо да си замине дома.
Играта била следна: кога ќе те заробат бугарите те носат на стрелање и при тоа (како браќа) ти даваат избор: или застани пред пушка или бори се со пушка против србите. Истото се случувале и кога србите ќе го заробеле - после само се менувала капата.
И затоа не мисли дека србите ги сакам повеќе од бугарите.
Во тие времиња такви биле приликите и таа е вистината - жалосна за нас македонците но бедна и страмотна за другите:срби, бугари и грци.
НЕМАЛО ДОБРОВОЛЦИ - СИТЕ БИЛЕ ПРИНУДНО ЗЕМАНИ ОД ДОМА И НОСЕНИ НА БОЈНО ПОЛЕ БЕЗ РАЗЛИКА ОД КОЈА СТРАНА.
ЗАТОА НА КРАЈОТ ОД ВОЈНИТЕ БЕА ГУБИТНИЦИ БЕЗ РАЗЛИКА ЗА КОГО СЕ БОРЕЛЕ - НЕ ИЗВОЈУВАА ПОБЕДА ЗА МАКЕДОНИЈА.
На ова ти неможеш да дадеш коментар, бидејќи е чиста вистина.
АКО МИСЛИШ ПОИНАКУ БИДИ СИГУРЕН ДЕКА ТЕ ИЗЛАЖАЛЕ КАКО МАЛО ДЕТЕ.



извинуваj, ама личниот пример на анонимен корисник на интернет форум не значи ништо
и го изврташ..Македо-Одринското ополчение е формирано през 1912 г, преди да почне воjната со Турциja и нема како бугарската власт да мобилизира присилно некого од Македониja и Одринско, они са били сеуште под турско..това са доброволци до последниот човек
Нема како некоj да накара присилно четите на ВМРО да се вклучат до една во бугарската aрмиja след jaнуари 1913 г..а сите чети на ВМРО без изклучок са там - против Срби и Грци

Посочи ми военна част, составена од македонци-доброволци да се бие срещу бугарската армиja през 1913 г- име, вид /рота, полк/, место, командир..
Такова нешто не е имало - никоj не оди доброволец да се бие против сонародници

Прва светска воjна - 11 Македонска дивизиja, генерал македонец, составена од македонци, во тоа число дезетьори од српската армиja
Нема како да се скриjaт тиja собитие, не може, знае се
Titan Jas bi gi sovetuval bugarskite posetiteli na forumov da otvorat eden poseben topik (i da gi relaksiraat drugite topici :-)) vo koj ke postiraat dokumenti, linkovi i referenci za periodot od 1200 do 1800 godina. Site dokumenti i "dokazi" od 18 i 19 vek veke sto pati sme gi videle i veke ne ni se interesni...

Znaci mene me interesira toj period sto go posociv (pred ukunuvanjeto na Ohridskata Arhiepiskopija) a ne povtoruvnje na isti raboti od 19 vek!

Pozdrav,

Titan


chuvashki
quote:
Originally posted by Titan

Jas bi gi sovetuval bugarskite posetiteli na forumov da otvorat eden poseben topik (i da gi relaksiraat drugite topici :-)) vo koj ke postiraat dokumenti, linkovi i referenci za periodot od 1200 do 1800 godina. Site dokumenti i "dokazi" od 18 i 19 vek veke sto pati sme gi videle i veke ne ni se interesni...

Znaci mene me interesira toj period sto go posociv (pred ukunuvanjeto na Ohridskata Arhiepiskopija) a ne povtoruvnje na isti raboti od 19 vek!

Pozdrav,

Titan



такви документи и докази, за периодот 1200-1800 г има многу, бе човек, е види тука :

http://www.makedonskaistorija.com/

турски и западни патеписи, од Охридската архиепископиja, од Печката патриаршиja..од времето на Стефан Душан /како се подпишувал/..

tane komita
quote:
Originally posted by chuvashki

[quote]
Такова нешто не е имало - никоj не оди доброволец да се бие против сонародници


Ќе ти простам, дали добро разбираш македонски, ако не разбираш ќе ти напишам со големи букви подобро да прочиташ.

