I bog ja stvori zhenata

I bog ja stvori zhenata
Sirius
 
Koga zborime za zhenite, od mashki aspekt, bi zapochnal so edna izjava na Oscar Wilde which goes to:
"The only way to behave to a woman is to make love to her if she is beautiful, and to someone else if she is plain".

Iako Wilde bil ljubitel na jachiot pol, da ja zememe ovaa izjava kako eden light motive za otvaranje na diskusija okolu toa shto e toa shto zhenata treba da go poseduva za da bide attractivna:
Kakva treba da bide zhenata vo 21 vek, se poveke i poveke vo poedini delovi na svetot zhenite se se poubavi i poubavi ( tipichen primer e Mkd), dodeka vo drugite delovi se se poveke i poveke debeli i ochajni. Se odi i dotamu da pochnuva da se reklamiraat slogani: Debeloto e ubavo, i t.n. Kako retko koj business cveta kozmetichkata industrija na sekoj chekor se otvaraat salonite za razubavuvanje i slabeenje, se so edna cel da se bide poubav?
Kolku fizichkiot izgled e biten gledano preku prizmata na mashkite ochi, kolku zhenata vnimava na svojata estetska pojava, i dali taa e bitna vo edna vrska. Ednashka eden golem glumec na prashanjeto kako ja zamisluva idealnata zhena izjavi: Einstein vo teloto na Venera aludirajki na spojot na fizichkiot izgled i intelektot. Pandan na toa beshe izjavata na poznatata B.B. koja pak idealniot mazh go gleda kako Tarzan so dva doktorata po atom. fizika.

Nekoi velat deka fizichkiot izgled ne im e biten tuku ja preferiraat dushata ili intelektot, smisolot za humor, pogledite za zhivotot,
ambiciite, respektabilnosta, pozicijata, parite i t.n.

No soodvetnite istrazhuvanja kontinuirano pokazhuvaat deka zhenite rado bi se oslobodile za nekoj procent od nivniot IQ ili EQ vo korist na ubavinata !
RaGeAnGeL e aj kazi mi kako da pisam na ova
ma ne ni procitav nadolu poso vidov deka si stavil quote od Oskar!Go sakam ,go poscovam ja AMA toj spored mene ne e kompetentetn nisco da kazvit za zenive posebno ova"The only way to behave to a woman is to make love to her if she is beautiful, and to someone else if she is plain"-WTF???
bullshit
point the finger blame the other, samo zatoa so nekoj ( se mislit na O. W.) bil gay


nope
ne e fer taka
daj drugo quote pls
Sirius Rage, shto e bitno shto bil O.Wilde, mozhev da napisham nekoj drug type deka go kazhal toa...citatot e samo kako motive and nothing else...another quote:
The ten best years of a woman's life are those between twenty-nine and thirty. A Miller
come on girls
Sirius rage mi ja zeznuvash temava so ovoj drugiov quote shto go staviv, toa e veke motiv za drug topic...ama ajde neka odat dve dikusii pod ovoj...
Lidija Ova so fokusot na fizickiot izgleda iako ko i sekogas e poke skoncetriran kaj zenksiot pol, sepak vo ova vreme nemozi coek a da ne zabelezi deka i maskite kaj i da se tuku se. Ama to ne bese temata, tuku zborame za zenskiot pol sega :)
Prvo edno nesto so ne razbrav so napisa vo prviot post Sirius, vo Makedonija megu nekoj drugi mesta se zenite se poubaj i poubaj, a vo ostanatite delovi debeli i ocajni!?!? Mene mi se cini deka nema mesto na zemjata, osven kaj epten siromasnite, kaj so lugeto, zenskite ne se fokusirani na to kako izgledat i odat do pekolot i nazad za samo podobro da izgledat.

Ima edna interesna reklama ovde, kazvat vo isto vreme eden isusen model, manakenka i edno slabo cupe od Afrika, slabo od so nema so da jadi. E od ova slika nema nisto drugo, kratko i jasno go opsiva tragicnoto vo svetot ni nas!!!
Za ova imame zborano i drug pat na slicni temi i spored mene i kolku da velime/velite najvazno e kakva dusa, intelegencija itn ima ta i ta, ko ke gleda realno coek sekogas ama sekogas e fizickoto so odi prvo. E sega kolku dolg efekt to ima zavisi za nekoj so si saka suveniri da si ima ke ima efekt cel zivot. A za nas drugite posle izvesno vreme treba nesto podlaboko, nesto so traj.

