Studiranje vo Amerika

Studiranje vo Amerika
BorisVM
 
Ja otvoram ovaa tema za razmena na mislenja i iskustva za studiranjeto vo Amerika, dali bilo toa vo sredno ili na fakultet.

Moeto iskustvo za studiite tuka beshe dosta interesno, poshto pominav niz sito i niz resheto za da ostanam vo Amerika. Malku srekja (ksmet) beshe vo prashanje i taka i ostanav. Sakam da im pomognam na site koi se interesiraat za ovaa tematika so odgovori na bilo kakvi prashanja.
The_Crow Ovaa privilegija Boris najcesto se odnesuva za sincinjata i kerkicinjata na dobro situiranite gospoda za kogo ne postojat problemi za studiranje vo SAD, iako smetam deka i tamu treba da se pominat nekoj vid priemni ispiti koj se eliminacioni, mene poveke me interesira kakov e nacinot na studiranje uslovite, smestajot, stipendiite, i takvo nesto slicno, posto slabo raspolagam so informacii za studiranje so SAD.
BorisVM
quote:
Originally posted by The_Crow

Ovaa privilegija Boris najcesto se odnesuva za sincinjata i kerkicinjata na dobro situiranite gospoda za kogo ne postojat problemi za studiranje vo SAD, iako smetam deka i tamu treba da se pominat nekoj vid priemni ispiti koj se eliminacioni, mene poveke me interesira kakov e nacinot na studiranje uslovite, smestajot, stipendiite, i takvo nesto slicno, posto slabo raspolagam so informacii za studiranje so SAD.


Ne mora da znachi deka vazhi samo za sincinjata na dobro situiranite. Moeto iskustvo ne e bash takvo.

Za postdiplomski studii ima mnogu stipendii. Problemot e za na fakultet za Bachelors Degree. Tuka teshko se dobiva nekoja golema stipendija, zatoa shto internacionalni studenti mozhe da dobijat samo akademski stipendii koi ne go pokrivaat troshokot na skoluvanjeto.

Kazhi mi za kakvi studii te interesira za da bidam poprecizen vo odgovorot.
The_Crow Prva rabota sto me interesira e koi uslovi treba da gi ispolnuva kandidatot za da se zapise na univerzitet vo USA (tuka pred se mislam na uspehot od srednoto obrazovanie, i poznavanjeto na angliski jazik)?
Vtora rabota dali strancite se smestuvaat vo studentski domovi vo sklopot na univerzitetot ili pak vo posebni domovi??
Najmnogu me interesira konkretno za opstestvenite nauki, a moze i prirodnite zasto da ne.
deni Kandidatot ne treba da ispolnuva nekoj strashni uslovi dovolno e samo da pokazes deka gi ispolnuvas finansiskite troskovi za edna ucebna godina .
Strancite obicno se smestuvat u domovi( sho ne e moralno ) , sho se naplakja dosta skapo isto .

Obicno na prosecen fakultet da te primat treba da pokazesh bankarski smetki ( tvoj ili od sponsor ) okolu 25 000 dolari kolku sho bi koshtalo edna ucebna godina so tuition and room & board ( smeshtaj i jadenje )

Na Prosecen drzaven fakultet cenite se vakvi

Za eden semestar a ima redovni dva godishno
12-18 credits ( 3-6 predmeta prijaveni ) = okolu 5000 $
BorisVM Deni,

Ne e bash taka ednostavno. Kje napisham povekje za ova.
The_Crow Ako e tocno toa sto deni go kazuva pa bogami da se studira vo USA e dosta soleno, taka sto donekade drzi mojata teza deka samo podobro situiranite decinja mozat da si go dozvolat toa.
Aleksandra
quote:
Originally posted by The_Crow

Ako e tocno toa sto deni go kazuva pa bogami da se studira vo USA e dosta soleno, taka sto donekade drzi mojata teza deka samo podobro situiranite decinja mozat da si go dozvolat toa.


Ne e bash taka kako sto kazuva Deni. Ke napisham i jas pokasno sve stho treba.
ZooGraf Najgolem broj na Makedoncite koi studiraat vo Amerika, ne plakjaat nisto, zatoa sto se dojdeni so stipendiji , i toa ne od Makedonija. Taka da, koj navistina saka, i spremen da vlozi trud, moze da pomine niz US skolstvo mnogu eftino, i tuka nikakva vrska so situiranost na roditelite nema.
Kolku lugje vo Makedonija mozat da si priustat da dadat 100,000$ za skolovanjeto na samo edno dete? Mnogu malku, a najgolem broj na tie lugje ne im pagja toa da go pravat, bidejki za tie pari mozat da napravat mnogu podobra rabota.
Znaci prva rabota e treba da te primat, a posle da razmisluvas za finansiji...
Samo da kazam prvo deka so postdiplomski studiji moze mnogu, mnogu polesno da se najde stipendija.
The_Crow Boris ni dolzis objasnuvanje za studiranjeto vo Usa pa ja bi sakal da cujam kakvo e skoluvanjeto vo SAD.