И ЈАС ТИ КАЖУВАМ ДЕКА НИКОЈ НЕ БИЛ ДОБРОВОЛЕЦ - КОГА ПОЧНАЛА ПРВАТА БАЛКАНСКА ВОЈНА ТОГАШ ПРЕД ПУШКА СО СИЛА СЕ ОДНЕСЕНИ НА ФРОНТ.

КОИ СОНАРОДНИЦИ!!!??? - ТИ КАЖАВ ДЕКА СЕ БОРЕЛ И ПРОТИВ СРБИТЕ И ПРОТИВ БУГАРИТЕ - НЕМАЛ ИЗБОР.



НЕМАЛО НИКАКВИ МАКЕДОНСКИ ЕДИНИЦИ ПОД МАКЕДОНСКО ЗНАМЕ КОИ СЕ БОРЕЛЕ ЗА МАКЕДОНИЈА.


Да беше се уште жив дедо ми точно ќе ти кажев кога и во кои бугарски и во кои српски единици се борел. Бог да му душа прости ако отепал некој бугарин или србин.
Прашај го дето ти, прашај го татко ти од 1913 до 1944 година какви униформи носеле и против кого се бореле???
Можеби ќе ти ја кажат вистината - ако не се страмат.
- Историчарите не војувале, тие само после војната докажувале како се водела војната гледајќи низ пенџере.
Твое е кому ќе му веруваш - на татко ти, дедо ти или на исторчарите.
Што се однесува до тоа „анонимен на интернет“, јас имам во профилот дадено повеќе податоци од тебе и ако е човек малку паметен може да знае од каде сум и кој сум - поанонимен си од мене, а според пишувањето млад и зелен.

Да не мислиш „научник“ како тебе топла вода открил.
naomvraca Со диплома и магистратура на Стенфорд универзитетот, со статус на сегашен професор на реномираниот Јел универзитет, Иво Банац и неговите ставови имаат тежина. Интересното за нас е тоа што Банац, не без причина претставен од Ефтов како “најголем познавач на балканската историја”, за етногенезата на македонската нација тврди нешто сосема спротивно од нашата официјална историографија/вистината ли казува македонската историографија?/


Каква е таа држава која силеџиски сака да им забрани на дел од своите граѓани да продолжат да се чувствуваат Бугари ??

chuvashki
quote:

Ќе ти простам, дали добро разбираш македонски, ако не разбираш ќе ти напишам со големи букви подобро да прочиташ.

И ЈАС ТИ КАЖУВАМ ДЕКА НИКОЈ НЕ БИЛ ДОБРОВОЛЕЦ - КОГА ПОЧНАЛА ПРВАТА БАЛКАНСКА ВОЈНА ТОГАШ ПРЕД ПУШКА СО СИЛА СЕ ОДНЕСЕНИ НА ФРОНТ.

КОИ СОНАРОДНИЦИ!!!??? - ТИ КАЖАВ ДЕКА СЕ БОРЕЛ И ПРОТИВ СРБИТЕ И ПРОТИВ БУГАРИТЕ - НЕМАЛ ИЗБОР.

НЕМАЛО НИКАКВИ МАКЕДОНСКИ ЕДИНИЦИ ПОД МАКЕДОНСКО ЗНАМЕ КОИ СЕ БОРЕЛЕ ЗА МАКЕДОНИЈА.