Inace tie istrazuvanjata se definitivno tocni, dovolno da pogledni coek okolu sebe sekoj den, se gleda odma so preovladuva ama to ne znaci deka nema od drugata sorta, mozi malku ama ima i ke ima. Ednostavno edna blokada na site reklami, site semokni saloni i raboti so od sekoj ke naprat "princeza" i so nozete na zemjata i na takov nacin ni ednas nema da ti dojdi pomislata da go prajs pazarot so IQ.
Aleksandra Znaci na prashanjeto kakva treba da bide zenata vo 21 vek?....

Brat mi koj e nezenet, no ima devojka sekogas mi vika za zenite; Sis...It is very hard to find the whole package nowdays"....

1.Prvo i osnovno, zena treba da bide sigurna samo vo sebe si i da znae shto saka vo zivotot, i koja i e celta vo istiot. Fizickata ubavina e bitna, no ne i najbitna.

2.Dosta zeni vikaat:"Taka me stvorila prirodata, debela sum, ruzna sum, shto da pravam?"...NE. Sekoja zena e ubava na svoj nacin, tie nekoi raboti shto i smetaat kako kilaza, frizura, itd itd bar denes se koregiraat, no treba da se ima zelba i volja za toa. Znaci podobra disciplina vo ishrana, od koja zavisi i izgledot na kozata, bar 1 h aktivnost sekoj den bi se dovela na red, griza za esteski izgled itd itd. Znaci sve toa e nesho so moze da se reshi i koregira bar vo deneshno vreme.Vo sekoj moment treba da bide sredena, bez razlika dali sedi doma sama, dali ide do market, dali ide na zabava. Ne smeeme da bideme povrshni, da nadvor pred svetot izgledame tip-top, a doma sme haos.

3.Zenata ne treba da se eksponira na navkusen nacin, se nadevam deka se razbirame, nego treba da pleni so intelekt, stabilnost, smisol za humor, pogledi za zivot, dusha...i da ne zaboravam kako shto Amerikancive vikaat 'You must be humble with people".

4.Zena vo 21 vek mora da znae i nauci kako da ja balansira karierata so familijata. Zeni karieristki dosta cesto pravat greshki koga totalno ja zapostavuvaat familijata i svojot nesupeh i nezadovolstvo okolu vodenje na edna familija toa go isturaat na partnerot. Za da ti bide dadeno, moras i da davas. Se bara smisol za organizacija na vreme i zdravo obrakanje paznja na svoite prioriteti.

Lidija E bas vakvi listi mene pritiskot mi go krevat malku poke. Zosto nemozi coek samo da E, nisto drugo, nisto treto? Zosto moram da bidam site tie gore navednite raboti za bidam nekoj, za da uspejam so nesto, za da DRUGITE vo mene ili vo tebe ili vo nekoj tret ke gledat uspeh? Vakviot nacin na gledanje na zenata vo ova vreme samo ogranicva, zatvora, sozdava stereotipi, a bas vo ova vreme treba da odi vo obraten pravec sloboda!!!
Aleksandra
quote:
Originally posted by Lidija

E bas vakvi listi mene pritiskot mi go krevat malku poke. Zosto nemozi coek samo da E, nisto drugo, nisto treto? Zosto moram da bidam site tie gore navednite raboti za bidam nekoj, za da uspejam so nesto, za da DRUGITE vo mene ili vo tebe ili vo nekoj tret ke gledat uspeh? Vakviot nacin na gledanje na zenata vo ova vreme samo ogranicva, zatvora, sozdava stereotipi, a bas vo ova vreme treba da odi vo obraten pravec sloboda!!!


Za boldiranoto, samo da kazam deka treba da si uspeshna pred se za sebe, a ne za drugite. Mislam deka go nemas dobro razbrano mojot post.Neznam zashto bi ti se kreval pritisok od neshto shto jas sum go napishala. Toa si e moe licno mislenje, pa sega koj kako ke go razbere.Ako malku podobro porcitash, gore napishanoto nema nisto kade shto se skratuva slobodata na edna zena.
Lidija Sasha be coek ovde na forumot se okolu 90% licni mislenja i na tie mislenja jas, ti i mnogu drugi si reagirat i komentirat. To e normalno mi se cini, ako coek vidi nesto so ne se sovpaga so tie sfakanja so gi ima zosto da ne reagira, diskutira, pa i pritisoci da mu se kreva :)