това е неграмотност, историjaта на формираньето и боjните дейстивиja на Македоно-Одринското ополчение са добре известни, документи колку сакап..како може бугарската власт да мобилизира присилно луге од Костур, Лерин или од Скопие или Битола през септември 1912 г, а обjaсни аку можеш

Македонски единци под македонско знаме не е имало - од простата прочина дека тогава не е имало македонско знаме
Освен аку приемеме за македонски едицици четите на ВМРО - они се борат под бугарско знаме - прво против Турци, а после против знаме, а после против Срби и Грци

Примерот за дедо ти е jaсен, аку не лажеш - имало е многу македонци, които са били прво во српската армиja, през 1914-1915, и после през 1916-1918 во бугарската
Има една голема разлика - од српската армиja македонците бегат масово, примери колку сакаш, а од бугарската не бегат..11 македонска дивизиja се бие до самиот пораз на Бугариja и во последните дни уништва една грча дивизиja
Примерот со дедо ти, дури и да не си измислуваш, не менува ништо

BorisVM English or Macedonian only. No more warnings.
mnik Typical Bulgar way, if you cant keep up with the topic, turn it to your way for your favour
naomvraca "..Зошто Србите ја сакаат Македонија? Што српско има во таа чисто бугарска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"
Весник „Мир" од 8 март 1919 год.
КРСТЕ МИСИРКОВ

Zetarun And I dont know if you are informed about the Phrygian, and their contrbution to the Ancient Macedonian Ethnicum, but they left much more Genes in to Us, than Bulgar ever could. Here are some words from them, who are present even today in Macedonian:

------------------------------------------------------------------

Phry: Zetna = gate
Mk : Zatne = to close, to push full(a hole)
(zattvore = to close a door, Literary Macedonian language)
BG : Запна = to close, to push full(a hole in an object)
closely related to сопна coming from пъна / пъвам се (запъна, с(ъ)пъна) explanational meaning- exert power from inside an object to outside - ex. пъна се - exert power; спъвам- подлагам нога някому - trip up; зап(ъ)вам - obstruct, jam, fill

probably related to пълня / пълвам - fill

Phry : Tates, tatos = (grand) father
Mk : Tato = father
BG : татко, баща - doublet forms meaning father
отец - archaic, meaning father


This is it the rest of the words will be published tomorrow perhaps.(Това е. Оста`алите думи сигур сутрето.)
tane komita
quote:
Originally posted by naomvraca

"..Зошто Србите ја сакаат Македонија? Што српско има во таа чисто бугарска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"
Весник „Мир" од 8 март 1919 год.
КРСТЕ МИСИРКОВ




„..Зошто бугарите ја сакаат Македонија? Што бугарско има во таа чисто српска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"
Весник „Мир" од 8 март 1919 год.
КРСТЕ МИСИРКОВИЌ

Дали ова нешто може да ти појасни.

За нас тоа се едно исто.
Колку србите, толку и бугарите ја сакаат Македонија - мотивите се исти, желбите се исти.
Исти маки тргавме како од бугарите така и од србите.
Ако си поробен се едно е од кого.

„Гладна кокошка просо сонува“.

Алчноста е многу голема, било од која страна да е.



mnik
quote:
Originally posted by Zetarun

And I dont know if you are informed about the Phrygian, and their contrbution to the Ancient Macedonian Ethnicum, but they left much more Genes in to Us, than Bulgar ever could. Here are some words from them, who are present even today in Macedonian:

------------------------------------------------------------------

Phry: Zetna = gate
Mk : Zatne = to close, to push full(a hole)
(zattvore = to close a door, Literary Macedonian language)
BG : Запна = to close, to push full(a hole in an object)
closely related to сопна coming from пъна / пъвам се (запъна, с(ъ)пъна) explanational meaning- exert power from inside an object to outside - ex. пъна се - exert power; спъвам- подлагам нога някому - trip up; зап(ъ)вам - obstruct, jam, fill

probably related to пълня / пълвам - fill

Phry : Tates, tatos = (grand) father
Mk : Tato = father
BG : татко, баща - doublet forms meaning father
отец - archaic, meaning father


This is it the rest of the words will be published tomorrow perhaps.(Това е. Оста`алите думи сигур сутрето.)


When do you say Tatko, you say Bashta..... I never heard Bulgars say Tatko... and for the word, Tato, serbs sometimes say Tata, but only sometimes.... so it is Macedonian, and came to you Serbs and Bulgars through the Macedonian Substratum you assimilated


There were no such thing as Bulgar in the time of Brigi = Breg= dwellers on the coast or Phrygians....

so it is clear that the substratum of Assimilated Macedonians that the Tatar Bulgar absorbed gave you those words... Pro Bulgars spoke Turko Tatar language, end of discussion, they just got "Slavinized" and thats why you have similar language to us

so your point is meaningless
mnik
quote:
Originally posted by tane komita

quote:
Originally posted by naomvraca

"..Зошто Србите ја сакаат Македонија? Што српско има во таа чисто бугарска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"
Весник „Мир" од 8 март 1919 год.
КРСТЕ МИСИРКОВ




„..Зошто бугарите ја сакаат Македонија? Што бугарско има во таа чисто српска страна, која остава таква од 6-ти век и до денешен ден, покрај превратностите на историјската судба"
Весник „Мир" од 8 март 1919 год.
КРСТЕ МИСИРКОВИЌ

Дали ова нешто може да ти појасни.

За нас тоа се едно исто.
Колку србите, толку и бугарите ја сакаат Македонија - мотивите се исти, желбите се исти.
Исти маки тргавме како од бугарите така и од србите.
Ако си поробен се едно е од кого.

„Гладна кокошка просо сонува“.

Алчноста е многу голема, било од која страна да е.






Tane, Toa shto go on Postira od Krste e od 1919 i nema bash nikakva vrednost, bidejki koga Krste zbori za Makedonci i Borba protiv Bugarija e od 1903 periodot... Poslem toa se shto e napishal e sumnjivo, bidejki toj ziveel vo Bugarija, moral da si go vadi lebot, pa moral da go skrie toa shto porano go kazuval i chustvuval... za zal gi ima poveke takvi makedonski revolucioneri.... Ama pod Pritisok i so Falsifikati, i Cela pirin i Egei makedonija stana Prazna od Makedonci sho sakash, vednata glava sabja ne ja seche
ilarius К.П.МИСИРКОВ

“За македонцките работи” (1903 г.)

“Ниiе се велефме бугари”
К. П. Мисирков

"Со тоа, од iедна страна, сакафме тоа име да ни послужит како центр, около кого сите да се згрупираме, без да бараме за таiа цел’а некоi друг, а можит и сосим нов, од друга, ниiе мислефме, оти вистина во соiединеiн’ето со бугарите iет нашата сила."

"Комитетот можит да се пофалит и со по-умерени раководци, но тиiе мислеа, оти спасеiн’ето на Македониiа iет само во дуовното iединеiн’е па и господствуаiн’е на бугарите во Македониiа.
Македонцките словени, шчо се викаат бугари
Во него (востаiн’ето) имат раководна рол’а само македонцките словени, шчо се викаат бугари."

"От самиiо зафаток на револ’уционата организацiа македонците во Бугарiа или со бугарцко образуаiн’е, работеа под маската бугари, за тоа, шчо така се викаше голем дел од населеiн’ето."

"До 1878 г. сите, па и руското правителство, велеа, оти Македонците сет бугари. После Берлинцкiо догоор истапiа со своите претенциiи на Македониiа србите. Праи ли сет они, или не, не iет важно за дипломатите. Србите во течеiн’е на 25 години, особено последните 20 години успеа, ако не да напраат македонците срби, то барем да создадат во европеiцкото обшчествено мненiн’е убедеiн’е, оти во Македониiа имат и срби."

"Прво нешчо, шчо можит да се речит, тоа iет, да ниiе не сега се оддел’уаме од Бугариiа, и со тоа раздробуаме iедно создадено цело, но сме одделени и живееме веке одделно поеке од 25 години. Друзи не разделиiа и создадоа од нас и бугарите различен жиот, разни потребности, нерамен положаi. Друзи и не ни даваат да се соiединиме."



“Бележки по южнославянската филология и история. Към въпроса за пограничната линия между българския и сърбохърватския език и народи” (1907 - 1911 г.) и др.