Inace go preprocitav pak postot da ne reces deka ne, i ne ne mislev za slobodata na zenata kako takva sloboda so ja znajme tuku mislam deka spored takvi listi, ko so srekavame sekojdnevno niz vesnici se gradi samo eden model kako edna zena treba da izgleda vo ova vreme, so i kako treba da praj. Cim ne pasovas vo toj modelot nesto fali i ne se vklopvas vo sredinata. Za ta sloboda mislev i za tie granici mislev. E kaj mene vazi praviloto deka sekoj eden treba sam da si go napraj toj modelot jas vakva i vakva sakam da bidam, bez da se sledi nekoj trend ili nesto so e vo moda i popularno. Zosto svetot ke e mnogu poubav, pootvoren koga sekoj eden ke si ima skoreno svoj licen model, a ne kopii od eden drug da sme. Ova vazi za se vo zivotot ne samo za ova prasanje.

Ista tema ili slicna kaj maskite imase so e prav maz se prasvase tamu. Ako si bese ko so treba nemase da postoi definicija so e prav maz ili zena tuku sekoj ke si bese to so si saka da bidi, poubo od to spolajti!!!
Aleksandra
quote:
Originally posted by Lidija

Sasha be coek ovde na forumot se okolu 90% licni mislenja i na tie mislenja jas, ti i mnogu drugi si reagirat i komentirat.
quote:
To e normalno mi se cini, ako coek vidi nesto so ne se sovpaga so tie sfakanja so gi ima zosto da ne reagira, diskutira, pa i pritisoci da mu se kreva :)

Samo nemoj pritisok da ti se kreva, da ne te misalm.

quote:
Inace go preprocitav pak postot da ne reces deka ne, i ne ne mislev za slobodata na zenata kako takva sloboda so ja znajme tuku mislam deka spored takvi listi, ko so srekavame sekojdnevno niz vesnici se gradi samo eden model kako edna zena treba da izgleda vo ova vreme, so i kako treba da praj.

Lide, ne e lista nego taka e napishano so podtocki za pogolema preglednost.Toa shto pisuva vo vesnici e edno. Media moze da shiri sve i svashta, a nashe e sto ke prifatime.

quote:
Cim ne pasovas vo toj modelot nesto fali i ne se vklopvas vo sredinata. Za ta sloboda mislev i za tie granici mislev. E kaj mene vazi praviloto deka sekoj eden treba sam da si go napraj toj modelot jas vakva i vakva sakam da bidam, bez da se sledi nekoj trend ili nesto so e vo moda i popularno.

Mojot post nema vrska so trend i moda, a toa shto go navedov za frizura itd itd e cisto kako primer deka e nesho poradi koe ne treba da se paga vo depresija, stvar koja moze da se koregira.

quote:
Zosto svetot ke e mnogu poubav, pootvoren koga sekoj eden ke si ima skoreno svoj licen model, a ne kopii od eden drug da sme. Ova vazi za se vo zivotot ne samo za ova prasanje.

Se slagam so tebe moj model e gore napishanoto, i toa e samo mal procent od sve toa shto sakav da napisham.:)Veruvam i deka ti si imas svoj.


Kaneo Skoro procitav edna pogovorka koja veli:

"Ljubovta kaj mazite vleguva preku ocite, a kaj zenata preku usite." :) Jas bi dodala kaj mnogu mazi i preku stomakot. Mala sala.

Licno smetam deka ne sekoja ubava zena e istovremeno i privlecna, i obratno. Plus, sekoj od nas ima razlicni kriteriumi za toa sto e privlecno kaj nekogo. No deka povekjeto mazi reagiraat na fizicka ubavina na prv pogled, ke da e fakt, zasto mnogu mazi mi go imaat kazano toa mnogu otvoreno. Spored nekoi istrazuvanja (ne navleguvam vo toa kolku se verodostojni) toa e vo maskata priroda, i "they can't help it". No klucot e vo frazata "na prv pogled". Znaci, ako reagiraat na ubavi zeni na prv pogled, ne znaci deka ke se odlucat i za vrska so istata.