"Читателите на тая статия (“Бележки по...”) ще бъдат вероятно изненадани от грамадното противоречие, което ще срещнат в нея, в сравнение с онова, което те прочетоха или могат да прочетат в брошурата ми “За македонцките работи”. За отгатването на това противоречие достатъчно е да се припомни, че аз там изстъпих като импровизиран политик” - Кръстьо Мисирковъ

“Наричаме ли се ние българи или македонци, ние винаги съзнаваме себе си като отделна, единна, съвършено отлична от сърбите и с българско съзнание народност”

"Като се наричали българи, нашите деди не са мислели, че ние ще правимe капитал от това име, за да се наядемe, напиемe и облечемe с него."

"Ако въпросът за племенното сходство и различие между българи и македонци би трябвало да се разрешава въз основа на националното име, език и история, то нeма съмнение, че и ние би трябвало да го разререшимe така, както го е разрешил оня гръцки свещеник, автор на четириезичния речник на гръцки, български, румънски и албански, напечатан в 1804г., който за българския език взема македонското западно наречие. Значи тогава, когато в Македония и в България още не е имало помен от българска екзархия, гърците очевидно добре запознати с балканските народности, не правят никакво различие между българин и македонски словенин. Ние, македонците, не можемe и нeма защо да игнорираме този и нему подобни факти, които могат да се цитират със стотици. Ние не можемe да ги игнорираме, защото да правимe това, значи да изопачаваме нашата история, да кривимe истината, да лъжемe себе си."

"Охридската архиепископия на целокупна България е наша архиепископия, тя е наше историческо наследство и наш идеал за църковно освобождение от ненавистното сръбско Свети Савско робство. Против българското име като наше национално име, с което сме кръстени от гърците още преди влизането ни за пръв път в състава на българската държава в началото на ІХв., ние македонците нямаме нищо против и това наше национално име за нас е не по-малко почтено, отколкото за българите в България."

"Ние искаме свобода на всички ни, а не да бъдеме материал за асимилаторски експерименти на славяните сърби, които далеч по-ниско стоят от нас със своята душевна ограниченост и със своят голем шовинизъм."

"Македония в настояще време не представлява по-големо етническо разнобразие, отколкото България до освобождението й от турско владичество. Българският национален тип в Македония не е по-малко чист от този в България."

"България извърши голем грех с българското национало дело като се съгласи да признае тая територия за “нейтрална”. Тя е чисто българска...Населението на Скопйе и на Скопско е чисто българско...Аз писах на А. И. Гучков за македонските работи...оти ние, македонските българи, искаме да верваме, оти Русия нема да бъде несправедлива спрямо нас."

"Поради сговора между Сърбия и Гърция, България бе ограбена и два милиона славянобългари бяха поробени от славяните сърби и техните неславянски съюзници."

"Какво сръбско има в Македония - тая чисто българска страна?
Защо сърбите искат Македония? Какво сръбско има в тая чисто българска страна, която си остава такава от VІ век до днешен ден, въпреки всичките превратности на историческата съдба."

"В съседната на Сърбия България македонците и македонската интелигенция не само се ползват с пълна лична свобода, със свобода на словото, на събранията, на самоопределение, но и с уважение за тяхното легендарно себеотрицание в полза на поробената си разкъсана родина."

"Земите, населени с българска народност, се явяват в старо време огнище на славянското просвещение; оттук в течение на векове са черпили духовна храна и сръбската, и руската народност. Българският народ има огромни културно-исторически заслуги пред славянството."

"В 1897 г. аз (Кръсте Мисирков) постъпих в Петроградския университет и в течение на пет години се намирах в средата на българското студентство като българин и член на Българското студентско дружество."

http://www.auburn.edu/forlang/macedonia/zmrConcordance/zmr.txt1.htm#472




Писмо на Гоце Делчев до Никола Малешевски

Седми ред: "...но що можеми да правими, когато си сме българи и винаги страдаме от една обща болест!"

http://knigite.abv.bg/mpr/documents/gocepismo.html

http://ilarius.blogspot.com