Uste mnogu bi mozelo da se pisuva i razglaba tuka, ova e neiscrpna tema. Zatoa samo ke povtoram nesto sto vekje ednas go imam kazano na edna druga tema na forumov: "Najprivlecni se onie lugje koi se prifatile i zasakale sebesi takvi kakvi sto se; zatoa sto takvite lugje zracat so spokojstvo i pozitivna energija sto magnetski privlekuvaat; i zatoa sto e opsto poznato deka ako ne se sakas sebesi i drugite nema da te sakaat".
slasa
quote:
Originally posted by Kaneo

Skoro procitav edna pogovorka koja veli:

"Ljubovta kaj mazite vleguva preku ocite, a kaj zenata preku usite." :) Jas bi dodala kaj mnogu mazi i preku stomakot. Mala sala.

Licno smetam deka ne sekoja ubava zena e istovremeno i privlecna, i obratno. Plus, sekoj od nas ima razlicni kriteriumi za toa sto e privlecno kaj nekogo. No deka povekjeto mazi reagiraat na fizicka ubavina na prv pogled, ke da e fakt, zasto mnogu mazi mi go imaat kazano toa mnogu otvoreno. Spored nekoi istrazuvanja (ne navleguvam vo toa kolku se verodostojni) toa e vo maskata priroda, i "they can't help it". No klucot e vo frazata "na prv pogled". Znaci, ako reagiraat na ubavi zeni na prv pogled, ne znaci deka ke se odlucat i za vrska so istata.

Uste mnogu bi mozelo da se pisuva i razglaba tuka, ova e neiscrpna tema. Zatoa samo ke povtoram nesto sto vekje ednas go imam kazano na edna druga tema na forumov: "Najprivlecni se onie lugje koi se prifatile i zasakale sebesi takvi kakvi sto se; zatoa sto takvite lugje zracat so spokojstvo i pozitivna energija sto magnetski privlekuvaat; i zatoa sto e opsto poznato deka ako ne se sakas sebesi i drugite nema da te sakaat".





suport
Sirius
quote:
Originally posted by Kaneo

Skoro procitav edna pogovorka koja veli:

"Ljubovta kaj mazite vleguva preku ocite, a kaj zenata preku usite." :) Jas bi dodala kaj mnogu mazi i preku stomakot. Mala sala.

Licno smetam deka ne sekoja ubava zena e istovremeno i privlecna, i obratno. Plus, sekoj od nas ima razlicni kriteriumi za toa sto e privlecno kaj nekogo. No deka povekjeto mazi reagiraat na fizicka ubavina na prv pogled, ke da e fakt, zasto mnogu mazi mi go imaat kazano toa mnogu otvoreno. Spored nekoi istrazuvanja (ne navleguvam vo toa kolku se verodostojni) toa e vo maskata priroda, i "they can't help it". No klucot e vo frazata "na prv pogled". Znaci, ako reagiraat na ubavi zeni na prv pogled, ne znaci deka ke se odlucat i za vrska so istata.

Uste mnogu bi mozelo da se pisuva i razglaba tuka, ova e neiscrpna tema. Zatoa samo ke povtoram nesto sto vekje ednas go imam kazano na edna druga tema na forumov: "Najprivlecni se onie lugje koi se prifatile i zasakale sebesi takvi kakvi sto se; zatoa sto takvite lugje zracat so spokojstvo i pozitivna energija sto magnetski privlekuvaat; i zatoa sto e opsto poznato deka ako ne se sakas sebesi i drugite nema da te sakaat".


Kaneo, bravos za komentarot:
"Najprivlecni se onie lugje koi se prifatile i zasakale sebesi takvi kakvi sto se.
Jas bi dodal ushte edna fraza koja odi na srpsi i glasi:
Ako osvojish sebe, osvoichesh ceo svet !!!

No za da se postigne toa najprvin treba da se ima samodoverba, da veruvash vo sebesi, a toa pak se postignuva so obrazovanie, so bogat socijalen zhivot, so gradenje na sopstven sistem na vrednosti, so gradenje na sopstveni etichki kodexi, i na krajot seto toa da bide vo sklad so opshtite trendovi.

No sepak mazhite ja gledaat zhenata (taka kako shto sega ja gledaat) ne po sopstvena vina, tuku samite zheni se “vinovni” za takvata sostojba pa ke navedam eden “zaeban”, shovinistichki zakljuchok za poubaviot pol izveden vrz soodvetnite istrazhuvanja koi veke gi spomenav vo prvioit post.

Koga umnite zheni koi drzhat do sebe, sebesi umno se istrazhuvaat i izgraduvaat, ( se misli za odnosite so partnerot), tie ne otkrivaat nekoja “povisoka” vistina ili nekoja “generalna” dimenzija za nas mazhite, tuku edno depresivno soznanie deka shansite da najdat soodveten seriozen partner na nivno nivo, dokolku se povozrasni od 35 god, se priblizhno ednakvi kolku i grom da gi mavne, i toa 4 pati vo rok od edna godina. Ova se odnesuva za zhenite vo USA, Canada & UK. Makedonkite ne bile opfateni vo ova istrazhuvane.
Vakvite konstatacii se preterani vo sekoj sluchaj i veruvam deka se daleku od realnosta, ( dokolku moeto mislenje mozhe da ve uteshi).

Vistinskiot feeling so zhenite i devojkite mozhe da bide postignat dokolku mazhot vo pochetokot na “vrskata” go “apstrahira” nivniot fizichki izgled i da se dade predimstvo na komunikacijata – so razgovor da se razmenat misli, stavovi, pogledi , smisolot za humor i t.n. Togash fizichkiot izgled stanuva sekundaren ili tercijalen parametar.
No vo realniot zhivot dali voopshto e mozhna takva apstrakcija ( osven ochite da si gi vrzeme) zashto kaj nas-mazhite, ima eden gaden hormon koj ne ni dozvoluva bash mnogu - mnogu strplenie preku g.n. aktivnosti da se razvie komunikacijata koja tolku ja diskutirame.
Ednostavno mazhot saka na poinakov nachin da opshti so poubaviot pol i preferira, samo posle edno ili dve viduvanja, “full contact” za da ja pochuvstvuva svojata izbranichka pred se soglasno na negovite sexualni zhelbi.
Zenite vo modernovo vreme kako toa edvaj da go dochekaa, pa trgnaa bezglavo vo zadovoluvanjeto na mashkite strasti, duri odat dotamu shto svesno bi bile poglupavi za smetka na poatraktiven “zadnik” iako dlaboko vo sebe imaat mozhebi i poveke senzualnost, chesnost i vernost,.... ednostavno se so poinakva priroda i baraat ponakov pristap.

Mislam deka virtuelniov svet vi e edna dobra mozhnost za vas , da se iskazhete deka imate malku poveke siva materija , a ja imate, kako i da pochuvstvuvate-da doznaete deka sepak, i kaj nas mazhite, najgolemiot afrodizijak se naogja medu ushite, da pokazhete deka preferirate malku poinakov - posuptilen pat i pristap kon vospostavuvanjeto na toj “full cintact & deep sigh”, koj pristap sekako ke doprinese za poinakva i povistinska slika za vas samite. ( Ova kako da stanav advokat na nekoe Canadsko zhensko zdruzhenie na smohranite majki).

No za zhal vakviot medium ( internetot) od druga strana e sepak mnogu ogranichen, nedostasuva “dopirot” kako primordijalen medium vo vospostavuvanjeto na vistinskiot “contact”, a osobeno, shto vo cyber prostorot, postoi shansa vo golema merka da se koristat “maskite” na sl.link: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=15556

Kaneo
quote:
Originally posted by Sirius

Kaneo, bravos za komentarot:
"Najprivlecni se onie lugje koi se prifatile i zasakale sebesi takvi kakvi sto se.
Jas bi dodal ushte edna fraza koja odi na srpsi i glasi:
Ako osvojish sebe, osvoichesh ceo svet !!!

No za da se postigne toa najprvin treba da se ima samodoverba, da veruvash vo sebesi, a toa pak se postignuva so obrazovanie, so bogat socijalen zhivot, so gradenje na sopstven sistem na vrednosti, so gradenje na sopstveni etichki kodexi, i na krajot seto toa da bide vo sklad so opshtite trendovi.



Dopolnuvanje: za da se stekne samodoverba, prvo treba da dojde do samoprifakjanje (ne sum sigurna dali postoi zborov vo makedonskiot jazik, prevod od self-acceptance), pa zasakuvanje na samiot/samata sebe, za da potoa se trgne po patot na razvivanje ili gradenje na samite sebe (self-development) i steknuvanje samodoverba. Vrvnata cel e realizacija na licnosta na sekoj plan vo zivotot (self-actualization).

Aj dosta, kako trgnavme, ke treba temava da se seli na forumot Filozofija.
TimeHacker e zheni zheni